5 razloga zašto Nišlije vole letovanje na Halkidikiju

halkidiki plaza

Leto samo što nije stiglo, što automatski znači da telefoni turističkih agencija već uveliko zvone bez prestanka. Kuda letovati, kojim prevozom i u kom terminu, samo su neka od pitanja koja Nišlije ovih dana postavljaju zaposlenima u svetu turizma, u želji da odaberu što bolju destinaciju za dugoočekivani odmor.

Kada su u pitanju naši turisti, Grčka je već godinama unazad njihov izbor pri odabiru zemlje u kojoj će provesti svoj odmor. Mesto koje Nišlije, a i Srbe generalno, posebno privlači jeste čuveni Halkidiki. Razloga za to je više, a ovo su samo neki od njih.

Prirodne lepote na tri prsta poluostrva

Halkidiki je poluostrvo u Egejskom moru, koje jedinu vezu sa kopnom ostvaruje sa svoje severne strane. Prostire se na dobro poznata 3 prsta. Urbana Kasandra poznata je po popularnim turističkim naseljima, prekrasnim borovim šumama i čistom moru zaliva Toroneos.

Drugi prst, Sitonija, poznata je po raznovrsnoj obali, ribarskim lukama i izdvojenim uvalama i atraktivnim zalivima. Prelepe plaže na Sitoniji su njeno glavno obeležje, predstavljaju spoj zelenila, tirkizne boje mora i sitnog peska. Na ovom prstu nalaze se i šume i vinogradi Porto Carrasa.

Najistočniji i najmističniji prst je Atos. Iako je najmanje razvijen za turizam, mnogi ga smatraju najatraktivnijim. Atos je relativno divlji, planinski predeo sa oblastima izvanrednih prirodnih lepota, naročito na jugu.

Kratko putovanje do mora

Hanioti, Pefkohori, Sarti, Neos Marmaros i Polihrono su jedna od najpopularnijih letovališta Halkidikija, a jedan od razloga zbog kojih se naši građani često odlučuju za njih jeste i mala udaljenost do ovih destinacija.

Kolima do mora

Na primer, Niš je od Haniotija udaljen 524 od Pefkohorija 527, a od Neos Marmarosa 540 kilometara. Što znači da je do ovih destinacija potrebno nešto više od 6 sati putovanja. Idealno za porodice sa malom decom, ali i mlade koji su se na more zaputili kolima, bez prenaporne vožnje.

Ovo podrazumeva i nižu cenu putovanja, jeftinije karte u slučaju da do Halkidikija putujete autobusom. Manje ćete platiti i ako idete automobilom, počevši od toga da vam je potrebna manja količina goriva.

Do izlaska iz Srbije imate jednu naplatnu rampu kod Doljevca i granični prelaz Preševo, za šta ćete ukupno morati da izdvojte 290 dinara. Putarina u Makedoniji plaća se na 3 naplatne rampe i koštaće vas ukupno oko 5 evra. Po ulasku u Grčku na carini ćete platiti 1.80 €, i to je to što se tiče troškova putarine do Halkidikija.

Povoljne cene za turiste

Većina turista smatra da je letovanje u Grčkoj jeftinije nego u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili na nekom trećem mestu. Ovo posebno važi za one koji letuju van sezone. U Pefkohoriju u maju, posredstvom turističkih agencija, prevoz i smeštaj od 10 dana možete platiti samo 110 evra po osobi.

Kada je sezona u pitanju, cene apartmana u junu na dnevnom nivou iznose 40 evra, u julu između 50 i 60, do sredine avgusta 60 evra dnevno, a potom se vraćaju na 50 evra po danu. U ove apartmane se obično mogu smestiti 4 osobe. Možete proći i jeftinije i skuplje, u zavisnosti od toga kada obavljate rezervaciju i da li to činite preko agencije ili pregovarate sa vlasnikom.

Novac ušteda

Srpski turisti koji putuju kolima uglavnom sa sobom nose određenu količinu hrane, a tamo se snabdevaju u velikim marketima kao što je “Lidl”, gde pored povoljnih cena često postoje i razni popusti.

Na plažama uglavnom nema naplaćivanja ležaljki, već se ona dobija uz poručeno piće u baru na plaži. Cena kafe i vode obično iznosi do 2 €. Čuveni giros, za koji se naši turisti često odlučuju, u proseku košta oko 2.50 €.

Zanimljivi izleti

Prednost Halkidikija svakako su i zanimljivi izleti na koje se možete zaputiti ukoliko ste smešteni na ovom poluostrvu. Letovalište Halkidiki se nalazi na manje od 100 kilometara udaljenosti od čuvenog Soluna, drugog po veličini i značaju grada u Grčkoj.

Ovom prilikom možete obići srpsko vojničko groblje Zejtinlik, crkvu Svetog Dimitrija, Belu kulu, Rotondu, spomenik Aleksandru Velikom, Aristotelov i Vardari trg, solunsku luku, i provesti određeni deo vremena u centru ovog poznatog grada.

Još jedno mesto koje takođe možete posetiti ukoliko ste na Halkidikiju će vas sigurno ostaviti bez daha. Reč je o čuvenim Meteorima, mestu koje predstavlja skupinu pravoslavnih manastira koji se nalaze na stenama – stubovima.

Nesvakidašnje znamenitosti

Treći prst poluostrva Halkidiki, Atos, najpoznatiji je po tome što se na njemu nalazi jedinstvena zemlja monaha i srce svetskog pravoslavlja – Sveta Gora. Zaista je šteta letovati na Halkidikiju, a ne posetiti ovu znamenitost.

Brdo Atos predstavlja goli kameni vrh koji se uzdiže na 2 033 metara nadmorske visine. Na vrhu ovog brda se u antičko doba nalazio hram posvećen vrhovnom grčkom bogu Zevsu. Danas se na Svetoj Gori, koju nazivaju i najvećim hramom na svetu, nalazi 20 velikih manastira, 12 skitova i mnoštvo kelija i drugih naseobina.

Atos dnevno poseti oko 120 putnika koji u Svetu Goru ulaze isključivo brodom. Tačnije, muškarci čekaju trajekt za prevoz hodočasnika i monaha na Svetu Goru, dok se žene nalaze u brodu koji krstari oko Atosa i posmatraju monašku republiku iz daleka, jer je ženama zabranjen pristup.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se Nišlije, s razlogom, često opredeljuju za posetu Halkidikiju. Ukoliko do sada niste posetili ovo poluostrvo, krajnje je vreme da to učinite, a ukoliko ste već bili i odlično se proveli, nema razloga da to ne ponovite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *