collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

 • stats Ukupno članova: 13.238
 • stats Ukupno poruka: 152.083
 • stats Ukupno tema: 10.595
 • stats Ukupno kategorija: 6
 • stats Ukupno foruma: 72
 • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: Poreklo srpskih imena  (Pročitano 188105 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže jasambre

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 11
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #60 poslato: 27.10.2007. 12:41 »
Jako interesantna tema, goran laz, jel imaš nešto za ime DEJAN?

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #61 poslato: 28.10.2007. 15:56 »

NEBOJŠA           nebesa,nebeski,nebesni,nebeskaVoda,prvo Sunce,umni,mirni,dostojanstveni

U knjizi “ Rječnik osobnih imena “, autor Mate Šimundić,Zagreb,1988 nalazimo jedno od mogućih objašnjenja imena Nebojša : od niječice NE,kor. boj-ati se i suf. –ša ;  Znači : koji se ne boji.

U isto vreme,nekoliko pasusa ispod, daje se objašnjenje za ime Neboslav (a) : Od nebo i slav-a.

Ovako posmatrajući navedeno objašnjenje ne nalazimo neke posebne zamerke i možemo prihvatiti prednje tumačenje imena Nebojša kao jednu od varijanti.Medjutim,ostaje nejasno tumačenje značenja samog sufiksa ŠA,kao i dela BOJ,koji se može i drugačije sagledavati ( bojovati,boriti se ) pa bi u tom slučaju Ne-boj-ša  moglo biti i onaj ko se ne bori .

Ukoliko pak objašnjenje imena počnemo podelom Nebo-ja-ša dolazimo do interesantnih otkrića. Konsultujmo varijantu starijeg jezika Srba ( sanskrit) iz trotomnog “ Rečnik srodnih sanskritskih i srpskih reči “ Branislave Božinović,Beograd,2003 ,drugi tom, str. 153.  ( napomena : glas/slovo “h” se ne čita ili jedva čuje ):

Nabhasah  ( čitaj : nabasa )  – nebesa
Nabhah   ( čitaj : naba ) - nebo,atmosfera,magla,para,oblak
Nabhahsta – onaj ko stanuje na nebu,nebeski
Nabhah pantah  - nebeski putnik,Sunce
Nabho ambu pah – onaj koji pije nebesku kišu
Nabhate – rasprsnuti se,pući,rascepiti se
Nabhajati –nabijati,otvarati cepanjem,pucanje,izazivati rasprskavanje
Nabho lih  - nebo lizač = uzvišena ili ohola osoba
Nabhih  - pupak,pupčana vrpca

Autor gore pomenutih rečnika dodaje : “ …pred nama izranja mreža veza izmedju pojmova koju smo zauvek izgubili iz vida.Nebo i zemlja su nastali cepanjem celine,nasilnim razdvajanjem jednog nadvoje,povredjivanjem celovitosti jednog…Pupak je znak da nismo sami od sebe nastali,da smo deo celine u kojoj su entiteti povezani vidljivim i nevidljivim pupčanim vrpcama i zavisni od obrtanja nebeskog točka …”.

…U početku razdvoji Ilija sve vode,na vodu nebesku i vodu zemaljsku…( na svetlo i tamu).

Bog Gudea u Sumeru/Mesopotamiji razdvaja vode :

   ....nastaviće se ...Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #62 poslato: 28.10.2007. 23:02 »

( 2 )

NEBOJŠA   nebeska voda,nebo

U sumerskoj civilizaciji nekoliko milenijuma pre Hrista prvobitni božanski element nije u svom pojavnom obliku bilo ni nebo ni zemlja već voda.
Ovaj realitet je nazivan Engur ili Abzu ( abbys – ambis > velika praznina ), blažene vode praznine ( dubine ) “ the sweet waters of the deep ".Verovalo se da su ove vode izvor svih dobrobiti - plodnosti ( uključujući sve plodonosne darove zemlje ). Znak korišćen za prikaz Abzu je istovremeno i znak za Nammu ( mammu ), Boginju Majku iz teologije rane Mesopotamije – onu koja radja bogove bezgrešnim začećem,samotvornu matericu,primalnu materiju,nužno žensku i oplodnu vodu praznina.Istovremeno to je i primalni znak,osnovica za sve kasnije izvedenice  : sunce,krug sunca – koronu, krunu,suastiku; vremenski krug u prirodi vidljiv kroz četiri godisnja doba;krug zodijaka,12 meseci u godini,12 apostola,12 vitezova okruglog stola,12 prvobitnih vitezova reda Zmaja ( sunca )…

ŠA je u osnovnom značenju voda ( ki-ša,aka-ša,ka-ša ). Može imati i značenja koja su u saglasju sa vodom: dole, tečno, pitko, životno , prozirno...  Suprotnost je (kamen). Kamen je tvrd, jak, statičan, neproziran, najviše ga ima gore – na vrhovima planina.

ŠAR,Šara – nebeski vladar,CAR,carska planina.Ime Jašar je ja-car ( ja sam Sarb ),ASURBANIPAL - kralj u Mesopotamiji > A-SURBANI-BAAL ( Bog Srba Bel ),ime Sara je u značenju Car-a,carica.U sumerskoj mitologiji šar označava i period od 3600 godina - vreme za koje deseta planeta ( Nibiru = Nebo Ra ) načini pun krug oko Sunca.

Voda Božja daje mnoštvo , sa Bog = prvi (as)  nebeskom vodom (ša) omogućava se život na Zemlji i iz zemlje.

ŠAMAŠ (prikazan na slici ispod ) je bog Sunca u sumerskoj civilizaciji.Protumačeno jezikom Srba njegovo ime može biti (1) Ša-m-aš ,prvobitna nebeska voda ( i voda i kamen )( misleći,smisaoni spoj vode i zemlje = plodnost ), ime kao palindrom ( isto se čita i levo i desno) koji i na taj način govori o večnom kruženju; (2) Ša-maž ,vodeni muž,onaj koji sa Mater (materijom) simbiotički stvara život.

 

....nastavice se...


