collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

 • stats Ukupno članova: 13.238
 • stats Ukupno poruka: 152.080
 • stats Ukupno tema: 10.592
 • stats Ukupno kategorija: 6
 • stats Ukupno foruma: 72
 • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: Poreklo srpskih imena  (Pročitano 188028 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #40 poslato: 25.09.2007. 08:27 »

Uvek priccamo o SRBSKOM jeziku i SRBSKIM imenima.

DA ponovim vec visse puta recceno : Jednaccenje suglasnika po zvuccnosti,pa u skladu sa tim i prelaz "b" u "p" - pa iz toga srpski ,nije u skladu sa karakterom nasseg jezika,proizvod je novog pravopisa i novog vremena.Sve je to uradjeno sa namerom da se ime SRB " izbaci" iz govora !

Jedna od manje poznatih karakteristika jezika srbskog je njegova lekovitost sadrzzana u pozitivnim vibracijama njegovih ccistih glasova.To se posebno odnosi na zvuk slova " M ". To je ccuveno AUM ili OM ,kada se postizze kompleksno vibriranje ccitavog tela.To silazzenje u UM ( AUM ) ( Bog umni ) kasnije je postalo za mnoge zaboravljena tehnika i praksa,a zadrzzalo se u hrisscanstvu jedino kao izreka na kraju molitvi ( AMIN ).

Na starosrbskom jeziku - sanskritu - " ja sam " je AHAM .Rec se sastoji od "A" - to je udah vazduha,Bog koji se udahom joss jednom unosi u nas,obasjava nas zzivotom i daje nam darove zzivljenja,"H" je poslednje slovo sanskritske azbuke i znacci izdah, privremeni izlazak Boga iz nas,i krug se zavrssava u "M" gde vibracijom celog organizma postizzemo saglasje sa ccitavim svemirom.

U sanskritu se tehnika i praksa izgovaranja lekovitih stihova naziva mantranje.MANTRA je molitva upuccena Bogu ( bogovima ).Sama recc je u znaccenju : M - mislim/molim ,AN - zzivo bice , T - trajanje/trajno/ccvrsto ,RA - bog sunca.Od recci man-tra nastala je i srbska recc manastir,mesto na kome se ( sada zvaniccno i posredstvom "sskolovanih " osoba ) mantra. 

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #41 poslato: 25.09.2007. 14:20 »


ANDRA               ozzivljen od Boga,drag,posednik bozzjih osobina

Andreja,Andrija,Andrijass,Andrew,Andrass,...

Stara pricca : grccki Andreas - koji je hrabar. Od andreios - hrabar,muzzevan. Glas  e > i ( primljen je iz starogrcckog ??  govora ) 

Po ko zna koji put susrecemo se sa nametnutom ccinjenicom da sve ssto je vezano za prosslost mora dolaziti iz grcckog,rimskog ili jevrejskog izvora.Srbi se u svemu tome nigde i nikako ne spominju,jednostavno se implicira zakljuccak da njih u to vreme nije ni bilo.Istina je ,naravno,sasvim suprotna.

Ssta kazuje jezik srbski :

an ( zzivo bice,ozzivljeno bice, a n > Bog nass ) , d ( dobro,dom,bozzji dom na nebu,sigurnost,plodnost...) , Ra ( srbski sunccani/oplodni/ratni bog > Jar,Jara,Ra,Re,Jares,Ares,Mares,Mars ).

Da je Andra ime srbsko i da poticce iz srbskog imenoslova i starine svedocci i :

Indra - u vedskom razdroblju ( vreme dominacije Srba u Indiji, na indijskom podkontinentu ) bio kralj bogova,gospodar oluje plodnosti i rata,kasnije izgubio na znaccaju.
INDRA – u religiji starih Arijevaca, mladi herojski bog oluja i munje, koji je postepeno zamenio Djajusa (Div ), oca bogova i ljudi. Oko ccetvrtine himni u Rg Vedi upuceno je njemu.
SARAMA – u hinduisticckoj mitologiji bozzanski pas ccuvar Indre.

   Ime bozzanskog psa ccuvara, ccitano zdesna glasi AMA (mama, ona koja ccuva, bdi) RAS (srbsko ime). Ovde je zanimljivo to da se ccuvar boga koji se zove Ind Ra, ne zove Ama Ra vec bass Ama Ras. Na taj naccin se potencira da su RA i S neodvojivo povezani.
Ssta mozze znacciti RAS = SAR = ARS, zassto je izmedju njih znak jednakosti, zassto su prisutni u srbskom imenu ?

Do sada smo nedvosmisleno utvrdili da je AR = Jar, da je Ra, bog sunca u Misiru, identiccan Jaru jer mu ime direktno proisticce iz najstarije (srbske) pismenosti i desnog ccitanja. Pozivajuci u pomoc upravo tu pismenost, saznacemo da je S = slovo/zakon. R = reci/recc/kretanje, A = Bog. Kako su i slovo i recc i zakon od Boga, da proccitamo ove recci:
RAS = recce Bog slovo (zakon); RAS = Raov (Sunccev) zakon.
SAR = slovo (zakon) Bog recce; SAR = Zakon Jarov (Sunccev).
ARS = Bog recce slovo (zakon); ARS = Jarov Zakon (Sunccev).

Odavde proizlazi da je Sunce Bozzji Sin jer je definisano kao Bozzja Recc/kretanje = Bozzje delo.

R (kretanje/recc) kazze da je recc kretanje i da je kretanje recc  ( recc = reka,tok ). To je filozofija tvorbe recci, jezika, pisma – filozofija filozofije. Zato je u srbskom jeziku " R " i suglasnik i samoglasnik, zato jedino Srbin mozze bez ikakvih problema proccitati (izgovoriti) recc koja glasi: rrrrrrrrrrrrrrrrrr.
   Indrino ime, ccitano zdesna, daje AR (Jar) + DNI (dani) = sunccevi dani, Sunccevo vreme, doba Sunca, vladavina Sunca. Da li se ovde misli na obiccne suncceve dane, ili na neke posebne, proverite u knjizi "Arkticka pradomovina Veda" Gal Gangadahar Tilaka.
   Ime Indrinog psa ccuvara, ccitano sleva, glasi: SA  RAM  A = sa Hromim Bogom ( onaj koji je sa Hromim Bogom ). Srbski mitski predak i Bog bio je hrom: Hromi Bog, Kurjak, Roma, Rama, Brama, Kvirin (Krivin), Hermes (Hromes), copavi Hefest i mnogi drugi – ccitava povorka krivaka i krivaca.
Ovde indirektno saznajemo da je i Indra hromi bog. To nije nimalo ccudno jer u imenu sadrzzi Jara, jer zamenjuje Djausa (Diva) koji je otac bogova i ljudi tj. mitski predak Srba. Zato ne ccudi da mu je posvecena ccetvrtina vedskih himni.
Indrine boje su, kao i Jarove, zzuta i crvena.

Preci Srba su istovremeno i ccuvari doma i ognjissta. Pas Sarama, ccuvajuci Vladavinu Sunca, boga Jara, Mitskog Pretka – ccuva porodiccno ognjisste koje je garancija buducnosti.

   Indra se spominje i u Velesovoj knjizi: "...a Indra nam pomazze da snagu saccuvamo i ostanemo ccvrsti" , ssto nam joss jednom kazuje da je Indra po svim svojim karakteristikama SRBSKI BOG.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #42 poslato: 26.09.2007. 22:10 »


BORIS             

BOR  ( b  o r = Bozzje on kretanje; bo r = istureno kretanje,kretanje prema spolja,borno/bodno/ubodno kretanje):
-   bor ( vrsta ccetinara ) = bo r = bo kretanje,bode ). Bor je prav i uspravan, hrli u visinu, falusni simbol...ubodnik. Zato ne ccudi da je kod Srba Bog = Bor;
-   bȍra (bura, tal.). Bura jeste kretanje i recc Boga. Vetrovi nastaju kao posledica delovanja Sunca. Bora bi svoje kretanje videla kao udubljenost ( kretanje ka unutra ). Ccovek, spoljni posmatracc, onaj koji prima udarce vetra, boru vidi kao isturenost, udarnost;
-   bóra (usek, brazda na kozzi lica) je linija ( kretanje ) koja nastaje dugotrajnim kretanjem kozze lica (mimikom). Bore idu s godinama, vreme pripada Bogu. Dakle, bore nastaju isturenim delovanjem vremena i raznih bo/udarnih ccinilaca u njemu;
-   boravak (bavljenje, prebivanje, vreme provedeno na nekom mestu) = b o r ( Bozzje on kretanje ) + av ( Jav, vidljivost ) + ak ( jak ) – jasna poruka da zzivot na nekom mestu podrazumeva nassu prisutnost i vidljivost. Ccinjenica da smo vidljivi na mestu boravka opredeljuje da je ova recc stvorena sa gledissta onog koji necciji boravak prati sa strane. Otud ob ( udubljeno,ka unutra ) kretanje onih koji borave, posmatracc vidi kao bo ( ispupcceno,istureno ) kretanje;
-   borac, boracc ( ratnik ) = b o r acc = Bozzje on kretanje jako; bor acc = Bozzji jacc, jak ccovek u sluzzbi ratnog boga; bo r ac = bodno kretanje jako. Ovo zadnje odredjenje pokazuje da se borcem ne mozze nazvati sam borac.Najboljeg aktera proglassavaju oni sa strane, oni koji posmatraju, vide, znaju.Borac, sa svog gledissta, mozze biti samo obrac jer izvorno raspolazze ob-kretanjem. To njegovo ob-kretanje posmatracci vidi kao bo-kretanje, pa je stoga on borac;
-   bordo (tamno-crven, fr.) je boja krvi. Krv pripada Bogu jer je krv u vezi sa dussom. Krv je neodvojivi pratilac borbe. Borac svojim ob-kretanjem naccini prodor u telo rivala koji takvo udubljujuce kretanje dozzivljava kao prodor u sebe (bo-kretanje).

