Omiljena mesta za izlazak mladih, ali u Beogradu

Piše: Sonja Todorović

Velika prednost Beograda jesu mnogobrojne mogućnosti, pa i za izlazak. Nije bitno da li više volite kafane, klubove ili mirna mesta – za svakog postoji po nešto. Svi znamo da za uspešan izlazak nekad nije ni bitno mesto na koje se ide, nego društvo sa kojim se ide i celokupna atmosfera, ali pronalaženje omiljenog mesto za izlazak u Beogradu svakako može da bude dug, ali i vrlo zabavan proces.

Beograd noću
Beograd noću

Pozovite svoje prijatelje, spremite se, pa ukoliko niste do sada kojim slučajem posetili sva ova mesta koja su na spisku, eto prilike da to sada učinite.

Skadarlija

Skadarlija

Skadarliju nazivaju boemskom četvrti Beograda. Po nekim istraživanjima, dnevno je poseti 20.000 ljudi. Dužina Skadarske ulice smeštene od Dečanske ulice pa do ulice Đorđa Jovanovića je oko 500 metara, a 1720. godina se uzima za godinu njenog nastanka. Kaldrma i rustični izgled karakteristika su ove ulice koja uspeva da zadrži starinski šmek uprkos urbanizaciji i menjanju arhitekture.

Skadarlija je postala boemska četvrt, zahvaljujući, ni manje ni više nego – Narodnom pozorištu. Naime, u ovoj ulici i u blizini ove ulice, zbog pozorišta, živelo je mnogo glumaca koji su često posećivali kafane i restorane Skadarlije pre, ali i posle svojih predstava. Međutim, nisu samo glumci posećivali Skadarliju, mnogim umetnicima je upravo ovo bilo omiljeno mesto za izlazak, na primer, Tomi Zdravkoviću, Đuri Jakšiću, Divni Kostić (koju su nazivali kraljicom Skadarlije) i mnogim drugima koji su ostavili značajne tragove u kulturnom i umetničkom svetu Srbije.

Danas u Skadarliji punom parom rade kafane starinskog tipa „Dva Jelena“, „Tri šešira“, „Dva bela goluba“, „Zlatan bokal“, „Ima dana“, itd. Mesta za izlazak modernijeg tipa u Skadarliji su kafe „Šikarica“ i „Red Bar“. Zanimljivo je da je „Tri šešira“, možda i najpoznatija kafana u Skadarliji, nastala još u drugoj polovini XIX veka, a svoj naziv je dobila jer je pre kafane tu postojala radionica šešira, a oznaku te radnje niko nije skinuo kad je kafana otvorena, i tako je naziv ostao do današnjih dana.

Savamala

Ukoliko do sada niste posetili Savamalu, smeštenu južno od Kalemegdana i Kosančićevog Venca, duž desne obale reke Save, požurite, jer se zbog projekta „Beograd na vodi“ mnogi objekti odavde sele u Cvijićevu ulicu. U svakom slučaju, moći ćete deci i unucima da pričate kako ste se vi nekad dobro provodili u Savamali i da oni ne znaju šta je to dobar provod. Šalu na stranu, Savamala je jedan od najposećenijih delova Beograda, upravo zahvaljujući modernim klubovima koji se nalaze jedni pored drugih i svakog vikenda se trude da svojim zanimljivim sadržajem privuku ljude.

Objekti u Savamali se potpuno razlikuju od objekata u Skadarliji. Skadarlija nudi starinski, kafanski, boemski tip provoda, a Savamala „hipsterski“, novijeg kova. U Savamali se može čuti raznovrsna muzika – elektronika, tehno, kantri, rok, alternativa, rep, džez, soul, hip-hop, rege, r&b… Takođe, ovde se često organizuju karaoke večeri, klupski kvizovi, a u Savamali se nalazi i prvi klub komedije u Srbiji „Ben Akiba“, gde redovno nastupaju stand-up komičari. Neka od mesta koje svakako treba posetiti jesu „Kulturni centar Grad“, „Čorba Kafe“, „Prohibicija“, „Mladost – Ludost“, „Mikser House“, „Depo“, „Monsun“, a ima i klasičnih pabova, poput „Berlinera“.

Kalemegdan i Studentski park

Ovo je verovatno najjeftinija varijanta izlaska, ali to ne znači i najgora. Naprotiv, dočekana jutra na Kalemegdanu ili u Studentskom parku često su najlepše uspomene, a da ne pričamo o spontanosti i opuštenosti koje ovakve večeri nose sa sobom. Najviše studenata se upravo ovde i okuplja da bi se „zagrejali“ pred izlazak u neki klub ili da bi jednostavno ostali tu cele noći sa svojim društvom.

Kalemegdan je kao zaštitni znak grada Beograda primamljiv za posetioce kako danju, tako i noću (za više detalja Beogradnocu.com), a pogled sa Kalemegdana je neprocenjiv. Kako je Kalemegdan najveći park u Beogradu, tako i nudi najviše zanimljivog sadržaja. Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav, vojni muzej, grobnica narodnih heroja, umetnički pavoljon „Cvijeta Zuzorić“ – sve to su samo neke od stvari koje vredi videti na Kalemegdanu.

Kula Nebojša
Kula Nebojša

Svakako je na Kalemegdanu vrlo zanimljiva i kula Nebojša koja je dobila ime negacijom glagola bojati se, da bi se označila njena neosvojivost i stabilnost. U kuli Nebojša je je tokom turske vladavine pogubljen Riga od Fere, grčki revolucionar, a više puta je uništavana i obnavljana jer se lako nalazila na meti udara neprijatelja. Uprkos svemu, kula Nebojša i dalje predstavlja bitan deo kalemegdanskog kompleksa.

Studentski park se nalazi u okviru Studentskog trga, u blizini Filozofskog, Filološkog, Matematičkog i Geografskog fakulteta, što ga čini idealnim za okupljanje i druženje studenata. U njemu su spomenici Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću (premešten sa Kalemegdana) i Jovanu Cvijiću. Zanimljivo je da je za vreme Turaka na mestu Studentskog parka bilo tursko groblje, koje je kasnije uklonjeno. Takođe je na mestu parka postojala i pijaca. Velika prednost ovog parka je što leti njegova vegetacija i drveće zadržavaju toplotu, pa je vrlo prijatno nalaziti se tamo u vrelim letnjim mesecima.

Zemunski kej i Ada Ciganlija

Sa prvim toplijim danima u godini Zemunski kej i Ada Ciganlija zasijaju novim sjajem i predstavljaju savršeno utočište od gradske gužve i buke. Zemunski kej je možda i najlepše šetalište u Beogradu, smešteno na desnoj obali Dunava. Njegovo zvanično ime je „Kej Oslobođenja“. Tokom sunčanih dana ovde se može videti puno rekreativaca koji trče, vežbaju, voze bicikle ili rolere, a za one koji žele da se ovde odmaraju postoji mnogo kafića, restorana, splavova, pa i klubova gde mogu uživati.

Ada Ciganlija (ili „More Beograda“ kako ga mnogi nazivaju) omiljeno je mesto svih koji vole da plivaju i da se sunčaju tokom leta, a nekad je i vrlo teško naći slobodno mesto tokom letnje sezone. Ali i tokom hladnijih dana ima šta da ponudi – ovde se redovno okupljaju velika društva i porodice zbog roštiljanja.

Author: Milan Todorovic

Dugo na internetu. Na Tviteru često svraća kao @Todorovic. Vlasnik agencije za SEO optimizaciju www.SeoExpert.rs i turističkog portala TT-Group.net.