Herceg Novi za jedan dan

Da biste upoznali i doživeli Herceg Novi u njegovom punom sjaju, jedan dan nije dovoljan ali, kada tako mora tj. kada vam je dostupan samo u izletničkom smislu, potrudite se da ne propustite ono najvažnije.

Ovo je kratak vodič kroz Herceg Novi za jedan dan.

U narednih nekoliko pasusa pokušaću da vam prenesem lična iskustva i preporučim rute za „Hercegnovsku avanturu“.

herceg-novi

Ove godine letujemo u Radovićima gde nam je ustvari samo baza (baza sa odličnom plažom) a sve ostalo je „na dohvat ruke“. Tako obiđosmo Kotor, Tivat, Budvu… Sledeći je Herceg Novi!

Obzirom da Vam automobil u Herceg Novom neće biti od prevelike koristi razmislite da Novom priđete s mora.

Jednoga jutra, uputili smo se ka čuvenoj Luštičkoj plaži Žanjic ali ovoga puta sa drugačijim namerama. Naime, iako se ova plaža nalazi na poluostrvu Luštici, smatra se najlepšom plažom Herceg Novoga koji je pak, lociran na sasvim drugom kraju Bokokotorskog zaliva – prekoputa.

Obzirom da Herceg Novi nema mnogo prostranih plaža sa svoje strane zaliva, Žanjic je postala najpopularnija „gradska“ plaža a sa gradom je povezana mnogobrojnim brodicama koje svakog časa pristižu na Žanjic i vraćaju se nazad u gradsku luku.

skver-i-luka

Tako i mi preplovismo Boku popreko i pristadosmo uz Mulo – lukobran sa koga se pruža veličanstven pogled na grad koji se od obale penje u brdo uz hiljade skalina (stepenica) po kojima je toliko prepoznatljiv i opevan („Herceg Novi – grade od skalina“)…

Sa Mula ćete kročiti pravo na Škver – jedinstveno mesto u Herceg Novom. Ne znam da li bi se Škver smeo nazvati trgom ali, tek, on je uistinu nezvanična „nulta tačka“ Herceg Novog. „Svi putevi vode na Škver“! I mi sa mora pristigosmo pravo ovamo.

Ukoliko iz Igala ili iz Zelenike dolazite peške opet ćete šetalištem stići ovamo, na Škver a odavde velikim skalinama gore u grad.

klapa-herceg-novi

I nekada se na Škver stizalo vozom iz pravca Dubrovnika a o tome svedoči zdanje negdašnje železničke stanice koja se nalazi opet tu, na Škveru, prekoputa gradske luke. Nad Škverom je „izdominirala“ i čuvena Hercegnovska tvrđava Forte Mare i danas potopljena Citadela. Najzad, Škver ima i svoje dve plaže. Uistinu male ali zadivljujuće: Žalo i Bijela vila.

Zarad svega navedenog, nemojte žuriti sa Škvera. Istina, ima u Novom još štošta da se vidi ali red je da jutarnju kafu popijete ovde na Škveru, osunčate se i osetite jedinstven duh i gušt ovoga grada.

Herceg Novi – grad od gušta

Retki su gradovi na crnogorskoj obali koji su istovremeno spoj lepote, odličnog provoda, čistog mora i bogate kulturne baštine. All in one, rekli bi neki a neki bi to rekli jednostavnije – Grad od gušta! – Novljani.

Za one koji ne znaju, „gušt“ je u srpskom jeziku zastarela i pokrajinska imenica (prema rečniku SANU) a označava uživanje i zadovoljstvo. Na italijanskom, „gusto“ takođe znači „zadovoljstvo“.

Dakle, jasno je kakav je ovo grad!

herceg-novi-panorama

Teško je doneti odluku na koju od tri strane krenuti sa Škvera: duž šetališta „Pet Danica“ u pravcu ka Igalu ili u pravcu ka Savini, ili, obzirom da je jutro i da „zvezda“ još nije upekla kako inače ume, uz skaline u grad.

Herceg Novi je karakterističan po tome što je uzdužno ispresecan uskim krivudavim ulicama a poprečno stepenicama (skalinama) kojima se tačan broj ne zna. Svakako ih je previše. Ipak, jedne od njih, one najveće, vode od Škvera ka Trgu od soli – najvećem gradskom trgu koji vri od turista, na kom se organizuju mnoga dešavanja od značaja za grad. To je onaj simpatični trg znan sa razglednica, kojim dominira Sahat Kula – najprepoznatljiviji simbol Herceg Novog.

Tačnu vremensku prognozu za Herceg Novi po satima možete pratiti na sajtu TT Group ovde.

Sahat Kula

Sahat Kula je ujedno i gradska kapija kroz koju, dakako stepenicama, ulazite u stari grad Herceg Novi. Na drugom kraju ovog trga (zvanično ime ovog trga je Trg Nikole Đurkovića ali ovde malo ko mari zvanično) započinje glavna gradska ulica – Njegoševa.

trg-nikole-djurkovica

Njegoševa ulica

Njegoševa je za Hercegnovske prilike značajno široka ulica premda, i da nije pešačka zona, u njoj nebi bilo uslova, verovatno ni za jednosmerni saobraćaj.

Vredi proći Njegoševom do kraja pešačke zone tj. do Gradske kafane sa čije terase puca fantastičan zadivljujući pogled na gradsku luku. Ipak, kada su pogledi i vidikovci u pitanju, znajte da ima još boljih a nalaze se kojekuda što se više penjete uzbrdo a najveličanstveniji je sa „Gornjeg grada“  tj. tvrđave Španjola koja se nalazi visoko nad gradom. Ipak, ne preporučujem da idete čak tamo. Osim pogleda, nema šta drugo da Vas impresionira. Vremena za gubljenje nema tako da će i panorama sa Kanli Kule i tvrđave Forte Mare (sve su ovo gradske tvrđave) biti sasvim zadovoljavajući.

njegoseva-ulica-herceg-novi

Vratimo se nazad na centralni gradski trg. Ovde se još nalazi i gradska pijaca te ako volite da osetite duh jednog grada odlaskom na njegovu pijacu, na pravom ste mestu! Mi smo pijacu  ipak zaobišli i zaputili se kroz Sahat kulu u stari grad.

