3 stila uređenja enterijera koja možete primeniti u radnom prostoru

kancelarija

Današnji dizajn radnog prostora uglavnom uključuje dosta detalja, pri čemu ne mislimo na zidne tapete, već stil koji koristi organizaciju i udubnost u službi samog radnog prostora, što podrazumeva više stvari. Inovativne ideje za dizajn enterijera iskaču maltene svaki dan, a cilj je da radni prostor omogući veću intrerakciju, da manje ograničava, kao i da obezbedi veću produktivnost zaposlenih.

Uređenje bilo kog prostora, u ovom slučaju radnog, ne podrazumeva samo biranje boje zidova, ukrasnih elemenata, pa čak ni tačno određenog stila kad je u pitanju nameštaj za kancelarije, već je uloga dizajna da se svi dekorativni elementi uklope u harmoničnu celinu koja će biti u službi određenog prostora. Ako vas interesuje koji stilovi vam mogu poslužiti kao inspiracija za uređenje vašeg sopstvenog radnog prostora, u nastavku teksta možete saznati sve o tome.

1. Moderni stil

Moderni dizajn enterijera podrazumeva jednostavan pristup, zbog čega se neretko kaže da je minimalističkog karaktera. Ovaj stil uključuje boje, nameštaj i šablone jednostavnih formi, dok su dekorativni elenti ukorenjeni u geometrijskom dizajnu, koji sam po sebi ne zahteva puno detalja.

Moderni stil je odličan takođe zbog fleksibilne raspodele prostora i upotrebe tehnologije. Pa tako, na primer, ako je reč o radnom prostoru za 6 do 8 ljudi, dovoljan će biti zajednički radni sto, naročito ako vaš posao zahteva timski rad. Ako vam je ipak potrebna privatnost, radne stanice sa pregradama mogu biti odlična alternativa.

Što se tiče nameštaja, dobar izbor za početak su ergonomske stolice i stolovi za stajanje, budući da ih je kasnije lako premestiti bilo gde. Ako želite da osvežite vaš nov radni prostor, možete uneti neko ukrasno bilje, koje će se lepo uklopiti sa jednostavnim linijama i bojama, a istovremeno neće narušiti njihov sklad.

2. Klasični stil

Klasični kancelarijski stil je za sve one koji vrednuju red, lepotu i svetlost. Ovaj stil je nastao kao kombinacija jednostavnosti i konciznosti nastala u francuskoj između 17. i 19. veka, a kasnije se proširila na celu Evropu. Ovaj stil se ne naziva klasičnim tek tako, budući da postoji već neko vreme i nikako ne izlazi iz mode.

Tako je pre svega zato što uklapa prirodu i dekoraciju sa merom, pa ćete zbog toga često nailaziti na floralne, voćne i umetničke motive ako se odlučite za ovaj stil. Takođe, nemojte da vas zbunjuje odlika “jednostavnosti” ovog stila, jer u ovom slučaju to znači da ovaj stil upošljava više detalja, prefinjenosti i umetnosti, na jedan jako suptilan i sveden način. Boje koje se najčešće koriste kad je ovaj stil su obično hladne i nenametljive, pa se najčešće biraju nijanse braon, sive, bež ili boje oraha.

Kad je u pitanju nameštaj, dizajneri enterijera se najčešće odlučuju za tapacirani kožni nameštaj, u crnoj ili braon boji, na način kojim se postiže svečanija atmosfera. Lep detalj koji dopunjava ovaj tip radnog prostora jeste polica za knjige, koju možete smestiti na jedan ili čak dva zida, a isto možete uraditi i sa kancelarijskim materijalom.

3. Tradicionalni stil

Tradicionalni dizajn se najviše koristi u advokatskim firmama ili firmama koje se bave računovodstvom. Izuzetna karakteristika ovog stila jeste koliko može biti ekonomičan, budući da se najviše fokusira na obezbeđivanje dovoljno prostranog randog prostora, istovremeno vodeći računa o jednostavnosti i komforu.

Da biste postigli tradicionalan stil, sve što vam je potrebno jeste adekvatan nameštaj i detalji kako biste postigli tu kućnu, a opet radnu atmosferu. Dizajneri enterijera su uspeli da akscentuju ovaj stil uvođenjem elemenata kao što su gipsani ukrasi, ukrasni drveni paneli i parketa za pod. Lukovi i ugradni kabineti su takođe tipični za ovaj stil, dok su biljke i uramljene slike su odlični detalji, jer čine prostor veselijim.

Kada je reč o bojama, žive i jarke boje su odlična varijanta za naglašavanje pojedinih detalja, dok za nameštaj možete birati bogatije boje kao što su braon, plava ili crvena, kao i njihove nijanse.

Nadamo se da vam je neki od ova tri predložena stila zapao za oko, i da ćete poželeti da ga primenite na uređenje vaše kancelarije ili bilo kod drugog radnog prostora!