Mali koraci ka velikim ekološkim promenama koje svako može da napravi

priroda-na-dlanu

Sigurno često oko sebe čujete ljude kako govore da ne vode ekološki prihvatljiviji način života, jer je to jednostavno preskupo. Postoji mnogo zabluda u vezi sa ekološkim načinom života, a posebno je zastupljena baš ta ideja da je skupo, komplikovano, i da zahteva previše obaveza i posvećenosti. 

Ali u stvarnosti je vrlo jednostavno biti „ekolog“ – podrška životnoj sredini i promišljanje o istoj može se ticati samo jedne male, lične promene i pomak može biti napravljen na bolje. A ono što je potpuno iznenađujuće je da sve te male promene u načinu života vam često mogu uštedeti i novac.

Naravno, uvrežena mišljenja imaju i svoju osnovu, jer svetski mediji propagiraju nešto drugačije, a to je da za „zeleni“ način života daje mogućnost i da potrošite mnogo novca – na primer, potpuno preuređujući svoj životni prostor u skladu sa zelenim standardima efikasnosti. Naravno, tu je još i organska hrana, kao i hibridni automobili koji koštaju mnogo više od njihovih konvencionalnih zamena. 

Sa druge strane, postoji mnogo jeftinijih načina da smanjite količinu neorganskog otpada i emisiju ugljenika. Kada se podvuče crta, ekološki način života nije dodatni trošak, već je poenta u pojednostavljivanju naših životnih navika, ekonomičnom razmišljanju i više praktičnosti. Zato ćemo u nastavku pričati o tome koji su to važni mali koraci ka velikim ekološkim promenama, a koje svako od nas može da napravi. I da se oseća mnogo bolje, a čak i da uštedi.

Steknite naviku da kupujete na pijaci

Svi smo imali ekološku dilemu u supermarketu kada stojimo ispred štanda sa voćem i povrćem, koje je inače skuplje nego u drugim zemljama. Da li da kupim obične jabuke ili da platim još 200 dinara više za organsko? Da li je to zaista toliko važno? Čak i ako jeste, mogu li da to sebi priuštim? Na kraju ostanete frustrirani, a sve što ste želeli je jabuka.

drvo-kao-prvo

Kako biste izbegli ovakve situacije, prošetajte na pijacu i upoznajte „seljake“ koji na njoj prodaju. Na skoro svakoj tezgi će te iste jabuke sigurno biti jeftinije od organskih proizvoda u prehrambenoj prodavnici – a u mnogim slučajevima će biti jeftinije i od redovnog proizvoda koji se ne prodaje kao bio. Verujte da i kada to radite, već štitite životnu sredinu. Kako? Pa, domaća hrana prelazi kraću udaljenost da bi stigla do vas i obrnuto. A manja udaljenost, manje potrošenog goriva. Dobra prilika da nakupujete zalihe, jer današnji energetski efikasni zamrzivači čuvaju duže svežinu namirnica.

Sa druge strane, postoji izvesna sumnja da je voće i povrće koje se prodaje na pijaci lažno organsko, dešava se i to. Ali, ako popričate sa prodavcima, videćete da se većina proizvoda često uzgaja koristeći organske prakse (čak i ako nije označeno kao takvo). Pored toga, možete podržati mala lokalna gazdinstva, steći zdravije životne navike šetnjom do pijace, uživati u danu sa drugim, prijateljski nastrojenim ljudima. 

Ipak, postoje neke namirnice koje ćete platiti više ako želite da budu organske – mleko, jaja i meso su među prve tri. Za njih se odlučite kada želite da pojedete kvalitetan proizvod u odnosu na ponudu supermarketa. 

Izbegnite proizvode za jednokratnu upotrebu

Mnogo kućnih potrepština danas možete kupiti kao reciklirane, ili one koji poseduju recikliranu ambalažu, poput papirnih kesica „za poneti“ ,aluminijumske folije ili papirnih čaša. Ali, poenta je u tome što ove stvari svakako morate da kupite (i to obično po višoj ceni), a one na kraju ipak završe na deponiji.

Ako zamenite te proizvode istim takvim samo za višekratnu upotrebu, dugoročno ćete uštedeti novac, a imaćete i manje đubreta za bacanje. Šta tu sve spada? Staklene posude za hranu koje uvek možete nositi na posao ili fakultet, umesto što ćete kupovati gotovu hranu na ulici i bacati njihova plastična pakovanja. Nosite sa sobom staklenu flašu za vodu, umesto da svakodnevno kupujete flaširanu i praviti kilograme smeća na godišnjem nivou. Recimo, kupite jednom vodu u staklenoj ambalaži i kasnije je koristite za „česmušu“. Kafu skuvajte kod kuće i sipajte u termos, uštedeće novac koji dajete za kafe „za poneti“, a sačuvati životnu sredinu u koju nećete bacati njenu ambalažu. Jednostavno je.

Gasite uređaje

Možda zvuči očigledno, ali najlakši način da svoj dom učinite ekološkim i uštedite novac na mesečnim računima je da ne koristite komunalne usluge više nego što vam to treba. Isključite svetlo kada izađete iz sobe ili podignite roletne preko dana i osvetlite sobu prirodnom svetlošću. Perite posuđe u punoj mašini za pranje sudova (isto važi i za mašinu za veš), zamenite bateriju za tuš onom sa malim protokom kako biste smanjili prekomernu upotrebu vode.

Što se tiče grejanja i klimatizacije, mala promena može napraviti veliku razliku. Probajte da smanjite temperaturu grejanja tokom zime za par stepeni (ako imate tu mogućnost). Isto pokušajte sa klima uređajima i brzo ćete videti da je ušteda električne energije očigledna. A ako ovo radite po jedan stepen tokom nekoliko dana, vaše telo će se prilagoditi na nove temperature.

Za kraj možda i najjednostavnije. Zaista razmislite pre nego što nešto kupite. Da li mi stvarno treba ovo? Da li imam kod kuće nešto slično? Da li nešto možete naći i polovno ili iznajmiti? Ako postavite ovakva pitanja sebi pre svake kupovine, izbeći ćete trošenje nepotrebnog novca i kupovinu stvari koje će uskoro završiti na deponiji. I, niste ni trepnuli, a uz ove sitne promene ćete već živeti ekološki život.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.