Naručivanje pesama ili plaćena muzika na svadbi, pitanje je sad

muzika na svadbi

Na šta prvo pomislite kada vas neko pozove na svadbu? Da li na to da su se dve osobe pronašle i sada će obeležiti svoju večnu ljubav, ili možda radost što ćete videti davno zaboravljenu tetku?

Ruku na srce, najpre uvek pomislim na to kako ću se ja provesti. Zapitam se kakva će biti hrana, i naravno muzika. Jer kada je muzika loša ni hrana više nije toliko dobra. Zato je muzika na svadbi krucijalno pitanje za sve mladence – naručivanje pesama ili plaćena muzika?

U čemu je razlika?

Kada sam prvi put čuo da je moguće birati između ova dva najpre sam se zapitao kako se razlikuju.

Nisam obišao previše svadbenih veselja, na svakoj svadbi na kojoj sam bio postojao je bend kom smo stalno dosađivali našim muzičkim željama uprkos njihovom predviđenom repertoaru.

Naručivanje pesama

Naručivanje pesama podrazumeva unajmljenu živu muziku koja se plaća na licu mesta od strane onih gostiju koji poruče pesmu, tačnije plaća se po pesmi.

Dok je prednost za pojedine očigledna, svakako postoji i mnogo mana koje vezujemo za ovaj izbor. Naručivanje pesama će svakako zadovoljiti potrebe svih gostiju, ili bar do određene mere jer se uvek može desiti trka među pojedincima koji žele da čuju baš onu koja ih gađa u srce.

Ipak, ti isti gosti u ovom slučaju moraju da odreše kesu i isprazne džepove. A nikad se ne zna šta će se desiti u veseloj atmosferi i uz bokal vina, možda posegnete i za svojim zlatnim finansijskim rezervama.

Pored ovih negativnih strana, rizik za mladence je visok. Kao dobri domaćini ne možete svoj dan učini samo svojim, jer se na kraju svaka svadba svede na jurnjavu oko gostiju i njihov dobar provod pre nego na provod bračnog para.

Samim tim, vi nećete biti jedini koji mogu i smeju poručiti pesmu, pa rizikujete niz nepoznatih pesama još manje poznatih autora, niz srceparajućih balada koje poručuju da je svaka ljubav greška i pesmu posvećenu mladoženji Nije život jedna žena.

Ono što je važno kod naručivanja pesama jeste napraviti precizan dogovor sa muzičarima da se ne zadržavaju isključivo kod nekoliko gostiju koji su spremni da plate najviše novca, već da naprave nekoliko krugova u sali i ispoštuju sve goste. Ukoliko se ovaj dogovor isprati možda ćete imati prilike da uživate u muzičkom šarenilu i odličnom raspoloženju.

Naručivanje pesama više nije tako uobičajeno na svadbama, mada i dalje postoji. Mnogi na to gledaju kao na jedan od čudnih svadbenih običaja na koje treba zaboraviti.

Venčanje

Plaćena muzika

Sa druge strane, plaćena muzika zahteva mnogo precizniju organizaciju. Ono što je sigurno jeste da će vama, koji ste tu muziku unapred i platili, lista pesama sigurno odgovarati. Međutim, to nije garantovano za ostatak gostiju.

Takozvana programska svadba može biti dosadna za pojedince, ukoliko se vi opredelite isključivo za jedan tip muzike (na primer pop ili rok) koji ne odgovara svima. Imajući u vidu da se narod sa brdovitog Balkana najviše veseli uz narodnjake, bitno je ostaviti prostora gostima da sami poruče pesme.

Bendovi mogu biti dosta skupi, i ukoliko se opredelite za ovu opciju potrudite se da najpre proveriti isti bend i uzmete preporuku.

Kada su u pitanju bendovi za svadbe Beograd definitivno poseduje najkonkurentnije tržište i jako je bitno napraviti pravi izbor i izvršiti rezervaciju na vreme, jer kvalitetni bendovi jesu bukirani mesecima unapred. Ako završite sa nekvalitetnim muzičarima i netalentovanim pevačem, ne postoji muzička želja koja će moći da popravi situaciju.

Profesionalni muzičari i sami mogu da osete koje pesme dižu atmosferu i šta treba otpevati sledeće, tako da je to svakako njihova prednost.

Imajući u vidu činjenicu da je ovo verovatno najveća proslava koju ćete organizovati u svom životu, a uz to i najskuplja, mladenci vode računa o svemu – od datuma venčanja do osvetljenja.

Ovde muzika svakako nije nešto što treba zanemariti niti nešto na čemu treba štedeti. Vaš utisak i utisak gostiju zavisi od dobre muzike, jer kada su ljudi veseli i bilo koji drugi propust će se brzo i lako zaboraviti. Uživajte u svom danu!