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #63 poslato: 28.10.2007. 23:04 »
 ( 3  )

NEBOJŠA       

Šamaš, mesopotamijski bog prvih voda kazuje kralju Hamurabiju, na vrhu planine,zakonik od 282 zakona ( slike ispod ).Ova stara priča je kasnije iskorišćena i prevedena u legendu o Mojsiju i gori nebeskoj ( ”planina ” Nebo u Jordanu)   

Polazeći od činjenice da je u transkripciji i samom čitanju naziva i imena u starih naroda puno netačnosti ,nepreciznosti i namernih  izvrtanja,ime mesopotamskog vladara Hamurabija možemo predstaviti jezikom Srba i ovako  : Ham-ur-abi(s)  >  aham ur abis = ja sam gospodar neba i zemlje.

 

Planina ( brdo ) Nebo ( Hebrejski : הַר נְבוֹ‎, Har Nəvō,     Srbi bi rekli Varnava   Arabski: جبل نيبو, Jabal Nībū ) je visoravan u zapadnom Jordanu visine oko 820 metara sa koga se pruža pogled na Svetu zemlju i delimično na dolinu reke Jordan, zapadnu obalu,gradove Jericho i Jerusalem.

Prema poslednjem odeljku Deuteronomije ( Smrt Mojsijeva 34.1-10 ) u Svetom pismu ( Bibliji) Nebo je sveto mesto, mesto gde je jevrejski prorok Mojsije primio od Boga Zakone i priču da je tu obećana zemlja za Jevreje ( i njeno omedjenje  >… ovo je zemlja za koju sam se zakleo Abrahamu,Isaaku i Jakovu govoreći : Daću je potomstvu tvome. Pokazao sam ti je da je očima vidiš,ali ti nećes ući u nju … )NEB (naš je Bog) :nebo - vasionski prostor koji se sa Zemlje vidi kao veliki svod  = n e b o = našeg jeste Boga ono..

Nabu je vavilonski bog mudrosti i pisanja ,sin boga Marduka i njegove pratilje Sarpanitum,unuk Ea. Pratilja Nabua je T-aš-metum,boravili su u gradu Borsippa u hramu E-zida.Nabu je preuzeo patronstvo pisanja ( pritom i pisanja sudbina ljudi ) od boginje Nisaba.On nosi rogatu kapu i jaše na krilatom zmaju.Njegova moćc da upravlja ljudskim sudbinama je beskrajna.

Nabu se spominje u Svetom pismu ( Biblija ) kao Nebo u Isaiah 46:1 ( Pade Bel,izvali se Nebo,idoli njihovi na stoku se prte,na životinje.Vi ih nosite i eno ih natovarene,teret postadoše umornoj životinji…) i Jeremiah 48:1.


...nastavice se...


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #64 poslato: 28.10.2007. 23:44 »

( 4 )

NEBOJŠA     
     

Nebuchadnezzar ( oko 630-562 pre Hrista ),sin Nabopolassar-a,gospodar Vavilona iz dinastije Haldejaca,vladao od oko 605- 562 pre Hrista. Poznat je po monumentalnim gradjevinama,po čuvenim babilonskim visećim vrtovima, a deo njegovog života ( pomenut je više od 80 puta ) opisan je u Bibliji ( Knjige proroka Danijela i Jeremije ) kroz osvajanje i razaranje Jerusalema i hramova u njemu.
 

Njegovo ime na akadskom jeziku je Nabû-kudurri-uṣur, a obično se objašnjava sa "O Nabu, zaštiti moje granice ( vlašnistvo,krunu ) " --  kudurru je i znak,marker( marka ),medja koja je označavala i granični kamen.U jednom glinenom zapisu car je označio sebe kao “ ljubimca boga Nabu “.

Nebuchadrezzar na persijskom jeziku  بخت النصر ( bokh ton nasr),gotovo isto se izgovara i na arapskom.Hebrejska forma je נְבוּכַדְנֶצַּר  (Nəḇuḵadnəṣar ili  Nevuchadnetsar), takodje  נְבוּכַדְנֶאצַּר i נְבוּכַדְרֶאצַּר (Nəḇuḵadreṣar).

Pročitano jezikom Srba čini mi se da je to Nebo-hodni car .
U istoriji,pogotovu u davnim vremenima, gotovo da i nije bilo careva koji se nisu pozivali na božansko poreklo ili sebe izjednačavali sa božanstvom.Sve njih možemo nazivati NEBOJŠA.     

Nebuchadnezzar ,nazvan Neb, je i ime glavne letilice,nebeskog broda u filmovima Matrix serije. Na brodu je natpis "Mark III No. 11 made in the USA year 2069." .U Svetom pismu ,Mark 3:11 , čitamo : “…I duhovi nečisti,kad ga vidjahu,padoše pred njim vičuci : Ti si Sin Božji…”Nibelungen saga ( Nibelungenleid ) je legenda,bajka i epska pesma na srednjevisokonemačkom ( ?? ) jeziku iz perioda ranog srednjeg veka u centralnoj Evropi koja govori o propasti Burgunda ( ko god oni bili ) na Atilinom dvoru.Tačno značenje odrednice Nibelungen do sada nije poznato,a ja ću pokušati da to prevedem jezikom Srba : Saga o narodu koji je slavio svoje bogove u svetim, hrastovim – nebeskim lugovima.
Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #65 poslato: 31.10.2007. 22:52 »

DEJAN       Div-Jan,Divljan,Bog, Sunce, svevideći/sveznajući, dva


Ono što smo do sada znali je da se jedno od značenja imena Dejan može izvesti  iz stare reči " dejati " u značenju " činiti, raditi " ili od  " des " u značenju " desiti se ". U prošlosti reč " des " bila je jednaka današnjem " sreća " ( dobra ili zla –  udes, zades …) ( destiny - engl. > sudbina ). Postoji mišljenje da se ime izvodi i iz latinskog " Divus, Deus " u značenju " Bog, božanstvo ". U dokumentima o srbskim vladarima ime Dejan pominje se u XIV veku, mada je sigurno starijeg nastanka. Pareda –  ženska pratilja boga Diva je Divjana,Devana ( znači isto što i Vesna, boginja kod starih Srba-Slovena (Deva) - boginja plodnosti i proleća..).

Ovde ću dati svoje vidjenje i objašnjenje porekla imena Dejan koristeći pre svega prošlost, mitologiju i jezik Srba.

