6 trikova za uređenje doma koji će vam promeniti životni prostor

dnevna soba

Uređivanje doma može delovati komplikovano kada počnete da razmišljate o tome. Uklapanje boja, nameštaja i raznih detalja deluje pomalo zastrašujuće. Međutim, to nije preterana nauka, a čak i da nemate vremena i mogućnosti da napravite velike promene u svom domu, postoje trikovi koji će vam očas posla promeniti životni prostor.

Pročitajte generalne savete o uređivanju doma, kao i brze trikove koji će vam pružiti potpuno drugačiji osećaj u domu.

1. Okrečite male prostorije u svetle boje

Postoji više načina da stambeni objekti sa malim prostorijama vizuelno izgledaju veće. Jedan od osnovnih je da okrečite prostoriju u svetle boje. Svetle boje deluju ljudskom oku kao da se odmiču, što pruža utisak rasprostranjenosti.

Najveći učinak ćete postići sa belom bojom, ali ako vam to zvuči previše monotono, možete koristiti ostale boje svetlijih nijansi. Zato i nije čudno što je većina kupatila bele boje.

Još jedan trik kod krečenja malih prostorija je korišćenja pruga. Znate kako prugasta odeća čini da izgledate više ili šire, u zavisnosti od smera pruga? Isti princip se može primeniti i na prostorije! Ako želite da prostoriju učinite širom ili višom, dodajte horizontalne ili vertikalne pruge u kontrastu sa bojom zida.

2. Dodajte prirodnu svetlost

Ukoliko planirate renoviranje doma, obavezno razmislite o tome da implementirate rešenja koja će omogućiti što više prirodne svetlosti. Postavite veliko krilo prozora u dnevnu sobu. Dnevna svetlost će učiniti prostoriju svetlijom, što će pružati prijatniji osećaj boravka u njoj.

Estetski govoreći, najbolji izbor za okvir prozora su alumunijumski profili. Prozori sa aluminijumskim okvirima su čvrsti, a snaga aluminijuma omogućava da okviri budu tanki, što daje izgled elegancije.

3. Koristite ukrasna ogledala

Ako ne možete da obezbedite više prirodne svetlosti kroz prozore, možete da iskoristite postojeće izvore. Ukrasna ogledala mogu da učine da mali prostor, i oni sa ograničenim izvorom svetlosti izgledaju prostranije i prijatnije.

Ogledala reflektuju svetlost, zato je najbolje da ih postavite suprotno od prozora. U tu svrhu koristite veća ogledala, a ukrasna ogledala postavite na zidove, kao što biste stavili slike.

4. Pametno upotrebite tepih

Tepih ima moć da prostor učini većim nego što jeste i da mu pruži potpuno novu dimenziju. Kod izbora tepiha postoji više stvari na koju treba da obratite pažnju, ali je glavna stvar veličina tepiha.

Mali tepih će učiniti da prostor izgleda skučeno, dok sa većim tepihom dobijate otvoren izgled prostorije. Generalno pravilo je da tepih pokriva prednje nogare nameštaja. Pa ako tepih postavljate u dnevoj sobi, neka obuhvata prednje nogare kauča i fotelje, tj. da vam stopala tokom sedenja budu na tepihu.

Vrsta tepiha i boja će zavisiti od stvari kao što su:

  • Prostorija u kojoj će biti i količina ,,saobraćaja” u njoj
  • Da li u domu imate ljubimce ili malu decu
  • Održavanje i potrebna oprema

5. Pošumljavanje prostorija za osećaj spokoja

Ne postoji jednostavniji način da prostoriju učinite punom pozitivne energije od dodavanja zelenila. Naročito ukoliko je reč o prostoriji sa belim zidovima. Kontrast bele i zelene boje različitih nijansi će vam sigurno učiniti boravak u toj prostoriji znatno opuštajućim.

Biljke pored prozora

Ne samo da će vam kombinacija boja prijati, već će biljke u prostorijama pružiti svež i čist vazduh. Istražite koje biljke vam najviše odgovaraju, u smislu potrebne pažnje, svetlosti i slično.

6. Napravite novi raspored

Za preuređivanje doma vam čak nisu potrebne nikakve nove stvari. Možete ostvariti potpuno različiti osećaj u prostoriji samo time što ćete napraviti novi raspored.

Orijentišite se prema prozorima i vratima. Prozori su bitni zbog svetlosti, želite da najlepši detalji u prostoriji budu u centru pažnje i pod direktnom svetlošću.

Vrata su bitna, jer je to mesto odakle imate prvi kontakt sa prostorijom. Želite da prostorija izgleda privlačno kada stanete na samom ulazu i da vas poziva da provedete vreme u istoj.

Na kraju, najbitnija stvar kod uređivanja doma je da vaš izbor pokazuje ko ste vi, vašu ličnost i stil. Ipak ćete vi provoditi najviše vremena u tim prostorijama, pa se nemojte previše lomiti oko raznih preporuka i saveta. Ako se vama sviđa neka boja ili kombinacija – to je pravi izbor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *