Kako da se pripremite za porođaj?

patikice-za-bebu-stomak-porodjaj

Koliko će trudnoća biti prijatna ili neprijatna, varira od slučaja do slučaja. Neke buduće majke celu trudnoću provedu pune energije i elana, dok se drugima, zbog različitih razloga, savetuje više odmaranja, pa čak i boravak u krevetu.

Ono što je zajedničko većini trudnica, jeste strepnja i strah od porođaja. Prvorotke su u strahu od silnih priča kojih su se naslušale, a buduće majke koje su već rađale su često u strahu da će ponovo iskusiti jak bol ili da će nešto poći po zlu. Mada i težina samog porođaja varira od slučaja do slučaja, postoje određene metode i navike koje mogu pomoći i olakšati vam da se pripremite za porođaj.

Informisanje je veoma važno

Nijedna trudnoća nije ista, pa se i porođaj razlikuje. Međutim, prikupljanje pouzdanih informacija tokom cele trudnoće, pomoći će vam da se pripremite.

U ovakvim situacijama, od velike koristi su i škole za trudnice (neke od njih su besplatne). Reč je o vrlo praktičnom prostoru za prikupljanje informacija, budući da ste okruženi trudnicama koje imaju slične termine porođaja, i stručnim osobljem, koje će vam dati važne i pouzdane informacije.

Prikupljanjem informacija o trudnoći i porođaju, dobićete jasan uvid u ponuđene opcije i lakše ćete doneti odluku. Ako imate neka pitanja koja vas posebno zabrinjavaju, ne ustručavajte se da se konsultujete sa svojim lekarom. Najzad, svakoj trudnici je cilj da trudnoća prođe u najboljem redu, porođaj bez komplikacija i da na svet donese zdravo dete. Nijedno pitanje nije glupo, ako izaziva vašu zabrinutost.

Pripremite se mentalno

trudnica-smiruje-um
trudnica-smiruje-um

Iako porođaj iziskuje pre svega izuzetno fizičko naprezanje, mentalna snaga će vam u tim trenucima biti od koristi. Ako ste već uplašeni, pokušajte da se ne fokusirate na “horor priče” koje kruže. Podsetite se da na svaku “horor priču” dolazi bar jedna priča o porođaju bez problema. Jedina je razlika što porođaj bez komplikacija nije toliko zanimljiva tema, pa se priče ne šire tako brzo.

Ukoliko imate neku blisku žensku osobu koja je prošla kroz porođaj bez problema, sedite i popričajte. Ako ste i sami prethodno imali negativno iskustvo, sigurno će vam biti teško na naredni porođaj gledati sa pozitivnim stavom. Međutim, opet se podsetite da na svako negativno iskustvo u porođajnoj sali, dolazi bar nekoliko pozitivnih.

U mentalnoj pripremi za porođaj, od velike pomoći vam mogu biti i razne tehnike relaksacije. Ove tehnike će vam pomoći da smanjite stres i nervozu pre i tokom porođaja, pa čak i da u određenoj meri utičete na bol tokom porođaja, odnosno vašu sposobnost da se s bolom izborite. Na raspolaganju su vam različite tehnike disanja, meditacija i vizualizacija, pa čak i pojedine metode hipnoze. Akupunktura i slične komplementarne terapije takođe vam mogu biti od koristi. U ovom slučaju je veoma važno da se obratite stručnjaku i da pre same seanse naglasite da ste trudni, kako bi stručno lice moglo da prilagodi ceo proces.

Pripremite se fizički

Umerena fizička aktivnost i vežbanje slabijeg intenziteta se preporučuju skoro do samog porođaja. Ukoliko prekoračite termin, lekar će vas verovatno posavetovati da se više krećete. Na sve to gledajte kao na posebne pripreme za ultimativni ispit – porođaj. Što imate više kondicije i što ste snažniji, to ćete lakše podneti “porođajne muke” i pre ćete se i oporaviti.

Zdrava ishrana je takođe važan segment prenatalne nege. Na samom početku trudnoće, informišite se koliko bi kilograma trebalo da dobijete i da li je vašoj postojećoj dijeti potebna korekcija. Uglavnom se preporučuje da konzumirate nekoliko manjih obroka tokom dana i da izbegavate pojedine namirnice i hranu koja nije dovoljno termički obrađena.

Osmislite sopstveni plan porođaja

Doneti važne odluke u vezi porođaja kada ste već u sali, poprilično je nemoguće. U takvim trenucima niste sposobni da razmišljate sasvim jasno, jer osećate bol, a telo prolazi kroz svojevrsnu traumu.

Zbog toga bi o planu porođaja trebalo razmišljati ranije i posavetovati se sa lekarom. Važno je da unapred definišete sve svoje brige, želje i moguća pitanja. Ako ste se ranije već porađali, možete zajedno sa medicinskim osobljem proći kroz sva pitanja ili probleme koji su ostali bez odgovora nakon prethodnog porođaja. Tako ćete ovog puta u porođajnu salu ući bezbrižniji.

Dakle, sam plan porođaja nemoguće je osmisliti na dan samog poroda, pa bi mu trebalo posvetiti pažnju i vreme ranije. Priprema za porođaj počinje već od prvog dana trudnoće, kada se kvalitetna prenatalna nega postavlja kao prioritet.

Jedan od nezamenjivih segmenata prenatalne nege postalo je i prenatalno testiranje. Prenatalni test može otkriti pol ploda, ali i moguće hromozomske abnormalnosti, koje mogu rezultirati usporenim rastom i razvojem bebe, pa čak i teškim zdravstvenim problemima. Premium Genetics od prvog dana ima misiju da najnovija svetska dostignuća iz oblasti prenatalnog testiranja donese i u Srbiju. Reč je o neinvazivnoj metodi, bezbednoj i sigurnoj i za mamu i za bebu.

Pripreme za porođaj počinju od onog trenutka kada saznate da ste trudni. Tokom perioda od devet meseci, vaše telo se prilagođava, a organizam se fizički i mentalno priprema za dolazak deteta. Pravovremenom posvećenošću, obezbedićete lakši i jednostavniji porođaj i osiguraćete brz oporavak.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.