Trg Belavista

A iza Sahat kule očekuje vas otkrovenje koje Novljani zovu Belavista a u mapama i brošurama je poznatije kao trg Herceg Stjepana.

belavista-herceg-novi

Belavista je simpatičan stari gradski trg omeđen srednjevekovnim palatama sa crkvom u sredini ali ne bilo kakvom crkvom već veoma posebnom u svakom smislu.

Posvećena je sv. arh. Mihailu a sagrađena je u vizantijskom stilu sa orijentalnim dekorativnim elementima nalik minaretima. Ova građevina je toliko lepa i interesantna da naprosto pleni pažnju svakog prolaznika, naročito turiste koji verovatno prvi put vidi ovakvu kombinaciju stilova na ovakvom, potpuno neočekivanim mestu.

Nemojte samo proći Belavistom. Zadržite se tu neko vreme sedeći u bašti kafea. Osetite mir i spontanost ovoga mesta i odmorite se obzirom da Vas čeka još jedno penjanje – ka Kanli Kuli – po mnogo čemu najznačajnijoj i najlepšoj tvrđavi Herceg Novog.

Kanli Kula

Kanli Kula je sa trgom Belavista povezana kratkom, strmom i stepeničastom ulicom. Potražite mesto na Belavisti gde se viori srpska državna zastava. Baš na tom mestu, pored konzulata Crnogorcima bratske Republike kreće „uspon“ ka Kanli kuli.

srpska-zastava

Kanli Kula je stara tvrđava iz turskog perioda koja je danas pretvorena u otvorenu scenu. Odavde puca jedan od najlepših pogleda na Herceg Novi pa „naoštrite“ svoje objektive.

Deo Kanli Kule, zvan „bistjerna“ je svojevremeno bio pretvoren u zloglasni turski zatvor na čijim zidovima su zatvorenici iscrtavali i danas jasno vidljive forme razlicitih tipova galija, predstave riba, grbove, krstove, imena i datume. Bistjerna vas, na žalost, svojim izgledom nebi impresionirala kada nebiste znali gore navedene detalje.

zapadna-kula

Sa Kanli kule, kada bi se neko potrudio da očisti korov i divlje raslinje, bedemom bi bilo moguće doći do još jednog hercegnovskog fortifikacijskog objekta.

U pitanju je tzv. Zapadna Kula. Sa Zapadne kule se, kao na dlanu, proteže pogled na glavni gradski trg (onaj sa koga ste kroz Sahat-kulu otišli na Belavistu). Pošto, uz svu naglašenu volju i ljubaznost čuvara tvrđave, nije bilo uslova za silazak do Zapadne kule, zamenite pogled sa trga pogledom na kulu umesto obrnuto.

ulica-marka-cara-herceg-novi

Sa Kanli Kule, siđite nazad na Belavistu a potom, po meni najlepšom hercegnovskom ulicom  koja nosi ime Marka Cara, siđite na tzv. donji starogradski trg iliti trg sv. Jeronima kojim dominira istoimena crkva. Ovo je još jedan starogradski trg (zvanično ime mu je Trg Mića Pavlovića) ali značajno drugačiji od dva prethodno opisana.

Trg sv. Jeronima (Trg Mića pavlovića)

Na ovom trgu naročito je interesantan Pomorski muzej čiji deo postavke se nalazi na otvorenom. Tu su i dva interesantna zvonika, jedan veliki, izdvojeni koji pripada crkvi sv. Jeronima i drugi, mali koji je deo kompleksa crkve sv. Leopolda (inače rođenog Hercegnovljanina) koja se nalazi podno ovog trga.

Osim ambijenta koji ovde stvara arhitektura, tu je i akustika tj. taktovi koji dopiru kroz prozore muzičke škole koja se nalazi na ovom trgu. Najzad, odavde je i neverovatno nestvaran pogled na more i zaliv koji se proteže skroz ka pučini (otvorenom moru).

pomorski-muzej

Niz skaline nastavite dalje do ulaza na morsku tvrđavu, spomenutu Forte Mare. Forte Mare je ponajviše fenomenalan vidikovac iznad Škvera i gradske luke. Danas je pretvorena u otvoreni bioskop. Ovde se završava „kulturno-istorijska“ ruta kroz Herceg Novi.

herceg-novi-pet-danica

Sada je vreme za opuštanje, kupanje i dokolicu. Spustite se do šetališta Pet Danica i krenite u pravcu ka Igalu. U narednih kilometar do dva naići ćete na mnogo malih simpatičnih gradskih plaža. Odaberite sebi najlepšu i uživajte do povratka na Žanjic.

Ukloliko ipak smatrate da je jedan dan premali za ovako veliki „poduhvat“, razmislite o ideji da ovde odsednete ili čak da u Herceg Novom provedete celo letovanje. Ponuda za smeštaj u Herceg Novom je velika.

Neki hoteli u Herceg Novom su otvoreni tokom čitave godine zahvaljujući čemu ovaj grad možete da posetite i van turističke sezone a naša preporuka je da ovamo putujete krajem februara kada se u Herceg Novom održava veličanstveni Praznik Mimoze.

Dobrodošli u Herceg Novi!

Tekst napisao: Miroslav Bronzić, Bronzic.com

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.