Pogled na vreme kroz jedne drugačije venecijanere i rolo zavese

Venecijaneri

Jedan od najčeših vidova zaštite od sunca kod nas jesu ugradnja i korišćenje venecijanera i rolo zavesa (roletni). Pored toga što mogu da budu prelep detalj vašeg enterijera, pogled kroz njih može da vam bude jedan poseban gušt i estetski doživljaj.

Ako volite da posmatrate nebo, napravisli ste već mini meteorološku opservatoriju. tj. učiniće da bolje razumete kako da se pripremite za vremenske uslove napolju i biće vam dodatna lokalna provera za vrednosti temperature, vetra i količinu padavima koju pokazuje TT Group vremenska prognoza za Niš po satima.

Najosnovnije o venecijanerima

Venecijaneri se proizvode od aluminijuma i najčešće u dve dimenzije tj. širine od 16 ili 26 milimetara.

Njihova funkcija je da ograniče prodor svetlosti i vidljivosti u prostori u kojoj boravimo. Dakle, pored sunca, venecijaneri će zaštititi I vašu privatnost.

Za razliku od rolo zavesa venecijanerove aluminijumske lamelice nisu antistatičke i skupljaju prašinu.

Ipak, I pored toga veoma su lake za održavanje. Dovoljno ih je prebrisati samo vlažnom krpom. U proizvodnji venecijanera koristi se mehanizam ANWIS (EU), koji sačinjavaju kočnice i reduktor sa palicom. Mehanizam je lak za upotrebu, pouzdan i tih.

Regulacija svetla se vrši okretanjem lamelice pomoću palica koje su regulisane na rotaciju. Na taj način prodor svetlosti ćete regulisati po vašoj želji i potrebi.

Pored toga, možete ih u potpunosti podići povlačenjem njihovih pridužetaka (kanapa) i na taj način lamelice će se premestiti u gornji deo prostora a vaša prostorija biće u potpunosti osvetljenja. Venesijaneri se izrađuju u velikom izboru boja, pa stoga, možete ih prilagođavati boji vašeg enterijera i dizajnu. Prikladni su za dom ili poslovni prostor.

Alfa venecijaneri prave se bez vođica i fiksatora, odlična su za montažu na otvorima pregradnih zidova. Nisu fiksirani u donjem delu, pa je zato obezbeđen lak prolaz. Najčešće se montiraju na staklenu delu prozora i vrata ili preko otvora u zidu. Garnišla je metalna i plastificirana, a najčešće je njena osnovna (i najupotrebljivija) boja bela, ali i pored toga moguće su porudžnine i u drugim bojama. Takođe, na tržištu se mogu naći i drveni venecijaneri.

Ovi venecijaneri pored svoje estetike, stvaru dodatnu intimnu atmosferu i pa će vašoj prostoriji dati i dodatnu čar.

Iako se venecijaneri proizvode za obične I krovne prozore, u ponudi na tržištu su I venecijaneri za vrata, čija je funkcija ista.

Rolo zavese ili narodnim rečnikom “roletne”

Rolo zavese se izrađuju najčešće od tekstila, poliestera, a ponekad se kombinuju PVC i polieter. Iako se od tekstila očekuje da je najosetljiviji za održavanje, ovde nije slučaj.

Naime, tkanine su antistatičke, pa su na taj način vrlo jednostavne za održavanje, jer usled statičkog elektriciteta odbijaju prašinu i zbog toga dugo ostaju čiste.

Dizajn rolo zavesa možete naći u širokom spektru boja i različitih dezena, a I količinu prodora svetlosti možete uraditi različitim odabirom providnosti tkanine. Izradjuju se po meri koje kupca dostavi. Izrada je po tačnim merama.

Ova vrsta zavesa će vam služiti kako biste zatamnili prostoriju, a mogućnost zatamljenja je različit (od blagog do potpunog). Takođe, razlilite podvrste ovih zavesa postoje u ponudi na našem tržištu. Rolo zavese se mogu montirati na vertikalne i horizontalne površine. Razlika je u modelu i načinu montiranja.

Najčešće su u ponudi tri modela:

  • standardna rolo zavesa (koja se montira na zid ili štok od prozora);
  • luksuzne (lux) I elegant rolo zavese (koje se montiraju na krilo od prozora)
  • mini rolo zavese (koje su namenjene samo za PVC prozore i montiraju se bez dodatnih bušenja I drugog dodatnog posla).

Rolo zavese se mogu koristiti i kao zamena za spoljne roletne mada su prvenstveno namenjene za unutrašnjost vaše prostorije.

Pokretanje mehanizma rolo zavese izvodi se na 2 načina: oprugom ili pomogu lančića.

Mogućnost ove zavesa možete izabrati sa mehanizmom bez kućišta, sa maskom ( tj. kućištem) ili u Fantasy kućištu (koje je idealno za postavljanje na krilo prozora). Rolo zavese često nazivaju i unutrašnje roletne ili Skrinovi (koje je dobilo ime po reči screen tj. po vrsti platna).

Najčešće vam je ugradnja roletni obezbeđena od montažera koji su na raspolaganju iz salona u kome ste odabrali i kupili roletne, rolo zavese ili venecijanere.

Author: Milan Todorovic

Dugo na internetu. Na Tviteru često svraća kao @Todorovic. Vlasnik agencije za SEO optimizaciju www.SeoExpert.rs i turističkog portala TT-Group.net.