Zašto treba putovati na Tajland, bar jednom u životu

tajland plaza

Kraljevina Tajland je zemlja u Jugo-istočnoj Aziji, sa obalama na Andamskom moru i Tajlandskom zalivu. Odlična hrana, tropska klima, fascinantna kultura, veličanstvene planine i sjajne plaže čine Tajland magnetom za turiste. Pročitajte nešto više o ovoj čarobnoj zemlji.

Tajland je najpopularnija turistička destinacija u Jugoistočnoj Aziji, i to sa dobrim razlogom, te nas ne čudi da su mnogobrojni aranžmani za Tajland putovanje 2018. godine sve traženiji Ovde možete videti mnogo toga, guste džungle zelene koliko je vidljivo okom; kristalno čisto plavo more u kojem se više osećate kao u toploj kupki nego u okeanu; hranu koja pleše po vašem čulu ukusa i mirisa.

Egzotična zemlja, bezbedna i jeftina (ako se potrudite), ali sa svim modernim pogodnostima. Svako može naći odgovarajući doživljaj u skladu sa dubinom džepa, od jeftinih bungalova do najboljih luksuznih resorta na svetu.

Uprkos velikom prilivu turista, Tajland je zadržao svoj šarm, sa jedinstvenom kulturom i istorijom koja ga definiše i opuštenim stanovnicima, čuvenim po svom osmehu i sanuk filozofiji života ispunjenog zabavom.

Oni koji posete Tajland, često produže svoj ostanak znatno iznad prethodno planiranog roka, dok neki ne žele da se vrate uopšte. Kakav god da je vaš ukus, na Tajlandu ćete pronaći zadovoljstvo.

Kratka istorija

Najraniji podaci o kraljevini Tajland potiču iz sredine 13. veka, kraljevstvo je dostiglo vrhunac tokom 14. veka, dok nije palo pod vlast kraljevine Ajutaja. Mijanmar je pokorio Ajutaju sredinom 18. veka, ali je tadašnji kralj prebegao i osnovao novu prestonicu – Tonburi.

Njegov naslednik, general Chakri je prešao u Bangkok i postao kralj Rama I, osnivač dinastije Chakri koja je i danas na vlasti.

Poznat kao Sijam sve do 1939., Tajland je jedina zemlja južne Azije koja nikada nije bila pod kolonijalnom vlašću i veoma je ponosna na tu činjenicu. Mirna revolucija 1932. je dovela do uspostavljanja ustavne monarhije. Tokom Drugog svetskog rata, Tajland nije bio osvojen od strane Japana, usled pametnih političkih poteza.

Nakon nekoliko vojnih diktatora, Tajland se stabilizovao u približno demokratsku zemlju, a ekonomija je doživela bum usled rasta turizma i industrije. Čovek zaslužan za uspeh Tajlanda je kralj Bhumibol Adulyadej (Rama IX), vladar sa najdužim periodom vladavine u novijoj istoriji, sve do svoje smrti – krajem 2016. godine.

Tajlandska kultura

Tajlandska kultura je pod velikim uticajem budizma. Međutim, za razliku od budističkih zemalja Istočne Azije, tajlandski budisti se ulgedaju na školu Theravada, koja je bliža indijskim korenima i stavlja veći akcenat na monaštvo. Tajlandski hramovi se zovu vat, ukrašeni su zlatom i lako prepoznatljivi po svojim kitnjastim, raznobojnim, šiljatim krovovima. Koliko je budizam važan, govori činjenica da je običaj kod tajlanđana da dečaci i muškarci postaju monasi na kratko vreme, obično tokom tromesečne kišne sezone.

Tajlandska hrana

Tradicija koja prethodi budizmu je takozvana kuća duhova, koja se obično nalazi u ćošu kuće ili zgrade, u njoj se udomljavaju duhovi kako ne bi pravili probleme za ukućane. Što je veća građevina, veća je i kuća duhova. Najpoznatija takva kuća je Erawan svetilište u Bangkoku, koja štiti istoimeni hotel.

Tradicionalni oblici umetnosti ukjlučuju muziku i ples, baziran na religioznim ritualima. Čuveno brutalan tajlandski boks (muay Thai) potiče iz vojne obuke tajlandskih ratnika, je bez premca najpopularniji domaći sport.

Pored kopnene kulture, mnogi delovi Tajlanda imaju svoje običaje i tradiciju, kao što su planinska plemena severnih planina i domoroci sa ostrva Andamskog mora.

Plaže i ostrva na Tajlandu

Tajlandske plaže i ostrva privlače milione posetilaca iz celog sveta. Hua Hin je najstarije odmaralište na plaži na Tajlandu, koji je kralj Rama VII osnovao 1920. godine kao idealno odmaralište iz Bangkoka. Stvari su se znatno promenile od tada. Iako su Pattaya, Phuket i Ko Samui ,,otkriveni’’ tek 1970-ih godina, ovde se danas nalaze najrazvijenije plaže.

U arhipelagu Chumphon nalazi se veliki izbor ostrva – od turističkih do netaknutih. Koristeći Chumphon kao bazu, do ostrva Ko Tao, Ko Nang Iuan, Ko Phangan i Ko Samui se može doći brzim katamaranom. U arhipelagu se nalaze i dva nacionalna parka, Nacionalni park Mu Ko i Nacionalni morski park Ang Tonga

Provnicija Krabi ima predivne lokacije, uključujući Ao Nang, Rai Leh i dugačke zlatne plaže Ko Lanta. Ko Phi Phi, poznato kao istinsko rajsko ostrvo, doživelo je ogroman rast investicija od prikaza filma The Beach u 2000. Ko Pha Ngan daje najbolje od oba sveta, sa dobro razvijenim plažama i onim napuštenim, udaljenim jednom kratkom vožnjom.

Ko Chang je slika nekadašnjeg ostrva Ko Samui, poseduje bekpekerski doživljaj, ali je prilično ležerno i može se naći smeštaj u svim cenovnim rasponima. Ako tražite netaknute plaže, Ko Kut je vrlo retko naseljen, ali je teško istražiti ga. Ko Samet je najbliža ostrvska plaža Bangkoku, ali njegove severne plaže prilično razvijene, a hoteli su puni vikendom i tokom državnih praznika.

Ne znači da Tajland nema svojih problema, uključujući rastuće ekonomske probleme gde poljoprivredni radnici žive u teškim uslovima sa manje od 300 BHT (oko 900 dinara) dnevno, dok ,,skorojevići’’ kruže u svojim BMW-ima. Bangkog je čuven po neverovatnim saobraćajnim gužvama, dok je nekontrolisan razvoj uništio lepotu područja Pattaya i Phuket. U popularnim turističkim podnebljima ima ljudi koji su prevare turista pretvorili u umetnost.

Svakako da prednosti i lepote daleko nadmašuju sve nedostatke Tajlanda, a svako ko je imao sreće da poseti ovu zemlju je poneo delić nje u svom srcu.