IS  (i s = spajanjem slovi/zakoni; is = iskati):
-   īṣ, īṣati > kretati se, (sans. );
-   is(a) > uzvik kojim se teraju (krecu) ovce;
-   iṣ, eṣati > ubrzati, odaslati, hitnuti, podsticati, nadahnuti, ohrabriti, pustiti da tecce, da struji, da oticce, istocciti, isprazniti, osloboditi, (sans. );
-   iṣ, iččhati > zzeleti, cceznuti, zahtevati, nameravati, nastojati da se nessto dobije, occekivati ili zahtevati nessto od nekoga ,iskati , (sans. ).
-       isa > osa,osa sveta,onaj koji kretanjem izmedju Java i Nava spaja,Isus _)

BOR je u nordijskoj mitologiji bog severnog vetra.Kod Rimljana i Grka bog severnog vetra je Borej. Sve severnije od plitkog geografskog saznanja, taj potpuno neodredjeni zemaljski prostor, Grci su nazivali Hiperboreja, a narode koji su ga nastanjivali Hiperborejcima. Ako u duhu srbskog jezika to sagledamo kao slozzenicu H, iber i bor, dobijamo : nebeska, iberska = srbska bozzja zemlja. Veliko srbsko pleme poznato kao Iberi u saglasju je i sa plemenom Piperi. Serbon je Ibere iz Male Azije naselio na Iberijskom poluostrvu koje se sada tako po njima i zove. Sspanska reka Iber ( Iberis ), srbski Ibar ( i staro ime reke Marice je Ibar, a Grci izgovaraju Hebros ) su jedno. I "sspansko" Iberis i "grccko" Hebros, ccitani zdesna, sadrzze srbsko ime.
Sadassnji severni vetar (vetar sa kopna) na moru je Bura. Srbsko pleme Kasiti su slavili Burijas.

Hiperborejsko ime mozzemo sagledati i kao:
-   hi ( ki, zemlja ) + per ( udariti ) + Borej ( severni vetar ) + a (ja) = ja zemlja udarajuceg Boreja;
-   hi (ki, zemlja ) + per ( udariti ) + boreja (zemlja  boraca) = zemlja Perunovih ratnika, zemlja gde udaraju borci, zemlja koju brane ratnici;
-   hi (ki, zemlja ) + ber (berak  = gaj, lug) + boreja = zemlja hrastovih ratnika.

Latinsko hibernus ( zimski,hladno,ledeno,usporeno/uspavano zbog zime ) izvedeno je iz zemlje hrastova i Perunovih ratnika .

BER i PER (udariti) odaju prisustvo boga Peruna. Iberi su i poznati majstori prerade metala. Prisutno PER u njihovom imenu je veza sa razvijenim kovacckim (udaracckim) zanatom.

Drvo BOR vezano je za severnije geografske predele i vece nadmorske visine. Upravo ccinjenice da bor raste na visini i hrli svojim rastom u visinu, da je prav i dugoveccan, da poseduje zimzelenost koja simbilisse veccni zzivot, da njegove smole sstite od truljenja, da su mu stablo i ssissarka falusni simboli – opredelili su da kod Srba bude Bor = Bog :
"Sstono nose te junake /  mile borce Triglav bora /  Triglav bora te trojice..."
"Letila sam gospodaru, nassem silnom Triglav boru..." .

I ne samo zato: proccitano srbskim pismom BOG = buki, on, glagol – poruka da je Bog reccit. Istu poruku ima i BOR (buki, on, reci) = Bog je recc. Bog govori.
Odavde proisticce i zajedniccko poreklo recci Bog, bor, borac, boriti  se... Onaj ko se ne bori odmah je porazzen, postaje rob (desno ccitanje recci bor). Pripadnik potrossacckog drusstva je samo rob robe.
Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #43 poslato: 30.09.2007. 22:17 »

GEORG             geo rg, zemlju rga, zemljoradnik, ratar

Djordje,Georgije,Geja,Gejo,Djuradj,Djerdja,Djurdje,Djuradj…Goran,Gorana,Goga,Djokica...

G – Glagolj = govor
   Ovo slovo je imalo brojccanu vrednost tri (3). Ovaj broj predstavlja zalazak Sunca. Drugim reccima, objedinjuje u sebi radjanje (1), zenit (2) i zalazak Sunca (3). Na taj naccin se uspostavlja kao prva celina, prvi zaokruzzeni sistem. Govor to svakako jeste. Srbski religiozni sistem pocciva na trijadima, trojstvima  ili triglavima. Prvu trijadu ccine bogovi Svarog, Perun i Svetovid. Ovo jedinstvo bogova zove se Triglav. Imao je tri glave jer je bio zasstitnik Zemlje (izlazak Sunca), Neba (zenit) i Hada (zalazak Sunca).

Glagol (govor) spada u onu grupu recci koje poccinju sa gla = g (govor) + l (ljudi) + a (Bog) = govor ljudi Bozzjih, govori ljudima Bog.  Recci: glava, glad, glas, glatko, glama (messavina srebra i zlata)... ukazuju da se radi o veoma vazznim ili vrednim pojmovima jer je u njih ugradjen govor Bozzji.

Oblik ciriliccnog slova G (Γ) upucuje na greben,grebanje. Govor jeste svojevrsno grebanje vazduha po govornom aparatu i obrnuto. Greben, alatka za grebanje vune ima oblik slova g; svaki morski i drugi greben (rt) obrazuje slovo g. I latiniccno slovo (G) mozzemo posmatrati kao ciriliccno G. Dovoljno je samo da slovu G luk malo ispravimo.

Glagoljiccno slovo je slikovno dva spojena ciriliccna slova r : jedno je okrenuto ulevo, drugo (manje) je okrenuto dole i desno. Slovo R = kretanje. Ovde occigledno imamo kretanje u dva pravca. Ako sagledamo javljanje slova g na razliccitim geografskim podruccjima, videcemo znak cciji su kraci uvek u kretanju u dva smera.

Slikovno glagoljsko G  mozze nekima licciti na grccko slovo gama (γ). I licci, samo se smer pozajmljivanja slova razlikuje kad su u pitanju, na jednoj strani, ljudi od Istorije i Jezika, na drugoj strani akademiccari. Iz svega dosad recceneg, sledi da je srbsko veliko G dalo grccku gamu (Γ), da je srbsko glagoljsko G dalo grccku malu gamu (γ). To se granicci sa fantastikom za sve one koji joss uvek ne mogu shvatiti (ili priznati) da seobe Srba u sedmom seobnom veku nikada nije bilo. Oni koji su u izuccavanju Istorije malo visse odmakli, znaju ili naslucuju da je objektivna grccka istorija veoma mlada.

Latiniccno g = ge = g jeste.

RG - rgati,kidati,kretanje sa otporom,kretanjem grebati

GE (g e) = glagol jeste; ge = zemlja, dole ).

GEB – egipatski bog zemlje. Muzz svoje sestre Nut, bogije neba. Njegovi roditelji su bili Izis i Oziris. Geb je prikazivan kao bradati bik sa guskom na glavi

GEA – u grcckoj religiji boginja zemlje[/b].Bila predmet mnogih lokalnih kultova, kci Haosova i majka Uranova i Titana.

Kod Srba geak, gejo, gedza znacci zemljoradnik, seljak. Ovde se mora pomenuti i sanskrtsko-srbsko "gajaḥ – kuca, domacinstvo, porodica, pokretna i nepokretna imovina, vlasnisstvo, bogatstvo" . Gejo, gajan, gedza vrlo ccesto nosi liccno ime Gaja, Gajo; on gaji decu, biljke, stoku; cilj mu je da prezzivi i, ako mozze, da postane gazda; njegove svetinje su se nalazile u svetoj ssumi koja se zove Gaj.

Geb i Gea, bog i boginja zemlje, u Misiru (Egipat) i na Balkanu. Tri slova u imenu, od toga prva dva ista. Trece je razliccito, valjda zbog toga ssto je jedno zzensko, a drugo mussko ime. Sve ostalo je isto, ili ssto bi Srbi rekli – voda sa istog izvora. Gde taj izvor izvire i cciji je?

( ...nastavice se...)Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #44 poslato: 01.10.2007. 08:32 »

GEORG       zemlja,zemaljsko         ( 2)

Stara pricca : geo - grccka recc,predmetak u slozzenicama sa znaccenjem zemlja,zemaljski.To kazuju svi reccnici na svetu,to nam prenosi i Milan Vujaklija preko svog ccuvenog Leksikona stranih recci i izraza.

U prethodnom nastavku smo videli koliko je ova recc " grccka " .Javlja se ccak i u Egiptu koji je stariji od Grka.Na stranu i to ssto smo iz prethodnih nastavaka utvrdili da "stari Grci " nisu Grci,bar ne vecina njih,i da se teritorija savremene Grccke uopsste nije tako ni zvala u davnim periodima.

Upitate li i danas najuccenije Grke da vam objasne po kom grcckom ( jezicckom ) osnovu " geo " oznaccava zemlju,zemaljsko to zasigurno nece znati.

Da je " geo " predmetak,recc srbskog porekla i da je u pitanju jedna od neverovatno velikog broja kradja ( recci, teritorija, bogova, simbola ,boja... ) iz originalno srbskog izvora pokazace nam i prekrojena hrisscanska simbolika pojma i znaccenja " Djurdjevdan ".

Djurdjevdan je najveci prolecni praznik.Prema narodnom,obiccajnom raccunanju vremena Djurdjevdan je polutar godine,vreme se raccunalo do i od Djurdjevdana.Praznik simbolizuje ozzivljavanje,odnosno regenerisanje  Sunca - pobedu Sunca nad silama tame i zime, i sa njim obnavljanje celokupne prirode.Đurđev dan je i legendaran kao dan prolećnog okupljanja hajduka, "Đurđev danak, hajdučki sastanak". Ponegde postoji običaj koji se zove "Đurđevdanski uranak", kada se rano ujutru izlazi u prirodu, tamo doručkuje i provede vreme u rascvetaloj prirodi.

Stara pricca : Sveti Georgije, Đurđe ili Đorđe, kako ga Srbi zovu, na ikonama se prikazuje u ratničkoj opremi na konju, kako dugim kopljem probada aždaju. Malo dalje od Svetog Georgija prikazana je ženska prilika u gospodskom ruhu. Ženska prilika na ikoni je carica Aleksandra. Smatra se da ona simbolizuje mladu Hristovu crkvu. Zbog pobede nad mnogoboštvom svetog Đurđa zovu Pobedonosac.Aždaja simbolizuje mnogobožačku silu, čiji su vladari progonili hrišćane. Sveti Georgije je toj aždaji zadao odlučujući udarac jer je ubrzo car Konstantin učinio kraj progonima i Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo proglasio za zvaničnu crkvu u Rimskom carstvu.

Iz navedenog se vidi kako su iskonski obiccaji Srba posveceni plodnosti i radjanju preobucceni u hrisscansko ruho i pretvoreni u destruktivni sukob,versku netoleranciju i nametanje novih oblika vere ognjem i maccem.Tamo,gde se o Djurdjeve dne slavilo veccno kruzzenje u vremenu,ponovno pretvaranje suncevih zraka u dugo koplje,zelenjenje prirode i stvaranje uslova za novi reproduktivni ciklus novi verodonosioci unose pogrom,razdor i netrpeljivost.Time se susstina srbskog duhovnog bica razgradjivala i ponisstavala prepusstajuci mesto gruboj sili.

Georg - Djordje je ustvari Sunce koje svojim " radom " obradjuje Zemlju,stvara osnove za cikluse koji ce se pokazati u plodnosti,stvaranju i razaranju sveg zzivog sveta na njoj,ono je veccni ratar,radnik i ratnik koji ce beskrajnom snagom razgoniti sile tame.

Kao prvi i pravi poznavaoci vremenskih ciklusa,kao tvorci kalendara zasnovanog na Suncu,Srbi su,ssto nije nimalo sluccajno i ccudno,odvajkada postavili Sunce u sredisste sveg postojanja.Ono je za njih bilo i ostalo primarni Bog,njega su slavili i postovali,kunuli se i psovali njegovim imenom,njega smatrali svojim PRVIM pretkom,svojim potomcima nadavali stotine njegovih imena...
 


 

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #45 poslato: 02.10.2007. 11:59 »


HELMUT           bozzanska voda,gorska voda,

Stara pricca : Helmut   >  zdrav duh - ( starovisokonemaccki ?? jezik )  heil = zdrav, mout=duh

Ssta kazuje jezik srbski :

H – Hjer ( h je r = nebesko je kretanje). Slovo H je i predstava krsta. Krst je simbol neba i Boga ( mnogo pre hrisscanskog preuzimanja simbola) .U srbskim reccima slovo H se javlja kao nebesko,kao odrednica visine ,visokog,moccnog,prostranog...

EL - Navikli smo da ovu i druge recci smatramo pozajmicama koje nam dolaze iz stranih jezika. Medjutim, EL, proccitano srbskim pismom, glasi:  E (jeste, Onaj Koji Jeste, Bog) + L (ljudi) = jeste ljudski, Bog ljudi. Dakle, bozzansko EL proisticce iz srbskog jezika i pisma. Bog je jak, Bog je gore,u visinama.EL/ELj sa bilo kojim suglasnikom na poccetku, mora u srbskom jeziku dati odrednicu snage, ccvrstine, visine, uspravnosti, uzvissenosti, plodnosti... Suprotno od EL je njegovo desno ccitanje, njegova negacija – LE. Zbog toga ce LE/LJE sa bilo kojim poccetnim suglasnikom biti neka odrednica za slabo, meko, prizemno , polozzeno, nisko, neplodno... Ove opsste oznake Boga veoma su stare i veoma rasprostranjene, bass kao ssto je to bio u davno anticcko vreme Srbski narod koji ih je iznedrio.

HEL - nebeski bog,dobri  ( kasnije zloupotrebljen kao pojam i pretvoren u suprotnost,negativnost >  hell - pakao ( engleski ))

UD - na starosrbskom ( sanskrit ) je izvirati,isticati     UT,UDA,UDAM - voda na starosrbskom ( sanskrit ). Imamo je u savremenim srbskim reccima utapati , utopiti, udaviti se ( udavija se ).UDAja je isticanje mlade,neveste iz jedne porodice u drugu.

Srbsko HELM (HUM) je tlo, zemlja. Taj osnovni pojam, poccetni suglasniccki minimum HLM razgranava se u razne "zemljane" pojmove: Hil – brdo od zemlje, hol – rupa u zemlji ( ili prostoru ), a kasnije svaki ogradjeni prostor, hum, humka, Homolje,Komovi, Heamus ( Balkan,Balkanske planine ), humus, Zahumlje, h( elm )et, hlem ( sslem ), halma (ccalma ), hula ( kula )...

HELM  - brdo,sveto brdo     UT - voda     HELMUT >  voda sa svetog brda > zdrav duh

Kako je Helmut srbsko a ne nemaccko ime ?

Da bi odgovorili na ovo pitanje moramo prvo odrediti starost i znaccenje etnonima NEMAC !

"No, ima nessto ssto ipak ne da nass spomen da se ugasi ,a to su joss ostaci srbskih imena mesta, reka, planina, pa i ljudi. Obiccaji nassi kod suseda, koji su postali od nassega naroda, recci nasse u njihovom jeziku. I te recci nasse jesu zzivi spomen, neizbrisan i neunissten dokaz o postojanju nasseg naroda u dalekoj prosslosti i dalekim zemljama."       Andjelija Stanccic – Spajiceva,1928.god.  " Najstariji jezik Biblije "

Germani, tj. Nemci, su stara i nova srbska krvava pricca koja se u potpunosti uklapa u ovu zakonitost.Ubedljivo i nauccno neoborivo, citirajuci preko 1000 izvora, prof. dr. Ivo Vukcevic,Santa Barbara ,California u svojoj knjizi iz 2003. godine " REX GERMANORUM, POPULUS SCLAVORUM" ( Kraljevi nemaccki,narod srbski ) prikazuje teritoriju Nemaccke na kojoj oduvek zzive Srbi u svojim srbskim selima i gradovima. Svi toponimi, hidronimi i ostali -imi su iskljuccivo srbski. Imena plemena, rodova, stanovnika – takodje!

U poslednjih 1700 godina, uzeli su nam ogromnu teritoriju, germanizovali stanovnisstvo po sistemu trecina (trecinu ubiti, trecinu germanizovati, trecinu proterati), preuzeli mitologiju, kulturu... Do danassnjeg dana Germani su ostali stalni pokretacci svih genocida nad Srbima i sasecanja svekolikih najstarijih pomena i korena ( na taj naccin i svojih, jer sadassnji Germani-Nemci su samo bledi odjek srbskog kolektivnog pamcenja na tom prostoru ).

( ...nastavice se...) Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #46 poslato: 02.10.2007. 16:12 »

HELMUT     ( 2 )       isticanje nebeske vode,sunccevi zraci


gĕrmānǔs, ī ( latinski ) ( rodjeni brat; bratski, istinski, pravi, ccisti) = ger (zzer, Jar) + m (misliti) + an (jan, Jan, Sunce, a = ja) + us (sijati) = Jar mislece Sunce sjajno.

Srbski Sunccev bog plodnosti i rata, Jar ( Jarilo, Jarovit ) kod Europeja se javlja kao Gerovit. Razlog je ssto srbsko jar  = zzar, zzer oni mogu napisati kao " ger " jer nemaju slovo " zz " ( >I< ) . Francuzi to ressavaju slovom " j "  koje se izgovara kao zz, koje je vremenom, u odredjenom broju recci presslo u " g " koje se, takodje, izgovara kao zz.

Odavde sledi odredjenje da su Germani bratski narod koji se odrekao Jarove mirnodopske stvaralacke i plodne funkcije, a okrenuo se samo njegovoj ratnicckoj ulozi. Naravno, pri tome su Jarovu ratnu odbranbenu ulogu pretvorili u iskljuccivo ratno- osvajaccku .Possto su u svom okruzzenju imali samo bivssu bracu Srbe ( mirnodopski raspolozzene ), svoje osvajanje su usmerili na njih.To je preraslo u opssti genocid koji traje do dana danassnjeg.

Istovremeno, pojam german  mozzemo posmatrati i kao grman  ( grm Bozzji, sveti hrast, sveti dub, Zapis ). Odavde sledi da je Srbinu brat svaki onaj ko slavi Zapis. Srbinov brat nije i ne mozze biti Nemac ( jako nem, onaj ko ne ume da govori, onaj ko ne slavi/slovi Recc i Zapis ). Najvece srbske hramove i svetinje, smesstene na ostrvu Rujan u Balticckom ( Belo,Sersko, Srbsko ) moru, saccinjene od svetog hrastovog drveta, razorili su Germani (braca rodjena) – iz srbske Danske pod vodjstvom Valdemara ( Vladimir) - oni koji su se odrekli Recci i Zapisa.

stāmĕn, ǐnǐs ( latinski ) -osnova (pri tkanju); konac sudbine. U srbskom jeziku stamen = ccvrst, siguran, jedar, krepak.Osnova u tkanju ima zadatak da obezbedi ccvrstinu; konac sudbine je veoma tessko prekinuti. Stamen = sta (od: stati) + men ( man ,uman, ccovek ) = ccovek koji stoji, pa zato ima pomenutu stabilnost i ccvrstinu.
Medjutim, ovde se krije joss jedno znaccenje: sta men = zaustavljeni ccovek, koji sebe nije doveo do kraja, koji nije ccovek u pravom smislu recci, kome mnogo toga nedostaje, na koga se srbski ccovek nikako ne mozze osloniti.
O kakvom ccoveku je recc  saznacete ako " stamen "  proccitate zdesna : N e m a c ! Kakva (nazzalost) divna desna (ne)suprotnost!

Da vidimo ssta pisse Miloss S .Milojevic 1872.godine : " ...Medju svim narodima koji napadahu na Rim i njegove oblasti Srbi su bili najuzzasniji napadacci sa ostalim plemenima svojim.A zassto su Srbi napadali ccak iz Danske danassnje,sa Srbskog mora ( Baltik ) i iz Rodanije (Francuska ) na Rim  jasno je kad se zna : da su ti njihovi napadi bili samo zbog povracaja Srbima otetih zemalja... te sa istim Srbima koji naseljavaju svu danassnju Germaniju poccesse duge borbe protiv Rima...kao ssto kazze Tacit ( rimski istorik ) : Blizu Okeana zzive Srbi,narod danas dosta slab,ali predje na svojoj,slavan,ogroman i veliki..."

Diodor Sicilijski veli da su medju svim Srbima najhrabriji LUZZICCANI,posebno oni koji zzive u Sspaniji i Portugaliji.U Plinija Rimskog nalazimo napisano da su u Sspaniji i Portugaliji,a osobito u sspanskoj Galiciji i Luzziciji ( ili Andaluziji tj. antskoj Luzzici ) zziveli Srbi. Rimski naziv za danassnju Portugaliju bio je Lusitanija ( Luzzica ).

Stari pisci navode da je Germanija poccinjala na zapadu od reke Rene ( Rhenus - latinski,Rhein - nemaccki,Rajna ).Julije Cezar pisse o njegovom prelasku reke Rene prilikom osvajanja Rodanije ( Galske Francuske ) i veli da su Surbi ( Suebi,Suevi ) mobilisali svoje ratnike i naredili drugim plemenima pod njihovom vlasscu da possalju pomocne ccete,pessake i konjanike.Kada su Srbi pripremili svoje snage za bitku sa Julijem ,ovaj se povukao preko Rene i porussio prelaze za sobom.Surbi su bili daleko najveci i najratoborniji narod Germanije.Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #47 poslato: 03.10.2007. 08:58 »

SSVABA            Srbin,sunccev zrak

B –  Buki = Bog. Bouki = b o uk ki = Bog, on ucci Zemlju. Latiniccno slovo b (b) = be = b jeste.
Bouki = b o + uk (  ukṣ, ukṣati – vlazziti, prskati, sskropiti, rasprskavati, ssikljati, emitovati seme kao bik ) + ki = Bog on oplodjuje zemlju. Vidimo da se srbsko uk (uccenje, uccenost) jednacci sa emitovati seme, ssikljati seme. Po ko zna koji put srbski jezik isticce u prvi plan rodnost i Stvaranje.
Bog = b o g = Bog on glagolji. Vidimo da je i drugo slovo ( posle prvog - A ) Bozzje slovo.

I u ovom slovu imamo povezanost Oca Boga i Majke Zemlje. U tom odnosu Bog je stariji od Zemlje jer ucci i oplodjuje Zemlju. Ssta je sve sadrzzano u podatku da Bog ucci Zemlju videcemo delom u sanskrtsko-srbskom jeziku: uč, učjati – uzzivati u, biti odan, privrzzen neccemu, biti naviknut na, biti pogodan za,  učča – uzvissen, otmen, visko uzdignut, zvuccan, glasan; uččā – gore (na nebu ), odozgo, nagore; uččara – onaj koji se uzdizze kao Sunce; uččalaḥ – um, razumevanje; učči, uččinoti – sakupljati, prikupljati; uččhῑ, uččhjāte – isticati se, biti znamenit, vazzan, sstrccati...

AB (a b = ja Bog; ab = jab = j e b ): ābhā, ābhati – sijati, isijavati, blistati  = ab (Bog) + h (nebo) + a (ja) = Bog nebeski ja. AB = j e b. Bog je musski oplodni princip koji oplodjuje Majku Zemlju  i tako se radja zzivot.
BA (ba = dussa). Bog je vlasnik svih dussa, on daruje dussu, on je uzima . Zato je AB u desnom ccitanju dussa.

AV (a v = Bog vidi/zna; av = Jav, vidljiv; av = stoj ). Prvo odredjenje proisticce iz znaccenja srbskih slova, drugo odredjenje iz srbskog principa vidljivog sveta poznatog kao Jav, trece odredjenje iz lavezza psa koji ccuva, koji opominje na zaustavljanje.

VA (va = kretanje). Ova odrednica proisticce iz sveopssteg Bozzjeg kretanja ukljuccujuci i Sunccevo.
-   vādō ( ici, lat.) = va + d (dobro) + o (on) = va dobro on. Kod Etruraca, prethodnika Latina, va = ide . Proccitano srbski, va = v (vjedi = vidim/znam) + a (Bog) = vidi/zna Bog, znajuci Bog = Sunce koje ide. Sunce koje ide (sija) omogucava srbski princip vidljivog sveta, poznat kao Jav;
-   ici  (kretati se) je od korena id . Id, proccitano zdesna, glasi di = sijati = Sunce. Iz ovoga vidimo da savremenim srbskim jezikom glagol ici u etrurskom, latinskom, italijanskom, francuskom i srbskom jeziku, sagledavamo kao kretanje Sunca. Ccak da ne postoji ni jedan drugi dokaz o prvenstvu srbskog jezika u Evroafroaziji – ovo bi bilo dovoljno za svakog razumnog ccoveka. Da li je i u srbskom jeziku va = ici? Da vidimo na nekoliko primera:
-   vab (vabljenje, mamljenje; sredstvo kojim se namamljuje, mamac, meka) = va (ici) + b (Bog) = ide Bog, dolazi bog na primamljivu zzrtvenu ponudu. U staroegipatskoj religiji svessteniccko telo koje je priredjivalo zzrtve bogovima, koje je prizivalo (vabilo) bogove, zvalo se Vab
-   vabiti (mamiti zzivotinju) = va (ici) + biti (ubiti). Ovo je jasna poruka da su se zzivotinje najpre na razliccite naccine mamile radi lova. 
-   vavek (uvek) = va vek = ici veccno;
-   vavest (pojam, misao, svest) = va + v (vidim/znam) + est (jest, jeste) = ici znajuci jest;
-   vazduh = vas duh = vasceli duh. Istovremeno, va s duh = ici s duhom (duhovi lelujaju vazduhom). Vazduh, proccitano zdesna, glasi: hud (duh) + zav (sav) = sav duh;
-   vȃn i vȁn (vani, napolju) podrazumeva mesto pod nebom (Suncem): v (vidim/znam) + an (Jan, Sunce) = vidim/znam Sunce. Possto se Sunce odredjuje kao kretanje (Ra, Re, Jar), van = vaan = va an = ide Jan, krece se Sunce.
-   vagon (zzelezniccka kola, engleski) = va + gon (od: goniti) = ide gonjen. Vagon se krece gonjen pokretnom silom lokomotive. Dakle, ne postoji ni jedan razlog da se ova recc proglasi nesrbskom i ustupi Englezima;
-   vajan (jadan, zzalostan) = va + jan (Jan) = ide (odlazi) Sunce. Odlazak Sunca je zzalostan dogadjaj, naroccito za one koji zzive oko polarnog kruga. Ova srbska recc dopire do pra vremena;
-   vajat (izdvojena seoska zgrada/prostorija namenjena mladencima, turcizam ?? ) = va + jat (skriven)). Tako se vajat odredjuje kao skrovito mesto u koje odlaze mladenci;
-   vajda (korist, turcizam) = va + j (mje, znam) + da = kretanje znanjem daje;
-   vasiona (sav svemirski prostor). Na mnogo naccina mozzemo tumacciti ovu srbsku recc jer je pojam koji znacci sve, sav. Poccetno vas = va + s (slovo/zakon) = slovi kretanjem, zakon kretanja;
-   vatra = va + t (potvrdno) + ra (Ra, Sunce) = kretanje potvrdnog ( vidljivog ) Sunca;
-   vassar = va ssar = kretanje ssareno. Tvrdnja da je vassar rec madjarska je namerna besmislica koja se koristi u genocidu nad srbskim kolektivnim pamcenjem. ...

Svaba    >  sunccevog kretanja dussa  >  Su e ba

Da vidimo ko su bili Suebi !

Prema zvaniccnoj istoriji Suebi ili Suevi ( od korena proto-germanske ?? recci swebaz > swe = samosvojni ) bili su grupa germanskih naroda !?? prvi put pomenutih od Julija Cezara u vezi sa njegovim ratovima oko 58.godine pre nove ere protiv Ariovista u Germaniji i Galiji ( Rodanija,kasnije Francuska ).Suebi su bili neprekidna pretnja Rimu u graniccnim oblastima oko Rajne sve do 9.godine stare ere kada je Nero Claudius Drusus osigurao granicu...   

( ... nastavice se ... )

Van mreže sanja

 • Administrator
 • Meraklija
 • *****
 • Poruke: 4.733
 • Pol: Žena
 • llama, llama, duck!
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #48 poslato: 03.10.2007. 11:29 »
Kakva su to srpska imena Helmut i Shvaba? Ako se ovo pretvori u anti-nemacku i bilo koju anti-nesto temu, ici ce pod katanac bez daljih upozorenja.
« Poslednja izmena: 24.05.2008. 11:00 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #49 poslato: 03.10.2007. 21:29 »

Ssvaba ( Schwaben ) je preinacceno ime SRBI(N )  ( Suebi,Suevi,Swevi,Swedi...).Nemogucnost zapadnjaka da izgovore specificcnu suglasniccku grupu SRB naterala ih je da srbsko genericcko ime preinaccuju na mnogo naccina.
 
Ssvedski kralj ( kralj Sweda - savremeno Ssvedjani ) i dan danas u svojoj tituli nosi oznaku da je kralj i Srba. ( King Gustaf VI Adolf was the last who used the style By the Grace of God King of the Swedes, the Goths/Geats and the Wends (med Guds Nåde Sveriges, Götes och Wendes Konung, Dei Gratia Suecorum, Gothorum et Vandalorum Rex) .
Treba primetiti imena  Wendi = Vandali > Srbi .

Helmut je srbsko ime na prostorima nekadassnjih srbskih zemalja ( Luzziccani,Veneti,Vendi,Sorben...) u danassnjoj Nemacckoj.  Ko pazzljivo proccita objassnjenja trebalo bi sebi odmah to da razjasni.

Pitate li danas zapadnjake da vam objasne znaccenja njihovih imena ( kao i mnogih recci iz jezika njihovih ) bicete zapanjeni ccinjenicom ( i ja sam bio zaprepasscen ) kako ne znaju,ne mogu i ne umeju to.

« Poslednja izmena: 04.10.2007. 12:48 goran laz »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #50 poslato: 05.10.2007. 11:54 »

IGNJAT                    oganj,vatra,kovacc,jagnje

Ignatius,Egnatius,Egnatia,Ignatio,Ignis,Cena,Cene,Cenko,Giga,Igo,Icas,Icko,Icke,Ignja,AGNI,Agnija,Agnjeshka...

Stara pricca : grccki Ignatios od latinski Ignatius od ranije Egnatius.Smatra se da je od gnarus = rodjen   ??

Da vidimo zassto je Ignjat oganj,vatra?

U jednom od najstarijih ( visse od 5.000 godina ) istorijsko-literarnih spisa iz srbske Indije poznatom kao " Rg veda " ( rg = recc )( recci bogova pretoccene u znanje za ljude ) prva ,poccetna himna posvecena je bogu koji se zove Agni. U hinduizmu Agni,Indra i Surya vatre su zemaljskog,prelaznog i nebeskog sveta - to jest obiccna vatra,grom i sunce.Postoje i druge vatre :vatra prodiranja ili upijanja,i vatra unisstenja koja je drugi aspekt Agnija.Agni je takodje i obredna vatra kojih ima pet.

Agni je prikazan sa sedam zrakova,on je onaj koji svetli,ccuvar veccnog zakona, :zmija,ptica,orao,bik,krilati konj nebeskih koccija,ccuvar i davalac bogatstva, stalni gost,nebesko srodstvo ( kum ),stalni putnik izmedju neba i zemlje,sveznajuci i svevideci,troobliccan,trostruk,troglav ( triglav ),prorok i vidovnjak.

Vatra je bitan bozzanski simbol, a ccuvanje svete vatre rasprostranjeno je ssirom sveta medju svim kulturama.Vatra odgovara jugu,crvenoj boji,letu i srcu.Ova je poslednja veza stalna,bilo da vatra simbolisse strasti ( ljubav ili srdzbu ) ili duh ( vatra duha ili intuitivna spoznaja ).Nadnaravno znaccenje vatre obuhvata i lutajuce dusse i bozzanski duh.

Vatra je i simbol occisscenja i preporoda.Ignjat je i kovacc i alhemiccar koji preko vatre nastoji da ostvari besmrtnost koristeci stvarne i duhovne plamene jezike. Sam ccovek je vatra. Njegovo je naccelo da rastali sopstveni omotacc i da se sjedini sa izvorom od kojega je privremeno razdvojen.

Obredna spaljivanja proishode iz uvazzavanja Agnija kao prenosnika i glasnika iz sveta zzivih u druge svetove.Agni je i simbol obrnutog procesa,produzzetka zzivota,simbol samog seksualnog ccina prikazanog u trljanju dva drveta ( pramanta ) - simboliccnog i stvarnog vadjenja zzive vatre iz osnove koja je krije ,to jest ccuva.Vatra plamenom simbolisse radnju oplodjivanja,occiscenja i prosvetljenja.Nudi nam ,medjutim,i svoj negativni aspekt :dimom zamraccuje i gussi,pali,guta,unisstava - vatra strasti,kazne i rata. Vulkani i njihova moć takodje su pojavni oblici pojavljivanja večnog ognja i uticali su da naši preci, iako svesni božanske prirode vatre, nisu nikad zaboravili njenu demonsku, stihijsku i rušilačku snagu.

Kod Srba je poštovanje vatre u samom njihovom bicu,to posstovanje je odvajkada i razvilo se u veoma složen i izdiferenciran kult, koji je obuhvatio sve oblike vatre, ukljuccujuci i prirodne pojave koje izazivaju vatru - grom, ali i grmljavina pušaka i topova.

I brojna nebeska tela, personifikovana kao živa bića u slovenskoj "kosmičkoj" mitologiji, jedna su od vatrinih modifikacija. Sunce su Srbi zamišljali kao vatreni predmet ("sunčev oganj"). I zvezde poseduju vatru kroz svetlost. One su "goreće sveće" i upaljena kandila. Za svakog od nas po jedna (pod kojom je, po verovanju, svako od nas rođen). I utrnu kada čovek umre. Vatra je i u kometama i meteorima. I u kandilima i svećama, koji su u sakralnoj i profanoj upotrebi još iz nespoznatih vremena.

Recc agonija oznaccava sagorevanje u vatri ( uglavnom je to vatra pakla ).
Recc nagon oznaccava osecaj vatre u sebi i nameru njenog ispoljavanja
« Poslednja izmena: 05.10.2007. 12:14 goran laz »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #51 poslato: 05.10.2007. 21:38 »


SOKOL             Horus,oko sunca,

Sokol je autohtono srbsko ( slovensko ) ime koje se ne srece u drugim imenoslovima.

Sokol je ptica grabljivica izuzetnih lovnih osobina prepoznatih joss u davna vremena.Sokolari ( Djerekari ) su u srednjevekovnoj Srbiji odgajali i trenirali sokolove za lov i takva vrsta lova je bila omiljena zabava srbske vlastele. Danas je ovaj sport ( lov u uslovima pesscanih prostranstava ) posebno cenjen u arapskom svetu medju bogatim pojedincima.

Sokol > s o kolo  > slovi on kolom > sunccev disk
Soko  > s o k o >  slovi on kao On  >  suncceva ptica ,  s oko  > sunccevo oko,oko sokolovo
okoS ( desno ccitanje ) > oko S  > oko sunca ,   o ko S  > on kao Sunce

Horus je egipatski bog sunca predstavljen u ljudskom obliku sa glavom sokola kako nosi sunccev disk.Horusov sokol postaje slika s kojom se povezuje vladar u čijoj su osobi povezana dva kraljevstva u jednu državu. On je kao ptica simbol solarnog božanstva, te se kasnije javlja i njegov simboličan prikaz u obliku sunčevog diska sa krilima...

U Egiptu je soko zbog snage i lepote bio kralj ptica i simbol je nebeskog principa.Utelovljen u Horusa,boga vazdussnih prostora, prikazan je sa jednim okom ( desno ) - simbolom Sunca i drugim ( levo ) - simbolom Meseca.Zajedno,occi predstavljaju celinu univerzuma,koncept sliccan Ying-Yang conceptu u Taoizmu.Duhovno,desno oko,oko Sunca, odrazava suncanu,mussku energiju,takodje razum i matematiku.Levo je oko iskaz fluidnog,zzenskog principa,mesecceve energije,upravljanje intuicijom i magijom.Spojeni,zajedno iskazuju zdruzzenu transedentalnu snagu Sokola ( Horusa  ).

Soko je bio i atribut boga Ra,simbol izlazeceg sunca,koji se ponekad prikazivao s glavom nad kojom je umesto sokolove kreste bio solarni obrucc okruzzen kobrom ssto je simbol plamena.

" Sokol ,cciji je simboliccki tip uvek solarni,uranski,musski i dnevni,usponski je simbol na svim nivoima : fizicckom,intelektualnom i moralnom. On iskazuje nadmoc ili pobedu,bilo da su vec postignute,bilo da su na putu da to budu.Kad stari narodi u Egiptu zzele prikazati nekog boga,visinu, poniranje,nadmoc, visoki rang ili pobedu tada slikaju sokola..."     Rjeccnik simbola ,J.Chevalier/ A.Gheerbrant

Joss jednom se jasno vidi i potvrdjuje neraskidiva veza i istovetnost simbola i mitologija Srba na ssirokim prostorima Evrope,Azije i Afrike ( u ovom sluccaju Egipta ) .

Ideja bozzanskog,visine,pobede,ideja sokola,posluzzila je kao motiv osnivanja niza sportskih drusstava ssirom slovenskih zemalja sredinom i krajem XIX veka pod imenom " Sokol ".Sokolska drusstva su kasnije prerasla i nadrasla osnovnu sportsku ideju i bila jedna od kohezionih snaga idejnog i politicckog ujedinjenja slovenske brace protiv zajednicckih neprijatelja..

Sokolica je pareda,pratilac boga Sokola,njegova i nassa boginja,oko lica,ogledalo njegovih najlepssih lica...Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #52 poslato: 07.10.2007. 20:49 »

FILIP

S obzirom na preklapanja u pisanju i izgovoru slova P,V,B,F, treba uzeti u obzir imena :Philip,Phil,Fil,Filip,Vilip,Bil,Billie,Billy, Vil,Wil..., William ( Viljem  ), Wilhelm,Vilim,Vilma,Viki,Vikica,Vila,Vilica,Vildan,Vildana,Dana,Danka,Danica,Vilen,Vili,Vilko,Vilena,Lena, Lenka, Lencce...

Stara pricca : od grcckog Φιλιππος (Philippos) u znaccenju " prijatelj konja ", φιλος (philos) " prijatelj,drug " and ‘ιππος (hippos) konj " , i William  od nemacckog imena Wilhelm, wil " volja,namera,zzelja " i  helm " sslem,zasstita ".

filipika - naziv za osstre govore atinskog besednika Demostena protiv makedonskog kralja Filipa ( 359-336 pre nove ere ) kojima je uticao na Grke da mu se ne pokore.        Milan Vujaklija,Leksikon stranih recci i izraza,Prosveta,Beograd,1980,strana 966

Demosten, 3. filipika, govori : " On (Filip) nije samo ne-Grk, niti u vezi s Grcima, niti čak barbar iz bilo kojeg dela koji se sa čašću spominje, nego bolesni podlac iz Makedonije, odakle nikada nije bilo moguće kupiti poštenog roba" .           

Mozze li ( joss u to doba ) kralj i ne-Grk i krvni neprijatelj Grka i veccni borac protiv njih Filip da nosi grccko ime ? Moj odgovor je kategoriccno DA !! U svemu ovome je jedino problematiccno (1) tumaccenje znaccenja samog imena i (2) definicija i blizze odredjenje pojmova "stari Grci " i " varvar/barbar ".
Niti su "stari Grci" oni Grci kakve mi poznajemo danas, ili bi hteli da verujemo,niti su barbari nedefinisane grupe placckasa i razbojnika ! Ko o tome zzeli malo visse da zna neka pogleda kod Herodota - " oca " istorije.

Ssto se ticce (ras)tumaccenja imena Wilhelm spoj sslema i zzelje meni ne daje odmah nekakvu smislenu kombinaciju koja se mozze pretocciti u ime.Ali,ko zna,logika ponekad ustukne pred istorijom i nametnutim tumaccenjima. Najpriblizznije ssta mi pada na pamet je " zasstitnik ",onaj koji bi ( zzeli ) da ( se ) sstiti.

A sad malo o bajkama ( malo od drugih, a malo od mene i mog prijatelja ) !

U zbirci odabranih bajki koja je nekada nosila ime "Jugoslovenske narodne bajke", u pricci " Zlatoruni ovan ", glavni junak muke mucci pokussavajucci da ostvari nemoguce zamisli zlog cara i joss goreg mu savetnika: "Od viljevskih zuba da mi nacciniss dvor ! "  U objassnjenjima znaccenja nepoznatih recci pisalo je viljev = slon.
Otkud sada Srbima recc viljev za slona ako njega nema ovde, a nije ga bilo ni u moccvarama iza Karpata gde je navodna  pradomovina davnih migranata na Balkan.Kod Srba postoji jedna poljoprivredna alatka koja se zove VILA ili VILE.Ta prastara srpska alatka za seno ima poznat i karakteristiccan oblik (slika levo ).

Sa prvim senom Srbi preslikasse mocnog Viljeva u svoju senokupnu alatku. Ali ne samo tamo! Ima njega i u ljudskoj i u svakoj drugoj vilici – najmocnijoj polugi koja davi, grize, lomi kosti, kida vratove, rastrzze udove...Ima njega u pradavnoj srbskoj viljusski ( vilica ).To je ona alatka kojom se od davnina jelo u srbskim kucama, a nepravedno se i nezasluzzeno vezuje za tek kasnije Nemanjice.
Ima ga u lasti viliccarki i njenom repu koji je raccvast i povijen kao parossci vile: "sprijed ssilo, straga vilo, ozdol hartija, ozgor mantija" (lastavica). To je ona ptica koja je kod Srba neodvojiva od boginje proleca Vesne.
Ima ga u motovilu (vila na koju se mota predja). " Rusalka – Vila tka vreme iz vune Velesove, koja se ovde javlja istovremeno i kao Vremebog (Bog Vremena) , koja je prethodno namotana na motovilo.
Vildan, mlada vocka koja se presadjuje, najccessce ima od "krossnje" samo dve grane koje obrazuju vilo.Ima ga u viliccaru – velikom sivom nocnom leptiru koji na kraju tela ima dve crvene konccaste izrasline u vidu vila.Viljass, prednji deo saonica koji je podavijen poput viljevskih kljova; vo sa vilastim rogovima.Vilorog – onaj koji ima povijene rogove.

Ima ga i u srbskim liccnim imenima: Vilat, Vilatije, Vilijamin, Viliman, Vilimon, Vilip, Viliccko, Vilissa, Vilko, Vilotije, Fila, File, Filman, Filimir, Filko, Filka, Filo, Filoje, Filotej, Filotija, Filja, Filjko...    Milica Grkovic, "Recnik liccnih imena kod Srba", "V.Karadzic", Beograd, 1977. god.

Mnogo je i "mraka" oko vil/vilj srbske recci, naroccito kad se ona sagleda u reccima vilajet ( tamni ) i vila ( ponekad demonsko zzensko bice ).

Vilj je najmocniji na zemlji. Njegovo drugo ime (slon) krije se u imenu joss mocnijeg(Slon)ce,  Slnce, Sunce, te ga i na ovaj naccin vraca Srbima u praistoriju...

( ...nastavice se )   za one koji vole da ccitaju i razmissljaju na srbski naccin


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #53 poslato: 08.10.2007. 14:47 »

( 2 )

FILIP               slon,sunce

" Reccnik simbola " ,J.Chevalier,A.Gheerbrant,NZMH,Zagreb,1987.god. str.606.  :  SLON  : Premda je slon za zapadni svet zziva slika tezzine i nespretnosti, Azija ima o njemu iz temelja drugacciji nazor.  1. Slona jassu kraljevi,a ponajpre Indra, nebeski kralj.On,dakle simbolizira kraljevsku moc.Slon je Ssivino ime kad ovaj obavlja suverene funkcije. Possto je kraljevska vlast uspostavljena nastupa mir i napredak - moc slona daje onima koji ga prizivaju sve ssto samo mogu pozzeleti.  2.  Slon je simbol postojanosti i nepomenljivosti.Odgovara elementu zemlji i boji oker.Prati Nepromenljivog.Oznaccuje prevlast kraljevskog sredissta nad pravcima zemaljskog prostora.Njegova je vrhovna vlast nad ovozemaljski svetom...  7. ...atribut kraljevske moci,kralja koji izbegava ludilo i neopreznost...atribut pobozznosti i ccednosti..

Zato i nije ccudno da kraljevi nose to ime,da je i jedan od najveccih kraljeva Srba FILIP Karanovic Makedonski ( otac Aleksandra Velikog ) bio jedan od prvih koji je darivan upravo ovim imenom.

Mocna viljevska surla, istovremeni beracc trave, kidacc nezznih pupoljaka, ccupacc drveca, davitelj zveri, ubojito oruzzje sposobno da usmrti ali i da miluje, prvom prilikom postade surlika,zurlika,curlika,frulika tj. svirala. Mocna surla postade mocna frula  – takodje sposobna da miluje ali i da ubije!
Verujem da ce ljubiteli turcizama skocciti na noge lagane i ustvrditi da su zurle turski instrument, a da srbski vilev vodi poreklo od turskog fil = slon, tj. da je to " balkanski turcizam persijskog porekla" . Takve treba samo malo podsetiti da slonovska surla (kroz koju slon trubi), srbsko urla(ti) i duvaccki instrument (s)zurla imaju izvor u srbskom jeziku; da su Srbi imali vilu i pre dolaska Turaka na Balkan.

I vile, demonska zzenska bica, jedinstvo su suprotnosti: i ime, i to ssto igraju vilovito,vito kolo, i ssto im kosa vijori, i ssto lete, asocira na glagol viti ,povijenost, pa tako i na vil. Vile su istovremeno bica i htoniccna ( zzive u podzemlju, u izvorima i vodama, izlaze o Mesecu, ccine zla...) i sunccana ( zzive u oblacima i vrhovima planina, brinu se o radjanjima i deci, o rodu na poljima, ccine dobra...), te tako ccine spoj primarnog Sunca i nezaobilaznog Meseca, ssto ce se kod Srba itekako pokazati kao pravilo.
   