Ime Dejan je direktno proizašlo iz DEV-Jan ( Divjan,Divljan ), a odnosi se na srbskog boga VIDA ( vidim/ znam ).
DE (d e = dobro jeste) de (uzvik koji služi za nutkanje, nagovaranje; stišavanje, umirivanje; za pristajanje ) direktno proističe iz dobro jeste.

Treba jednom za uvek znati da u davnoj prošlosti Srbi nikada nisu bili PAGANI,da je i sam taj izraz dosta kontraverzan,i da je ovakvo mišljenje o veri Srba natureno kako bi se ta čista ( najčistija ) i uzvišena vera ponizila. 
Srbi su oduvek bili monoteisti,u mitologiji Srba BOG je jedan ( …JEDAN,Jedini ,Odjin na ruskom ,Odin, Adonai, Adonis, Jahve – ja nebeski sveznajućci/svevideći …  ) , ima dva,tri i više lica kada se prikazuje u funkciji i u ljudskom obličju kroz različite artefakte medju Srbima u  svetilištima u centralnoj,baltičkoj i severnoj Evropi, i na svim drugim prostorima koje su nastanjivali Srbi. 

Zašto je Bog i DVA …?
DIV, Dis,Des,Dev,Di,De,Dua,Dual,Duel,Duo,Dia, bukvalno znaci PODELJENI  ( dva )

Di,dis ( lat.) prefiks u značenju raz-,od- :   odvajanje, razdvajanje,deljenje  ; 

Divus,dius ( lat. ) – bog,božanski, božanstven;  Diva je boginja   ; Divum ( lat. ) – vedro nebo
Kod Francuza  Bog je Dieu (čitaj  die ). Mi znamo da je to  od srbskog Div…,zatim Diaus, Deus, Zeus, Divus, Divac, Tius, Teus, Teut, Teo, Deo,...

Duo (lat. ) > dvo > dva  ;  Two (eng.)  >  Dvo, dva    Zwei ( nem )  > dvaj  > (u)dvaj(ati),dva
Dualitet > dva lika,dva lica,dvostrukost     Divide (engl.) -  ( podeliti )  na dva dela
Divine (engl.) - božanski (divovski )

Videli smo u prethodnim nastavcima da bog Ilija DELI jedno na dva – jednu vodu na dva, bog Gudea ( good na engleskom znaci dobar, god znaci bog ) u Mesopotamiji deli vode na dva.
U jeziku Srba slovo/glas B je u značenju Bog i nosi brojčanu vrednost dva , Bog je i dva ( diva ) jer se deli u početku na dva,kontroliše Jav i Nav – dva dela jednog istog sveta


JANUS –  dvoliki bog početaka. U ceremonijalnim molitvama on se pominje prvi, pre svih bogova. Mesec januar potekao je iz njegovog imena – veoma staro božanstvo- gospodar nad vratnicama, ulazima i prolazima( deljenje prostora ),u početku poštovan kao bog Sunca. Kao bog početka vremena i sveta nazivan je " ocem " u svečanim žrtvovanjima.
 
JAN = J ( spajanje ) + AN ( biće, Bog naš ) = spajajuće biće, znajući Bog naš; Sunce (Jan)


...nastaviće se...Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #66 poslato: 31.10.2007. 23:48 »
(2)

DEJAN

U jeziku Francuza broj dva  = deux = du  ( Div, u < v) + x (oznaka neba) = Div nebeski = Bog nebeski. Div - čitano zdesna glasi Vid. Kod Srba bog Vid gospodari Suncem.    28. jun - Vidovdan,sunce je tada jako i vrlo visoko na nebu.

DIV = DAV = BOG

DAVNINA : давна i дивна srbska reč! Sastoji se od reči dav i nina

DAV = Davlija Serbo ( Serbon,Sargon ) Makeridov, drugi svetski vladar,uvek prikazan kao moćni div koji davi ( grli ) lava i ogrnut lavljim krznom.Lav je kralj zveri,u ovom slučaju simbol Sunca (a njegova griva su zraci sunca ) koga Serbon prigrljuje .To je  prikaz vladara koji je sam božanstvo,potomak sunca.

 
NINA je Nino Belov ( Ninus Belus ), Srbin, prvi vladalac svetom, biblijski Nebrod, u čiju čast Davlija Serbon sagradi čuvenu Ninivu. Obojica behu od Srba proglašeni za bogove, pa možemo zaokružiti davninu, divljinu, divno, Davliju, Diva... kao prastare izraze direktno vezane za duhovnost, materijalnost, sintezu i neponovljivu veličinu srbskog jezika. Istovremeno, DAVNI  N  A = davni naš (i) Bog(ovi). Objediniti imena dva najveća vladara antičkog sveta u pojam koji direktno znači istorija –  davnina moguće je samo u srbskom jeziku, jer su i oni sami iznedreni iz povesma tog jezika.

 
 

Dinastija Dejanović U istaknute velmože ( veliki muževi ) koji se pojavljuju na vrhuncu slave srpske srednjevekovne države, pod carem Dušanom, sa visokim titulama, velikim ovlašćenjima i velikom materijalnom moći, svakako spadaju i Dejanovići - Konstantin,Dragaš i Dejan ( sestrići cara Dušana - po sestri Teodori, potonjoj monahinji Evdokiji ).I pre i posle bitke na Marici 1371.god. upravljali su prostranim oblastima : župe Zegligovo i Preševo, istočna Makedonija, današnja Albanija i neka ostrva u Jadranu koja su dobili kroz ramenu sa Mlecima. Braća Dejanovići bili su turski vazali ali su zadržali široku unutrašnju samoupravu.17. maja 1395. godine, kod mesta Rovine u Vlaškoj, kao Bajazitovi vazali, izgubili su život Dragaš Dejanović i Marko Kraljević ( Mrnjavcević ).
Za Dejanoviće se zna da su bili ktitori mnogih crkava, a najlepši spomenik u zemljama koje su držali braća Dejanovići, svakako je crkva Sv. Jovana Bogoslova u Poganovu, gde se na kamenom zapisu pominju gospodin Konstantin i gospodja Jelena, Konstantinova ćerka. Jelena se ovde pominje kao gospodja iako je bila carica, budući da je bila udata za vizantijskog cara Manojla II Paleologa. Sa njim je rodila osam sinova od kojih su Jovan VIII i Konstantin XI bili vizantijski carevi. Konstantin XI Paleolog, poslednji vizantijski car, poginuo je na zidinama Carigrada 29.maja 1453. godine, a sa njim se ugasilo i Vizantijsko Carstvo.

