Sajtovi zbog kojih smo počeli da menjamo naše navike kupovine

etrgovina

Onlajn šoping učinio je kupovinu znatno drugačijom nego pre, u opipljivom svetu; sada nam je dostupna roba i usluge iz celog sveta, po manje ili više povoljnim cenama. Iz ovih sajtova, kupovina iz fotelje je naročito zanimljiva, kod nas i u inostranstvu.

Sajtovi koji su napravili bum u svetu

Još devedesetih godina prošlog veka, otpočet je proces selidbe prodavnica na internet: poručivanje stvari na kućnu adresu i onlajn plaćanje imaju mnoge čari, naročito za ljude koji su mnogo kilometara udaljeni od tržnih centara, prodavnica, pa i zemalja gde se željeni artikli proizvode.

Danas su Alibaba, Amazon i eBay najveći lanci onlajn trgovine.

Amazon

Amazon je osnovao Džef Bezos 1994. godine, sa sedištem u Sijetlu. Uz Alibabu, ovo je najveća kompanija za onlajn prodaju na nivou celog sveta.

Otpočeo je kao sajt za prodaju knjiga, da bi se asortiman ubrzo proširio na kupovinu i striming video i audio sadržaja, igrica, softvera, elektronike, a danas se ovde može kupiti skoro sve – kuhinjski aparati, odeća, nameštaj, sve do hrane, nakita i igračaka. Cene variraju od prodavca do prodavca, a u ponudi je i jeftina AmazonBasics roba, u okviru in-house brenda.

Ovo je posle Epla, Majkrosofta i Alfabeta najvrednija multinacionalna kompanija na svetu; ove godine, Džef Bezos je u javnost izneo podatak da je na sajt pretplaćeno (subscribers) oko 64% američkih domaćinstava – oko 100 miliona korisnika!

Alibaba

Alibaba je konglomerat koji se bavi B2B, B2C i C2C poslovanjem od 1999. godine. Vlasnik kineske multinacionalne kompanije je Džek Ma, čija je priča o uzdizanju na prvo mesto liste najbogatijih i najmoćnijih ljudi Azije prilično iznenađujuća.

Naime, on nije potekao iz bogate i uticajne porodice; više puta je konkurisao na različite fakultete sa lošim uspehom na prijemnim ispitima (na prvom je imao ukupno jedan poen), za posao su ga odbijali i u KFC – ju, da bi na kraju shvatio da njegova budućnost leži u poslovanju preko Interneta.

Osnivački kapital Alibabe iznosio je 60 hiljada dolara koje je Ma jedva skrpio od pozajmica; prvih godina profit je bio obeshrabrujući, ali danas je Alibaba u top listi najjačih svetskih kompanija.

eBay

Multinacionalna kompanija sa sedištem u Kaliforniji osnovana je među prvima u ovoj sferi, 1995. godine. Ona odgovara na zahteve manjih klijenata u okviru B2C i C2C poslovnog modela, i ovde svako može da napravi nalog, i na onlajn aukciji kupi ili proda robu ili uslugu. Besplatan je za kupce, ali prodavci nakon izvesnog broja prodatih artikala treba da plate naknadu sajtu.

Svoj nagli bum u ranom dobu duguje prodaji čuvenih Beanie Babies igračkica – dve godine nakon osnivanja, one su činile 10% od ukupnih prodaja preko eBay – a.

Šta je popularno kod nas?

Onlajn kupovina je kod nas stigla nešto kasnije, zbog neblagovremenog uvođenja platnih kartica za takav način trgovine. Ipak, preko raznih sajtova moguće je nabaviti dobru robu i bez razmene novca preko interneta: plaća se pouzećem, tokom ličnog preuzimanja od prodavca ili se stvari preuzimaju po uplati u banci.

Kupuju se razne stvari, a najviše traže povoljnije varijante za odeću, retke knjige, ali i kvalitetan nameštaj i posuđe – ono se može naći na sajtovima kao što su Lalafo, Kupujem – prodajem, online prodavnica Lupo Marshall za nove aparate i posuđe, ali i na drugim, starijim sajtovima.

Svet polovne robe – povoljna kupovina, ali i izvor zarade!

Pionir u prodaji raznovrsne nove i polovne robe po povoljnim cenama u našoj zemlji jesu Halo Oglasi, ali kada govorimo o onlajn kupovini, to je Limundo. Usledio je Kupindo, a „primili” su se i  Kupujem – Prodajem i Lalafo.

Ovi sajtovi vas povezuju sa vlasnicima knjiga, nameštaja, aparata za domaćinstvo i drugih korišćenih predmeta u manje – više dobrom stanju. Oni se prodaju na aukcijama, ili po podešenoj ceni, a neretko je moguće i nagoditi se sa prodavcem radi razmene. Ne prodaju se samo polovne stvari – ima i potpuno novih, nekorišćenih, koji svojim vlasnicima nisu potrebni ili im ne odgovaraju. Nekada biste se začudili šta sve neko želi da kupi, tj šta neko misli da može da naplati!

Ovi sajtovi su privlačni zahvaljujući niskim cenama i raznovrsnoj, nekada i neobičnoj ponudi stvari koje se ponekad više i ne mogu naći u radnjama. Ako želite da se uverite u to da prodavac nije prevarant, pogledajte ocene prethodnih kupaca: pohvale će sugerisati da ćete i vi dobro proći.

Ukoliko i vi imate stvari sa kojima ne znate šta ćete, ne treba da ih bacate! Operite ih, očistite, dobro fotografišite i postavite na svoj nalog – dodatna zarada neće škoditi, a rešićete se nepotrebnih stvari koje vam samo zauzimaju prostor.

Povoljna moda: onlajn izložba umesto kopanja po buticima

Fejsbuk je u celosti izmenio način komunikacije sa ljudima, brendovima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima vlasti – ali i način na koji tragamo za dobrom, jeftinom odećom, obućom i asesoarima.

Ukucajte „prodaja odeće” u pretragu i iskočiće vam bezbroj grupa za prodaju. Nekada su specijalizovane za polovnu, nekada za novu i nenošenu odeću, nekad samo za obuću, a često su i „žanrovski” koncipirane – na primer, za razne alternativne stilove.

Pored Fejsubuka i sada i Instagrama, popularan je i Moje Krpice sajt za kupoprodaju i razmenu odeće.

Od igle do lokomotive, pravo iz Kine

Aliexpress je sajt koji po neverovatno niskim cenama šalje robu direktno iz fabrika u Kini, a kvalitet je često sasvim ravnopravan sa onim koji srećemo u prodavnicama u našim krajevima: ne preterano visok, ali u odnosu na cenu zaista fantastičan!

Prodaje se skoro sve što vam može pasti na pamet, novo i jeftino; šiping je nekada i besplatan, a jedina mana je što se malo duže čeka da roba stigne. Odeća, obuća, nakit, kopije skupih brendova, školski pribor, elektronika… Pojedincima nije promakla čar kupovine jeftine robe na veliko, pa su pokrenuli sopstveni biznis preprodaje stvari sa Aliekspresa preko Fejsbuka i Instagrama – naravno, po mnogo većim cenama.

Onlajn tehnologija uticala je na to da nam roba iz celog sveta bude dostupna bez napuštanja doma – brzo, lako i po nižim cenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *