Ovo su najveći festivali i događaji u Nišu koje vredi obići

ljudi koncert rejv

Niš je grad sa velikom i zanimljivom istorijom. On posetioce očarava svojim šarmom, duhom, tradicijom, i dobro poznatim merakom. Niš je, u poslednje vreme, postao sve popularniji među strancima, pa sa uživanjem dolaze ovde da slušaju džez, jedu pravu južnu hranu, i odmaraju od ubrzanog života. Saznajte koji su to najveći događaji u Nišu koje ne treba da propustite kad vas put navede u ovaj grad.

Niš nije popularan samo među strancima. On iz godine u godinu raste, što dalje znači da biznis u ovom gradu raste. Sve češće možemo primetiti da se organizacija seminara različitih projekata i grupa organizje baš u ovom gradu. Niš ima nešto što drugi gradovi u Srbiji nemaju, i to ga je stavilo na mapu interesantnosti i zanimljivosti.

Nišvil – sav taj džez

Gardijan je Nišvil stavio na listu 10 najboljih džez festivala u Evropi. Ova titula je grad Niš stavila na mapu turista, jer su hteli da se upoznaju sa blakanskim džezom. Ovaj festival godišnje poseti preko 100 000 ljubitelja džeza. Ukoliko u Niš dolazite izdaleka autom, saznajte koje su to neophodne stvari za dugo putovanje automobilom.

Jazz nisville

Strani turisti imaju priliku da se upoznaju sa alternativnom srpskom muzikom, i čuju orijent zbog koga su došli. Na ovom festivalu vlada posebna atmosfera i duh prijateljstva.

Prošle godine pevačica Peti Ostin slavila je svoj rođendan na Nišvilu, a publika joj je pevala „Danas nam je divan dan…”. Iako pevačica ne zna srpski jezik, emocija koja se širila binom bila je neverovatna.

Na Nišvilu postoji mnogo džez izvođača, koji svoje različite pravce pokušavaju da spoje u jedan. Džez je poznat kao pravac u muzici koji ima mnogo varijacija. Kada na nekom festivalu nastane nova fuzija zvukova džeza, festival postane još specifičniji i zanimljiviji.

Filmski susreti – dani kada Niš postaje grad glumaca

Ovo je najposećeniji festival ovog tipa koji se održava u Srbiji. Još uvek se pamti poseta glumačkog para Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona koji su prisustvovali filmksim ostvarenjima pod otvorenim nebom u amfiteatru niške Tvrđave.

Mesto održavanja festivalu daje još veću specifičnost, koja ga izdvaja od svih sličnih festivala. Među glumcima, zbog toga, vlada posebna atmosfera, pa njihova harizma i šarmantnost u potpunosti izlaze na videlo.

Festival se održava od davne 1966. godine, a Nišlije vole da kažu da ovih nekoliko dana grad se potpuno predaje glumcima. Poslednja nedelja avgusta u Nišu obeležena je filmskom umetnošću i novim glumačkim ostvarenjima. Gradonačelnik, simbolično, svake godine uručuje predsedniku žirija ključeve grada i predaje ga umetnošću.

Zanimljivo je da je predsednik žirija uvek glumica, koja po preuzimanju ključeva izgovori: „Kolege glumci, Tvrđava je naša!”

Nisomnia – od elektronike do rokenrola

Ovaj muzički festival se održava početkom septembra kada temperatura počne lagano da opada, i može lakše da se diše. Uzavrelost koja se napravi na Nisomniji je neverovatna, i sigurno je ne biste podneli na ogromnim vrućinama.

Festival se održava unutar zidina niške Tvrđave, što mu daje još veću atraktivnost. Ljubitelji elektronske muzike, kojih je sve više, ovde mogu čuti neke od najboljih naših DJ-eva i uživati u novim zvukovima.

Za one koji su ljubitelji klasičnijih pop rok tonova, postoji druga bina. Nišlije uvek misle na sve, i ne postoji festival na kome ćete se osećati izopšteno, neprijatno i neprilagođeno. Naši najpoznatiji rokeri su svake godine na ovom festivalu, a publika svojim prisustvom pokazuje da ih obožava i dalje.

Dani bureka

Ime govori samo za sebe. Krajem avgusta i početkom septembra, na ulici možete naći sve vrste bureka, a njegovom mirisu sigurno nećete odoleti. Strani turisti se nađu u čudu kada na otvorenom prostoru vide toliku količinu bureka. Ipak, kada ga probaju, sve im bude jasno.

Jedini savet koij ćemo vam dati je da uživate u bureku i ostaloj hrani, i da ne potežete debatu da li je burek samo sa mesom. Prijatno!