Divljana : Manastir Sv. velikomučenika Dimitrija Mirotočca nalazi se u podnožju jugoistočnog dela Suve planine podno Divne Gorice , na 450 metara nadmorske visine.Odatle se pruža jedinstven pogled na Svrljiške planine i Šljivovički vrh.Šest kilometara jugozapadno je Bela Palanka i antički put za Skoplje i Solun.Manastir je  između drevnih sela Divljane (a do pre sto godina se izgovaralo Divjana ) i Mokre, po predanju je zadužbina Mrnjavčevića izgradjen na temeljima hrama iz ranohrišćanskog perioda ( verovatno je i stariji ).

 

« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:43 Nedosko?iva »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #67 poslato: 01.11.2007. 15:40 »
( 3 )

DEJAN     Desa,Dejana,Dijana,Tijana,Tihana,Jana

Dean ( engl.) – dekan  > dejan  >  sveznajući/svevideći ( bog znanja )

Desa ( srećni )  :   Veliki župani Raške ( XI-XII vek )    Vukan ( oko  1083 – 1122 ),  Uroš I ( oko 1122 - 1140),  Uroš II ( oko 1140 - 1155), Desa (1155), Uroš II (1155 -  1160) drugi put,  Primislav (1162 ?), Bela (1162 ?), Desa (1162 - 1166) drugi put, Stefan Tihomir Nemanjić (1166 - oko 1168);
   
   
Nemanjići  :  Династија је владала Србијом од (1166)1168. до 1371. (1166)1168-1196. Стефан Немања 1196-1228, Стефан Првовенчани1228-1234, Стефан Радослав1234-1243, Стефан Владислав1243-1276, Стефан Урош I1276-1282, Стефан Драгутин1282-1321, Стефан Урош II Милутин1321-1325, (Владислав II, као непризнати краљ Србије)1321-1331. Стефан Урош III Дечански1331-1355. Стефан Урош IV Душан (краљ до 1346.)1355-1371.Стефан Урош V Нејаки
 
Deva – u religiji Zoroastra zli duh neprijatelja ljudi i Ormuzda.Deva – u hinduizmu je to opšti opis/naziv za Boga. U staroj arijevskoj religiji Devasi su bili " sjajni rajski " sinovi Djausa, oca neba.DEVA je sanskritski oblik potekao iz indoevropskog korena: u latinskom DEUS,na grčkom THEOS,a na engleskom DEVIL( djavo ).
Paralelno sa gubitkom snage i uticaja Srba na odredjenim teritorijama beleži se i prevodjenje srbskih bogova u zla, demonska bića.
Deva je pojam koji je sav od svetlosti i sjaja. Zato ne čudi što zdesna sadrži i AV = Jav – srbski princip vidljivog sveta + E (jeste) + D (dobro) = Jav jeste dobar.

DEV i DIV zdesna daju VED i VID. Srbskim slovima protumačeno - Znanje je Dobro, Znanje i Dobro.
 
Dev i Div predstavljaju istovremeno i žensko-muški princip Stvaranja i Umnožavanja. Deva (Devica) je izrodila veliki broj bogova. Vede predstavljaju skup Znanja.

Kum i dever na svadbi predstavljaju najvažnije ličnosti jer su direktni emisari, izaslanici srbskog Vrhovnog Boga, oni svojim prisustvom odobravaju i potvrdjuju ( ovenčavanje,venčanje ) svetu vezu braka kroz čin spajanja i stvaranja – božanskog principa.O kumu , kao o božjoj instituciji kod Srba, veoma mnogo je pisano i  zato sada samo nešto o deveru. Taj je pojam veoma star kod Srba, direktno je vezan za Tvorca, i kao takav tamo i ima uporište:

   Sanskrit : div, dῑvjati sijati, blistati se, rasti, radovati se;
   devaḥ – bog, božanstvo, nebesnik;
   devῑ – boginja;     višve-devāḥ  –  više divova,svi bogovi;
   devāḥ (pl) – boginje i bogovi, nebeska svetlosna bića , ali i pojmovi direktno izvedeni odavde:
   devā ( n, osnova: devṛ ) i divirah – dever, pogotovu mladji brat mladoženje.

Lingvisti tvrde da je podudarnost oznaka za rodjačke veze vrlo pouzdan znak bliskosti dva jezika.

Srbski Div i Divonija preko Deve ( deve, device i devojke/divojke) kao božanskog principa Stvaranja, do devera koji taj princip medju ljudima nesebično pomaže, jeste veza sadržana i u prastarom srbsko-sanskrtskom i u savremenom srbskom jeziku, kao jedinstvo duha, materije i gena. To jedinstvo pronalazimo (ili ga naslućujemo) svuda gde je govorena srbska reč.77 pojmova sa početnom osnovom DIV nalazimo u Vukovom “ Rječniku “. Gotovo je nemoguće prebrojati div unutar reči. U Rečniku Matice Srpske reči koje počinju sa dev/div se nalaze na 10 stranica.

Anahita – po istoricima persijska boginja vezana za oplodjavanje vode. Njen kult se prostirao preko Kapadokije, Jermenije, Indije i Ponta. Sveta prostitucija kojom su se bavile čuvarke hrama, poznate kao hieroduloj, bile su izraz obožavanja ove boginje. U Indiji Anahita je identična sa Kibelom i Artemidom. U ovom vidu poznata je kao Majka Artemida ili Artemida Anahita.Njena sveta životinja bio je bik, a žrtvovanje bika, taurobolium, bilo je izrazito za njen kult. Sama Anahita znači " neokaljana ".   


Srbska boginja poštovana na širokom prostoru sve do Indije. Ne bih se složio da joj ime izvorno znači " neokaljana ", jer je njeno ime sa gledišta srbskog jezika potpuno jasno. Ime ANAHITE,ove "persijske" boginje ( pročitano zdesna ) je Tijana ili Dijana  = A (boginja) + TIHANA. Da je ovo apsolutno tačno, svedoče i njeni drugi nazivi - Kibela i Artemida (Artemeda).
Kibela = Sibela = Srbela = Serbona >  poznato je da je Artemida = Dijana;  Artemida (Artemeda) = Dimetra (Demetra) pročitana zdesna.

