Kako unaprediti veštine upravljanja vremenom?

sat-brojevi-kazaljka-zena

Moglo bi se reći da u modernom načinu života većini nedostaje isto – više slobodnog vremena. Sigurno Vam se ponekad (ili često) desi da se osećate pod pritiskom zbog gustog dnevnog rasporeda, previše posla ili obaveza. Da li ponekad imate utisak da, kako vreme odmiče, imate sve više zadataka pred sobom, a sve manje imate vremena da ih obavite? Želeli biste da imate dovoljno vremena da obavite sve obaveze bez stresa, a potom izdvojite ostatak dana za odmor, hobi ili učenje?

Trik je u tome da detaljno organizujete svoje zadatke i iskoristite svoje vreme što efikasnije da biste svakog dana obavili više stvari. Drugim rečima, tajna je da razvijete veštinu upravljanja vremenom. To će Vam omogućiti da brzo i efikasno obavite veći broj obaveza,  smanjite nivo stresa i poboljšate svoju produktivnost – kako na poslu, tako i kod kuće. Takođe će vam pružiti bolju ravnotežu između posla i privatnog života, jer ćete biti dovoljno produktivni da postignete maksimum tokom radnog vremena i uživate u slobodnom vremenu bez brige o nedovršenom poslu.

Prioriteti i vreme potrebno da se razviju organizacione veštine su drugačiji za svaku osobu. Zbog toga je ključno pronaći način upravljanja vremenom koji najviše odgovara Vašem rasporedu. Ako Vam manjak vremena predstavlja svakodnevni izazov, u nastavku teksta pročitajte korisne tehnike pomoću kojih možete efikasnije da raspodelite dnevne taskove.

Tehnike efikasnog upravljanja vremenom

Postavljanje definisanih ciljeva pre nego što započnete rešavanje bilo kog zadatka je suštinski deo upravljanja vremenom. Važno je da Vaši ciljevi budu realni. Drugim rečima, ako niste postavili previsoke ciljeve za kratak vremenski period, to će omogućiti da Vam svako dostignuće tokom dana posluži kao izvor dodatne motivacije i ohrabrenja. Na taj način ćete postići više rezultata, povećati efikasnost na satnoj i dnevnoj bazi, a ujedno ćete biti zadovoljniji.

Napravite jednostavnu listu zadataka pre početka dana, odredite prioritete i fokusirajte se na najvažnije. Označite sve stavke u planer i odredite precizne rokove za svaki zadatak. Ovo Vam može pomoći da vizualizujete koji zadaci zahtevaju više truda i da imate uvid u tempo kojim ste obavljate određene stavke. Svaki put kada završite određenu stavku, prešarajte je. Ova navika ima snažan psihološki uticaj, jer Vam ukazuje na uspeh i daje podstrek.

spisak-obaveza-sastanak-u-pola-tri
spisak-obaveza-sastanak-u-pola-tri

Naredni savet može zvučati kontradiktorno, ali zapravo utiče na efikasno upravljanje vremenom. Izbegavajte multitasking. Činjenica je da radimo bolje kada se skoncentrišemo na jednu stvar. Multitasking otežava produktivnost i treba ga izbegavati da bi se poboljšale veštine upravljanja vremenom. Sačekajte da završite jednu pre nego što započnete drugu i bićete iznenađeni koliko još možete da postignete!

Redovno pravite pauze. Ne morate da radite satima bez prestanka da biste postigli više. Zapravo, na taj način smanjujete produktivnost. Takođe, ne zaboravite na važnost kvalitetnog sna. Ako ostajete budni dugo u noć radeći i spavate manje od šest sati, veća je verovatnoća da ćete izgubiti fokus tokom sledećeg dana zbog iscrpljenosti. U svoj planer možete uneti i vreme dnevne dremke. Dovoljno je 10 do 15 minuta da povratite energiju i budete spremniji za nastavak radnih obaveza.

Često dozvoljavate sebi gubitak fokusa kada se susrećete sa zadacima koji su dosadni, obimni ili Vas ne interesuju? Ovaj problem možete prevazići primenom efikasnih veština upravljanja vremenom umesto da odustanete ili budete pod stresom kada zadatak postane izazovan. Razmislite koje su najčešće distrakcije sa kojima se susrećete i otklonite ih. Bilo da se radi o društvenim mrežama, mejlu, telefonskim pozivima ili suvišnim predmetima na radnom stolu, preuzmite kontrolu i potpuno se udaljite od svega što Vam odvraća pažnju.

Unesite zabavu u svaki zadatak

Sećate se da ste kao dete obično dobili nagradu kada nešto dobro uradite? Primenite ovu taktiku kada završite zadatke ili primetite da ste napravili pozitivnu razliku u svojoj produktivnosti. Nagradite sebe svaki put kada obavite jednu stavku iz planera. Pronalaženje ugodne nagrade može smanjiti stres i motivisati Vas da nastavite da razvijate svoje veštine upravljanja vremenom. Nagrada može biti pauza uz muziku pre nego što se bacite na naredni zadatak, omiljeni slaktiš, kupovina predmeta koji Vam je zapao za oko, odmor uz epizodu serije koju partite ili omiljeni film.

Ako želite još zabavniji način da unapredite veštine upravljanja vremenom, isprobajte Room Escape. U bilo kojoj sobi za bekstvo imate ograničeno vreme (obično 1 sat) da rešite zagonetke i ispunite misiju. To znači da morate mudro da upravljate svojim vremenom. Na taj način ćete kroz zabavu razviti veštine upravljanja vremenom – kojeg će, primenom pomenutih tehnika, biti sve više za aktivnosti u kojima najviše uživate.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.