Da li su vessti i hrabri VILJEM Tel, VILhelmi, VILijamsi i ostali VIL-ovi i FIL-ovi znali ( i znaju ) gde lezzi poreklo njihovih imena? I ko je to davao imena ljudima upotrebljavajuci srbsku recc?

Ime je nekad znaccilo mnogo visse nego danas. Imalo je magiccnu i nacionalnu vrednost, pa prema tome, ccovek koji je nosio ( ili davao ) ime mocnog srbskog viljeva morao je biti Srbin ili je imao saznanja o srbskom poreklu.

Na ovom svetu nema sluccajnosti, u jeziku joss manje. Jezik Srba je ccudo nad ccudima. Svaka nassa recc je vremeplov u prosslost, ali i u buducnost. Dovoljlno je samo da malo "zagrebemo" po njemu. Nazzalost, ta vrsta "grebanja" proizvodi zvuk kojeg se, zbog grozne jeze koja otimacce potseca na njihova nedela, mnogi uzzasavaju, pa nam sugerissu da to ne ccinimo. Srecom, ovakva zvuccna viljusska kojom to radimo, nama itekako prija!

Joss jednom se potvrdilo da Sunce, i sve u vezi sa njim, determinisse i opredeljuje jezik Srba. Potvrdjujuci se kao svetlosna bica,putujuci putem Sunca,posstujuci njegove zakone kretanja i ravnotezze ( Arya,Arijevci ) ( Srbi ), mi se rukovodimo osnovnom zamisli o konaccnoj pobedi sila svetla nad silama mraka.Jedna od osnovnih nebeskih premisa, da je egzistencijalni smisao pojave bica da svetlosscu razgoni tamu sopstvenog uma ovaplocivala se kroz predstavnike nebeskog naroda - Srbe...
Zbog toga i ne ccudi da je jedno od najsvetijih svetlosnih i sunccevih mesta Srba nazvano Viljev dar - Vilin dar - Hilendar - Hilandar.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #54 poslato: 12.10.2007. 13:43 »
PETAR                Bog otac,otac,tata,papa,patrijarh


Stara prica kazuje da Petar dolazi od latinskog Petrus a od grckog Petros - kamen,hrid.  ... i dalje :Sveti apostol Petar rodjen je u Vitsaidi, bio je ribar i prvo se zvao Simon. Gospod mu je dao ime Kif ili Petar (Jn. 1, 42). On je prvi od ucenika jasno izrazio veru u Gospoda Isusa rekavsi: "Ti si Hristos, Sin Boga zivoga" (Mt. 16, 16). Njegova vera se postepeno utvrdjivala, jer kada je Gospod izveden pred sud, Petar Ga se tri puta odrekao, ali se zbog toga tesko pokajao i postao potom silni i neustrasivi propovednik Jevandjelja.
Sveti Petar je svetac rimokatoličke Crkve, prvi papa, rimski biskup, jedan od dvanaest apostola.

Saznajemo iz prethodnih navoda nekoliko bitnih odrednica - da se Sveti Petar nije zvao PETAR,da je to prevashodno titula nadenuta od samog Gospoda ( a prema predanju iz davne price ), i da je ime u znacenju kamen,hrid sto bih ja protumacio kao postojanost, nepromenljivost, odlucnost,cvrstina,nesalomljivost...

Da pogledamo i druge aspekte kako bi saznali etimologiju i pravo znacenje imena.Suglasnicka grupa PTR, koju uzimamo za pocetni i nepromenljivi deo u analizi imena, vodeci nas preko sanskrita ( Cologne digital Dictionary ...) otkriva nam sledece : pitR - imenica, od pitaras ; gen.pl. pitriNAm ,otac,u Vedama Brihas-pati, Varuna, Prajapati, onaj iz raja i neba, izmedju neba i zemlje, otac i majka, roditelji, ocevi, praoci, preci, preminuli ocevi uopste,praoci covecanstva, orbita Meseca, otac i njegova braca ;    Lat. {pater}, { Divus/Dius/Ius-pitr, Jup-piter, Jupiter } ; Germ. {Vater} ; Eng. {father},Span.  padre .

Od rimskog vrhovnog boga Jupitera do rimskog apostola i prvog pape Pitera skoro da i nema prekida i razlike.I jedan i drugi su poglavari, predvodnici,ocevi...

U jeziku Srba slovo " p " oznacava pokoj ili mir,a kroz slikovnost u cirilici ( srbici ) portal ili prolaz.
PI (p i = mir spajati, umiriti; pi = piti). Zedj je jedan od jacih nemira. Piti = unositi (spajati) mir." p ī, pījate " (piti, napiti se, biti pijan, sans ).  IP ( i p = spajanje mirno, kretanje mirno ). PI nosi mir, IP nosi kretanje.PIT je p it > mirno ici,u miru se kretati i ziveti.

Ime Pitr bi iz svega izvedenog bukvalno znacilo  MIRNO TRAJANJE.

Da vidimo sta i koga to mirno trajanje ( mirno kretanje i zivljenje ) odredjuje citajuci segmente iz " Velesove knjige " : ''У она времена бејаше човек благ и одважан да га назваше оцем Руса ... Дужни смо боговима нашим и стога им одајемо хвалу (д-16а/2).''; ''И беху они богу послушни а разумом бистри (д-9а)''; ''Ми смо дужни да се боримо за наше унуке, да задржимо степе наше и не дамо земљу никоме... (д-10)''; ''Савест нам заповеда да речи не прикривамо... (д-1а)''; ''Борите се за земљу нашу како и доликује нама (д-3б)''; ''Словенима назваше нас јер част и славу појемо боговима. Ништа не тражимо, само славу узносимо. (д-4а)''; ''Зато молимо богове за чистоту душе и тела по угледу на претке наше (д-1/2)...''

Patrijarh : patr jar h  >  otac Jar nebeski  > Bog otac

Pojam Bog otac je iz RGvedskih vremena...Branislava Bozinovic u svom trotomnom " Recnik srodnih sanskritskih i srpskih reci " istice da je pojam Bog otac jos iz vremena usmene predaje RG Veda i da su time Rgvedjani ( Srbi u Indiji ) oznacavali svog prvog pretka - Boga,to jest Boga Oca pronoseci u vecnost jasnu misao o bozanskom,nebeskom narodu. 

Pera nije od Petar vec je od Perun i bukvalno znaci : PER - udariti,stvoriti zvuk udarom i A - ja,bog  > Perun, udarac, silni,jakiVan mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #55 poslato: 13.10.2007. 22:11 »

DRAGAN         Dar agona,dar ognja,ognjeviti,zmaj,azdaja,zmija,bacac vatre,palilac,konjanik - vitez

Poreklo i znacenje imena Dragan obicno se kod nas izvodi od prideva drag. U jeziku Srba slovo " D " oznacava dobro i dom. DRA je  (d ra )  >  dobri suncani bog Jar ,ognjeviti darovatelj dobara, jaronosni Jar. GA (g a = glagoljim ja, glagolji Bog; ga = ici pravo, bozjim putem ici = ne gresiti ). Zbog slicnosti glasova g  i k, ga  se cesto javlja i u znacenju ka ( pratilac ) te tako postaje odrednica odredjenog kretanja.

Lat. draco, italij. drago,dragone, franc. drago,  engles. dragon,  spans. dragon, nemac. drache   >  zmaj   grcki  Drakon - preterano strog,neumoljiv,svirep    Dragon  ( fr. dragon ) po Recniku stranih reci i izraza Milana Vujaklije je laki konjanik koji se po potrebi bori i kao pesak ( a koristi konja da bi se brze kretao ) .

Viteski red Zmaja (lat. Societatis Draconistrarum) bila je institucija ( slicna nizu konjickih redova tog vremena ) osnovana od Sigismunda, ondasnjeg kralja Madjarske,koji je ujedinio veri odane vitezove.Sam red je stvoren po modelu Reda zmaja Svetog Djordja osnovanog od strane srbskog viteza Milosa Obilica.
Decembra 13, 1418. posle Koncila u Konstanci, pravila Reda javno su objavljena posvecujuci ga odbrani krsta ( hriscanstva ) od neprijatelja - posebno Otomanaca i Husita.Medju dvadeset i cetiri osnivaca i clanova bili su Sigismund  Luxemburski - Kralj Madjarske,    Despot Stefan Lazarević iz Srbije, kralj Alfonso od Aragona i Napulja,Kralj Ladislav II iz Poljske,Veliki Princ Vytautas Lithvanski, Vojvoda Ernst iz Austrije,Christopher III, Vojvoda Bavarije i kralj Danske,Jacob I Lacković...
Dragon i kralj despot Stefan Lazarevic bio je jedan od najvecih vitezova njegovog vremena u tadasnjoj Evropi.Cest pobednik kraljevskih viteskih turnira,lep i obrazovan,pesnik i ratnik,bio je na meti mnogih dama iz evropskih visokih drustava,a do danas je ostala nerasvetljena cinjenica koliko je nezvanicnih potomaka u Evropi ostavio za sobom.Broj u svakom slucaju nije mali.

