Kako da sami ispolirate farove na automobilu

farovi

Prljavi su Vam faraovi? Ili su Vam se zamaglili? Tokom vožnje osetite da vidljivost nije ista onakva kao što je bila kada ste kupovali auto? Za sve ovo postoji rešenje, a ono nije da kupujete nove farove i nove sijalice u njima, jer to može da odnese dosta novca.

Rešenje leži u poliranju farove, odnosno u Vašem samostalnom poliranju. Kroz „uradi sam“ poliranje ćemo Vas mi odvesti korak po korak. Nije teško, samo je bitno da pratite uputstva.

Zašto je toliko bitno da ispolirate farove?

Farovi su auto delovi koji su jedni od najbitnijih, jer omogućuju vidljivost, posebno tokom noći. Od velikog je značaja da i Vas, ali i da Vi vidite sve što se nalazi na putu, odnosno ono što dolazi iz suprotnog smera. Farovi vremenom izgube svoj prvobitni sjaj, mogu da požure, češće budu izgrebani, i tome slično.

Ranije su postojali stakleni farovi, a ovi današnji su od plastike, pa im je zbog toga i vek trajanja dosta kraći nego ranije. Ujedno, ovi današnji plastični far može veoma lako da se ošteti, pa su zato i održavanja češća. Poliranje mogu da odradi i profesionalci, ali i Vi sami.

Postoje razni načini da se to uradi, a Vaši farovi će Vam zasigurno biti veoma zahvalni. Objasnićemo Vam jedan veoma jeftin trik, koji će mnogima pomoći, a uštedećete dosta novca.

„Sam svoj majstor“ – poliranja farova

Prvi koraj je svakako pranje farova i zaštita kola. Operite čitav automobil, a posebnu pažnju posvetite faru, koji je sada i centralni deo Vašeg interesovanja, bar u ovom momentu. Far pređite vodom i deterdžentom za pranje automobila, na taj način ćete skinuti sloj nečistoće.

Posle ovog koraka ćete veoma lako videti svaku ogrebotinu na svom faru. Pošto će sledeći korak biti šmirglanje, potrebno je deo oko farova zaštiti trakama ili papirima koji se koriste prilikom krečenja, a koji se mogu bilo gde veoma lako naći. Tako ćete zaštiti automobil od slučajnih oštećenja.

Za šmirglanje farove se koriste ručne šmirgle uz istovremeno prskanje vodom. Ovo se radi ručnom vodenom šmirglom, nikako nemojte da pomešate sa klasičnim šmirglama. I ove šmirgle su lako dostupne. Kada se vodenim šmirglama završilo, dobija se matirani deo farova, što ne treba da Vas brine, jer se pravi rezultati vide tek nakon poslednjeg koraka poliranja – odnosno, prelaska farova pastom za zube.

Posle šmirglanja, a pre nanosa paste, potrebno je farove preći suvom krpom. Tada će uslediti najznačajniji korak čitavog poliranja – poliranje pastom za zube. Nanesite pastu na parče pamučne suve krpe i kružnim pokretima započnite poliranje Vašeg fara. Treba reći da se pasta za zube ovde ne sme mešati sa vodom, a krpa mora da bude suva. U tom slučaju efekat neće biti onakav kakav biste želeli da bude.

Posle poliranja farova pastom za zube, pređite ih nekim blagim deterdžentom, na primer tečnošću za pranje sudova. Tada ćete uvideti da se vratio stari sjaj na Vaše farove i da niste morali da potrošite puno novca na nove farove, a niste morali ni da platite da neko drugi za Vas ispolira iste.

Author: Milan Todorovic

Dugo na internetu. Na Tviteru često svraća kao @Todorovic. Vlasnik agencije za SEO optimizaciju www.SeoExpert.rs i turističkog portala TT-Group.net.