collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

 • stats Ukupno članova: 13.238
 • stats Ukupno poruka: 152.079
 • stats Ukupno tema: 10.591
 • stats Ukupno kategorija: 6
 • stats Ukupno foruma: 72
 • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: STOP Beogradizaciji!!!!  (Pročitano 27293 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rail_Serbia

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 12
  • Pogledaj profil
Odg: STOP Beogradizaciji!!!!
« Odgovor #40 poslato: 05.01.2013. 01:33 »
Ево, ред је да и Београђанин нешто напише, пошто је међу "прозванима" ;)

И сам Београд има огромне социјалне и развојне разлике. Цене некретнина на 5-6 километара одстојања могу да се разликују троструко, и то је најбољи показатељ. У самом Београду у последњих 10-так година Нови Београд је добио неколико булевара, још две петље на аутопуту, а источни део града јако мало, нарочито Вождовац. Између Шумица и Маринкове баре готово 2 километра не постоји прелазак преко аутопута, и на том делу град изгледа подељен аутопутем на два света. На Врачару, Новом Београду, и још неким упориштима ДС, праве се подземни контејнери, како би Роми напустили те делове града, а и остала сиротиња како не би претурала по контејнерима. Одатле 15 километара, Рипањ са 25.000 становника је кажњен. Сам Ђилас им је изјавио "када се будете опаметили како да гласате...". Око 90% насеља нема градски водовод, и уопште немају систем одношења смећа. Беовоз су имали 1994-2000. и био је стално пун. Са истим се до ширег центра града стизало за пола сата, а сада се аутобусима дотле путује 1-1,5 сат.

Сама околина Београда је имала регионалну политику (у смислу шире агломерације, и расподеле радних места и активности по околини) док је Беовоз функционисао како треба (1993-2001). Тада су се јако развила предграђа Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, а Панчево је добило далеко већи значај, него што га данас има. Данас је Панчево "индустријско предграђе Београда".

Основа регионалне политике је транспортни систем. Тако се, захваљујући железници, правцем пруге Београд-Ниш и пруге Сталаћ-Ужице развило доста мањих и средњих градова, јер јефтин транспорт железницом ствара развојне коридоре (под условом да постоји основна политика квалитета и одржавања система).

Пропадање регија удаљених од Београда је последица лоших и скупих саобраћајних веза, а оне су пре свега копнене. Пракса постојања аутопута Београд - Ниш последњих 40 година је показало да та веза, очигледно, није она веза која ствара равномеран и повратан развој. Земље са најбољом регионалном политиком су земље са најбољим регионалним железницама, а то су Чешка, Аустрија, Швајцарска, Јапан.

Сам Београд је јако стресан и нехуман град, где се у борби за простор крше основна правила хуманог живота. Колико је град, у ствари изгубио душу, може се осетити тек када се оде у неки мањи град, на пример, Зајечар. Јако ми је жао што маса странаца са Интеррејлом, приликом својих европских путешествија сврати само у Београд.

Колико су сами људи из региона криви?
- Зашто на Железничкој станици Београд нема туристичких плаката и промотивног штанда градова у "провинцији"?
- Зашто у самим возовима, тамо где су оне "максел" рекламе у летњем периоду нема на страним језицима нешто што би заинтересовало људе да остану који дан у Нишу
- Зашто су по целом Београду плакати "Терме чатеж" из Словеније, ни један билборд са рекламом неке бање у Србији, а толике бање нам пропадају у Србији?
- Зар је могуће да дозвољавате да Ниш Експрес преко својих политичких веза укида оно мало брзих возова за Ниш? То је Нишка фирма, а странац сигурно неће да се понижава да га терате да путује аутобусом.

У Београду, на неки начин, сам Београд генерише развој (колико се год накарадно он спроводио), јер "пара иде на пару". Једна важна ставка децентрализације је премештање институција по регионима. Тако је главни студентски град у Италији не Рим, него Болоња, а те неке централне институције (централе Поште, Електропривреде, Железница итд.) се могу распоредити по градовима.

Можда и превише за овај пут...