Saveti za organizaciju odlaska na prvo krstarenje Mediteranom

kruzer brod krstarenje

Prvo krstarenje je iskustvo koje ćete pamtiti ceo život, jer ovaj vid letovanja mnogo drugačiji od klasičnih letovanja na plažama. Zbog toga je sama priprema za krstarenje drugačija od organizacije za klasično letovanje, pa bi bilo dobro da znate par najbitnijih stvari. Pročitajte savete koji će vam korisititi na brodu, kao i pri organizaciji šetnji na krstarenju.

Za prvo krstarenje je najvažnije da naučite kako da ne bacate na novac na nepotrebne stvari. Dodatnog sadržaja koji se doplaćuje ima mnogo, pa ukoliko nemate kočnicu, možete potrošiti veliku količinu na nešto što vam neće obezbediti korist.

Često se desi da oni koji prvu put plove brodom, ne znaju koja pića su uključena u cenu, a koja ne, pa potroše novac na koktele u restoranu, koje na bazenu ne bi morali da plate. Sada kada zante, te greške nećete praviti.

Dakle, ako se premišljate krstarenje Mediteranom 2018. godine je pravo vreme da se upoznate sa drugačijim letovanjem.

#1 Vodite računa kolike napojnice dajete

Na kruzerima postoji nepisano pravilo da vam se u okviru svakog računa obračunava i 15% napojnice za konobare. Ipak, iako postoji ovaj automatski obračun, na dnu računa postoji odeljak u koji možete dopisati dodatnu napojnicu.

Početnici u krstarenju ne znaju za ovo pravilo, pa daju duple napojnice jer nisu svesni da su dali već 15%. Drugi, koji su svesni da su ostavili automatski 15% napojnice, pišu još jednu napojnicu, jer im je neprijatno da ostave ovaj odeljak prazan.

Ukoliko je usluga bila standardna, nema potrebe da dajete dodatnu napojnicu, i da osećate obavezu da to učinite. Ipak, ako je usluga bila vanserijska, potpuno je u redu da date dodatnu napojnicu, jer tada konobari to i očekuju.

#2 Švedski sto je odličan, ali pazite da se ne ugojite

Švedski sto na kruzerima je opremljen visoko kvalitetnom hranom, koja je bogatog ukusa i veoma primamljivog mirisa. S obzirom na to da ove hrane ima u neograničenim količinama, mnogi nastavljaju da jedu čak i kada nisu više gladni, pa se desi da se sa krstarenja vrate malo deblji nego što su otišli.

Ako želite da sačuvate svoju vitku liniju, pazite na obroke, napravite dobar raspored i zaustavite se kada vam hrana više nije potrebna. Umesto toga, pijte više vode, ceđenih sokova, i slično. Dobar zamenski izbor za jastoga, pastu, picu i slične omiljene obroke je kvalitetna salata, koja se, takođe, nalazi u ponudi švedskog stola.

#3 Istražite gde putujete

Kada krstarite Mediteranom postoji veliki broj luka u kojima ćete se iskrcavati, pa bi bilo dobro da ih istražite pre nego što krenete na samo krstarenje. Istraživanje unapred će vam mnogo pomoći, jer ćete na taj način uspeti da obiđete sve znamenitosti koje želite. S obzirom na to da je na krstarenju vreme na kopnu ograničeno, na vama je da odlučite kako ćete da ga potrošte.

Devojče na brodiću

Agencija za koju ste se odlučili će vam obezbediti smeštaj, hranu, piće, organizovane ekskurzije, ali na vama je da istražite sve ostalo i najbolje iskoristite slobodno vreme. Ukoliko se iskrcavate u luci koju ste već posećivali nekoliko puta, ili u malom mestu koje vam ne privlači pažnju, organzujte svojih osam slobodnih sati na drugačiji način.

U toku ekskurzija, kada je brod usidren, na kruzeru postoje brojni popusti za ekskluzivan spa tretman i slične aktivnosti, koje su u toku plovidve veoma skupe. Na ovaj način se možete opustiti, ali i uštedeti veliku količinu novca.

#4 Ne pakujte previše stvari

Pakovanje za krstarenje treba, pre svega, da bude praktično i funkcionalno. Za ekskurziije i dnevne varijante pakujte jednostavne stvari poput šortseva, belih majica, sandala i slično. Za svečane prilike, koje se često odvijajju na brodu, potrebno je imati par elegantnijih haljina jednostavnog kroja i košulja, kako biste bili potpuno spremni.

Nemojte zaboraviti da spakujete kabanice i nepromočive stvari, jer je vreme na krstarenju nepredvidivo, pa mnogi završe poptuno mokri od neočekivane kiše.

#5 Uživajte u aranžmanu

Uživajte u svom prvom krstarenju i ne razmišljajte o novcu. Krstarenja su najčešće all inclusive ponuda, pa sigurno nećete ostati ni gladni, ni žedni, ni umorni, čak iako ostanete potpuno bez para na brodu, jer ste uplatom samog aranžmana sebi sve obezbedili.

Uživajte u svom prvom krstarenju i opustite um i telo do maksimuma i ne verujte mitovima da su brodovi nebezbedni za putovanje.

Postoji veliki broj različitih letnjih aranžmana, od standardnih poput Grčke, do egzotičnih destinacija poput Tajlanda, dok je krstarenje poptpuno novi trend koji je naglo zaživeo kod nas, pa je dobro iskoristiti ga, dok brodovi ne postanu pretrpani i prebukirani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *