Evo kako se pripremiti za bebin prvi dolazak kući

drzanje-bebe-za-ruku

Pripremanje doma za bebin prvi dolazak kući se ubraja u najlepše stvari u životu mnogih roditelja. Planiranje, razgledanje, kupovina i opremanje doma za taj dugoočekivani trenutak je nešto što budući roditelji rade sa velikim uzbuđenjem i uživanjem.

Prilikom kupovine svih neophodnih stvari, jedna od najvažnijih stavki kod većine roditelja jeste da to bude isključivo bebi oprema odličnog kvaliteta koja će biti najidealnije i najdugoročnije rešenje za sve potrebe njihovog deteta. 

Najbolji način za pripremu jeste da se krene od samog početka tako što će se  napraviti spisak najosnovnijih stvari.

Napravite spisak najosnovnijih stvari za bebu

Pre nego što se upustite u samu kupovinu stvari za vašu bebu, najbolji način jeste da napravite spisak osnovnih potrepština kao što su:  krevetac, adekvatna posteljina, kvalitetan dušek za krevetac, komoda za presvlačenje bebe, kolica, pelene, kadica za kupanje, hranilica, zatim portikle, zeke, igračke itd.

Svaka od ovih stavki je neophodna za odlično funkcionisanje roditelja i bebe i veoma olakšava svakodnevni život. Ukoliko imate određen budžet, za svaku od tih stvari je idealno da napišete okvirnu ili tačnu cenu do koje ste spremni da idete, kako ne bi došlo do nepredviđenih troškova.

beba-spava

Ako nemate određeni limit, uvek se fokusirajte na kvalitetniju opremu jer je ona pogodnija, dugotrajnija i udobnija za vašu bebu. Nakon što ste utvrdili sve stvari sa spiska, sledeći korak je sama kupovina i oslobađanje prostora kako bi se sve stvari za bebu adekvatno rasporedile. 

Preporučljivo je da kupovinu i opremanje obavite pre porođaja jer sa dolaskom bebe u vaš dom, imaćete izuzetno malo vremena da se posvetite takvim stvarima, jer će beba zahtevati konstantnu pažnju i brigu.

Obezbedite idealan kutak za bebin dobar san 

Beba je maleno biće koje zahteva mnogo pažnje i ljubavi. U prvih nekoliko nedelja bebe spavaju čak do 12 sati dnevno i zato je od suštinskog značaja da njen kutak u spavaćoj sobi bude idealno prilagođen za njen dobar san.   

Krevetac je idealno postaviti minimum na metar i po udaljenosti od štekera za struju i izvora toplote. U prvih nekoliko nedelja je preporučljivo da bude postavljen u sobi roditelja zbog čestog hranjenja bebe na svaka 3 do 4 sata.

Takođe, krevetac mora da ispunjava bezbednosne standarde, što podrazumeva da razmak između lestvica nikako ne sme da bude veći od 6 santimetara. Bitno je da sam krevetac i čvrst, kvalitetan dušek budu usklađeni tako da nema praznog prostora između njih, i da svi šrafovi u krevecu budu dobro zategnuti i spojeni.

Prigušeno svetlo i tiha muzika u sobi na bebu mogu delovati veoma stimulativno. Važno je samo da sam izvor svetlosti u sobi ne bude postavljen blizu bebinog kreveca. Osim kreveca, komoda na kojoj se nalazi mekana povijalica za bebu je veoma praktična da se nalazi u spavaćoj sobi zbog praktičnosti. Kadicu za kupanje možete postaviti i u kupatilu ako vam je tako zgodnije i lakše.

Vodite računa o čistoći sobe u kojoj boravi beba 

Urednost sobe je izuzetno važna za zdravlje bebe čiji se imunitet još uvek nije dovoljno izgradio. Svaka čestica prašine i prljavštine može da ima veoma loše posledice po bebino zdravlje i zato vodite računa o higijeni prostorije tako što ćete je redovno i temeljno čistiti.

Osim redovnog čišćenja sobe, nemojte da zanemarite i redovno pranje bebinih stvari, ali i svih igračaka koje se nalaze neposredno u bebinoj blizini. Kako beba raste, tako će većinu stvari ispitivati tako što će ih dovoditi u kontakt sa ustima i zato je važno da sve bebine igračke budu dezinfikovane i čiste.

Pored čistoće sobe, idealno je da soba bude odlično zvučno izolovana, kako bi se sprečio protok buke koji može negativno da utiče na bebin san. 

Uživanje u procesu pripreme je najbitnija stavka od svih

Tokom opremanja doma za bebin dolazak kući, ono što mnogi roditelji često potpuno zanemaruju jeste da pokušaju da se zaista opuste i da uživaju u svakom danu pripreme za jedan od najlepših događaja u njihovim životima.

Trenutak kada bebu prvi put unesu u svoj topli dom je nešto što će pamtiti do kraja života i zato treba sa radošću, bez stresa i napetosti, posvetiti se svim tim sitnim čarima koji će doprineti da taj trenutak ostane nezaboravan.