Prirodni lekovi koje svako domaćinstvo treba da ima

prirodni lek

Piše: Valentina Branković

Godinama koristim određene biljke, i kako godine prolaze, sve više verujem onoj staroj devizi  – provereno je najbolje. Evo nekoliko provereno dobrih biljaka koje koristi cela moja porodica.

Mogu se naći i u našim krajevima, ili u prodavnicama zdrave hrane, a većina naručiti i online na specijalizovanim prodavnicama preparata kao što je http://prirodnilek.rs/.

LAN

Latinski naziv: Linum usitatissimum

Za lek se koristi zrelo seme. Seme sadrži trigliceride, belančevinaste materije, ugljovodonike, sluzi, vitamin A, organske kiseline, fermente.

Kako vam može pomoći: Pomaže kod plućnih, crevnih i želudačnih bolesti, promuklosti, lošeg apetita. Laneno seme skuvano kao čaj ublažava iskašljavanje jer omekšava sluz. Kao oblog se koristi kod napada reume. Laneno ulje služi kao sredstvo za lečenje hemoroida i opekotina. Ja ga najčešće sameljem i onda umešam u jogurt sa pahuljicama i to pojedem za doručak. Mada se može jesti i na tostiranom hlebu premazanom maslacem.

Evo kako možete da ga koristite kao čaj za probavne smetnje u vidu zatvora:

Čaj od semena: 2-3 kašikice semena držati 6-8 sati u šolji vode. Sluzavi čaj ocediti, malo ugrejati i piti u manjim gutljajima 3-4 puta na dan.

CELER

Latinski naziv Apium graveolens

Nekada se verovalo da celer pospešuje polnu moć. Danas se zna da pospešuje razmenu materija. Bogat je limonenom, eterskim i masnim uljem. U korenu ima eterskog ulja, sećera, asparagina, tirozina, pentosana i masti. Slatkasti koren celera, ali i peteljke i listovi najčešće se koriste za spravljanje salate, variva ili kao začin za čorbe. Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja. Celer poboljšava cirkulaciju krvi.

Celer kao prirodni lek: koristi se za lečenje astme, upale pluća, promuklosti, bolesti živaca, mokraćnih puteva, bubrega, reume, otklanjanja probavnih smetnji, preterane gojaznosti.

Čaj od celera je provereno dobar protiv reume: u litri vode kuva se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Poklopiti, sačekati da se ohladi. Procedi se i pije mlak čaj nekoliko puta dnevno

DUNJA

Latinski naziv: Cydonia oblonga
Kao lek iz prirode koristimo plod, listove i seme dunje

Kako vam može pomoći: plod dunje izvrsno je sredstvo za lečenje anemije. Dunja je veoma pogodno sredstvo u lečenju sluznice ždrela, krajnika i disajnih putova. Kad imam problema sa želucem skuvam dunju ili je ispečem u rerni. Odličan je čaj od lista dunje protiv proliva.

ORIGANO

Latinski naziv: Origanum vulgare

Zovu je i vranilovka ili mravinjac u nekim krajevima Srbije. Za čaj koristim grančice origana.

Hemijski sastav. Sadrži eterično ulje (timol, cimol, karvakrol), flavonoide, tanine, askorbinsku kiselinu. Sadrži gvožđe i selen.

Kako vam može pomoći: blagotvorno deluje na sve unutrašnje organe: jetru, slezinu, bubrege, bešiku, pluća. Koristim ga kao čaj protiv svih vrsta gljivica, kad mi se koža upali usled neke infekcije, ali i  za ispiranje ekcema. Dobar je i za bolove kod reume.

Čaj pravim ovako: jednu kašiku usitnjenog origana prelijem sa 200 ml ključale vode. Sud poklopim i ostavim da stoji 30 min. Procedim i pijem tri šolje čaja dnevno pre jela. Odlična je tinkture od origana: 10 g biljke na 150 ml 70% etilalkohola. Ostaviti da stoji 7-10 dana na tamnom mestu pri sobnoj temperaturi, Uzimati 30-40 kapi 3-4 puta na dan.

Pored ovih biljaka na koje sam obratila više pažnje, naravno, kuvam čaj od kamilice, nane, majčine dušice, žalfije. Sve su to odlični čajevi koje vć svi godinama koristimo, neću se zadržavati na njima. Eventualno ću spisku dodati kantarion koji je odličan za uboje, opekotine i rane na koži, i čaj od lipe koji koristim za smirenje i pred spavanje posle stresnog dana na poslu.