Dijana, Tijana i Tihana su savremena srbska imena koja imaju uporište i u bogu Divu, i u " Tijo noći, moje zlato spava ". (D)Tijana = ti (di = sijati) + ana ( Jana = Sunčica ) + a (ja) = sijajuća Sunčeva ja. Dakle, boginja plodnosti je Sunčeva pratilja jer je Sunce = Jan. Ovo pominjem zato što se i ovde, u ovom imenu, pokazuje kako je srbski jezik u pradavnoj prošlosti tvorio i stvorio ono što danas zovemo svetskom mitologijom.

Reč tih za svoju suprotnost ( čitanje zdesna ) ima hit(ar).

Možemo mi reč/pojam/ime Anahita pročitati i kao ANA (majka) HITA (od Heta, od Geta), pa dobiti da je Anahita = Majka Srba, jer su Geti i Heti tog vremena bili Srbi ili srbski upravljački (vojni) stalež.
Tihana = Tiha Ana = Tiha Majka = Tijamat = Tiha mati.  Tiha = Tija =  Dija  = božja. Ana (majka) =  AN A = božje biće, biće koje  radja.
DEA  DIA – u rimskoj mitologiji ona je bila boginja žita. Dea Dia = Deva Tia = Tiana = Dijana = Serbona > ANAHITA.Van mreže mala anja

 • Stariji član
 • ****
 • Poruke: 447
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #68 poslato: 01.11.2007. 15:58 »
@goran laz
jel mozhesh da nadjesh za ime Andjelija? :)

Van mreže jasambre

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 11
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #69 poslato: 01.11.2007. 18:11 »
Hvala na opširnom odgovru, vaš rad je veoma interesantan.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #70 poslato: 02.11.2007. 14:20 »


Iz fototipskog izdanja knjige " Zidanje Vraćevšnice " autor Sveti Vladika Nikolaj Velimirović ,
" Ljubostinja" Trstenik , Gornji Milanovac, 2000.g.

( sam rukopis je star više od 60 godina...)

     
Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #71 poslato: 03.11.2007. 19:51 »

ANĐELIJA      glasna,glasnik     

Angel,Anđel, Đelo,Anđela,Anđelka,Đeka,Anđelko…

Prema opšteprihvaćenim tumačenjima veća grupa imena sa osnovom angel/anđel potiče iz jezika kojim su govorili stari Grci ( ko god da su oni bili po poreklu ), i to od reči angelos u značenju – glasnik, vesnik. Kasnije,u hrišćanstvu, ova je reč dobila u latinskom jeziku osnovnu formu angelus, to jest angeli ( u množini ) sa istovetnim značenjem...

Na poljskom  je aniol ( anjol ),na španskom angel ( anhel ),nemački engel,na turskom melek, mal'ach na hebrejskom.Anđeo  - po hrišćanskom verovanju natrirodno je biće,bestelesno,s krilima, čuvar, izbavitelj , glasnik, ljupka, bezazlena i nevina osoba, ovaploćenje i otelotvorenje nečeg savršenog i uzvišenog…  Suprotnost je đavo,demon

Kopanje po rečnicima ( pogotovu starogrčkom i retroromanskom - starolatinskom ) dalo mi je neke interesantne činjenice i rezultate.Ili ja nisam imao dobre rečnike ili nisam imao dovoljno  koncentracije ( ili dobar vid ) da pronadjem  reč  “ angel “ ,tek našao sam aggelos ( u grčkom ) i anhelitus ( u latinskom ). Značenja reči i nisu bila toliko sporna (  > glasnik, prenosilac poruke,dah,isparenje ) , koliko etimologija,odnosno poreklo značenja i smislenost navedenih reči. Opravdanost veze reč - značenje  -  poreklo/smislenost stalno mi je izmicala, pa sam rešio da u pomoć pozovem jezik Srba.

Vodilja u svemu tome bila mi je i stara misao da su starogrčki i starolatinski jezici pre njihovih isforsiranih i nametnutih reformi bili u osnovi SRBSKI jezici ( dijalekti).To su posebno isticali i veliki Miloš S. Milojević daleke 1882.godine : “ Kada se jezik grčki počne istraživati otkriće se stvari nečuvene ”,zatim Olga Luković Pjanović ….donekle Milan Budimir… ( za uporedjivanje istovetnosti situacija uzmimo savremeno novokomponovanje hrvatskog, crnogorskog, bošnjačkog… “ jezika “ ).

Glasnici su nekada bili oni koji su prenosili vesti tako što su se dovikivali preko brda,na daljinu,a da bi bili efikasni,to jest razumljivi, morali su da imaju jak glas ( ag gelos ).Glasnik je,dakle,onaj koji ima jak glas,koji govori jakim glasom - glasno.

 Ag-gelos   ( g = k = g )  >  Ak gelos  =  (j)ak g(o)los  = jak glas   Gelos,golos istovremeno može biti i kolos ( i Sunce - kolo, i  jakoglasni - glasnik  ).

Anhelitus ( lat.) - dah,isparenje,brektanje -  možemo predstaviti  kao :
(1)   an-helitus ,gde je an oznaka za živo biće,a helitus izvedenica iz “grčkog” u značenju sunce, sunčano, sunčevo  , pa bi značenje reči bilo dete sunca,sunčano/sunčevo biće  ,
(2)   an-h-el-i-tus ,gde je h oznaka neba/nebeskog,el oznaka Boga,tus takodje oznaka Boga, pa nas sve opet vodi ka istom značenju – dete Sunca,glasnik njegov.

Utvrdili smo u prethodnim nastavcima da je Sunce dete Boga,da to “ dete “ ima poseban i odlučujući značaj za život i ljude na Zemlji,i da postoji određena komunikacija izmedju svetova Jav-Prav-Nav kada su Srbi u pitanju.
Stari Srbi su komunicirali sa svojim Bogom DIREKTNO i na otvorenom ( budući da su verovali da su božja deca, njegovi potomci ),i da im u tom smislu nisu bili potrebni nikakvi posebni posrednici/glasnici ni posebne ustanove i gradevine.
Stoga zakljucujemo da nisu poznavali andjele u smislu kasnijeg hristijanizovanog shvatanja ovih bića.Dakle, andjeli su " proizvod " kasnijih vremena,a sa njima i uz njih novo shvatanje Boga,života i posledica življenja,iskazanih pored ostalog i imenovanjem osoba generičkim imenom andjela

Da bi makar malo shvatili transformisanje iskonske vere starih Srba uzećemo primer hrisćanskog - srbskog svetog Arhandjela ( Mihajla ) .Na njega je preneta zimska,smrtna dimenzija vrhovnog srbskog boga Triglava,vreme kada je u novembru Sunce slabo i nisko na nebu - zato je sveti Randjel " duševadnik ".

 


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #72 poslato: 06.11.2007. 17:24 »

NENAD         Srbin, naš, na našoj zemlji, čuvar života ,nastavljač


Za ime Nenad obično se smatra da je u značenju nenadan,neočekivan i da se odnosi na dete koje se nenadano rodi. Medjutim,s obzirom na nešto duži period nošenja u majčinom stomaku i na očiglednu činjenicu prepoznavanja takvog stanja, teško da je nenadanost jedini ili održivi razlog imenovanja budućeg rodjenika.Pre bi se iskaz nenadanje kod ovakvog pristupa objašnjenju mogao u nekim slučajevima okvalifikovati kao neželjenje, pa bi ime u tom smislu moglo biti Neželj.

NE ( n e = naš jeste; ne = negacija, odricanje ). Kako je naš jeste moglo postati negacija ? Zamislite neko davno vreme i grupe ljudi koji odlučuju o pripadnosti nekog predmeta ili neke hrane. Onog trenutka kad neko pruži ruke da neovlašćeno to ( pre )uzme , dočekalo bi ga obaveštenje ne,naše je = ne nadaj se tome,ne uzimaj bez odobrenja. Naravno, to podrazumeva postojanje srbskog mentaliteta ( kolektivnost, moba ), jezika i pismenosti daleko pre vremena koje nam zvanična nauka dozvoljava.

EN ( e n jeste naš; en = jedan, Bog ). Kod Etruraca  ein = jedini . Jedan = je d an = jeste dobro biće, jeste dobar Jan. Sunce jeste jedno i naše. Otud se en ( jeste naš ) javlja kao skraćenica od jedan ( jeden, dva tri...).

AD ( a d = Bog dobar, bog Dobra; ad = zemlja; ad = jad ). Pojmovi ad, Ad i Had ( nebeska zemlja ) su izvorno srbski. Značenje jad (ad) proističe iz žalosti onih čiji su voljeni prešli u Ad/Had.

NAD ( n ad = naš Bog dobar, n ad = naša zemlja ) : nad ( više, iznad ) proističe iz : naš Bog dobar, koji je iznad nas; nada - psihičko stanje očekivanja nečeg dobrog = na d a = na dobro ja; nadut ( naduven ) = nad + ut (  Ūṭh, ūṭhati  na sanskritu – udarati;  ud označava preimućstvo,  kretanje naviše, preko, nad, iznad, više  ). Prema tome, može neko biti nadut od udarca, a može biti i u kretanju nad.

HAD – u grčkoj mitologiji bog mrtvih. Had je takodje označavao i kraljevstvo mrtvih.Po srbskom verovanju čovek umire kad ispusti poslednji dah. Ali ne umire dah - taj poslednji dah predstavlja ispuštanje duše. Duša potom odlazi u izokrenuti DAH tj. H AD = nebeska zemlja. I to je pouzdani znak da HAD nije grčka tekovina, jer označava nebesko, a ne podzemno mesto kako su to Grci videli i predstavljali

“ Veles knjiga ” se smatra za najstariji slovenski tekst koji prikazuje drevnu slovensku religiju i istoriju.Događaji koji se pominju u knjizi mogu biti datirani od sedmog veka pre Hrista, do devetog veka naše ere.Autentičnost ove knjige je donekle sumnjiva, međutim, tekstovi u njoj mogu nam dati izvanredan uvid u svetonazor nasih predaka.
 
D-10 (01/91)
…Mi smo dužni da se borimo za naše unuke,da zadržimo naša staništa i ne damo zemlju nikome...Д-1A (01/93)
…Kisek povede rod svoj i stoku u stepe na jug i tamo gde sunce sija prebivahu.I dodje k njemu otac Or i reče : Obojica imamo decu,muškarce, žene i starce da branimo od neprijatelja.I tako učiniše,postadoše jedno pleme – sjediniše stoku pa bejahu ugodni i dostojni bogovima svojim za vek i vekova.

Д-2A (01/95)
Još u stara vremena bejaše rečeno da ćemo ako se sa njima ujedinimo stvoriti…veliku ćemo izroditi Ruskolanj našu od Golunja i tri stotine gradova i dela gde se dubova odnjišta dime. Tamo je i Perun naš i zemlja…I evo ptica Mater Sva peva o tom danu i mi očekujemo to vreme kada ce se Svaroži krug kod nas završiti.Potom će Mater Sva doći k nama.… Govoraše nam Mater Sva kad bejasmo bedni : Branite našu zemlju dobro…


Ukoliko za osnovu definisanja imena Nenad koristimo i analiziramo suglasničku grupu NND i predstavimo je kao strukturu NIN AD možemo ovo protumačiti i kao Ninova zemlja, Ninovo ( Nimrud,Assur... ) nebesko carstvo,stanovnik Ninove zemlje ( Surab, Sorab, Srb…).O Ninu je vec pisano u prethodnim nastavcima, a sada je prilika da pogledamo šta se o njemu govorilo u “ Leksikonu “  Jakoba Johana Hofmana iz 1676.godine.

   


     

Van mreže sanja

 • Administrator
 • Meraklija
 • *****
 • Poruke: 4.733
 • Pol: Žena
 • llama, llama, duck!
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #73 poslato: 24.05.2008. 10:06 »
Tema ce posle moderacije postojecih poruka biti otkljucana. Molim ucesnike da diskutuju iskljucivo o poreklu imena, bez uplitanja raznoraznih teorija u svoje postove. Ako tema ponovo postane problematicna, zakljucace se ponovo bez mogucnosti da se ikada otkljuca.

