collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

  • stats Ukupno članova: 13.238
  • stats Ukupno poruka: 152.080
  • stats Ukupno tema: 10.592
  • stats Ukupno kategorija: 6
  • stats Ukupno foruma: 72
  • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - goran laz

Stranice: [1]
1
Nekretnine / izdajem jednosoban stan
« poslato: 27.09.2011. 10:23 »

Izdajem jednosoban stan u Nišu
namešten
ul. Katićeva ( bliži centar )
TA
KT
interfon
III sprat
018/560-459,063/ 84-936-84
Blagojević

2
Čestitke / 50 dana na forumu
« poslato: 27.04.2008. 22:20 »
mojih 50 dana


 

 

3
Politika / Europska unija ukida vize Srbiji?
« poslato: 28.03.2008. 20:58 »

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3045196/index.do

28. 03. 2008. | 19:03

EU Ministri vanjskih poslova zemalja članica na neformalnom sastanku u Sloveniji

Europska unija ukida vize Srbiji?            Autor Stojan de Prato

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji su se okupili u Brdu kod Kranja na dvodnevni neformalni sastanak, tzv. Gymnich, dobit će danas na stol komunikaciju "Zapadni Balkan: poboljšanje europske perspektive", što ju je početkom ožujka predstavila Europska komisija. Na tome će dijelu sastanka sudjelovati i hrvatski ministar Gordan Jandroković.

Hrvatska kao mjerilo
- Hrvatska može biti glavno mjerilo zapadnobalkanskim zemljama jer je ukupno dobro uznapredovala u pristupnim pregovorima, a preobrazi li pravosuđe, javnu upravu i neke industrijske grane, te se obračuna s korupijom, mogla bi ih do jeseni 2009. i zaključiti  izjavio je novinarima u Brdu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Makedoniji je Rehn za studeni najavio nadnevak za otvaranje pristupnih pregovora, uvjeren da će se spor s Grčkom oko imena zemlje "brzo riješiti". BiH je, pak, najavio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u travnju projvati li idući tjedan zakon o ustroju policije. Albanija i Crna Gora prije kandidature za EU moraju ispuniti obveze iz SSP-a, ali za potonju je Rehn ustvrdio da to dobro čini, što znači da bi nakon objave ovogodišnjega EK-ova Izvještaja o napretku 5. studenoga mogao biti poslan Bruxellesu zahtjev za članstvo.

Predizborni dar

Srbija bi, kao predizborni dar, mogla od Bruxellesa dobiti ukidanje viza. Iako to nije izravno rekao, Rehn je najavio "cestovide za svaku zapadnobalkansku zemlju, s podrobnim zahtjevima koje mora ispuniti za ukidanje viza". Među njima je naveo putovnice s biometrijskim podacima, koje Srbija upravo uvodi. Rehn je najavio da se EU neće buniti zbog sudjelovanja kosovskih Srba na izborima u Srbiji, "kao što se ne protivi ni glasovanju švedskih Finaca na izborima u Finskoj".

Belgija i Nizozemska zaoštrile su svoje uvjete za potpisivanje SSP-a s Beogradom: puna suradnja s Haaškim sudom za njih sada izričito znači da se Ratko Mladić mora naći u scheveningenskome pritvoru.
[/color]

4
Film i televizija / Umro Boris Dvornik
« poslato: 24.03.2008. 14:45 »http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3041045/index.do

24. 03. 2008. | 09:23

Preminuo hrvatski glumac Boris Dvornik


Boris Dvornik preminuo je noćas u Splitu od posljedica moždanog udara, tek nešto više od dva tjedna prije svog 69. rođendana. Dvornik je bio legendarni hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, te scenarist i redatelj.

Bata Živojinović
: 'Boris je bio divan čovjek i veliki umjetnik" "Boris je bio šarmantan i duhovit čovjek. Naš narod kaže - o mrtvima sve najbolje, ali to je zaista tako kada je on u pitanju. Sve najbolje, tolerantan čovjek, sjajan glumac, veliki umjetnik, to misle svi koji ga znaju iz života", izjavio je prijatelj Borisa Dvornika, srpski glumac Velimir Bata Živojinović povodom Dvornikove smrti, a prenosi mtsmondo.com.

