Uloga i značaj kalcijuma u organizmu

devojka-pije-mleko

Kalcijum je jedan od najbitnijih i najzastupljenijih minerala u našem telu. Igra važnu ulogu i neophodan je za obavljanje mnogih funkcija  u našem orgnizmu, kao što su cirkulacija krvi, pokretanje mišića i rast i razvoj kostiju.

Kalcijum, takođe pomaže da se prenesu signali iz mozga u druge delove tela, održavajući normalnu funkciju srca, nerava i drugih organa u telu. 

Dovoljna količina kalcijuma u telu neophodna je za pravilan rad i razvoj organa i skeletnih mišića. Skoro 99% ukupne količine kalcijuma u telu nalazi se u kostima i zubima i kao takav jako je važan za njihovu strukturu pružajući im jačinu i gustinu.

Kakav značaj kalcijum ima u organizmu, kako obezbediti dovoljne količine i šta se dešava u organizmu usled nedovoljne ili prevelike količine kalcijuma, saznajte u daljem tekstu.

Unos dovoljne količine kalcijuma kroz adekvatnu ishranu

Telo nije u stanju da proizvodi dovoljne količine kalcijuma, pa se isti dobija kroz ishranu. Namirnice obogaćene kalcijumom obezbediće dovoljnu količinu minerala koja je neophodna za normlanu funkciju organizma. Ukoliko ne obezbedimo odgovarajuću količinu kalcijuma kroz svakodnevnu ishranu, naše telo će uzimati kalcijum iz naših kostiju, što može dovesti do slabljenja istih.

Mleko i mlečni proizvodi

Namirnice poput mleka i mlečnih proizvoda kao što su sir i jogurt odličan su izvor kalacijuma. Mleko je, od svih namirnica, najbolji izvor kalcijuma, i kao takvo, pružiće najviše minerala koji je neophodan za pravilan rast i razvoj kostiju kod dece, sprečavanje iznenadnih preloma kostiju kod starijih ljudi i potpomaže kod bržeg zarastanja kostiju usled preloma.

otac-sipa-detetu-mleko

Savetuje se unos mleka i mlečnih proizvoda u skladu sa metabolizmom i nutritivnim potrebama osobe. Shodno tome postoji veliki izbor mleka za svačiji ukus koje će odgovarati potrebama svakog pojedinca. Preporučuje se konzumiranje od 200 ml do 600 ml mleka na dnevnom nivou kako bi se obezbedila dovoljna količina kalcijuma.

Voće, povrće, riba i žitarice

Pored mleka postoje druge namirnice koje su obogaćene kalcijumom a mogu se naći na trpezi svakog domaćinstva, to su namirnice poput lisnatog zelenog povrća, kelja, brokolija i spanaća. Hleb, sardine, pasulj, proizvodi od soje, orašasti plodovi i sok od pomorandže sadrže nešto manje količine kalcijuma, ali su jednako važni u ishrani. 

zitarice-i-sok-od-pomorandze

Dve osušene smokve sadrže čak 65 mg kalcijuma, dok određena konzervisana morska hrana poput sardina i lososa mogu imati do 180 mg kalcijuma u jednoj porciji, a škampi čak 325 mg. Jedna čaša soka od pomorandže u sebi sadrži 150mg kalcijuma, dok se u 230 g žitarica nalazi 100- 1000 mg kalcijuma.

Kako nedostatak kalcijuma u organizmu utiče na zdravlje?

Kalcijum je mineral koji ima pozitivan uticaj na zdravlje i važan je za pravilan rast i razvoj kostiju kod dece. Nedostatak kalcijuma kod dece može stvoriti određene zdravstvene probleme i može uticati na rast, tako da dete ne dostigne svoju punu visinu.

Grčevi, suva koža, lomljivi nokti

Nedostatak kalcijuma može se prepoznati pojavom blažih simptoma. Neki od prvih znakova su grčevi u mišićima koji se uglavnom mogu javiti noću i trnjenje ili blaži trnci u rukama i nogama. Manje učestali simptomi mogu biti tahikardije, nesanice, bol u zglobovima i prekomerna razdražljivost, što zajedno sa nedostatkom kalcijuma može sugerisati i na nedostatak vitamina D.

Deficit kalcijuma može uticati na zdravlje kože, pa može doći do suvoće kože, perutanja pa čak i pojave ekcema. Krhki nokti i žućkasta boja zuba takođe mogu biti znak nedostakta kalcijuma, kao i učestaliji i bolniji menstrualni grčevi, koji se mogu ublažiti ishranom obogaćenom kalcijumom.

Javlja se veći rizk od nastanka osteoporoze

Kalcijum je zaslužan za izgradnju i održavanje kostiju čineći ih snažnim. Ukoliko dođe do slabljena kostiju i do čestih preloma to je jedan od izuzetno važnih simptoma koji mogu ukazati na nedostatak kalcijuma.

Pojava osteopenije, odnosno smanjenje koštane mase može dovesti do nastanka osteoporoze. Kosti kod osteoporoze bivaju krhke i porozne jer gube na gustini i tada se kalcijum mnogo brže povlači iz kostiju nego što se taloži u njima.

Da li preveliki unos kalcijuma može štetiti organizmu?

Iako je ishrana prirodni i glavni izvor kalcijuma, postoje i suplemetni, čija prekomerna upotreba može poremetiti normalnu funkciju organa.

Previše kalcijuma u organizmu može dovesti do nadutosti, gasova i zatvora. Samo jedan posto kalcijuma ide u krvotok, dok se ostalih 99% raspoređuje u kosti i zube. Ukoliko dođe do prevelikog taloženja kalcijuma u organima kod kojih kalcijum ne bi trebalo da se nađe, dolazi do takozvane kalcifikacije.

Tada se u pitanje dovodi funkcija arterija koja može uzrokovati pojavu kardiovaskularnih oboljenja, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara. Preveliko taloženje kalcijuma može dovesti do povećanog rizika pojave kamena u bubregu. 

Kalcijum je mineral koji igra veoma važnu ulogu u našem organizmu i neophodan je za izgradnju kostiju. Treba voditi računa da se ne pretera sa njegovim unosom ali isto tako treba obezbediti dovoljnu količinu kalcijuma kako kroz ishranu tako i kroz suplemente.