11 zanimljivosti o štampačima koje verovatno niste znali

tampač

Ljudi kupuju štampače prvenstveno iz dva razloga – produktivnosti i praktičnosti. Bilo da štampač koristite na poslu ili ga posedujete kod kuće, on je nezaobilazni uređaj kada je potrebno nešto uraditi ozbiljno, brzo i efikasno. Ali, štampači imaju svoju drugu, manje ozbiljnu stranu. Naime, ove male kutije kriju puno zanimljivosti od kojih su neke gotovo neverovatne.

Od najmanjih i najvećih štampača, pa do Harija Potera i Alberta Ajnštajna – ovo su 11 zanimljivih činjenica o štampačima.

1.      205 stepeni Celzijusa

Verovali ili ne, unutrašnjost štampača nekad dostigne temperaturu i do preko 200 stepeni Celzijusa. Ketridži laserskih štampača sastoje se od tonera napravljenih od plastike. Kad toner dođe do papira, topi se da bi se povezao sa njim. Ovaj proces se vrši pomoću valjaka koji koriste toplotu za topljenje čestica tonera. Valjci zaduženi za topljenje čestica tonera dostižu visoku temperaturu, čak i do 205 stepeni Celzijusa. Iako se čini da bi na ovoj temperaturi papir na kome se štampa mogao da se zapali, valjci se toliko brzo pomeraju preko papira da je to nemoguće.

2.      Troše više struje od kompjutera

Iako možda mislite, makar zbog veličine, da kompjuteri troše više električne energije od laserskih štampača, stvar je suprotna. Laserski štampači troše i do 3 puta više struje od običnih kompjutera, ako se uzme u obzir aktivno korišćenje oba uređaja. Naravno, kad se aktivno ne koriste, odnosno kad je kompjuter samo uključen, a štampač ne štampa ništa, onda kompjuteri troše pet puta više električne energije.

3.      Najmanji štampač na svetu

Veličina najmanjeg štampača ikad napravljenog je 1 x 2 x 11 inča, a njegova težina iznosi samo oko pola kilograma. Sa razvojem današnje tehnologije, štampači se prave sve manji i manji, ali ko bi pomislio da će štampač koji normalno obavlja sve funkcije ikad moći da bude ovoliko minijaturan, a ipak efikasan. Najmanji štampač na svetu ima naziv „PrintStik“ i proizvodi ga američka kompanija „Planon“. Poseduje opcije povezivanja preko Blututa i mobilnog telefona, a možete ga slobodno nositi sa sobom u džepu. U njega staje 20 listova papira.

4.      Najveći štampač na svetu

Štampač „Infinitus“ kompanije „Big Image Systems“ veličine je 12 x 50 metara. Može da štampa na materijalu površine i do 600 metara kvadratnih. Koristi se za štampanje pozadina koje su neophodne televizijskim emisijama, filmovima i pozorištima.

5.      Fontovi

Ova zanimljivost nema direktne veze sa štampačem kao uređajem, ali ima veze sa dokumentom koji štampate pomoću štampača. Naime, u početku su svi fontovi dobijali nazive po svojim stvaraocima. Dobar primer jeste font „Garamond“ koji je nazvan po svom kreatoru Klodu Garamondu, poznatom francuskom štamparu. Još jedna zanimljivost je da je font „Garamond“ jedan od najekonomičnijih, u smislu da je potrebno vrlo malo mastila za štampanje dokumenta pisanog u ovom fontu.

6.      Brzina štampača

Najpoznatiji kao brzi štampači su štampači marke „RISO“. Naime, pojedini modeli štampača ove kompanije mogu da odštampaju i do 150 strana u boji tokom jednog minuta. Većina današnjih, modernih štampača može da odštampa otprilike od 15 do 30 listova papira za 60 sekundi. U poslednje vreme trend štampe sa mobilnih telefona je postao nezaobilazni standard, a Konika Minolta posebno prednjače u tome:

http://www.originalgrupa.com/konica-minolta-printeri

7.      3D štampanje

3D štampači su naša budućnost. Mogu da štampaju predmete, stvari, pa čak i medicinska pomagala i hranu! NASA koristi 3D štampače i isprobava njihovu efikasnost i korisnost u svemiru. Možemo samo zamisliti koliko daleko 3D štampanje može da se razvije u narednim godinama, a za sada ih mnoge kompanije koriste za štampanje trodimenzionalnih prototipova budućih projekata.

8.      Poluprazni ili polupuni ketridži?

U potpuno novim inkdžet štampačima ketridž je napunjen samo do pola. Naime, ovo se oduvek radi da ne bi došlo do neke havarije prilikom transfera i prenosa inkdžet štampača, odnosno da ne bi došlo do prosipanja mastila i upropaštavanja kako tog, tako i ostalih uređaja u njegovoj blizini. Naravno, nakon kupovine novog štampača, to dovodi i do bržeg punjenja ketridža od uobičajenog. Ukoliko pratite brzinu kojom punite svoj ketridž, imajte na umu ovu činjenicu koja će vam možda razjasniti kako ste uspeli u početku tako brzo da potrošite sve mastilo iz novog štampača.

9.      Xerox

Za ljubitelje štampača, „Xerox“ je verovatno poznato ime. Naime, „Xerox“ je kompanija koja je prva izumela laserske štampače 1969. godine i to modifikovanjem fotokopir mašine. Firma „Xerox“ je takođe osmislila prvi laserski štampač namenjen kancelarijama 1981. godine i tako imala veliki uticaj na ekspanziju štampača širom sveta. Tada je koštao ogromnih 17.000 dolara, što je cena neverovatna za danas.

10.  Hari Poter

Knjiga iz serijala o Hariju Poteru, „Hari Poter i relikvije smrti“, oborila je rekord u štampanju knjiga. Svaki deo iz ovog serijala je obarao štamparske rekorde, ali sedmi i poslednji deo je definitivno zapečatio rekord. Prvi tiraž „Harija Potera i relikvija smrti“ iznosio je 12 miliona odštampanih knjiga.

11. Ajnštajn

Genijalni Albert Ajnštajn bio je veliki podržavalac štampača i štampanja. Smatrao je da štampanje ima veliku ulogu u transformaciji načina na koji se uči i u razvoju moderne naučne misli. Ajnštajn je verovao da štamparije menjaju obrazovni proces i odnos učenika i profesora, kao i istraživačke procese i metode. Knjige, pogotovu one najbolje, ali i udžbenici su postali tihi profesori, lako dostupni učenicima. U svojim spisima je čak i napomenuo da upotpunjena izdanja knjiga, posebno matematičkih, pružaju mogućnost učenicima da prevaziđu svoje profesore i prethodnike u nauci.

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.