Uvod u SEO kurs: 9 zanimljivih opcija Gugl pretraživača

SEO

Gugl pretraživač je najpoznatiji, najrazvijeniji i najkorišćeniji pretraživač na svetu. Međutim, koliko god da je tema o SEO pretrazi i rangiranju ozbiljna (tema o čijoj tajnosti se itekako vodi računa, jer je u nju uložena ogromna akumulacija znanja i inovacija), Gugl ima i svoju kreativnu stranu. Naime, jedan od motoa osnivača Gugla je „posao bi trebalo da bude izazovan i izazov treba da bude zabavan“, što samo govori o njihovoj opuštenoj poslovnoj kulturi.

Naravno, ne treba se zavaravati, Gugl jeste velika i moćna kompanija, ali korisnicima nudi i raznorazne zanimljive opcije koje zapravo mogu biti vrlo korisne i praktične u pojedinim trenucima.

Pored toga što zadaje glavobolje webmasterima kako da nauče najvažnije signale algoritma rangiranje, Gugl često odlazi u drugu, totalno kreativnu stranu.

Gugl se ne libi da pomogne u dešifrovanju nepoznatog pisma ili simbola, u spelovanju, obezbeđuje besplatne igrice i fontove, vodi nas u najveći virtuelni muzej, na Mars i Mesec i još mnogo štošta. Ako vas zanima kako Gugl pretraga rangira predlažemo kurs:

http://www.seoexpert.rs/kurs-seo-optimizacije.php, a u daljem tekstu evo još 9 zanimljivih aplikacija za koje običan surfer jedva da zna.

1.      Igrica „Atari breakout“

 

Ukoliko u polje za pretragu unesete „atari breakout“, a onda kliknete na slike pretrage, automatski će vam se uključiti ova arkadna igrica i moći ćete da je igrate i prelazite nivoe. Naime, Gugl je za 37 godina od nastanka igrice „Atari breakout“ (u čijem je nastajanju učestvovao ni manje ni više nego Stiv Džobs) rešio da napravi ovaj „tajni“ ulaz u nju. Ova igrica je zapravo vrlo jednostavna i dosta po svom konceptu liči na „DXBall“.

Verovatno do sad već znate za igricu sa dinosaurusom koju možete da igrate samo onda kad nemate interneta, ali „Atari breakout“ funkcioniše po drugim principima.

2.      Gugl Mars

 

Nakon što u polje za pretragu ukucate „Google Mars“ i potom uđete na prvi rezultat (www.google.com/mars/), moći ćete da vidite veoma neobičnu mapu Marsa. Ova opcija je nastala u kolaboraciji sa NASA-om, tako da imamo priliku da vidimo ono što je sakupljeno iz dve NASA misije, takozvane „Mars Global Surveyor“ i „2001 Mars Odyssey“. Isti princip važi i za opciju „Google Moon“ (www.google.com/moon) koja pokazuje satelitske snimke Meseca (postoji još od 2009), kao i za „Google Sky“ (www.google.com/sky) koja pokazuje zvezde, sazvežđa, galaksije i planete.

3.      Pisanje brojeva

 

Ako ste đak ili student koji uči engleski jezik, ovo može biti vrlo korisna opcija. Naime, ukucajte bilo koji broj u polje za pretragu, a onda „=english“ i automatski ćete videti kako se taj broj piše na engleskom. Na primer, nakon što pretražite „238648=english“ saznaćete da je ispravno ovaj broj napisati „238648=two hundred thirty-eight thousand six hundred forty-eight“.

4.      Tajmer i štoperica

 

Ukoliko vam je jezik pretrage engleski, onda možete koristiti opciju tajmera i štoperice, odnosno budilnika. Dovoljno je da u polje pretraživanja upišete željeno vreme, na primer „four minute timer“, i nakon četiri minuta Gugl će vas zvučnim signalom obavestiti da je to određeno vreme prošlo. Isto važi i za štopericu, a ovu opciju možete koristiti i kao svojevrstan budilnik, ako vam se nekad desi da vam se pokvari telefon ili sat, pa nemate drugu opciju za jutarnje buđenje.

