5 tipova putovanja koje bi svako trebao da iskusi

mapa-globus-put-gde-na-putovanje

Svi poznajemo bar jednog avanturistu koji je spreman da na putovanja potroši i poslednji dinar. On uživa u planiranju puta, samom putovanju, a na odredištu skuplja pregršt dragih uspomena. Najbolje se oseća sa koferom u rukama, dok obilazi destinaciju za destinacijom.

Sa druge strane, tu su i oni koji se najbolje osećaju u toplini sopstvenog doma i kojima je najbolji deo svakog putovanja upravo povratak kući. Ukoliko spadate u ovu drugu grupu ljudi, iznenadiće vas ideja da u vama možda ipak kuca srce avanturiste, ali do sada jednostavno niste bili u prilici da iskusite putovanje baš po svojoj meri. Ukusi, želje, potrebe i očekivanja se razlikuju, a putovanja su vrlo fleksibilna i dozvoljavaju prilagođavanja.

Poseta jednoj destinaciji za vas može biti potpuno drugačije iskustvo nego nekoj drugoj osobi. U tome, upravo, leži čar putovanja! Naravno, turističke posete različitim destinacijama ne nose uvek sa sobom istu priču, pa bi trebalo iskusiti različite tipove putovanja, kako biste sami doneli odluku kakav tip putovanja vama najviše odgovara.

Solo putovanje

Neke osobe odustanu od putovanja jer im je puna kapa vučenja za rukav, stalnih kompromisa i dogovaranja. Čak i ako putujete sa nekim veoma bliskim, verovatno nećete deliti sva interesovanja, pa morate biti spremni na gomilu kompromisa na obe strane. Ako se društvo “razbije” pa svako ode na svoju stranu, imaćete osećaj da gubite priliku za stvaranje zajedničkih uspomena.

more-plaza-solo-uzivanje
more-plaza-solo-uzivanje

Sa druge strane, ako polovinu odmora pokušavate da ugodite drugima, ostaće vam malo vremena za posetu atrakcijama koje su vama zanimljive. Deluje kao rebus bez rešenja, a polovinu odmora otpisujete na samom startu.

Stvari ipak mogu biti drugačije. Naime, ne možemo zanemariti vrednost stvaranja novih zajedničkih uspomena, ali je ponekad važno odvojiti malo vremena za sebe… i samo za sebe.

Solo putovanja mogu da deluju pomalo zastrašujuće, ali su zapravo pravo osveženje i daju mogućnost da ponovo upoznate sebe. Ovaj tip putovanja posebno je popularan kod mladih osoba, koje koriste priliku da steknu nova znanja, iskustva, veštine i da upoznaju ljude širom planete.

Kada putujemo u društvu, nekako se uvek držimo grupe ljudi s kojom smo stigli na odredište. Kada putujete sami, veća je verovatnoća da ćete se upustiti u konverzaciju s nekim novim i upoznati gomilu fenomenalnih ljudi. Povratak kući označiće kraj jedne avanture, nakon koje ćete osećati nalet samopouzdanja, upoznaćete sebe i postati spremni i za nove avanture.

Romantično putovanje

Koliko možete da upoznate sebe prilikom solo putovanja, toliko možete bolje da upoznate svog partnera tokom putovanja za dvoje. Mnogi veruju da su spremni za zajednički život tek kada negde zajedno otputuju, makar i na samo par dana. Provodeći zajedno 24 časa i oslanjajući se isključivo jedno na drugo, istovremeno ćete graditi i svoj odnos i međusobno poverenje.

Romantična putovanja pružaju veoma intimna iskustva – nezaboravne uspomene koje delite jedno sa drugim. Ako imate želju da zajedno posetite neku daleku destinaciju, već će vas i samo planiranje putovanja dodatno zbližiti. Do samog puta imaćete o čemu da sanjarite, uzbuđeno razgovarate, a sam put postaće vaša zajednička avantura.

Osim toga, izbor destinacija za ovakvu vrstu putovanja je veoma širok, bilo da se odlučite za Pariz, Maldive, ili neko grčko ostrvo poput Lefkade ili Santorinija. A nakon uspešnog romantičnog putovanja, možda se osmelite i na korak dalje u svojoj vezi, ili odlučite koja je prava destinacija za vašu narednu avanturu.

