Neophodne stvari za dugo putovanje automobilom

Dugo putovanje automobilom je podvig koji treba dobro isplanirati. Čak i kad mislimo da smo dobri vozači i da smo sa automobilom „na ti“, ako u „vozačkoj karijeri“ nije zabeleženo barem jedno dugo putovanje, slobodno možemo da kažemo da nismo iskusni vozači. Važno je predvideti sve moguće scenarije ako se odlučite za dugo putovanje, recimo za put na more. Ako ste pak i vozili dugačke rute do sad, nije loše preispitati da li je sve za vožnju spremno.

Pokvareni automobil putovanje

To se ne odnosi samo na tehničku ispravnost automobila, već i sve moguće situacije koje bi mogle da Vas zadese tokom puta. Niko ne može predvideti da li će se probušiti guma i da li će zatrebati rezervna, da li ćete se zagubiti na putu, da li će Vam biti potreban neočekivani odmor i pauza, ili Vam se ne daj Bože sloši tokom vožnje. E zato je potrebno dobro isplanirati i proveriti šta sve spakovati u automobil za dugo putovanje, kako biste lako zaobišli sve moguće prepreke na putu.

GPS navigacija i štampane putne auto karte

GPS navigacija je postala standardan deo svakog putničkog automobila prilikom bilo kog putovanja, a posebno onih dužih. Koliki god poznavaoci svoje putanje bili, nije sramota osloniti se na GPS navigaciju. Čak ni cena GPS navigacije više nije takva da je apsolutno nepristupačna i zato je definitivan savet opremiti se istom, pripremiti i download-ovati mape države u koje ste se uputili, i uz mali nadzor rada same navigacije, stići na željenu destinaciju. Jednostavno i u poslednje vreme zaista pristupačno rešenje za put.

Doduše, iako je GPS navigacija odličan način za snalaženje u prostoru i lako pozicioniranje kada se zagubite, tehnologija nije nepogrešiva. Hej, pa čak i astronauti u kosmosu nekada pribegavaju starim dobrim, najjednostavnijim rešenjima, kao što je recimo drvena olovka za pisanje. Takve stvari ne mogu da pogreše, iako su možda nezgodnije za korišćenje. Zato je uvek dobra preporuka da sa sobom ponesete detaljne putničke auto karte, koje će Vam biti na dohvat ruke za svaki slučaj. Svi se nadamo da taj „svaki slučaj“ nikada ne dođe, ali nikada se ne zna.

Eksterne baterije za pametne mobilne telefone

Kako već 5-6 godina živimo u eri veoma pametnih telefona i već dugo se oslanjamo na tehnologiju u svakodnevnim aktivnostima, neophodno je pripremiti se za sve što bi moglo da nam održi željeni mir kada je funkcionisanje te tehnologije u pitanju. Najpre je u pitanju kratki život baterije pametnih telefona, o kojima i previše zavisimo. U trenutku kada se isprazni telefon, gotovo odmah tražimo priliku da se prikačimo na taj “kabl koji život znači”. Kada se planira dugo putovanje možete biti sigurni da će Vaši suvozači dosta vremena provesti zurenjem u telefon, čija baterija će kad tad otići, pogotovo ako ste se uputili automobilom na rute duže od 1000 km.

Osim što će im eksterna baterija zatrebati da napune svoj telefon i da nastave da škljocaju fotografije, pametni telefoni zaista mogu biti vrlo pametni kada se uputite na putovanje, pa pored mogućnosti da pozovete nekoga, mogu biti od velike koristi za ekspresno snalaženje u datoj situaciji, što navigacijski što informaciono preko Interneta, pa makar i po visoku cenu rominga.

Rezervni non-smart telefon sa jakom baterijom

Kao što je to bio slučaj sa papirnim kartama kada je u pitanju pozicioniranje u prostoru, tako i moderni mobilni telefoni umeju da pogreše, zakažu ili da im prosto ne preostane baterije, koja se izuzetno lako prazni. Stari dobri mobilni telefon, kao što je bila „neuništiva“ Nokia 3310, ili čak neki noviji modeli drugih proizvođača su odlično rešenje kada se uputite na putovanje. Što zbog svoje dugoročnije baterije, koja će sigurno izdržati do vaše destinacije i još nekoliko dana duže, što zbog sigurnosti ako ste skeptični u protok Internet podataka i moguće visoke račune za mobilni telefon. Ovakvi, stari, da ne kažemo „nepametni“ telefoni, možda neće moći da Vas uslikaju kvalitetnom fensi kamerom i to istovremeno da okače na Internet, ali će sasvim sigurno poslužiti osnovnoj svrsi! Ta svrha je jednostavan poziv telefonom koji Vas može izvući iz nezgodne situacije.

Sam telefon nije dovoljan, već je potrebno unapred se naoružati znanjem i odraditi domaći zadatak o informacijama koje bi Vam mogle biti od pomoći. Poput brojeva telefona šlep službi u državi kroz koju putujete, sos brojevima telefona i sličnim podacima. Lenji smo znam, ali potrudite se za svoju dobrobit.

Osnovni alat u vozilu, delovi i rezervna guma

Verovatno najbitnija stavka kada se sve uzme u obzir, iako se olako zanemaruje, jeste alat za brze i lakše popravke automobila. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će auto ostati ispravan tokom celog puta. Alat na putovanju nije omiljena stvar vozača, pogotovo ako više ljudi putuje jednim automobilom, zbog zauzimanja prekopotrebnog mesta u gepeku vozila.

„Pa i sam znam koliko je važno spakovati još jedan par nepotrebnih bermuda ili tri majice više.“

Ipak, ovakve sitnice (koje zauzimaju prilično mesta) mogu da Vas reše muka i nepotrebnih troškova pozivanja auto servisa u stranim državama, koji će naplatiti skupo svoj dolazak.

šta poneti kvar automobil

Kvarovi kao što su probušena guma, prazan akumulator ili prosto pregrevanje automobila, posebno tokom letnjih meseci, se mogu desiti u svakom trenutku. Ovakve stvari se mnogo češće događaju kod starih polovnih automobila. Zato je uopšte pre pakovanja alatki kao što su dizalice za kola, kablovi za punjenje akumulatora, ključ i ostali ručni alat, najpre preporučljivo proveriti da li je Vaš automobil uopšte pogodan za putovanje. Ako ste realni prema sebi i znate da Vaš auto nije za putovanje i da je teško da će ikada biti, bolje je kontaktirati otkup polovnih automobila kao što je npr. OtkupAutomobila.rs i na taj način napraviti prvi korak ka novim kolima koja neće biti rizik za Vas, saputnike i ostale učesnike u saobraćaju. Pogotovo ako posedujete stari, nepouzdani automobil kome je vreme već prošlo.

Ako ipak imate solidan i pouzdan automobil, proverite stanje tečnosti u kolima, kakvo je stanje sa alternatorom i pneumaticima, spakujte pomenuti alat i spremni ste za put!

Prva pomoć u gepeku i neophodni lekovi

Prva pomoć u vozilu je i zakonski propisana obaveza za svakog vozača, pa makar se kretali kolima do prodavnice. Zašto je onda potrebno naglašavati važnost prve pomoći u automobilima? Važno je naglasiti je zbog putničke euforije i česte želje putnika da obezbede što više prostora u svojim kolima za lične stvari, zbog čega se na kraju dešava da se prva pomoć previdi, a u bukvalmo smislu može da znači život. Ovo je još jedna od stavki za koju se nadamo da nam nikada neće zatrebati, ali zašto rizikovati? Ovakav nemar nije vredan rizika.

Takođe, iako siguran da svako brine o svom zdravlju kako treba, nadam se da ovaj tekst može poslužiti kao krajnji podsetnik da ponesete lekove koji su vam propisani, odnosno one koji bi Vam mogli koristiti. Ako putujete kroz puste delove sa bujnom vegetacijom i malim saobraćajnim prometom, dobro je poneti antialergijske lekove, pogotovo ako ste skloni alergijama.

dugo putovanje prepreke na putu

Baterijske lampe, ćebići, zalihe hrane i voda…

Iako bi mlađim članovima porodice verovatno bilo zanimljivo da provedu neko vreme na otvorenom, sigurno nikome nije ideja da to mora da učini dok čeka na pomoć na putu. Zato uvek imajte pored rezervnih stvari i par dodatnih ćebića, dve ili tri baterijske lampe i recimo karte, kako biste mogli da se ugrejete, ne daj Bože da „bauljate“ u mraku, i da ubijete vreme dok ne stigne pomoć usled nekog većeg kvara automobila. Presvlaka se svakako podrazumeva kada idete na duže putovanje, samom činjenicom da nosite kofere.

Naravno da se podrazumeva da ćete imati neku hranu u kolima, pogotovo kada putujete sa malom decom, ali ne potcenjujte bitnost rezervne nekvarljive hrane i dovoljnih količina vode, kako za potrebe vozača tako i cele porodice. Ne oslanjajte se isključivo na obroke u restoranima, jer se nikad ne zna gde možda budete morali da stanete kraj puta.

Iako ovakvo detaljno razmatranje mogućnosti koje se mogu desiti tokom putovanja može izgledati kao ubijanje atmosfere i nečega što bi trebalo da bude zabavno, svi znamo onu bolje sprečiti nego lečiti.

Pa procenite šta Vam je bolje, a ja znam kako će izgledati moja priprema za sledeće putovanje.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.