Prolećna zaljubljenost nije slučajnost

prolećna zaljubljenost

Da li se i vama čini da zalljubljenost cveta u proleće zajedno sa prvim cvetovima i prvim toplim danima posle duge zime? Da li ste tada sklonije flertu i  zaljubljivanju?  Ne, to nije samo samo vaše iskustvo. Majka Priroda se potrudila da to bude tako. Jer, iako to često zabroravljamo, i mi smo deo prirode.

Šta  je zaljubljenost?

Zaljubljenost je intenzivan osećaj koji može da bude pomalo zbunjujuć. Možda ste čuli da ljubav potiče iz srca, ali i one priče da ona potiče iz mozga. A jeste li primetili da je zaljubljivanje ponekad nerazumna pojava? Ne čini se baš kao plod mozga! Činjenica je da zaljubljivanje ima vrlo malo dodirnih tačaka sa razumom.

Zaljubljenost potiče od hormona. Seksualna privlačnost i seksualna želja za određenim partnerom su ono što budi leptiriće u stomaku.

Većina nas je sklonija flertu u proleće. Hvata nas neko hormonsko ludilo i grozničavo tražimo žrtvu za zaljubljivanje. Neke žene se u tome odlično snalaze, dok neke čekaju da muškarac napravi prvi korak i oslanjanju se na sreću. Ali zašto čekati! Ako je već proleće napravilo zgodnu zbrku u vašoj glavi, napravite prvi korak ka osobi koja vam se sviđa, šaljući male signale. Saznajte kako možete privući muškarca u 4 jednostavna koraka.

Zaljubljenost je jedinstven osećaj sličan zavisnosti i jako sličan proleću. Nije ni čudo što se tada najviše javlja. Kao i sve oko vas, i vi počinjete da blistate, cvetate, postajete privlačniji ili se bar tako osećate.

Hormon ljubavi i proleće

Mnogo je razloga zašto se zaljubljujemo  u proleće ali najveću zaslugu za to možemo da pripišemo hormonima.

Postoji li hormon ljubavi?

Možete se kladiti! I to ne jedan, nego više njih. Zato je valjda zaljubljenost tako zbunjujuć osećaj.

·         Seksualni hormoni su oni koji prvi polude i koji su krivi za seksualnu želju za nekim. Kod žena je za to zaslužan estrogen.

·         Dopamin je sledeća doza hormnona koja budi želju da budete u nečijoj blizini I osećaj prijatnosti zbog svega što vam se dešava, nešto kao nagradu za uhvaćen plen.

Mnoge droge utiču baš na produkciju ovog hormona i stvaraju osećaj zavisnosti. Zato nije čudno da vam neko, onda kada ste zaljubljeni, kaže da se ponašate kao da ste opijeni. Na sličan način deluje i endorfin.

·         Serotonin je neurostransmiter koji pruža osećaj zadovoljstva. On utiče na mnoge stvari u našem telu, ali kada je zaljubljenost u pitanju, onda je on taj koji izaziva osećaj sreće i euforije, ubrzano lupanje srca, sladak nemir u stomaku. Imate loš apetit kada ste zaljubljeni? I za to možete zahvaliti serotoninu.

Svi ovi hormoni su samo atomi za jedan kompleksan molekul – hormon ljubavi.

Proleće pokreće prirodu, sokove u biljkama i hormone u ljudima. Zato se tada javlja pojačana želja za odnosom, bolje raspoloženje i luckasto ponašanje. Sa tim u paketu idu i potreba da budemo lepši i da se dopadnemo drugima. Odjednom  želja za boljim izgledom postaje jako bitna, a mršavljenje prioritetni problem.

Postoje brojne dijete koje mogu da vam pomognu u ostvarenju tog cilja, ali nisu sve podjednako dobre. Puno toga  o njihovim prednostima i manama  možete pročitati u ženskom magazinu “Minut za mene”.

Simptomi zaljubljenosti

Možda je zbunjujuće da li zaljubljivanje potiče iz srca ili  je deo razuma, ali simptomi zaljubljenosti su vrlo jasni.  Najlešće se javljaju sledeći:

Sanjarenje. To je ono kada ste prisutni telom, niste prisutni mislima jer budni sanjate. Misli su tada obično pored osobe koja vam se dopada, bilo da zamišljate neke situacije u kojima ste zajedno, bilo da razmatrate kakva je ta osoba premotavajući film o nekim zajedničkim trenucima.

Osmeh na licu. Ovaj simptom direktno je povezan sa ovim prethodnim. Možda stvarno stanje stvari oko vas i ne izaziva potrebu za osmehom, ali kada ste zaljubljeni vi i niste tu. Tamo gde ste, vama je lepo i prijatno i otuda osmeh na  vašem licu i onda kada situacija nije smešna.