5.      Besplatni fontovi

 

Dosadili su vam svi fontovi koje imate? Nijedan font se ne uklapa u ono što ste zamislili? Nikako da nađete idealan oblik slova kojima želite da predstavite neku svoju ideju? Gugl ima rešenje: https://www.google.com/fonts/. Tamo ćete naći gomilu novih, besplatnih fontova, sa mnogo opcija za selekciju i sa poljem za kucanje željenog teksta, pa odmah možete videti kako će izgledati ono što želite da bude napisano novim fontom. Možete birati veličinu, stil, popularne fontove, ali i postaviti sopstvene kriterijume pri pretrazi u bazi fontova koje Gugl nudi.

6.      Detektovanje jezika

 

Naišli ste na neki natpis, rečenicu ili reč za koje uopšte ne znate na kom su jeziku, a silno želite da saznate šta znače? Gugl u svom prevodiocu nudi opciju „crtanja“ reči, a potom detektovanja jezika na kom je ta reč, a na kraju i prevođenja. Nema više misterioznih oznaka i simbola, Gugl ume da prevede sve.

 

7.      LEGO kocke

 

Ko god je kao mali voleo da se igra lego kockama, oduševiće se ovom opcijom. Naime, Gugl je u saradnji sa kompanijom koja proizvode originalne lego kocke omogućio svojim korisnicima da se virtuelno igraju ovim legendarnim igračkama i grade šta god žele na virtuelnom prostoru. Adresa ove „igračke za odrasle“ je: www.buildwithchrome.com. Možete sami birati oblik i dizajn kocki, njihovu boju, kao i polje po kojem stvarate svoj lego dizajn, a jedino što vam je potrebno je nalog na Google+ društvenoj mreži i možete do mile volje da se igrate nekada omiljenim igračkama.

8.      Gugl Institut kulture

 

Ova opcija će biti prava poslastica za ljubitelje umetnosti. Naime, Gugl ima svoj virtuelni Institut kulture, virtuelni muzej, u kom se mogu pronaći u digitalnom obliku sva veličanstvena dela umetnosti koja su smeštena po raznorazim muzejima sveta. A najbolji deo je to što je sve u kvalitetnoj rezoluciji. Gugl u ovoj virtuelnoj sintezi svih svetskih muzeja upućuje na poznate i vrlo bitne izložbe, kao i na remek-dela. Adresa ovog divnog umetničkog mesta na internetu je www.google.com/culturalinstitute. Tu dela Vinsenta Van Goga, Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i ostalih genijalnih stvaralaca čekaju na vas.

Ovde postoji i poseban odeljak pod nazivom „Svetska čuda“ koji služi za upoznavanje sa svim lepotama sveta i vodič je kroz sve ono što vredi videti, bilo da je nastalo prirodno, bilo da ga je ljudska ruka stvorila. Svakako, postoji sveobuhvatnost i prirodnih lepota, ali i lepote umetničkih dela.

 

9.      Gugl Fun Facts

 

Zanimljivosti oduvek privlače našu pažnju. Zato je „Politikin Zabavnik“ uspeo da se održi do danas, zato su neke od najmasovnijih stranica na Fejsbuku upravo one koje svakodnevno pružaju informacije o zanimljivostima širom sveta. Toga se i Gugl setio, pa je onda svojim korisnicima pružio mogućnost da pročitaju beskonačno mnogo zanimljivih informacija. Potrebno je da je jezik vaše pretrage engleski, pa da u polje pretrage ukucate „fun facts“. Pored jedne zanimljivosti koju nakon toga vidite, imate i opciju „ask another question“ da bi saznali još novina, ali i link ka sajtu sa koga je ona preuzeta.

Author: Milan Todorovic

Dugo na internetu. Na Tviteru često svraća kao @Todorovic. Vlasnik agencije za SEO optimizaciju www.SeoExpert.rs i turističkog portala TT-Group.net.