Porodična putovanja

porodica-selfi-planina
porodica-selfi-planina

Ubrzan životni tempo često nam ne dozvoljava da sa bližom i daljom porodicom provedemo onoliko vremena koliko bismo želeli. Čak i kada je vreme odmora, kilometri koji nas dele ponekad predstavljaju prepreku. Odlazak u goste kod člana porodice na nekoliko dana ponekad će probuditi osećaj da smo samo dodatni teret. Ako mi želimo da ugostimo, odmor će se uskoro pretvoriti u niz obaveza, jer imamo želju da porodici osmislimo ceo boravak i tako im priuštimo što lepše uspomene.

Zbog toga je zajednički odlazak na neku neutralnu destinaciju ponekad najbolji izbor!

Možda će vas iznenaditi kojom brzinom može da se organizuje čak i veći broj osoba, ako postoji želja za zajedničkim druženjem i putovanjem. Brojne destinacije nude atrakcije za sve uzraste – od najmlađih do najstarijih, što će svakome dozvoliti da pronađe aktivnost za sebe. Iznajmljivanje kuće ili stana za više ljudi, uvek izađe jeftinije nego odlazak u hotel, pa će vam se troškovi puta prepoloviti!

Neočekivana putovanja

Ponekad se neočekivano ukaže prilika za putovanje i preporuka je da takvu priliku uvek iskoristite! Neočekivana putovanja sa sobom uvek nose dodatnu dozu uzbuđenja, jer nam ne dozvoljavaju da se previše premišljamo. Prilika se uglavnom ukaže u jednom trenutku, a odgovor je potrebno dati što pre.

Ukoliko vas bliska osoba pozove da je posetite u drugu zemlju, ili da zajedno otputujete na neki koncert, ili jednostavno da provedete opuštajući vikend – teško je pronaći prave razloge da takav poziv odbijete. Ako to i učinite, verovatno će vas dugo mučiti crv sumnje i pitanje “šta ako”.

Kada se prijatelj vrati s puta prepun snažnih utisaka, verovatno ćete se zapitati da li biste se i vi s puta vratili s gomilom novih uspomena. Ukoliko ste do sada zazirali od ovakvog iskustva, savet je da isprobate neočekivan i neplanski odlazak na putovanje. Možda je malo više adrenalina upravo ono što je potrebno da doživite avanturu iz snova!

Dugačka putovanja

Nema boljeg načina da upoznate sebe i svoje saputnike, od putovanja koje će trajati barem dve nedelje. Kratka putovanja su odlična za “reset” i punjenje baterija, ali su dugačka putovanja ono što će nam pomoći da se bolje upoznamo sa ljudima, kulturom i zemljom koju posećujemo, a samim tim i da steknemo bolju sliku o sebi i drugima.

Dugačka putovanja su posebno atraktivna za mlade osobe, koje se nalaze na raskrsnici puteva i koje su gladne novih avantura i neisprobanih aktivnosti. Otežavajuća okolnost ovde može da bude budžet, pogotovo ako je reč o mladoj osobi, koja i dalje nije uspela da uštedi.

Za svakog ko želi da putuje, a ne želi da se debelo zaduži, opcija rada u stranoj zemlji je idealno rešenje. Work and Travel Group omogućava avanturistima da mesecima rade i usavršavaju se u stranim zemljama, a da pri tom ne gube novac, nego da čak i uštede. To je i jedinstvena prilika da steknu nova iskustva, te da usavrše jezik. Postoje različiti programi koji nude različite opcije, pa svako može pronaći nešto za sebe. Slobodno vreme iskoristite da upoznate nove ljude i kulturu i da bolje upoznate sebe.

Ako niste isprobali neki od navedenih tipova putovanja, počnite s planiranjem! Možda se u vama krije zaljubljenik u putovanja i avanturista, koji samo čeka da bude otkriven. Jednom kada otkrijete šta vam na putovanju prija, a šta ne prija, znaćete na šta da se fokusirate i kako da od svakog putovanja napravite avanturu za pamćenje.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.