Nedostatak nekih vitamina u telu. Koju hranu jesti?

Manji zdravstveni problemi često su signali kojima telo poručuje da mu nešto nedostaje. Evo kako mu možete pomoći da se izleči hranom.

  • Ako izgubite osećaj ukusa u ustima, imate česte infekcije, prehladu i grip, verovatno vam nedostaje cink. Preporučene dnevne količine: 5,5 – 9,5 mg za muškarce, 4-7 mg za žene.
    Koju hranu jesti da bi podigli nivo cinka: crveno meso (govedina i jagnjetina) su među najboljim izvorima cinka. Preporučuje se jedna do dve porcije tokom nedelje. Jedite i orahe, bademe, kikiriki.
  • Imate gorčinu u želucu, stomačne infekcije. Verovatno vam nedostaje vitamin A. Preporučene dnevne količine: 0,7 mg za muškarce, 0,6 mg za žene. Kažu da muškarci češće pate od ovog nedostatka jer žene češće jedu šargarepu i zeleno povrće bogato tim vitaminom.

Koju hranu jesti da povećate potrebe vitamina A: izbor je lak – jedna šargarepa na dan ili povremeno pojedite džigericu. Trudnice ne bi trebale jesti džigericu, jer previše vitamina može naškoditi plodu

  • Uznemireni ste, često ljuti, imate slabe živce, bledu kožu. Vama verovatno nedostataje gvožđePreporučene dnevne količine: 8,7 mg za muškarce, za žene 14,8 mg.
    Gvožđe je ključni sastojak crvenih krvnih zrnaca i on omogućuje prenos kiseonika kroz telo. Čak 30 posto devojaka i 17 posto žena pate od nedostatka gvožđa u krvi.
    Koju hranu jesti za povećanje zaliha gvožđa: crveno meso, jaja i sardine najbolji su izvor gvožđa, ali i orasi, mahunarke i zeleno povrće.
  • Vitamini B kompleksa su dodatna podrška protiv stresa pa snabdite se na vreme.
  • Stalno vas bole leđa, noge, kukovi i kolena. Verovatno vam nedostaje vitamin D.
    Preporučene dnevne količine: 5 mg. Ovaj vitamin pomaže u regulaciji kalcijuma i fosfora koji su vitalni za razvoj i održavanje zdravlja kostiju i mišića. Vitamin D je važan i za imunološki sustav, učestvuje u odbrambenom sistemu organizma.
    Koju hranu jesti za vitamin D: jedite jednom ili dva puta nedeljeno ribu. Najbolji izbor su svež ili konzerviran losos, sardina. Pomaže i sunčanje. Provedite 20 minuta dnevno na suncu.

Preporuke u vezi dodataka ishrani

Naša je hrana već pojačna vitaminima. Brza hrana, gazirana pića i ona vitaminska sadrže mnoge dodatke, supstance koje već organizmu daju određenu količinu energenata i vitamina. Imajte na umu da ne smete uzimati previše vitamina i minerala jer, ne znajući, premašujete gornju granicu. Ovo je neka osnova, a za više detalja pogledajte na primer knjigu Ane Gifing “Porcija zdravlja“.
• Pojednostavite ishranu. Što je više sastojaka koje su sastavni deo nekog kupljenog dodatka, to je veća verovatnoća da bar jedan od njih neće imati pravu količinu.
• Kombinujte ishranu i sve dodatke ishrani prema vašem uzrastu i zdravlju, a ne zato što bi tako trebalo. Multivitamini često sadrže malo gvožđa, a oni namenjeni starijim ljudima imaju više kalcijuma i vitamina D od proizvoda čija su ciljna grupa mlađe odrasle osobe.
Uzmite vitamin D uz ručak. Jedna je studija doklazala da se vitamin D bolje apsorbuje kad se konzumira uz najobilnije obroke koji imaju više masnoće od doručka.
• Pazite se vitamina K koji pomaže zgrušavanju krvi. Može se pomešati sa lekovima za srce i uticati na loš proces zgrušavanja krvi.
• Sadašnjim i bivšim pušačima se preporučuje da izbegavaju multivitamine s puno betakarotena ili vitamina A; dve su ih laboratorijske analize povezale s povećanim rizikom od raka pluća.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.