Usprkos njihovim javnim prepirkama, Živojinović ističe da su se njih dvojica lijepo družili, te da bi volio da u takvim odnosima budu i njihovi narodi. Posvađali su ih, kaže, drugi, pa zato nisu ni imali razloga pomiriti se. Ipak, imali su, kaže, razloga, sresti se.

"On je za mene bio i ostat će živ, divan i topao čovjek. Ako ga hoću vidjeti, imam filmove i kasete. Važno je da smo se nas dvojica u potpunosti razumjeli. Iako smo bili naoružani kad god smo snimali, nikad nismo pucali jedan u drugog. Stvorili smo prijateljstvo koje je prihvatilo 90 posto i srpskog i hrvatskog naroda. To je najvažnije, a mi smo samo protagonisti toga", kaže Živojinović.

5
Trg / Tajne
« poslato: 23.02.2008. 11:22 »

Sveto pismo : NOVI ZAVET     Jovanovo Otkrivenje - Apokalipsa: OTKRIVENJE 14

...9   I jedan treći anđeo dođe za njima govoreći snažnim glasom: ako se ko klanja zveri i njenom liku, i prima žig na svoje čelo i na svoju ruku, 10 i sam će piti od vina gneva Božijeg, koje je nepomešano utočeno u čašu njegovoga gneva, pa će biti mučen u vatri i sumporu pred svetim anđelima i pred Jagnjetom. 11 I dim njihovoga mučenja dizaće se u sve vekove, i neće imati pokoja danju ni noću oni koji se klanjaju zveri i njenom liku, i ko prima žig njenoga imena.


  

    VeriChip6
Biologija / Neobicne zivotinje
« poslato: 14.02.2008. 13:42 »


         
   

Posted on: 14-02-2008, 09:28:49
         
7
Politika / naslednik Carle del Ponte
« poslato: 19.11.2007. 16:22 »

http://en.wikipedia.org/wiki/Serge_Brammertz

Serge Brammertz (born 17 February 1962 in Eupen, Belgium) is currently the deputy prosecutor of the International Criminal Court. He was a federal prosecutor in Belgium from 1997 to 2002.

On January 11, 2006 UN Secretary-General Kofi Annan appointed him head of the International Investigation Commission into the murder of former Lebanese Prime Minister Rafiq Hariri. As such, he replaces Detlev Mehlis who stepped down in December 2005. In November 2007 he was nominated to succeed Carla Del Ponte as prosecutor for the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.

He is also a former Professor of law at the University of Liège.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2955556/index.do

16.11.2007 16:46
OSOBA TJEDNA Belgijski Nijemac Serge Brammertz naslijedit će od Nove godine Carlu del Ponte

Četverojezični tužitelj adut Ban Ki-moona

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oglušio se na pismo 18 pravnih dužnosnika Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji su od njega zahtijevali da za nasljednika Carle del Ponte imenuje njezina zamjenika Davida Tolberta. Umjesto iskusnoga tužitelja s devetogodišnjim haaškim iskustvom, koji bi, prema tvrdnjama iz toga pisma, bio najbolji izbor za dovršenje “izlazne strategije” ICTY-a, Ban se odlučio za Belgijca Sergea Brammertza.

Na flamanskoj strani belgijske jezične razdjelnice Brammertzovo imenovanje nije izazvalo veću pozornost: dnevnik “De Morgen” objavio je o tome kratku vijest, dok mu je ugledni “De Standaard” posvetio četvrtinu 19. stranice, kompilirajući agencijske izvještaje. Najviše je urednike “De Standaarda” impresionirao podatak da je Brammertz “savršeno četverojezičan” – germanofon, frankofon, flamanofon i anglofon.