Leptirići u stomaku su posledica delovanja neurotransmitera i hormona ljubavi koji šalju signale do najosteljivijih delova vašeg tela. I ne samo do stomaka!

Loša koncentracija na posao ili učenje. To se ne javlja zato što je vaša koncentracija lošija već zato što ste celim bićem koncentrisani na druge stvari i na osobu koja vam se sviđa.

Zaljubljenost i ljubav, je li to isto?

Vrlo često se zaljubljenost pobrka sa pojmom ljubavi. Iako je ona na neki način predigra za ljubav, ova dva pojma se bitno razlikuju.

Zaljubljenost je sebična. Možda vam se čini da vaš partner postaje centar sveta, ali zapravo je fokus na vama. Sve to je samo da bi vama bilo lepo i da biste se vi osećali sjajno. Zaljubljenost je više uzimanje. Ljubav je više davanje.

Zaljubljenost je slepa i nerazumna. Tada smo skloni da idealizujemo osobu koja nam se sviđa i da ne vidimo njene mane. U ovim trenucima nismo vođeni razumom, već hemijom u mozgu. Mnogi su tada skloni da rade neuobičajene stvari, ne  bi li se dopali I privukli pažnju na sebe. Ljubav je ipak razumnija. Svesni smo svih kvaliteta i mana osobe koju volimo.

Zaljubljenost nije trajna. Ona se pretvori u ljubav ili izgori i isčezne onda kada prestanemo da idealizujemio osobu koja nam se sviđa. A koliko traje zaljubljenost? Na tu temu ima različitih ispitivanja i još različitijih rezultata. Slepa zanesenost nekim iščezne posle godinu dana, a tada umiru i oni leptirići u stomaku.  Zaljubljivanje I opsednutost nekim, želja da se dopadamo nekome može da traje 4-5 godina. Onda zaljubljenost  obično prestaje i na smenu stupa ljubav ili ljubavni problemi, kako kome zapadne.  Ljubav, za razliku od zaljubljenosti,  podrazumeva trajnu privrženost.

Zaljubljenost i ljubav nisu isto. Čak su i hormoni drugačiji. Dok su zaljubljivanje karakteristični i dominantni oni slični drogama, za ljubav su karakteristični oni koji izazivaju osećaj privrženosti i povezanosti  kao što je oksitocin.

Zaljubljenost je najveća u proleće!

Sivi zimski dani utiču na naše raspoloženje, bezvoljni smo i čini se da ne volimo ni sebe, a kamoli druge. Prvo prolećno sunce budi prirodu, ali će isto tako to malo toplote biti dovoljno da raspali strast u vama. Naučnici su istraživali ovaj fenomen i ustanovili da su u proleće ljudi otvoreniji, druželjubiviji i da su žene sklonije da daju broj telefona nego zimi.

Hormoni igraju veliku ulogu kada su zaljubljenost i ljubav u pitanju. Zimi se osećamo tromo i pospano jer su dani sivi i nema dovoljno svetla. Tada se u telu proizvodi melatonin, hormon koji nas usporava i uspavljuje. Onda kada grane prvo sunce, nivo ovog hormona se smanjuje, a povećava se nivo dopamina koji diktira bolje raspoloženje i želju ta druženjem, pa otuda proleće igra veliku ulogu u  zaljubljenosti.

U proleće se osećamo seksi. Možemo da skinemo sa sebe debele jakne i 7 slojeva odeće i izvučemo iz ormara one suknje , haljine i tanke majčice koje smo cele zime preksakali po ormaru, a koje ističu naše telo. Kada izgledamo bolje, osećamo se bolje.

Osim toga, muškarci su u stanju da u roku od dva sekunde procene proporcije ženskog tela, što može biti presudno za zaljubljivljanje. Još jedan dokaz kako proleće podstiče zaljubljenost.

Proleće je vreme za aktivnost. Zimi smo uglavnom zaglavljeni u svojim kućama I manje se družimo pa imamo i manje šanse da upoznamo nekog novog i da se zaljubimo. Ima li idealnijeg vremena za boravak van kuće nego što je  proleće? Zimi je prehladno,  leti previše toplo, jesen je sumorna. Proleće je idealno.

Prolećno zaljubljivanje nije  slučajnost. Ukoliko malo skrenete misli sa osobe kojom ste opsednuti, možete videti da se ono dešava svuda oko vas – vašim prijateljima, pa čak I biljkama i životinjama. Ima mnogo simbolike u tome, ali i mnogo istine. Pod dejstvom svetla i hormona i vi procvetate i zasijate na svoj način. Ima tu i cvetića i leptririća i cvrkutanja. A nađe se poneka pčelica. Zapamtite, zaljubljenost  je prolazna. Može se desiti da budete ubodeni i povređeni , a možda se sve na kraju  pretvori u med.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.