Van mreže Nedoskočiva

 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 1.205
 • ''... ovo je sazvež?e za nju provincija...''
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #74 poslato: 24.05.2008. 10:32 »
Drage moje i dragi moji,
posetioci ovog podforuma i njegovi poštovaoci ;D,

Moja draga koleginica Sanja neće se ljutiti što će moja biti zadnja :), ali smatram da sam u obavezi da kažem neke stvari...

Za otključavanje ove teme sam se ja zalagala, pa sve eventualne primedbe na ovaj moj potez možete da mi saopštite putem PP ili lično :P, nije problem, nijedno sučeljavanje ne izbegavam (pogotovo ako je ''face to face'' :) )...

Elem... mislim da ste vi jedan razuman skup ljudi, te da neće biti nerazumevanja sa vaše strane i moj savet je, posle sređivanja ove teme i onoga šta sam videla da se pisalo na njoj (provokacije, besnilo,...) - BUDITE OTVORENIJEG DUHA!!!

Ako je tema iritirala time što se nalazila u okviru Nauke, a nije teorija koja je prihvaćena od velikog broja ljudi (iako ima i svojih pristalica i svojih sledbenika, a mogu vam reći, na osnovu nekih ličnih kontakata, sve više), dovođenje na Književnost je dovoljan razlog da se strasti smire, jer Književnost sama po sebi, pruža beskrajne mogućnosti i istinu vidi kao mnogostruku.

Upravo različitost u mišljenju i jedna zdrava debata može da stvori jednu platformu pogodnu za razvijanje (menjanje, nadgradnju) sopstvenih stavova i što je najvažnije - UČIMO SE TOLERANCIJI!

Razlozi zbog kojih sam želela da se tema vrati je i taj što smatram da bi tema mogla biti zanimljiva, a i što ima srodnosti sa temom ''Poreklo reči'' koja vrlo dobro funkcioniše.

Propagiranje srBstva, srbizma, evropejstva... i reklame svake druge vrste su strogo zabranjene (da i kod mene nešto bude zabranjeno ;)).

Takođe molim da se te stavke (mi, Srbi, pa Bog) ne samo ne pišu i ne pokušavaju da proture (lukava sam i ja, prozreću :) ), već izričito da se to ne boldira ili na neki drugi način čini upadljivim.

MOLIM VAS da sve ostane u okviru tumačenja reči, IGRE REČI, povezivanja jezika na jedan apolitičan način...

Svaki pokušaj da se tema ''uznemiri'' biće sankcionisan od strane mene. :)

A ja sam, kao što možete videti, vrlo, vrlo, vrlo opasna... uz to i Nedoskočiva, pa... :)

Da ne pretim dalje ;), POZDRAV SVIMA i HVALA što ste me shvatili.

Van mreže Davorin Dinic

 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 1.226
 • Pol: Muškarac
 • .
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #75 poslato: 24.05.2008. 22:19 »
...lele... jel smem da pitam za ime sad?  :pri:

Van mreže Nedoskočiva

 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 1.205
 • ''... ovo je sazvež?e za nju provincija...''
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #76 poslato: 24.05.2008. 23:32 »
Smeš da pitaš.

Dexin post je obrisan. I svaki sledeći slične sadržine biće.
Bez namere da se izvinjavam, mislim da Dexa duguje izvinjenje - meni, jer nije pročitao moj post ni na ovoj temi (ne onako kako je trebalo), a ni na ''Poreklu reči''.

Nije čak ni video da su mnogi i Goranovi postovi prekrajani, a ne zna ni da je Goran upozoren da ne pokreće istorijsko-politička pitanja.

Ponavljam: zato je tema ovde, na Književnosti!!!

I PONAVLJAM: NISMO OVDE DA IZNOSIMO SIGURNE PRETPOSTAVKE I TEORIJE, JER NIŠTA NIJE SIGURNO DA JE ISTINA ŠTO SU NAS UČILI, UVEK TREBA OSTAVITI REZERVU I MESTA DA SE ČUJU I DRUGE (i sulude i neprihvatljive) STVARI!!!

Samo ograničeni i glupi (ne odnosi se na Dexu, odmah da se ogradim, pošto čoveka znam, i pošto mislim, Dexo, da si pametan, zaista me iznenađuje tvoje nerazumevanje mojih reči... a i nepoštovanje istih...) neće ništa novo da uzmu u obzir.

Koga tema iritira, nemoj ni da je posećuje!

Ko ima nešto protiv Goranove teorije, neka nastupi sa svojom... a prethodno neka prelista neke knjige i rečnike i sve to poveže (makar i pogrešno), jer Goran ulaže svoje vreme i veru u istraživački rad...
Sve je bolje od pljuvanja nekog drugog, a bez nekih argumenata...

Uostalom, šta ja sve to pričam - pa rekla sam da sam otvorila temu da svako piše šta hoće i da ga na svoj način obrazloži!

Ironiju i vređanje ne trpim, te s tim u vezi, zaista je bolje da ove teme posećuju oni koji su dovoljno tolerantni prema tuđem mišljenju!

A i, btw, nije Goran jedini koji zastupa ovu teoriju... Samo se neki od nas kreću mnogo u uskim hodnicima i među udžbenicima koje je Ministarstvo odobrilo, pa veruje da je to jedini Bog i zakon...


Dakle - TOLERANCIJA!!!

Van mreže WebWolf

 • 18 000% Nishlija :)
 • Administrator
 • Meraklija
 • *****
 • Poruke: 5.430
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #77 poslato: 25.05.2008. 19:36 »
Samo bih molio za razum, pre svega. Mozda nije sve kao sto su nas naucili, ali nije svaka rec na ovom svetu nastala iz neke srpske reci, niti je svako ime na svetu nastalo od srpskog imena. Mislim, ispasce da je Nabuhodonosor nastalo u pra-Srbiji, ili tako nesto... Ne ocekujte da cemo bas sve da progutamo.

A drugo, Nedoskociva, ne trazi od ljudi da iznose svoje teorije jer ih jednostavno nemaju, nisu upuceni, niti zele da istrazuju takve stvari. Nemoj to da iskoriscavate i servirate svasta.
Mnogi drugi su se bavili istrazivackim radom, pa smo dosli do toga da je akcelerator u CERN-u ustvari uredjaj za otvaranje zvezdane kapije... BLAH... Zaista za tolerisanje...

