Smršati za 30 dana – istina ili mit?

mrsavljenje stomak

Da li je moguće smršati za mesec dana? Apsolutno! Da li je to jednostavno? Uglavnom nije. U nastavku pročitajte koliko i kako smršati brzo za 30 dana.

Gojaznost svakodnevno pogađa sve više ljudi, pa su svi u potrazi za što efikasnijim i što bržim rešenjem. Nepotrebno je reći da se ne može smršati preko noći, već da je to postepen proces koji zahteva napor i odlučnost.

Kada težimo brzom gubitku kilograma, uglavnom se izgladnjujemo jer mislimo da će nam to najviše pomoći. Rezultati izgladnjivanja su, dugoročno gledano jako štetni. Smanjuje se procenat mišića u telu, pa se izgubljeni kilogrami jako brzo vrate ( tzv. jo-jo efekat ).

Pročitajte koji vam to saveti mogu pomoći da smršate za mesec dana, a da vam se ti kilogrami ne vrate odmah nakon što prestanete sa dijetom.

trcanje-trening

Bez ‘znoja’ i usklađene ishrane rezultati nisu mogući

Mnogima je lakše da se izgladnjuju, nego da malo promene svoje navike u ishrani i da počnu da se bave fizičkom aktivnošću. Kombinacijom ova 2 faktora može se postići idealna težina. Problem je u tome što nam je teško da se posvetimo disciplinovanom režimu.

Pravilan način ishrane je ključan

Svako ko je aktivan vežbač reći će vam da je za njegov/njen dobar izgled fizička aktivnost zaslužna samo 30%, dok je ostalih 70% hrana. Možete da vežbate pet puta više od olimpijskih takmičara, ali ako nakon toga pojedete bečku šniclu ili giros (jesu najlepša jela, znamo, ali i dosta kalorična) – džaba vam sve to vežbanje.

Pronaći pravi program ishrane jeste težak zadatak. Neophodno je da znate koliko vam je kalorija tačno potrebno za svakodnevno funkcionisanje u zavisnosti od vašeg pola, starosti, posla i ostalog.

Kako ne bi bilo potrebe za kompleksnom nutricionističkom matematikom, osmišljen je pravilan plan ishrane i treninga, čijom primenom uopše ne morate da previše razmišljate o tome šta treba da jedete. U njemu su popisane dobre namirnice koje možete kombinovati u svojim obrocima, a količina je određena veličinom posuda koje se dobijaju besplatno.

Spavajte dovoljno

Važno je da vašem organizmu obezbedite period mirovanja i kvalitetnog sna. Nedostatak sna može uticati i na povećanje apetita, pa ćete narednog dana sigurno imati velike potrebe za slatkišima.

Za drastičan gubitak kilograma potrebno je više od mesec dana

Pre nego što krenete sa strogim režimom ishrane koji će dovesti do mršavljenja, važno je da sebi postavite realan cilj – gubitak kilograma do kilograma i po nedeljno. Do rapidnog mršavljenja za jako kratko vreme možete doći raznim restriktivnim dijetama, ali su skoro sve rizične po zdravlje.

Umesto slatkiša i brze hrane – voće, povrće i salate

U ishranu ubacite nemlevene žitarice, voće i povrće i ‘nemasne’ proteine, i time ćete smanjiti unos kalorija. Izbegavajte zaslađena pića i sokove kako biste još više smanjili unos kalorija. Nemojte uzimati manje od 1200 kcal u toku dana jer će to uzrokovati drastičan pad energije, kao i deficit neophodnih nutrijenata.

Izbegavajte unos ‘belih’ ugljenih hidrata, jer oni uzrokoju gojenje. U hranu koja je bogata ovakvim ugljenim hidratima spadaju pored hleba:

  • pirinač,
  • hleb,
  • žitarice,
  • krompir,
  • testenine,
  • pržena hrana.

Nikada ne preskačite doručak, jer on obezbeđuje energiju i održava nas sitim do narednog obroka. Dokazano je da su ljudi koji redovno doručkuju vitkiji od onih koji preskaču doručak ili ga menjaju za jutarnju kafu i cigaretu.

Jedan od načina da izgubite kilograme jeste da imate više manjih obroka u toku dana, umesto tri velika obroka. Užine su obavezne i tada je najbolje da jedete voće ili šaku orašastih plodova. Potrudite se da večera bude lagana i ne jedite posle 20h.

Jako je bitno da pijete dosta vode, pa je preporučena količina 8 čaša dnevno. Pored toga što detoksifikuje i hidrira organizam, voda je odlična zamena za nezdrave sokove i pića. Vodom se, takođe, privremeno ‘ubija’ glad. Biljni čajevi su takođe odlična opcija.

Gubljenje kilograma prirodnim putem nikada nije lak proces. Nemojte da se obeshrabrite ako vidite da rezultata još uvek nema i ni slučajno ne odustajte. Kada sledeće godine nasmejani prošetate plažom bez grama celulita na svom telu, bićete zahvalni sebi što niste odustali kada je bilo najteže.