Prednosti interfona za bezbednost stambenog objekta

interfon-zgrada-bezbednost

Naizgled veoma jednostavna spravica koja je postala veoma popularna u izgradnji stambenih objekata tokom dvehiljaditih godina, podigla je sveukupnu bezbednost svakog objekta koji ga je posedovao – interfon. 

Postavljanje interfona u zgradama pružilo je svim stanarima jedinstvenu mogućnost umrežavanja i svojevrsne autonomije kada je u pitanju dozvola za ulazak u zgradu i zaštita od neželjenih upada. 

Interfonizacija je postala svojevrsni standard, pa hajde da pogledamo na koje je sve načine intefon olakšao naše svakodnevno funkcionisanje ali i kako je on to zaštitio naša osnovna ljudska prava na zaštitu svojine.

1. Mogućnost stalnog nadzora

Iako postoji više vrsta interfona i video nadzora, dom će biti bezbediniji uz interfon jer tada vi stanari imaju smao njima ukazanu mogućnst da u zgradu ili svoj stan puste gosta koji, svedoci smo, ponekad i nema najčistije namere.

U zavisnosti od toga koju vrstu interfona, odnosno video nadzora izaberete, ili je već postavljena kroz zgradu – funkcija pračenja dešavanja ispred zgrade, u hodnicima ili u stanu omogućava instalacija video interfona, naročito u trenucima kada nismo prisutni.pristup-internet-nadzor-sigurnost

2. Povećava bezbednost stanara

Bezbednost življenja i sigurnost unutar svog doma je glavna karakteristika koju moderna tehnologija garantuje, a savremeno društvo, odnosno sama država treba da obezbedi svojim žiteljima. 

Bezbednost i siguran život ne bi trebalo da budu rezervisani samo za “pametne” zgrade, elitna naselja i skupocene stanove, već se interfon, prema propisimaa za zaštitu ljudskih prava, montira i u male stanove ili jednostavnije objekte.

Interfon predstavlja vitalni organ u stambenom sistemu koji sprečava (ili omogućava) zlonamernog posetioca da uđe u zgradu, a potom i neki od stanova – bilo da ste vi van kuće ili baš u stanu. 

Postavljanje više barijera u osujećivanju rđavih namera kriminalnog uma je od krucijalne važnosti koje treba da imaju na umu izvođači radova prilikom izgradnje stambenog objekta. Čak ni recepcija u nekom hotelu ne može da bude dovoljan bezbednosni filter u tim slučajevima.

3. Besprekorna međuspratna bezbednost

Interfoni ne moraju, a i ne stavljaju se uvek samo na ulazna vrata zgrade. Radi veće bezbednosti objekta koji to i zahteva, interfoni se mogu montirati i u podove, unutrašnje zodove zgrade, plafon ili neki drugi, fizički objekat. 

Ovo su vrlo moderni, interni i vide interfoni, sa uključenim senzorimai koji imaju za cilj da povećaju bezbednost unutar zgrade – ukoliko je već došlo do proboja “prve linije odbrane” ili opasnost preti iznutra. 

Interni interfoni su odličan način da se potencijalnom napadu lopova onemogući pristup bilo čemu osim prizemlja i često ovom vidu zaštite i lozinkama imaju pristup čuvari zgrada i drugih, najčešće poslovnih, objekata.

4. Mogućnost stalnog nadzora svog stana

Da li ste znali da se sve više odustaje od zastarelih interfona koje smo imali da viđamo na zgradama tokom devedestih i dvehiljaditih. Moderni, video interfoni su svakodnevica u novim zgradama i pokazali su se kao veoma korisni u mnogo slučajeva.

Svi smo bili u situaciji da tokom priprema za godišnji odmor moramo isplanirati i obezbeđenje za svoj stan, kada treba pronaći odgovornu osobu “od poverenja” da stan ponekad obilazi i uveri se u njegovu bezbednost.

Danas, video interfoni potpuno isključuju potrebu prepuštanja bezbenosti stana nekoj osobi, pa stanje i bezbednost svog doma možete proveriti u bilo kom momentu, jednostavnim povezivanjem ip adrese video nadzora u svom stanu sa svojim telefonom.

Jedino što će vam biti potrebno jeste dobra internet konekcija, a danas, priznaćete – lakše je naći internet na bilo kom ćošku ulice nego “osobu od poverenja” koja će u vašem odsustvu čuvati stan i sve vrednosti u njemu.

5. Dodatna pogodnost interfona i bezbedne grade

Kako živimo u veoma brzom vremenu kada je sigurna i brza zarada jedan od merila interesovanja mnogih ljudi – dobro je imati nekoliko vidova zaštite svoje imovine. Instalirani moderni interforni omogućavaju da stanari imaju potpunu autonomiju o tome ko ulazi a ko ostaje ispred zgrade.

Stanovi sa modernim interfonom su skuplji!

Kao što predpostavljate, u ovako obezbeđenim, i zgradama modernijeg doba – kvadrat je skuplji. Takođe, ukoliko planirate da prodate svoje dugogodišnje “gnezdo”, na svoju cifru potraživanja možete slobodno dodati koju (desetinu) hiljada više, samo iz razloga jer je zgrada dobro obezbeđena i ima funkcionalan i moderan intefon.

Iako su interfoni u našoj zemlji doživeli procvat tokom protekle decenije, pojam oglašavanja na ulasku ili regulacije pristupa poznat je u našem narodu i pre više od dva veka, a bio je izum jednog starog telegrafiste iz Kragujevca. Međutim – novo vreme, novi i praporci, pa je zvonce na vratima dobilo novo ruho, pojačalo funkciju i izrodilo neke nove mogućnosti – bitno je samo da pruža adekvatnu zaštitu stanarima i njihovoj imovinu!