Iako je njemački kanton, u čijemu je glavnome gradu Eupenu Brammertz 17. veljače 1962. rođen, u sastavu frankofone pokrajine Valonije, ni u najutjecajnijemu frankofonome dnevniku “Le Soir” nije Brammertz dobio više od četvrtine stranice gole faktografije. Tek mu je monarhistički “La Libre Belgique” posvetio gotovo cijelu stranicu, jedini se upuštajući u ocjene njegova rada.

“Ma, gdje li će se Serge Brammertz zaustaviti?” započinje taj dnevnik pohvale budućem haaškom tužitelju, pa navodi njegova prethodna postignuća: diplomu prava s Katoličkoga sveučilišta Louvain-la-Neuve, mjesto odvjetnika pri sudu u Verviersu, pomoćnoga tužitelja (također u Verviersu), zamjenika kraljevskoga tužitelja na Prvostupanjskome sudu u Eupenu, glavnoga tužitelja na Prizivnome sudu u Liegeu, nacionalnoga suca, pa prvoga saveznoga tužitelja nakon što je 2002. godine uvedena ta dužnost.

Diplomu kriminologije sa Sveučilišta u Liegeu i doktorat magna-cum-laude s Albert-Ludwigova sveučilišta u njemačkome Freiburgu, s tezom o prekograničnoj policijskoj suradnji, profesuru u Liegeu i dvadesetak stručnih publikacija list ne spominje. U Den Haagu, gdje je bio zamjenik tužitelja, Brammertz je istraživao zločine u DR Kongu, Ugandi i Darfuru.

U posebnome članku “La Libre Belgique” hvali Brammertzov samozatajni rad na položaju voditelja međunarodnoga istražnog povjerenstva za ubojstvo bivšega libanonskog premijera Rafiqa Haririja, na kojemu je od lanjskoga studenoga. O njegovu osobnome životu glasila ne pišu. Ideološki, svrstavaju ga među kršćanske socijaliste. Sam se Brammertz o svojemu imenovenju u ICTY nije oglasio


8
Sport / moral u sportu
« poslato: 18.11.2007. 15:49 »


DOPING Osobna sramota, vraćanje medalje i novca od nagrada jedne sportašice, neće usrećiti poražene

Ruganje poštenima: Ima li uopće mjesta moralu u sportu?         Autor LILJANA JAZBINŠEK

Marion Jones održala se puno duže u laganju od C. J. Huntera, prvoga muža ,ali zar bi medalju trebala dati Ekaterini Thanou?

      
Sprintašica Ekaterini Thanou na otvorenju Olimpijskih igara u Ateni 2004.  je trebala nositi baklju sa sunarodnjakom, također sprinterom Konstantinosom Kenterisom. Nestali su uoči otvorenja kad su doznali da im se sprema antidopinška kontrola. Isključeni su  s Igara kao da su pali na antidopinškom testu. Ovih su dana, nakon dugotrajna sudskoga postupka, oslobođeni krivnje.

Što je nerazvijenija zemlja to se češće o sportu u njoj pričaju javne bajke: kako je to časna zanimacija, uči mlade radu i ponašanju te promovira  zemlju u svijetu. Priča kaže da je sport pridonosi razvitku društva jer razvija najbolje u ljudima. Najbolje? Jer, zašto bi za sport vrijedila drugačija pravila od glavnog natjecanja, biznisa? I u njemu su ljudi koji jure za pobjedom i zaradom u nesmiljenoj konkurenciji.

Zatvoren krug
Olimpijske su moderne igre stare nešto više od sto godina, a s vremenom su se razvile u golo gladijatorstvo, u žanr industrije zabave. Mnogi se čude izdanim idealima, ali, čemu čuđenje? Po čemu bi sport morao biti časniji, bolji i pošteniji od drugih djelatnosti i zanimanja, kao i svega onoga što nas okružuje.

Natjecanje je svojstvo ljudske prirode, a uspjeh se ne mjeri ostvarenjem nekog važnog cilja, nego pobjedom nad  suparnikom ili suparnicom. Kad su nadohvat ruke novac i slava, kad natjecatelje kraljevski plaćaju oni koji kraljevski zarađuju, krug je zatvoren, a tu je pobjeda sve.

