Mitovi u vezi trudnoće u koje i dalje verujemo

trudnica-ruke-stomak-srce

Trudnoća je tema o kojoj se često piše i priča baš zato što većina žena barem jednom u životu prođe kroz drugo stanje. Teme o kojima se mnogo priča postaju plodonosno tle za bujanje zabluda i lažnih informacija.

Jednom izrečena zabluda u vezi ponašanja u trudnoći, lako nađe svoj put do velikog broja trudnica, pa se javlja neopravdani strah, te buduće majke ne uživaju u trudnoći u onoj meri u kojoj bi mogle. U strahu od toga da će povrediti dete ili ugroziti trudnoću, trudnice se često suzdržavaju od konzumiranja određene hrane ili uživanja u aktivnostima koje su im do trudnoće prijale.

Sa druge strane, u brojnim slučajevima upravo zbog tih zabluda i mitova trudnice neće preduzeti određene mere koje bi im mogle olakšati trudnoću. Mitovi o trudnoći se brzo šire, lako raspiruju strah i predrasude, a ponekad mogu biti i opasni. Vreme je da te mitove razbijemo!

Pol deteta možete otkriti bez posete lekaru

Većinu budućih roditelja zanima pol deteta čim saznaju za trudnoću. Saznanjem da li čekaju dečaka ili devojčicu, budući roditelji mogu bolje da se pripreme i lakše da se zbliže s bebom dok je još u stomaku. Međutim, nije istina da je pol deteta moguće otkriti bez upotrebe verifikovanih naučnih metoda.

Često ćete čuti da položaj deteta u stomaku, držanje burme iznad stomaka, ili stepen aktivnosti bebe, mogu otkriti i pol deteta. To, svakako nije tačno i reč je o mitu. Ako ste zainteresovani da saznate pol deteta, tu informaciju vam može dati lekar prilikom ultrazvučnog pregleda. Informacija koju dobijete ne mora biti 100% tačna i zavisi prevashodno od položaja deteta i njegovog pomeranja dok lekar pokušava da odredi pol.

Prenatalni testovi su jedna od brzih i preciznih metoda za dobijanje informacija o polu deteta. Postoje prenatalni testovi, kao što je Moj prenatalni test, koji su izvodljivi već od desete nedelje trudnoće, neinvazivni su, pouzdani i daju informacije o polu deteta, ali i o mogućim urođenim hromozomskim problemima.

U trudnoći bi trebalo izbegavati vruće kupke, farbanje kose i vežbanje

Reč je o mitovima koje bi trebalo zanemariti. Kupke za vreme trudnoće su sasvim bezbedne, samo bi trebalo izbegavati previše vrelu vodu. Hormonalne promene kroz koje prolazi telo trudnice uticaće i na percepciju temperature, pa će trudnici često biti toplije nego što zapravo jeste.

Količina opasnih hemikalija koje se nalaze u sredstvima za farbanje kose zaista je zanemarljiva i neće naneti štetu bebi. Ipak, preporučuje se da trudnice ne farbaju kosu tokom prvog trimestra trudnoće.

Vežbanje u toku trudnoće čak je i poželjno, naravno uvek bi trebalo povesti računa da se radi o vežbama umerenog intenziteta. Pre započinjanja treninga, uvek se posavetujte sa lekarom. Da li je intenzitet vašeg vežbanja odgovarajući, možete da proverite jednostavnim testom. Naime, trebalo bi da ste tokom čitavog treninga u stanju da razgovarate. Ukoliko ste previše zadihani i ne možete da održite konverzaciju, verovatno bi trebalo da malo usporite.

Konzumacija mleka i koštunjavog voća u trudnoći može dovesti do pojave alergije kod bebe

Naučno je dokazano da ne postoji povezanost između konzumacije mleka i mlečnih proizvoda ili koštunjavog voća u trudnoći i kasnije pojave alergija kod deteta. Reč je o mitu.

S druge strane, postoji hrana koju bi trebalo izbegavati u trudnoći, ali ona nema veze sa potencijalnim alergijama, nego sa mikrobima koji se nalaze u tim namirnicama. U toku trudnoće bi trebalo izbegavati nedovoljno pečeno meso i pojedine vrste ribe, meke sireve, nedovoljno procesuirana jaja i većinu pašteta.

Nema kontakta s mačkama u toku trudnoće

Istina je da toksoplazmoza može biti opasna za nerođeno dete. Zaraza toksoplazmozom moguća je kroz dodir sa fekalijama kućnog ljubimca. Međutim, ne postoji razlog da se odričete svog ljubimca ako zatrudnite. Dovoljno je da posao promene posipa obavi neko drugi, ili jednostavno to možete učiniti i sami, ali noseći rukavice.

Slična procedura se preporučuje i za rad u bašti. Ukoliko uživate u baštovanstvu, ne morate odustati od svog hobija za vreme trudnoće. Obavezno zaštite ruke rukavicama i temeljno ih operite nakon kontakta sa zemljom.

Gorušica znači da će beba imati mnogo kose

Zaista će gorušicu najverovatnije imati trudnice koje nose dete sa bujnom kosom. S druge strane, većina trudnica će u određenom periodu trudnoće osetiti gorušicu. Jednostavno, reč je o jednom od simptoma trudnoće koji nije nimalo prijatan, a svakako se ne može upotrebiti ni kao siguran dokaz da će beba doći na svet sa glamuroznim loknama.

Prenatalno testiranje namenjeno je samo za rizične trudnoće i starije trudnice

Savremeni prenatalni testovi najnovije generacije kreirani su tako da mogu otkriti pol deteta i moguće hromozomske aberacije u veoma ranoj trudnoći. Nažalost, pojava hromozomskih abnormalnosti je slučajan događaj i može se desiti u svakoj trudnoći, bez obzira na zdravlje roditelja ili ishod prethodnih trudnoća.

Istina je da se prenatalno testiranje prevashodno savetuje prilikom nepovoljnog nalaza dabl/tripl testa, u slučaju ranijih spontanih pobačaja, nepovoljne porodične anamneze ili trudnicama nakon 35. godine starosti. Međutim, prenatalni testovi se preporučuju svima, jer mogućnost nastanka hromozomskih abnormalnosti postoji u svakoj trudnoći, a rana informisanost je od velikog značaja. Moj prenatalni test moguće je izvesti već od desete nedelje trudnoće, a vrši se na osnovu malog uzorka majčine krvi, što znači da je potpuno bezbedan i siguran i za majku i za plod.

Mitove u vezi trudnoće bi trebalo što pre zaboraviti, a prave informacije zatražite od svog lekara ili od stručnjaka. Nikada se nemojte oslanjati na “babske priče”, ako želite da imate bezbrižnu i sigurnu trudnoću i da sačuvate svoje zdravlje. Poneki mitovi su samo interesantni, neki će dovesti do neželjenog tumbanja životnog stila i navika, a drugi mogu biti i potencijalno opasni. Zato je važno da se na vreme informišete i to iz pouzdanih izvora.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.