4 sigurna rešenja protiv dosadnih dlaka

Depilacija

Dvedeset prvi vek sa sobom donosi veliki broj mogućnosti, ali imperativa kada je industrija lepote u pitanju. Postoji bezbroj različitih kozmetičkih sredstava i tretmana. Prezasićeno tržište okrenuto je nama kao potrošačima – da odaberemo baš ono što nam savršeno odgovara. Sa druge strane, ideali lepote postali su imperativi i od nas se zahteva pridržavanje brojnih pravila kada je u pitanju fizički izgled. Jedan od imperativa ove brzorastuće industrije je i odstranjivanje dlaka. Sa naslovnih strana magazina smeše nam se lica savršeno doteranih obrva, nausnice su odavno ostale u prošlosti, a dlake ispod pazuha, na nogama i preponama su gotovo noćna mora. Zbog ovoga smo razvili mnogo načina da se rešimo dosadnih dlaka i stalno tragamo za što bezbolnijim i boljim. Otkrivamo vam sigurne načine da neželjene vlasi ostavite iza sebe.

Pinceta

Ovaj stari dobri metod koristile su i naše bake. U početku je bolan. Ipak, tajna njegovog uspeha je u tome što posle izvesne dinamike korišćenja na istim oblastima, bol pri čupanju prestaje. Kako dlačice uz pomoć pincete odstranjujemo tako što ih iščupavamo iz korena, sam koren vremenom slabi i dlaka sporije raste, te postaje tanja. Ovaj metod dobar je zbog toga što dlaci treba izvesno vreme da iznova izraste, pa smo bar neko vreme spokojni i ne moramo da se bavimo depilacijom. On, ipak, ima i neke nedostatke. Iako efikasan, primenjiv je samo na malim površinama, poput obrva – jer niko nema vremena da dlaku po dlaku odstranjuje vlasi sa većih površina. 

Krema za depilaciju

Kreme za depilaciju mogu se nabaviti u gotovo svakoj parfimeriji i bolje opremljenoj prodavnici i njihova prednost u odnosu na neke druge metode odstranjivanja vlasi je u tome što se na ovaj način možemo brzo i lako rešiti dlaka samostalno, kod svoje kuće. One funkcionišu tako što ih nanesemo na područje sa dlakama – sačekamo neko vreme i potom taj deo tela isperemo vodom. Nedostatak ovog metoda je u činjenici da kreme za depilaciju sadrže veoma jake hemikalije, te je najpreporučljivije koristiti ih samo na nogama i rukama – područjima gde ne dolaze u kontakt sa sluzokožom koju mogu da nadraže. Ipak, sa porastom svesti o sastojcima kozmetičkih proizvoda, te okretanju prirodnijim rešenjima, kremama za depilaciju polako opada popularnost.

Laserska epilacija

depilacija-predlozi

Nauka je mongo uznapredovala i na polju odstranjivanja neželjenih dlaka. Sve popularnija metoda depilacije je pouzdana laserska epilacija. Prednost ove metode u odnosu na sve druge je u tome što ne može da izazove nikakve upalne procese, kakvi često nastaju kod korišćenja hemikalija u kremama za depilaciju. Brojni metodi depilacije rezultiraju upalama i urastanjem dlaka, dok laserska epilacija delujući direktno na folikul dlake rešava problem uraslih dlaka. Rezultati laserske epilacije su trajni i jedino na taj način možemo znati da smo se sa sigurnošću rešili dlaka. Sam proces nije gotovo uopšte nelagodan, a rezultira glatkom i baršunastom kožom.

Depilacija voskom i trakama za depilaciju

Vrući vosak jedna je od metoda odstranivanja dlaka koju volite – ili mrzite. Za neke je ova metoda previše bolna, a nedostatak joj je i to što je teško možemo obaviti kod kuće, već na svakih mesec dana ili manje moramo zakazivati svoje mesto kod kozmetičara. Da bismo pristupili depilaciji moramo sačekati i da dlake porastu na određenu dužinu. Ipak, glatkoća rezlutata ono je što mnoge još uvek privlači ovom sistemu uklanjanja vlasi. Trake za depilaciju su varijanta depilacije koju možemo obaviti samostalno i kod kuće. Za ovaj metod depilacije potrebna je, ipak, izvesna veština i iskustvo. Oba metoda imaju nedostatak što se ne preporučuju ljudima osetljive kože zbog mogućnosti izazivanja osipa ili iritacija.

Uspešna depilacija počiva na isprobavanju svih različitih tehnika odstranjivanja dlaka i procenjivanju šta je to što baš nama najviše odgovara, te šta nam je udobnije i bezbolnije. U procesu odlučivanja veliku ulogu treba da igra i debljina dlake, kao i osetljivost i tip kože. Onda kada ispitamo sve mogućnosti, donećemo i najbolju odluku kako da se rešimo dosadnih dlaka.