Doping, otkriveni, pokajnici, ali i oni koji tvrde da se barem kod njih dogodila greška... i oni koji su tiho završili karijeru, više govore o samom karakteru vremena, o jagmi. Ocrnjeni su mnogi, i koje su osumnjičili, i oni koji su ime “očistili” u civilnim parnicama, i na kraju oni koje su uhvatili.

Na žalost, premalo je uvjerljivih dokaza da bi se poštenim treningom i mukotrpnim radom, moglo uspijeti. Mnogi mu nisu mogli odoljeti, a nadareni su u sportu bili jednako uspješni. Međutim, show se nastavlja, i nema  vremena da se preglasno i prečesto raspreda o dopinškim epizodama sportaša koje su uhvatili na kontrolama, koji su izdržali kaznu i potom se ponovno uspeli na vrh.

Finska trkačica na skijama Virpi Kuitunen s još tri kolege nije prošla kontrolu na domaćem snijegu na SP-u u Lahtiju 2001. Na dvije godine udaljili su je snatjecanja. Nakon odsluženja kazne se vratila osvojila je pet medalja na SP-u, od čega tri zlatne, a lani je osvojila veliki kristalni globus.

Otkako je pao Berlinski zid i time podjela na zapad i istok, sportaši SAD-a su postali najotvorenije izloženi velikim dopinškim skandalima. Američki sport, uspješan i financijski moćan, posljednjeg je desetljeća dominantan na crnoj listi. Nije posve jasno je li doping prikrivan iz hladnoratovskih razloga, no izvjesno je da sadašnja otkrića ne znače da dopinga tek sada ima u velikim razmjerima. Najgore je poštenim i darovitim sportašima koji su od takvih izgubili.

Slavna Marion Jones, trostruka olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja, Kelli White, dvostruka sprinterska svjetska prvakinja iz Pariza 2001., Tim Montgomery, svjetski rekorder na 100 m i svjetski prvak iz Edmontona 2003., Jason Gatlin, svjetski rekorder na 100 m, olimpijski pobjednik iz Atene 2004. i svjetski prvak iz Helsinkija 2005...

Presudit će nimalo bolji
Biciklist Floyd Landis prvi je pobjednik Tour de Francea (2006.) kojemu je trofej oduzet nakon što ga je Američki savezni sud proglasio krivim zbog dopinga. Među biciklistima se, nekako u isto vrijeme razotkrila nova afera: tek ove godine, 11 godina nakon osvajanja Toura, Danac Bjarne Riis je priznao da se pomagao preparatom EPO-om, i tada a sada još više, raširenim sintetskim preparatom.

Marion Jones možda je trebala biti jedna od najboljih sprintašica u povijesti. Od početka afere pa do sada “dobro se držala”,  sve do suočenja sa saveznim agentima u istrazi kalifornijskog laboratorija BALCO. Lagala je, a krivokletstvo je po zakonu teško djelo. Da nije to učinila u istrazi možda bi se i izvukla, to prije što joj je u kontroli uzork B urina bio negativan.

Tko to drži prodike
Moralno je slomljena, a Amerikanci po običaju nisu zakonski istjerali slučaj dopinga do kraja. Marion Jones vratila je tri zlatne i dvije brončane medalje iz Sydneya 2000., a sponzori traže i novac. I što sad? Vratiti vrijeme natrag ili početi od nule? Ironija je da bi zlatnu medalju trebala dobiti Grkinja Ekaterini Thanou, koja se četiri godine kasnije na Igrama u Ateni, sa sunarodnjakom Konstantinom Kenterisom “nestala” izbjegavajući dopinšku kontrolu. Pravno, to je isto kao da je bila pozitivna.

Kome idu medalje mora odlučiti Međunarodni olimpijski odbor. Isti onom čiji su najviđeniji članovi masovno primali mito. Gorak zalogaj za MOO.

