collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

  • stats Ukupno članova: 13.238
  • stats Ukupno poruka: 152.083
  • stats Ukupno tema: 10.595
  • stats Ukupno kategorija: 6
  • stats Ukupno foruma: 72
  • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Toxic

Stranice: [1]
1
Zdravlje i lepota / Promasen zivot
« poslato: 28.10.2009. 16:08 »
Da li ste zadovoljni svojim zivotom koji zivite?
Da li je to ono o cemu ste sanjali i zeleli ili mislite da je moglo biti drugacije?

2
Ekonomija i posao / Porez na imovinu
« poslato: 28.10.2009. 15:28 »
Od januara iduće godine cela Srbija plaćaće porez na imovinu jer će svi vlasnici biti u evidenciji. I kako je oduvek trebalo da bude, oni koji imaju vile, plaćaće najviše. Država neće praštati do 70 odsto vrednosti nekretnine, kako je to trenutno, pa su mnogi koji imaju basnoslovno bogatstvo plaćali više nego smešan porez.

Kako saznaje „Blic“ u radnoj grupi koja priprema izmene zakona, novine će zaboleti pre svega one koji imaju nekretnine i zemljište velike vrednosti, mada i mnoge druge, s obzirom na to da skoro pola Srbije ovaj porez ne plaća. Svi ostali dobijali su u odnosu na evropski prosek i način računanja ovog nameta, „smešna“ rešenja za plaćanje s obzirom da je na primer, kvadrat stana po kome se obračunavala poreska osnovica u centralnoj beogradskoj opštini Vračar računat na oko 80.000 dinara. U „realnom životu“, on se prodaje i po 2.500 evra.

- Do sada je podnošenje poreske prijave bilo dobrovoljno, a oni koji je nisu dostavljali nisu ni snosili sankcije. Uz to, često bi bila prijavljena kuća od 100 kvadrata, a u međuvremenu podignuta još tri sprata koja nisu prijavljena. Svi će biti popisani, a ko to ne učini Poreska uprava će dobiti ovlašćenja da sama odredi poresku osnovicu - kaže „Blicov“ izvor iz Radne grupe.
Poreska osnovica biće veća zbog toga što će se sada plaćati i porez na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i na parcele manje od 10 ari. A zna se da osam ari na Vračaru može da ide do dva miliona evra.
Takođe, svi koji imaju dotrajale kućerke na atraktivnim lokacijama državi će plaćati porez na osnovu stepena moguće izgrađenosti. Tako je svuda u svetu. - Sve će to uticati na tržišnu vrednost od koje se počinje u obračunu. Naime, poreska osnovica biće računata na osnovu površine imovine, zone, stepena dozvoljene izgrađenosti i komunalne opremljenosti - objašnjava naš sagovornik.
Interesantno je da Poreska uprava u ovom trenutku ima prilično tačne podatke o tržišnim vrednostima i to preko plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava koji se zaračunava prilikom prodaje, odnosno kupovine stana. To je, između ostalog, najprecizniji način da se odredi koliko šta košta. - Tako će oni koji imaju nekretninu ili zemljište koje više vredi i platiti više - tvrdi član Radne grupe.
Uz opasku da su sve to predlozi, mada skoro privedeni kraju, naš sagovornik dodaje da će najverovatnije i pravo zakupa biti oporezovano. U Srbiji je to mahom iznajmljivanje na 99 godina na šta državi po ovom osnovu nije plaćan ni dinar.
Konačno, ono što je na domaćem terenu bilo pre svega nepravedno, a potom i mimo prakse razvijenog sveta, jesu takozvani poreski krediti, odnosno mogućnost umanjena poreske osnovice po osnovu članova domaćinstva. Sada je to do 70 odsto od procenjene tržišne vrednosti pa oni koji, na primer, imaju vilu od milion evra, na osnovu života u nekretnini od države dobijaju oprost čak 700.000 evra. Naime, porez im se računa na svega 300.000 evra. To je u domaćem zakonu najveća nelogičnost koja bi trebalo da bude ispravljena tako što će poreski kredit biti u apsolutnom iznosu od 30.000 evra. Kako valja i dolikuje, onaj koji ima imovinu vrednu 70.000 evra dobiće značajno oslobođenje od 30.000 i platiće mnogo manje, dok će vlasnik vile platiti porez na 970.000 evra.
Tu nije kraj smanjivanju poreske osnovice bez ikakve selekcije. Ona se smanjivala i na osnovu godina starosti nekretnine po svaku godinu za 1,5 odsto, a maksimalno do 70 odsto. Novim zakonom prilikom amortizacije uzeće se u obzir i zona.
- Plan je da se amortizacija smanji i učini realnijom jer stvari na terenu nisu ni blizu onoga što se obračunava i kako oni koji poseduju goleme stanove po centrima plaćaju - navodi naš sagovornik.
Valja istaći da je prihod od ovog poreza isključivo dodatak na budžete lokalnih samouprava od kojih se finansira izgradnja puteva, parkova i svakog drugog javnog dobra. Posle uvođenja svih u evidenciju i plaćanja poreza skladno guberu, procene su da će kase u opštinama narasti po osnovu ovog poreza skoro duplo više. Inače se, kako tvrdi naš sagovornik, na najvišim nivoima vlasti nije pričalo o izmenama zakona koji je u najvećem delu dogovoren, ali se procenjuje da nema razloga da se ova stvar stopira budući da će novi dokument uvesti prvo poresku pravdu, a onda i disciplinu.


Sta li ce jos uvesti da treba da platimo?  :wallbash:

3
Tajna srećnog braka je u tome da žena bude pametnija i bar pet godina mlađa od svog supruga, tvrde britanski naučnici, a prenosi BBC.

Ovakvi bračni parovi će najčešće imati srećniji zajednički život, a naročito ako nijedno od njih dvoje nije ranije bilo u braku, smatra naučni tim sa Univerziteta u Batu u Engleskoj, koji je analizirao ispitivanja preko 1.500 parova koji su u braku ili u dugoj, ozbiljnoj vezi.
Pet godina kasnije, naučnici su pronašli većinu od ispitivanih parova, kako bi videli da li su i dalje u stabilnim vezama. Na osnovu istraživanja, naučnici su zaključili da, u slučaju kada je žena pet ili više godina starija od muža, mogućnost razvoda je tri puta veća, nego kada su njih dvoje vršnjaci.
Međutim, kada je muž pet ili više godina stariji od žene, šanse za dug i srećan brak su mnogo veće nego kada su supružnici istih godina.
Rezultati istraživanja su takođe pokazali da je za uspešnost bračne veze važnije da je žena pametnija i obrazovanija od muža. Pored toga dobar preduslov za uspešan brak jeste i to da niko od supružnika za sobom nema razvod, kažu naučnici.
Ali, ukoliko je jedno od njih već bilo u braku, a drugo nije, njihov zajednički brak će biti manje stabilan nego u slučaju da su oboje već prošli kroz isto.
Doktor Emanuel Franjier i njegove kolege sa Univerziteta u Batu kažu da muškarci i žene biraju partnere na osnovu osećanja, fizičke privlačnosti, sličnih ukusa, verovanja, stavova i zajedničkih moralnih vrednosti. Ali oni dodaju i da mnogi spoljašnji faktori kao što su godine, obrazovanje i kulturno poreklo utiču na sreću u braku.

Sta vi mislite o ovome?

Stranice: [1]