Under Armour – najbrže rastući brend na polju atletske opreme

under armour

Piše: Sonja Todorović

Under Armour je kompanija sportske opreme koja je svojim uspehom već prestigla Adidas, a preti da ugrozi tron koji godinama drži Nike. Ovaj najbrže rastući brend na polju atletske opreme postoji od 1996. godine, a neverovatnom brzinom je došao u sam vrh među opasnom konkurencijom. Inovativni marketing i kreativni pristup poslu su zaštitni znak poslovanja Under Armour-a. Oni misle „izvan kutije“, a to se pokazalo kao vrlo smeo, ali i uspešan metod, koji ih je učinio važnim igračima u svetu sporta.

Nastanak i razvoj Under Armour-a

Kompaniju je osnovao Kevin Plank, sa svoje 23 godine. Tada je bio kapiten fudbalskog tima „Maryland“. Nije bio zadovoljan sportskom opremom koju je kao kapiten nosio ispod dresa, jer je mokre majice morao stalno da menja tokom utakmice, što je remetilo njegov ritam igre i koncentraciju. Tako je osmislio majicu od posebnih sintetičkih materijala koji dozvoljavaju koži da diše i znoju da brzo isparava. Majica od takvih materijala ostaje suva i prijatna za nošenje, čak i tokom najnapornije utakmice.

Čitav posao je započeo iz bakinog podruma. U početku je putovao kolima sa sportskom opremom koju je osmislio i pokušavao da proda, a prva prava prodaja je bila upravo 1996. godine, koja se i uzima za godinu nastajanka kompanije Under Armour. U godinama koje su usledile, Kevin Plank je usavršio dizajn i materijal opreme. Zanimljivo je da se on može smatrati pionirom izrade atletske odeće od ovakvih, specijalnih sintetičkih materijala, jer su nakon njega ovakvu opremu počeli da prave i Nike, Reebok i Adidas.

Marketing je ubrzao razvoj Under Armour-a. Nakon prve velike naslovnice u magazinu „USA Today“, pale su i prve velike prodaje i ugovori sa fudbalskim timovima. Proboj na veliko tržište desio se 1999. godine, kada se Under Armour oprema našla u nekoliko holivudskih filmova, poput filmova Olivera Stouna „Svaka božja nedelja“ (sa Al Paćinom u glavnoj ulozi) i „Zamena“.

Dalje reklame su se nizale, a 2003. kompanija se prvi put reklamirala na televiziji i to sa motom „Protect this house“, da bi danas sponzorisali razne emisije i programe i imali čak i svoje aplikacije za mobilne telefone. Možda je najbolja reklama koju je ovaj brend ikad imao zapravo ona koja se širila od „usta do usta“. Naime, sami sportisti su među sobom hvalili proizvode kompanije Under Armour, pa su se sasvim prirodno pozitivni komentari širili dalje, a prodaja sve više i više rasla.

U godini kad je Under Armour osnovan zaradio je 17.000 dolara, a procenjuje se da je 2014. zaradio 3 milijarde dok je njihova tržišna vrednost još više porasla. Kad se pogleda ta statistika, mora se priznati da ne čudi što oni trenutno predstavljaju drugi najveći sportski brend u Americi, a najbrže rastući sportski brend na svetu.

Njihova poslovna politika je takva da postoji samo jedan razlog zbog kog se može dobiti otkaz u ovoj kompaniji – ako zaposleni radi iste stvari koje su rađene i pre nego što je on došao u kompaniju.

Under Armour zapošljava ljude koji u kompaniju unose nešto novo, koji nude sveža rešenja i razmišljanje „izvan kutije“, koji su sposobni da u svom poslu prevaziđu navike i uobičajenosti.

Zaštitne ličnosti Under Armour-a

Sa uspehom kompanije došla su i velika sponzorstva. Jedno od takvih je sigurno i saradnja sa poznatim parom – Tomom Brejdijom i Žizel Bundšen. Tom Brejdi čak ima i svoj udeo u Under Armour-u, a Žizel reklamira njihovu liniju za žene. Između ostalih, Misti Kopland, primabalerina američkog baleta, takođe je njihovo zaštitno lice.

Najzanimljivija priča o sponzorstvu tiče se NBA igrača, Stefana Karija. Naime, on je pre potpisivanja ugovora sa Under Armour-om bio zaštitno lice Nike-a. Međutim, Nike se prema Stefanu Kariju u 2013. nije ophodio kao prema vodećim zvezdama, poput Kobija Brajanta i Lebrona Džejmsa.

Prilikom ponude novog ugovora, Nike-u su se desile nedopustive greške: nisu se dovoljno pripremili za prezentaciju ugovora, pa su na prezentaciji umesto imena Stefana Karija našlo ime Kevina Durenta. Takođe, pogrešno su izgovarali njegovo ime – Stefon umesto Stefan. To je kompanija Under Armour iskoristila i ponudila Stefanu Kariju zadovoljavajući ugovor, kao i njegovu sopstvenu liniju košarkaških patika pod nazivom „Curry One“ koja se ubrzo i našla u prodaji.

Danas je Under Armour sponzor mnogim timovima i sportistima i ne planiraju da se zaustave. Biće zanimljivo u narednom periodu posmatrati borbu za prevlast na polju sportske opreme, koja je iznenada, zahvaljujući Under Armour-u, postala vrlo uzbudljiva.

 

Za kraj pogledajte i video Milana Strongmena, stručnjaka za online treniranje,

Author: Milan Todorovic

Dugo na internetu. Na Tviteru često svraća kao @Todorovic. Vlasnik agencije za SEO optimizaciju www.SeoExpert.rs i turističkog portala TT-Group.net.