Kako iznajmiti stan u Nišu – saveti za studente

zgrada-niskog-univerziteta-moravska-banovina

Upravo ste proslavili svoj veliki uspeh – položen prijemni ispit i upis na željeni fakultet, a pred vas se već postavlja prvi veliki izazov studentskog života i prva velika dilema: kako iznajmiti dobar i udoban stan koji ne košta mnogo? Ovo mnogim studentima i njihovim roditeljima zvuči kao nemoguća misija.

Ipak, uz široku ponudu stanova za izdavanje u Nišu i nekoliko korisnih i praktičnih saveta koje smo vam pripremili, neće biti tako teško da pronađete za sebe odlično mesto za učenje i život. Pre nego što počnete sa pregledanjem oglasa na Internetu i sa obilaskom stanova, preporučujemo vam da dobro razmislite o sledećim pitanjima: da li vam je važno da stanujete u blizini fakulteta? Kako ćete se hraniti? Da li ćete živeti sami ili sa cimerom/cimerima? Kojim budžetom raspolažete?

Odgovori na ova pitanja mogu u velikoj meri olakšati vašu potragu, suziti izbor i, na kraju, dovesti vas do odgovarajućeg stana, vašeg novog doma.

Lokacija: Potražite stan u blizini fakulteta

Mesto na kom se stan nalazi bitno je iz više razloga. Pre svega, govorimo o najznačajnijem resursu za studente – a to je vreme. Niš je veliki grad i zaista nije isto kada živite dve ulice dalje od zgrade fakulteta ili na drugom kraju grada i menjate dve linije gradskog prevoza. Srećom, upravo se u blizini fakulteta može naći veliki broj stanova koji odgovaraju studentima. To su uglavnom garsonjere i jednosobni stanovi, premda možete naći i veći stan ukoliko ne planirate da živite sami.

Lokacija stana je bitna još iz jednog razloga, a to je visina stanarine. Najskuplji stanovi u Nišu su, kao i u svakom drugom većem gradu, u strogom centru. Međutim, nije isključeno da blizina fakulteta podigne cenu mesečne kirije za par desetina evra. Jeftiniji stanovi se uvek nalaze na periferiji grada, te se lako može desiti da za istu cenu možete iznajmiti dvosoban stan u Durlanu, odnosno jednosoban stan kod Filozofskog fakulteta, na primer.

Dodatna prednost: Blizina studentskih domova i menzi

Stan u blizini fakulteta ima izvesnih prednosti, pored toga što nećete kasniti na predavanja. Pre svega, tu je blizina studentskih domova i menzi. Ukoliko ste student Pravnog ili Ekonomskog fakulteta i izaberete stan u nekoj od zgrada na Trgu Kralja Aleksandra Ujedinitelja ili na Obilićevom vencu, možete računati svakoga dana na topli obrok u studentskom restoranu (u sklopu I i II paviljona u Topličinoj ulici). Takođe, tu su i uvek tihe čitaonice u kojima možete provesti pauzu između predavanja ili na miru učiti za kolokvijum i ispit.

Slično će biti i studentima medicine, stomatologije i farmacije, pa i Filozofskog fakulteta, ukoliko se opredele za stan u Rentgenovoj, Dragiše Cvetkovića, Velikotrnovskoj i drugim ulicama na potezu između ova dva fakulteta. Treći studentski paviljon i linijski restoran u njegovom sklopu nalaze se u neposrednoj blizini Medicinskog fakulteta.

Sa ISIC karticom u sve tri niške studentske menze mogu se hraniti kako budžetski, tako i samofinansirajući studenti. Pravo na regresiranu cenu obroka imaju samo redovni studenti koji se školuju o trošku države.

Udobnost: Život sa cimerom – da ili ne?

studentski-stan-puno-cimera
studentski-stan-puno-cimera

Druga stvar o kojoj treba dobro promisliti pre useljenja u studentski stan jeste: da li ćete u tom stanu živeti sami ili sa cimerom? Mnogi studenti se opredeljuju za cimerski život sagledavajući isključivo njegove dobre strane. Pre svega, tu je finansijski faktor. Kada živite sa jednim, dva (ili čak više) cimera, onda se stanarina i svi prateći troškovi dele na jednake delove. Internet, televizija, struja, komunalije, troškovi održavanja zgrade, sve su to dodatna opterećenja za roditeljski budžet. Podela troškova i stanarine, sa druge strane, ostavljaju prostora za veći studentski džeparac.

Dinamičniji društveni život studenta koji živi sa cimerom, zajedničko održavanje čistoće takođe se uzima za prednosti deljenja stana. Međutim, sve ove prednosti vrlo lako mogu postati i glavne mane cimerskog života ukoliko dođete u situaciju da živite sa osobom koja ne plaća redovno svoj deo troškova, ne održava stan čistim ili ne poštuje dogovor o vremenu poseta prijatelja i slično. Zbog toga je veoma važno da iz svih uglova sagledate opciju deljenja stana i procenite da li je cimerski život za vas. Ako ste stidljiva osoba koje se teško prilagođava, možda je pametnije da za početak ipak stanujete sami.

Budžet: Uskladite želje i finansije

Na kraju, finansije predstavljaju odlučujući faktor kada birate stan za sebe. Možda stan koji vam se najviše dopada na oglasima ispunjava sve uslove i vaše želje, ali košta mnogo. Imajte na umu da pored stanarine svakog meseca treba platiti struju, komunalne usluge, u zimskom periodu grejanje, Internet i televiziju. Stan veće kvadrature podrazumeva i veće troškove, na primer za centralno grejanje.

U zavisnosti od lokacije, garsonjeru možete iznajmiti po ceni od 120 do 150 evra, jednosobni stanovi u centru kreću se od 150 do 200 evra, premda luksuznije opremljene nekretnine mogu značiti i znatno višu kiriju, od 250 do 350 evra.

Na Bulevaru Nemanjića, u blizini Čaira ili na Trošarini, stanovi će biti nešto jeftiniji. Cena za jednosobni stan uglavnom neće prelaziti 200 evra. Naravno, aktuelna situacija u zemlji i svetu imala je uticaja i na cene izdavanja stanova u Nišu, te su sve ovo niže cene u odnosu na prošlu godinu.

Još neki bitni detalji

Kada suzite svoju pretragu na nekoliko stanova koji vam odgovaraju po svojoj kvadraturi, lokaciji i ceni, onda možete razmotriti i sledeće: kako se stan greje? Na kom spratu se nalazi? Da li zgrada ima lift, video nadzor i interfon? Na kojoj udaljenosti se nalazi najbliža autobuska stanica, supermarket ili biblioteka? Da li vam je važno da nameštaj u stanu bude nov? Opremljenost stana i bezbednost zgrade su takođe važni faktori koji mogu uticati na visinu stanarine.

Pored ovoga, posebnu pažnju obratite na to u čiji stan ulazite. Pokušajte da procenite kakav je vaš potencijalni stanodavac i hoćete li s njim imati neprilika ili ne. To je osoba sa kojom treba da ostvarite dogovor ne samo o datumu i načinu plaćanja kirije, već i ostalih troškova, rešavanju eventualnih kvarova u stanu i slično. Postarajte se da već na samom početku utvrdite sve ove detalje i izbegnete nepotrebne nesporazume.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.