Uostalom, jezici su nastali kad i covek. Od tada je bilo toliko mesanja, promena, osvajanja, ratova, izmena kultura i kojecega jos, tako da ne zelim nikome da verujem.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #78 poslato: 08.06.2008. 09:51 »
Virdžina         nevina,čista,neudata,naivna,zelena,zelena žena, proletnja, nerazvrgnuta, nerazvezana,nerascvetana


V,vr,vrg,vrgn...vir,virg,vrz,vrt,vrd  ...var,vart,vard...vrh,verh,ver,verd

Virdžina,Virdjina,Virgina,Virginija...u " Rječniku osobnih imena " Mate Simundica,Zagreb,1988. nalazimo da je u značenju devica,nevina...od latinskog virgin (n.)  c.1200 - neudata i poštena žena ili devojka sa odlikom velike čistote,poboznosti i odanosti Hristu...od virgo sa istim značenjem ili kao prilog u značenju sveže, nekorišćeno...

Da vidimo šta kazuje jezik Srba i kako on deluje :

V - videti,znati
R - kretanje

VIR ( vi r = kretanje koje se ponavlja; vi ir = jako kretanje koje se ponavlja; v i r = znajuće spojeno kretanje):
- vir ( mesto gde voda izvire; duboko mesto u reci, jezeru; vrtlog ) je kretanje koje se ponavlja ( kružno kretanje ). Raspolaže snagom, ali nema čvrstinu obale. Klasična suprotnost zemlja - voda.

-   viraž ( nagli zaokret, kružno spu{tanje aviona >  francuski ) je za naše jezikoslovce reč koja nam dolazi iz francuskog jezika. Ne kaže se da je francusko virage (okretanje) = vir + ag ( jak, a = ja, g < k) + e ( jeste ) = vir jak jeste – srb(p)sko;

-   vīram ( hrabrost, odlu~nost > na  sanskritu ) = v i r am = znajuće spojeno kretanje silno;


VR u sanskritu je odrednica  za : vrtnja,spirala,boginja plodnosti...

Reč u Srba je VRZ,vrzati,vezati,zavezati,razvezati,vrgnuti,razvrgnuti...verzirano ( vezano znanje,vezano znanjem )

Vir gena : generisanje vira,stvaranje vira,stvaranje ploda,zavijanje zametka,izvor života      

GENA je izvor života,žena, Gina, gina, va-gina,džana,džina ...

VRT u sanskritu je odrednica za vrtnju,opkoljavanje,obmotavanje,grupu vojnika...iz VRT,VRD je porodica reči : vrt ( mesto zelenila,cvetanja,vrzanja cvetova i plodova ),vrh ( kao tačka završetka vrtnje ), vrteti, vrdati, vrdalama, ...VAR - ratnik,čuvar...VARDA je GARDA - oni koji paze, okružuju onoga koga štite..okružuju grad kao straža ili kao napadači  ( jer su stari gradovi uglavnom bili kružnog oblika - zbog lakše odbrane )

Iz VR nastalo je u latinskom ver,veris - proleće...a iz toga VERDE - zeleno  > i kružno kretanje u prirodi i boja koja karakteriše jedan od tih ( primarno generičkih ) ciklusa..

Verevija ( turcizam ) – ono što se ukrštava,vrsta veza po platnu i vrsta tkanja u cik-cak linijama

Virdžina - film Srdjana Karanovića iz 1991.godine

« Poslednja izmena: 08.06.2008. 10:11 Nedosko?iva »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #79 poslato: 08.06.2008. 22:15 »

MILICA          mila lica,sretanje,mila carica,ljubav,milovanje,treptaj,zagrljaj…

M = mislite.

U kritskim i etrurskim slikopisima ovaj znak se javlja u mnogo verzija kojima je element zajednički. On predstavlja vodu, pa zaključujemo da ne predstavlja bilo koju vodu, već nebesku vodu iz koje Bog Ilija deleći je stvara svet, predstavlja na materijalnom nivou,u zemaljskom svetu,u realnosti - more.

Dakle, izvorno,M = more. Odrednice more i mislite u ovako postavljenom odnosu uzročno-posledično su povezani. More je bila nepreglednost koja se mogla jedino razmišljanjem savladati. Slovo M  je sačinjeno i od (dva spojena) Λ Λ. Prema tome, mislite je upućeno ljudima, upućeno množini.

Grčko Μ = mi.

U srbskom jeziku mi je ljudska množina i zajedništvo.Maločas smo videli da Λ = ljudi, spojenost, množina.  Prema tome, slovo M (mislite) = mislite spojeni, mislite udruženi, budite nepregledni kao more.

U glagoljičnom pismu ovaj znak se javlja u osnovi koja predstavlja zemlju (tvrdo), materijalnost. Iznad te zemlje je druga, viša i veća "zemlja", zemlja misli, mišljenja, mašte, duhovnosti... Izmedju njih je čovek predstavljen povezujućim znakom I (uspravnost, prodornost igle, duhovna vertikala...). 

M je u potpunom saglasju sa M (more): misao je beskrajna, more je beskrajno; mislima se "plovi", morem se plovi; misli "zapljuskuju čoveka", more zapljuskuje obalu; misli nadolaze, more nadolazi; misli se duboko, more je duboko; čovek je okružen mislima, zemlja je okružena morem...

MIL ( m il = misleći Bog, mi l = mi ljudi ) :

-   mil ( mio ) ;
-   milati ( milovati ) ;
-   mil, milati (sresti se, sjediniti se, povezati se,sklapati oči   sanskrit ). Sjedinjujemo se sa osobama koje su nam mile,oči sklapamo od miline,kod poljupca;
-   milina ( osećaj zadovoljstva ) ;
-   milo ( voljena osoba ). Najviše volimo ono što nam mili po kući – decu. Deca su mala - pa mile, jer ne umeju dobro da hodaju. Brojnost dece, stoke i plodova nam se mili. U zdravicama se pominje: da se iljade. Milo  koje proističe iz brojnosti (mili-), milo koje proističe iz miljenja  po kući, milo koje proističe iz čistoće,umivenosti (milo) duha i tela, objedinjeni su u ovoj grupi reči;
-   mileti ( lagano se kretati po zemlji ( gmizavci, insekti ));

milita na sanskritu je u značenju : sjedinjen,spojen,združen,vezan,povezan...