Nogomet i danas, iako je SP u Meksiku bio 1986., na svoj način obilježava “Božja ruka” Diega Maradone.
Sam je kontroverzni argentinski nogometaš devet godina kasnije u vlastitom TV show programu priznao da je gol Englezima u vrijeme Falklandskoga rata postigao rukom i komentirao da je to “bila mala prijevara koju nije planirao”. Poslije je sam odlučio utakmicu antologijskim slalomom od sredine terena do suparničkoga gola i poveo Argentinu do naslova svjetskoga prvaka.

500 stranica osvete
Englezi su dali ime fair-playu. Ali u visokotehnologiziranom i prebogatom cirkusu formule 1, gdje je Engleza najviše, toga nema. U posjed glavnog inženjera McLarena, zbog želje za osvetom njegova kolege iz Ferrarija vlastitoj momčadi, došlo je 500 stranica dokumenata talijanske momčadi. Isprika je bila da se u svijetu F1 špijunira.

Po bilo kojem zakonu o tome se moglo parničiti, ali “oštećeni” bi morao dokazati štetu, a to je teško. Momčad je kažnjena s rekordih 100 milijuna dolara, poput dviju sezona Michaela Schumachera, kad bi mu se još dalo voziti. F1 već dugo nije samo sport, ili prije svega sport, i tu se rabi sve da se osvoji naslov. No, ne može se sakriti ili oprati činjenica industrijske špijunaže i raspolaganja tuđim intelektualnim vlasništvom.

U raspletu ovogodišnjega prvenstva vodstvo McLarena pokazalo je potpuni nedostatak osjećaja za stvarnost, kamo li korektnost. U posljednjoj su utrci ostali bez naslova svjetskoga prvaka, iako su im oba vozača bila u utrci za naslov prvaka.

Slamka u gorivu
Grčevito su se uhvatili formalnosti da su kontrolori su nakon te utrke otkrili da su tri bolida u poretku ispred Lewisa Hamiltona imala gorivo suprotno pravilima. Ista ta kontrola ustanovila je da ta razlika nije bila odlučujuća prednost, te su i nakon pritužbe utrku proglasili završenom, potvrdili pobjedu Kimija Räikkönena koja mu je donijela naslova svjetskoga prvaka.

Sljepilo je potrajalo unatoč činjenici da su i sam mladi britanski vozač kao i njegov bivši momčadski kolega dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso javno rekli da bi bilo nečasno i sramotno na takav način osvojiti naslov prvaka, ali McLaren misli da ima temelja u pravilima i ulaže žalbu, jer želi da krovno tijelo FIA ustvrdi je li bilo nepoštivanja propisa ili nije, i ništa više. Rasplet će uslijediti, a ono ružno će sigurno ostati.

Izvor: http://www.vecernji.hr/newsroom/sports/more/2951919/index.do

9
Fudbal / ivica osim
« poslato: 16.11.2007. 12:29 »

http://www.vecernji.hr/newsroom/sports/football/2955138/index.do

Sport       Nogomet      16.11.2007 09:25

Ivica Osim doživio moždani udar

Ivica Osim, izbornik japanske nogometne reprezentacije, u petak ujutro po japanskom vremenu pretrpio je moždani udar, izvijestili su iz Japanskoga nogometnog saveza.

Osim (66) je stradao u svom tokijskom domu, nakon čega je prebačen u bolnicu. Prema dostupnim informacijama, najveći bosanski trener u kritičnom je stanju.

"Šokirani smo. Više od bilo čega sada bismo željeli da se naš izbornik brzo oporavi", izjavio je predsjednik saveza Saburo Kawabuchi dodavši kako je Osim na intenzivnoj njegi.

"Njegovo je stanje nestabilno i u ovom trenutku ne možemo predvidjeti što se dogoditi."

Dopredsjednik saveza Junji Ogura izjavio je kako je u trenutku moždanog udara Osim pratio nogometnu utakmicu na svom televizoru.

(Totalsport)

10
Istorija / Istorija Srba - razlicite teorije
« poslato: 06.10.2007. 10:13 »


Reljef u steni - starost preko 3.500 godina
Dvoglavi beli orao  (u desnom uglu ) Srba Gota,Geta,Heta,Hita,Hittita,Hiksosa...
Simbol sunca,visina,dvopogledan/dva sveta - Jav i Nav


11
Istorija / Istina o Albancima
« poslato: 10.09.2007. 17:41 »

Da bi odgovorili na pitanje ko su Albanci i otkud oni u Srbiji , moramo se vratiti u osmi vek i otici na istocne padine Kavkaza (danasnji Azerbejdzan i Dagestan). Tamo zivi stocarsko-lovacki narod koji sebe naziva Sscipetarima (Brdjani). Taj predeo je u ranom srednjem veku poznat kao Albanija. Sscipetari slave boginju Meseca i sporazumevaju se na 26 dijalekata.
   U to vreme Arapi u ratnom pohodu osvajaju pomenute predele. Sscipetari se nalaze izmedju Hazara Mojsijeve vere na severu (koji ih ugnjetavaju visokim porezima) i Arapa na jugu (koji im nude povlastice i prelaz u Muhamedovu veru).

   Albanci se priklanjaju Arapima.

   U isto vreme, Arapi vojno osvajaju i deo juzne Italije i Siciliju. Zeleci da i tamo etnicki i verski ucvrste svoj polozaj, oni deo Albanaca preseljavaju sa prostora Kavkaza i naseljavaju po novoosvojenim teritorijama.

   Na novom prostoru Albanci su se ponovo nasli izmedju dve vere –  Muhamedove i Hristove. U neprestanim ratovima i preotimanjima teritorija, Sscipetari su bili prinudjeni da cesto prelaze iz jedne u drugu veru kako bi sto lakse obezbedili svoj  opstanak.

   Vratimo se nakratko i u XI vek. Srbskim carstvom u tom periodu vlada car Dobroslav Prvi Vojislav (1024-1065). Mladi car je, braneci Srbiju od napada, u dve bitke do nogu potukao vojsku vizantijskog cara Vasilija Drugog. Kao posledica teskih poraza, u Vizantiji je doslo do velikih pobuna i nemira. U juznoj Italiji i na Siciliji, gde je tada kao vizantijski namesnik upravljao Djordje Maniak, takodje dolazi do pobune. Kao vodja pobunjenih snaga prevratnik Djordje sprema vojsku, ukrcava je na brodove i krece prema Draccu. Medju pobunjenicima ima dosta Sscipetara koji sa kompletnim porodicama-zenama, decom i nesto imovine, marta 1043. godine dolaze na obale Jadranskog mora. Istorijski je potvrdjeno da je u tom periodu vodjena bitka izmedju pobunjenika predvodjenih Djordjem Maniakom i vizantijske vojske kod Dojranskog (Dorjanskog) jezera. U njoj su pobunjenici pretrpeli tezak poraz. Maniak je u bici ubijen, a ostatak pobunjenika se predao. Vizantinci iz redova pobunjenika preuzimaju sve vojnike osim Sscipetara . Tako su se oni odjednom nasli izmedju Kavkaza i Sicilije: ni tamo, ni ovamo.

   Car Vojislav im tada dozvoljava da se nasele u okolini Rabana, na padinama planine Jablanice gde ce, kao stocarski narod, cuvati stoku. Kao vazali srpskoga cara u obavezi su da placaju porez u stoci i proizvodima. Dato im je pravo koriscenja zemlje bez prava vlasnistva i nije im dozvoljeno mesanje sa srpskim delom lokalnog zivlja.
U Srbiju tog vremena dosli su delovi sledecih plemena Sscipetara: Gege, Toske, Jape i Ssamide. Doseljenici su sebe nazivali Sscipetarima (Brdjani), Srbi su ih nazivali Arbanasima ili Rabanasima (po mestu Raban), poneki su ih nazivali Albancima – po oblasti Albanija na Kavkazu odakle su dosli, a poneki (kao Arapi) Arnautima (oni koji nisu otplovili nazad, oni koji se nisu vratili).

   Juzno od Rabana nalazio se veliki srbski grad Beligrad koga aleksandrijski geograf Klaudije Ptolomej pominje kao Albanopolis ( albus,alba - beli,bela,belo ) i po kome ce citava ta oblast u trinaeastom veku dobiti trajno ime Albanija.

   Sa dolaskom Turaka na ovaj prostor, Sscipetari masovno prelaze u islam, ucestvuju u krvavom teroru (u vidu masovnih secca) nad srbskim stanovnistvom, otimaju srbsku zemlju i unistavaju vecinu tragova iskonskog srbskog bitisanja na njoj.

   Iako nije zabelezeno da su Albanci ikad vodili ratove protiv Turaka, za svog nacionalnog junaka oni proglasavaju Srbina, Djurdja Kastriotica. Za njega se pouzdano zna da je u preko 60 bitaka pobedjivao Turke i da su ga oni poznavali kao Iskender Bega, poredeci ga u slavi i imenom sa Aleksandrom Velikim. Poznato je, takodje, da u porodici Kastriotic nije zabelezen nijedan slucaj porodicnih vezivanja sa bilo kojom siptarskom porodicom.

Ovo najkrace moguce sagledavanje istorije Arbanasa u fragmentima je preneseno iz radova Jovana I. Deretica .

( nastavice se ...)


12
Književnost / Poreklo srpskih imena
« poslato: 08.09.2007. 15:22 »
Posto je definisanje i objasnjenje znacenja imena veoma ozbiljna tema predlazem da se premesti.

Pazljivo sam procitao sve postove koji znacenja citiraju iz raznoraznih izvora.Ogroman broj tih znacenja jednostavno nije tacan,ni jezicki,ni istorijski i generacijski se neumesno i nekorektno prenosi. 

Bitno je odmah primetiti da mnoga danasnja imena , a i imena  iz proslosti ,mi u Srbiji iz neznanja,pogresnog i zlonamernog tumacenja i ucenja proglasavamo imenima stranog porekla. Na nasu veliku radost i ,verujem , iznenadjenje uveravam vas da je najveci broj imena u okviru indo-evropskih jezika i prostora SRBSKOG porekla.

Ne samo da vas uveravam vec sam spreman da vam to pokazem i dokazem! Za pocetak saznanja dovoljno je da bar malo budete poznavaoci sopstvenog,maternjeg jezika.


Aleksandar     - niti je grcko ime ,niti je pripadalo grckom jezikoslovlju.Cisto srbsko ime LESANDAR i bukvalno znaci  dar boga ssuma.Varijante u drugim oblicima Lesandro,Iskender,Skender,Ssandor,Sandro...Kada se radi o Aleksandru Makedonskom treba znati i cinjenicu da je zabranio komandovanje na grckom jeziku u svojoj vojsci.       

...nastavice se...edit by sanja: split iz teme Sta znaci vase ime


13
Ekonomija i posao / Duznicko ropstvo-Afera "Sartid"
« poslato: 08.09.2007. 08:23 »
08. septembar 2007.  http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/septembar/08/V-12-08092007.shtml

AFERA SARTID     Pronađen Sporazum između Vlade Srbije i "Ju-Es stila", ključni čovek za prodaju železare bio tadašnji potpredsednik Miroljub Labus, detalje znali Đelić, Dinkić i Vlahović

Najvažnija informacija iz ovog sporazuma jeste da će Vlada "osloboditi od svake odgovornosti za sve fiskalne obaveze 'Sartida' nastale pre dana kupovine i preuzimanje svih vlasničkih prava u 'Sartidu'"!

To zapravo znači da je Vlada na sebe preuzela obavezu da se reši dugova "Sartida a.d." u stečaju, koji su iznosili između 1,4 i 1,7 milijardi dolara!

14
Ankete / bezbedni
« poslato: 03.09.2007. 12:14 »
U kojoj bi zemlji imali osecaj da ste bezbedni ?

Stranice: [1]