Klasični automobili koji govore šta je stil

alfa romeo spider 1

Automobili imaju drugačiji smisao za drugačije ljude. Nekima je to samo prevozno sredstvo i jedino im je važno da ih automobil pouzdano preveze od tačke A do tačke B. Dok je nekima auto mnogo više od načina transportovanja, već predstavljaju statusni simbol ili deo određenog životnog stila.

Proizvodnja automobila je starija od čitavog veka, a za to vreme su proizvedeni brojni modeli koji su stekli legendarni status. Stariji automobili imaju čar prošlosti i posebnu vrednost, jer znate da ih ima sve manje i manje. Računajte da povoljni auto delovi za ove lepotane ne postoje.

Iako je njihovo održavanje mukotrpan proces, njihovi vlasnici ih voze sa ponosom. Ovo su klasični automobili koji odišu stilom.

Shelby 427 Cobra (1966)

shelby-cobra

Kad god se pomene Caroll Shelby, znate da vas čeka prava poslastica. Sa neverovatnim odnosom snage i težine, Shelby 427 Cobra je mnogo poletnija od Golfa. Znajući da se ovi primerci prodaju za nekoliko stotina hiljada dolara, zamislite kakav je tek osećaj vozeći Shelby 427 Cobra Super Snake – procenjenog na više od 5 miliona dolara!

Jaguar E-Type (1961)

jaguar-e-type

Jaguar E-Type je bio revolucionaran automobil. U vreme svog predstavljanja pokupio je silne hvalospeve. Čak je Enzo Ferrari izjavio da je to „Najlepši auto ikada naprvaljen”. Ako su ovo reči jedne od najvećih ikona automobilizma, ko smo mi da tvrdimo suprotno.

Masserati Ghibli 4.7 (1969)

Agresivni prednji deo Masserati Ghibli je sam po sebi dovoljan da se nađe na ovoj listi. Osim toga, Masserati brend mu daje dosta snage. Da se ne lažemo, ovaj automobil je ono što Mazda Miata sanja da može da bude Ghibli dok krstari putevima.

Aston Martin DB5 (1964)

aston-martin-db5

Ko je proslavio ovaj automobil? Bond, Džejms Bond. Najveći simbol mačizma je učinio da ovaj model postane san većine muškaraca na planeti. Iako ne bi izgledalo ni približno moćno biti zaglavljen u gužvi u DB5-ici, umesto u jurnjavi sa lošim momcima, pogledi upućeni od prolaznika bi bili dovoljno uživanje.

Mercedes 300SL Gullwing (1957)

mercedes-300sl

Galeb vrata nisu jedini razlog zašto je ovo jedan od najlepših automobila koji se kotrljao asvaltom. Malo je poznato da je 300SL bio najbrži putnički autobil u svoje vreme, što znači da biste očas posla stigli do kancelarije.

Mustang Boss 429 (1969)

mustang-boss-429

Mustang je čuven po snazi, to svi znamo. Ali ono što izdvaja ovaj Mustang je nerealno veliki motor, zbog kojeg je bilo neophodno napraviti izmene u karoseriji. Jeste da nema CD player sa USB portom, ali šta će vam muzički hitovi kada ispod haube svira milozvučje mehanike. Preporučujemo i da otvorite prozor, jer zbog veličine motora nema klimu.

Corvette Stingray (1963)

corvette-stingray

Kada je Sting Ray sišao sa traka ‘63, sve prethodne Korvete izgledale su jadno u poređenju. Osim novog izgleda, C2 Korveta je bila nešto lakša i klizila je kroz krivine bolje od prethodnika.

Alfa Romeo Spider Duetto (1966)

alfa-romeo-spider

Postoji nešto u ovom automobilu što vas vuče da se provozate italijanskim seocima, sa usputnim stanicama za čašu prefinjenog lokalnog vina. Osim toga, kada možete da vozite auto sa prelepim izgledom i dovoljno prostora za ostavu uboli ste lutriju. Savršen je za pakovanje svih potrepština za piknik uz obavezan aperitiv.

Lamborghini Miura (1966)

lamborghini-miura

Od svih Lamborghini automobila Miura ima posebno mesto za ljubitelje italijanskog brenda. Iako je danas Lamborghini više automobil za Betmena, nego za ljubitelje izduženih oblina i prefinjenih linija. Miura je proizvod rivaliteta Ferucija Lamborghinija i Enza Ferrarija, a Lambo je bio savršen odgovor za primate Ferarija u tim godinama.

Ferrari Dino 246 GT (1969)

Automobili današnjice se definitivno ne prave kao nekada. Kao da su se svi dizajneri automobila na svetu okupili i rešili da automobili više ne smeju da imaju elegantan izdužen oblik, sa linijama koje prosto vrište lepotu. Dok se takmiče ko će napraviti agresivniju masku hladnjaka, besne oči i što moćnije ubrzanje, mi možemo samo da se divimo lepoti staromodnog Ferarija.

Ima još mnogo automobila koje bismo stavili na listu i ovo definitivno nije kompletan sastav kul automobila, ali niko ne može reći da to nisu.

Volite automobile? Saznajte koji su to najbezbedniji automobili na svetu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *