4 faktora koji utiču na zdravlje kože

zdravlje kože

Izgled i zdravlje naše kože su u velikoj meri povezani sa kompletnim zdravljem i stanjem organizma, pa su i faktori koji utiču na njih dosta slični najbitnijim faktorima po naše zdravlje. Koža je najveći organ našeg tela. Kada je zdrava, pruža nam odličnu zaštitu od okoline, ali kada je oštećena ili iziritirana njena sposobnost da nas zaštiti se smanjuje. 

Koža je takođe i ogledalo našeg života i naših godina. Akne, strije i staračke pege su samo neki od pokazatelja starosti, a bore su pokazatelj našeg života. Celog života predstavlja prvu liniju odbrane od povreda, bakterija, virusa, zagađenja i hemijskih supstanci.

Dok genetika, hormoni, starenje i, na primer, dijabetes su unutrašnji faktori koji utiču na izgled naše kože i na neke od njih apsolutno ne možemo da utičemo. Međutim, ono na šta možemo uticati je pre svega naš način života i to je ono što pomaže kod bora i finih linija, kod suve i ispucale kože itd. U nastavku teksta saznajte koji su najbitniji faktori koji utiču na našu kožu.

Zdrava ishrana kao imperativ za lepotu

Ultimativni i precizno definisan način ishrane ne postoji, ali zdrave navike i određena osnovna pravila u ishrani su opšte poznata. Nemojte jesti brzu hranu, piti gazirana pića ni alkohol, pušiti cigarete, jesti previše začinjenu i suvu hranu itd. 

Treba jesti što više kuvano, a manje prženo, jesti što više sveže, a manje obrađeno – sve je to svima dobro poznato, ali je razumljivo što je mnogima teško da se pridržavaju zdravog načina ishrane. Teško je žrtvovati se i većina bi volela da postoji jedna pilula koju popijemo svaki dan da bismo bili zdravi.

Pogledajte koje namirnice bi bilo dobro da konzumirate ukoliko želite da pomognete svojoj koži da bude lepa i zdrava, ali nemojte se zavarati i pomisliti da će one učiniti nekakvu magiju, i dalje je potrebno imati zdrave navike.

Crna maka za podmlađivanje organizma

Crna maka ima blagotvorno dejstvo na najbitnije funkcije u organizmu. Pozitivno deluje na centralni nervni sistem, podiže nivo energije i povećava seksualnu želju, poboljšava kvalitet sna i reguliše lučenje serotonina i endorfina. Sve ovo ‘’podmlađuje’’ naše telo pa su prednosti crne make u svakodnevnoj upotrebi više nego očigledne. 

Maslinovo ulje – najpopularnija namirnica za negu kože

Maslinovo ulje direktno deluje na našu kožu i čini je nežnom i mladolikom. Ublažuje pojavu tamnih fleka i pega, bora i gubljenje pigmenta koji su najčešće posledica starenja, odnosno prekomerne ili kumulativne izloženosti suncu.

Zeleni čaj i njegovo lekovito dejstvo

Određena jedinjenja koja sadrži zeleni čaj, polifenoli, oporavljaju ćelije kože pa se čak smatra da se može koristiti za lečenje rana i drugih oštećenja na koži. Dobro se pokazao u tretmanima za suzbijanje psorijaze, a poznat je i po upotrebi u mršavljenju kod žena.

Kakao flavanol možete naći i u crnoj čokoladi

Kakao flavanol iz crne čokolade, odnosno kakaa može poboljšati strukturu i funkciju kože. Naučne studije su pokazale da kakao flavanoli čine kožu nežnijom i otpornijom na UV zračenje i povećavaju njenu hidratantnost.

Smanjite stres i držite ga pod kontrolom

Da li ste primetili kako se baš pred neki važan događaj na vašem licu pojavi bubuljica? E pa naučnici su pronašli vezu između stresa i te tačkice na vašem licu. U naučnom istraživanju su učestvovali studenti i utvrđeno je da oni studenti koji su doživljavali više stresa pred ispite, su imali i češću pojavu bubuljica na koži, naročito na licu.

Pretpostavka je da stres utiče na povećavanje količine sebuma u koži, masne supstance koja zapušava pore i uzročnik je pojave mitisera i bubuljica. Ukoliko smanjite stres to može doprineti i smanjenom lučenju sebuma, odnosno pojavi bubuljica, akni i mitisera koje kvare izgled vaše kože. 

Održavajte kožu vlažnom

Preparati za hidriranje kože održavaju samo njen površinski sloj vlažnim, ali ako želite da vam koža zaista dubinski bude hidrirana preporučujemo vam da se kraće tuširate (5-10 minuta), jer duga tuširanja mogu skroz otkloniti mast sa kože i izložiti je sušenju. Pri tome bi trebalo da koristite mlaku vodu naravno, nikako vruću. 

Koristite blage, prirodne sapune jer će oni takođe sačuvati jedan deo masti na koži. Posle i za vreme tuširanja izbegavajte grube peškire, četke i sunđere koji mogu oštetiti vašu kožu ili dovesti do perutanja. Nežno osušite kožu peškirom, a odmah nakon toga namažite neko ulje ili losion koji će sprečiti da vam koža dehidrira.

Ne češite se i ne grebite kožu, već pokušajte da svrab sprečite nekom hidratantnom kremom ili hladnom vodom. U tu svrhu možete i koristiti odeću od prirodnih materijala koju ćete prati hipoalergenskim deterdžentom što će ublažiti pojavu iritacija i svraba.

Spavajte dovoljno

Za kraj, spavajte dovoljno. Odmor organizma je od suštinskog značaja za dugovečnost i za lep izgled. Brojne su studije o broju sati potrebnih za spavanje svakog dana, ali prosečno posmatrano 7 do 8 sati je optimalno vreme. 

Većinu navedenih stvari možete primeniti potpuno besplatno, ali neke preparate vredi i kupiti i primeniti jer vam definitivno mogu pomoći. Najbolja je kombinacija zdravih navika sa prirodnim preparatima, to će sigurno zdravlje vaše kože podići na viši nivo.