3 predloga za najlepšu svadbenu dekoraciju

Dan venčanja je najsrećniji dan u životu mnogih, a oni su ga često i sanjali i maštali o tome kako će izgledati od malih nogu. Zato estetika i vizuelni identitet vaše proslave moraju biti u skladu sa vašim željama i maštanjima.

Pored ostalih organizacionih stvari o kojima se treba pobrinuti, kao što su muzika na svadbi, hrana i prostor za svadbe, dekoracija je jedan od najvažnijih elemenata. Ona daje originalnost i identitet vašoj proslavi, kao i slobodu da, pored ostalih dosadnih organizacionih aktivnosti, napokon budete i kreativni.

Dekorativni elementi svadbe podrazumevaju razne sitnice na koje treba misliti: izgled pozivnica, korpe, revere, peškire za devere i kumove, dizajn menija… Pod dekorativnim elementima podrazumevaju se i ukrasi na stolovima, stoljnjaci, cveće, svetlo.. Puno je stvari na koje treba misliti pri osmišljavanju dekoracije. A evo 3 predloga koji će vam pomoći da osmislite glavnu ideju koju ćete primeniti na dizajniranje ukupne estetike vaše ceremonije.

1. Cvetna idila za romantične mladence

Mladin bidermajer i stolovi, a obično i ukrasi na torti u obliku cveća obavezni su elementi svakog venčanja. Romantični mladenci koji žele da im svadba izgleda kao bajka, ne moraju samo ove elemente ukrasiti cvetnim detaljima.

Ukoliko se odlučite za cvetni dekor, važno je da, pre svega, odaberete cveće koje najviše volite, a zatim i maksimum tri boje – jednu koja će poslužiti kao osnova, i ostale dve koje ćete primeniti na detaljima.

Bidermajeri obično su napravljeni od ruža pa ona može biti vaš glavni motiv za dekor. Za osnovnu boju preporučuje se da izaberete belu ili bež, kako bi prostor bio svetao i elegantan. U ovoj boji će biti stoljnjaci, pozadina menija i transparenta dobrodošlice, kao i ostali veći elementi svadbenog dekora. Ostale dve boje, kao i motiv cveta koji ste odabrali, iskoristite na detaljima. Ukoliko je to ruža, na marginama menija mogu stajati ružice, na reverima svatova mogu se naći ruže iste boje itd.

Ukoliko se odlučite za cvetni dekor, osoba koja će imati najveći obim posla svakako je cvetni aranžer. Posvetite vreme i pažnju pri odabiru cvetnog aranžera kako bi sve prošlo u najboljem redu. Cveće s ukusom i merom može izgledati jako lepo, ali slučajno možete otići i u kič, zato pazite na odabir cveća, boja i količinu aranžmana koji ćete iskoritstiti i konsultujte se sa vašim aranžerom.

2. Beli dekor za elegantne i svedene

Ukoliko težite svedenosti i što većoj eleganciji vaše proslave, beli dekor je pravi izbor za vas. On je i najjednostavniji i zahteva najmanje vremena za osmišljavanje detalja. Beli dekor posebno se preporučuje u slučaju da ste se odlučili za svadbu preko zime – belina će asocirati na sneg napolju, a estetika vašeg dekora biće idilična.

Naravno, ukoliko je pozadina bela, neki detalji (npr. slova na meniju), moraju da budu u drugoj boji kako bi napravili kontrast i kako bi se videli. To može biti nežna bež, boja peska, srebrna ili zlatna čijoj će lepoti retko ko odoleti.

Ako se odlučujete za ovaj beli, elegantni dekor, on će se najbolje uklopiti ukoliko i ostali detalji vaše svadbe odišu elegancijom. Venčanica i odelo mladenaca bi u tom slučaju trebalo da budu vrlo klasični i svedeni, kao i garderoba koju će nositi muzičari i osoblje.

3. Boho svadba za umetnički tip mladenaca

Ukoliko želite da se vaša proslava bude originalna, a pritom ste umetnički tip ličnosti, boho stil najbolji izbor za dekoraciju vašeg venčanja. Ovaj dekor najlepše može da se ukomponuje ako proslavu obavljate napolju, ali lepo će izgledati i kao deo enterijera.

Boje prirode primenite na detalje vaše dekoracije. To su braon, zelena, nebo-plava i bela boja. Pri dekorisanju, možete koristiti i prirodne motive: cveće, zvezde, oblake

Puno sveća u lepim svećnjacima daće poseban šmek ovakvom tipu venčanja. Potražite i fenjere koji oltaru mogu dati posebnu draž. Bilo bi lepo da mlada i kuma imaju cvetne venčiće na glavi, kao i da se u pozivici gostima naglasi da idu na boho svadbu, kako bi se obukli što prikladnije.

Ako vas planiranje venčanja i osmišljavanje dekoracije iscrpljuju, pronađite organizatora venčanja kome ćete preneti samo glavnu ideju koju imate za vašu ceremoniju, a on će sve ostalo uraditi za vas. Ne zaboravite da je najvažnije da srećni, nasmejani i puni pozitivne energije dočekate ovaj dan.