Red Vitezova Zmaja imao je i svoj amblem :Znak Reda poznat je kao UROBOROS,ouroboroszmija koja jede svoj rep, a alhemicari su ga koristili za simbolizovanje jedinstva onog ko zrtvuje i zrtvovanog.Simbol je vecnog kruzenja,ponovnog vracanja na pocetak,dualizam ( dva ) principa...
   
Zmija je istovremeno htonsko i suncano bice; ona ubija ali i leci, cuvarkuca je ali i unistitelj; predstavlja istovremeno i musku i zensku oplodnu snagu; u njoj su inkarnirane duse predaka; to je bice sa magijskim svojstvima, kultno bice, bice cije je ime tabuisano ...Sva ova verovanja za zmiju postoje u srbskom narodu, i sva imaju potpunu sadrzanost u predstavi zmije koja guta svoj rep. Zmajevi su zmije stare preko sto godina. Zato su zmije krilate, varniče u letu i isijavaju svetlost ili oganj oko sebe.
Kao što je naš narod verovao da svaki čovek ima svog anđela zaštitnika, koji ga prati od početka do kraja života, bio je ubeđen i da svako selo ili atar imaju svog zmaja-zaštitnika. Osnovna mu je funkcija da na prvi nagoveštaj nevremena (grad, grom, oluja…koju pravi ALA ), uzleti iz svog staništa i suprostavi se demonskim bićima koja su ih predvodila i izazivala.

UROBOROS je pojam iz jezika Srba! Uzeli Grci taj pojam, pa ga malo promenili kako ga vlasnik ne bi prepoznao i vratio svojoj kuci. Tacno ime ovog pojma je OROBORO.To je predstava kruga, a krug po definiciji nema ni pocetak ni kraj.Oro je srbska narodna igra u vidu kruga; OROBORO sadrzi ORO i na pocetku i na kraju reci; ORO je krug, pa se zato cita iz oba smera isto; i OROBORO je krug pa imamo palindrom – rec koja se cita isto iz oba smera. ORO ( horo ) je igra u slavu srbskog suncanog boga Horosa ( zmija je i suncano bice ); u predstavi koja se zove OROBORO zmija se BORI sama sa sobom i istovremeno je ROB te borbe; centralno slovo u reci je B ( buki = Bog ) i u oba smera obrazuje rec BOR, sto je kod Srba sinonim za Bog.   
Ukoliko neko tvrdi da je Uroboros nije srbski pojam neka pokusa da ga objasni bilo kojim drugim jezikom.Mnogi su pokusali - i nisu uspeli.

1431.godine kralj Sigismund je odlucio da unapredi Red i stoga je pozvao ljude plemenita roda,politicki uticajne pojedince i odane vazale da se pridruze.Medju pozvanima bio je i Vlad II, Vojvoda od Vlaske ( of Wallachia ) ,koji je bio cuvar putnih prolaza iz Transilvanije u Vlasku.Clanstvo u Redu ucinilo je da Vlad postane poznat pod imenom Dracul ( Dragul - Dragon  >  Zmaj ), a njegov sin kasnije Draculea ( " Zmajev sin " ) ili Dracula.

Red zmaja svetog Djordja Milosa Obilica i Vitezovi reda Zmaja despota Stefana Lazarevica nastavak su iskonske price Srba o Suncu, ovoga puta Djurdjevdanskom,trenutku kada kult Solarnog nadvladava kult Lunarnog,Zmaj privremeno u ponovljenom godisnjem ciklusu nadvladava Alu,kada se ojacana vera ( svetloscu i toplotom regenerisna priroda ) suprotstavlja neveri ( silama tame i hladnog ).


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #56 poslato: 14.10.2007. 19:48 »


KOSTA

HAOS – u egipatskoj religiji Haos je bilo opisno ime za podzemni svet mrtvih (svet noci i pakla). U vavilonskom verovanju to je bio prvobitni haos iz koga je nastao univerzum. U gnosticizmu bio je personifikacija prvog principa beskrajnog bozanstva.             Haos - Kaos - Chios ( chio ) - Cos - Kos

KOS  grck. Κως, turski İstanköy, ital. Coo, engles. Stan-chio ( stanje haosa,boraviste - stan Kaosa ), danas je grcko ostrvo u Dodekanesu u zalivu Kos.Ostrvo je ,prema istorijskim podacima prvo kolonizovano od plemena Kari ( Carians, Karani  - pleme Srba,karan je titula velikih vodja,upravitelja velikih teritorijalnih jedinica ,Aleksandara Veliki je od Karana ). Doriani ( Dorci ) su u XI veku pre nove ere preuzeli dominaciju naselivsi Kos kao migranti iz Epidaura.( Cavtat - u znacenju : mesto gospodara, sirenja otaca nasih ).Sa sobom su doneli kult Asclepiusa i izgradili novi tip domova cuven po cistoci i zdravlju.

AJSKULAPIJE – u rimskoj religiji bog medicine.ASKLEPIJE – u klasicnoj mitologiji bog lecenja. Obozavan je u Fenikiji i Egiptu sto se prosirilo na Grcku i Rim. U Latina se ovo ime pise kao Aescǔlāpiǔs : a (ja) + es (jesam) + cul (kul = belo) + ap = delo + i (spajanje) + us (Sunce) = ja jesam svetlo delo spajajuceg (znajuceg) Sunca. Savrseno tacno srbsko odredjenje: Eskulap je sin Apolonov , sin boga Sunca.     Jezikom Srba receno >  asklep ( as klep ) - ja klepam,ja pripremam kosilo za kosenje,ja udaram ( klepnuti ) i time ubijam.   Svima je poznat prikaz Smrti u slikovnoj formi KOStura koji KOSOM kosi duse smrtnika i potom ih vodi na onaj svet. Pri tom je manje poznato izvoriste ovog prikaza i sta mu je preteca. Zivojin Andrejic u tekstu "Serbali ili Saveanci" ("Mitoloski zbornik" br. 2, SZMS Raca 2000. god. 41-42) daje odgovor na ovo pitanje : Srbski Vrhovni Bog, u narodu cesto pominjan kao Savaot, Sava ili Safa ima citav niz htonskih obelezja i tada se javlja pod imenom Kos, Kosar, Kosidije, Kosarif, Kostro, Koster. Atributi su mu ptica kos, drvo kostan ( kostan,kastanj ili kesten ) i kosa ( kosilo,kosijer ). Kao htonicni bog on  s a k u p lj a  –  kosi duse smrtnika ( ali nije Zli Bog ) i vodi ih na onaj svet. Istovremeno, on je i Bog koji leci. Tu njegovu osobinu iskoristili su Grci prekrstivsi ga u njihovog boga izlecenja Asklepija. Da su Grci promenili ime boga Kosa pokazuje i vazno Asklepijevo svetiliste na ostrvu po imenu Kos!
   
Odmah nam se pojasnjava odkuda onoliko Kosova polja, Kosmaja, Kostajnica i veliki broj licnih imena i imena bilja u Srba koja sadrze kos. Narocito je zanimljiva biljka po imenu kostrika (Ruscus aculeatus) – dekorativna vrsta koja se upotrebljava za izradu  posmrtnih venaca. U narodnoj medicini se upotrebljava kao lek - diureticno sredstvo. U narodu je ova biljka poznata i kao vampiraca.

Dakle, kosa ( kosilo ) kosi duse i vodi ih u neki drugi svet. To nije kraj, to je i pocetak. Kos nije klasicni Bog Smrti, vec je i Bog Izlecenja. Pokosene duse trava prelaze u novu dimenziju zajedno sa svojim pokosenim telima. Potopljene u vodu zivota ( zagrejana voda, voda na koju je delovano energijom – a energija je u krajnjem smislu Sunce, Stvaranje, Tvorac, Vrhovni Bog ) one ponovo odisu zivotom, daju ozdravljenje onome ko pije i tako se zatvara krug. Vecni krug ponovnog stvaranja – zatvoren i otvoren ponovo.

Davne istorijsko-mitolosko-religiozne teme preko jezika su direktno ugradene, utkane, polozene, glagoljene u celokupno bice srbsko. Mi osecamo svoj jezik cak i kad ne razmisljamo o onome sto je sakriveno a toliko nagomilano iza svake reci. Nijedna srbska rec nije obicna. Logika i genetika naseg jezika je neponovljiva i proizlazi iz dubine vremena, bogatstva duha, materijala i procesa, koji zvuk materijalizuju u ideju, a materiju izvlace iz gena i pretvaraju u zvuk. Svi ti procesi u bezgranicnom kretanju daju rezultat: jezik Srba – cudo nad cudima.

( ...nastavice se ...)


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #57 poslato: 14.10.2007. 19:48 »
KOSTA          ( 2 )

U srbskom jeziku sinonim za rec dusa je sen. I upravo ta cinjenica prikazuje nas jezik kao duboko, dalekosezno, prefinjeno i izbalansirano vezivanje ideje i materije, sopstveno kretanje u sebe i Vascelost. Srbski jezik je osvetlen sobom iznutra, neogranicen vremenom.

Kad se govori o mirisu sena, tvrdnja da je rec o senima – dusama trava, ima svoje uporiste i u samoj alatki koja je pokosila travu -  kosi. Kosidba je oduvek bila izazov za sve one muskarce koji su drzali do sebe.U kosenju nije presudna snaga potrebna za obavljanje ovog najtezeg posla.Dobar kosac ce proceniti kvalitet trave ( socnost, poleglost, gustinu, bujnost ), vremenske uslove ( vetar, temperaturu, vlaznost ), kvalitet svog alata, svoju fizicku snagu i vreme koje planira da provede u kosenju. Tada ce uciniti najvaznije : odredice ritam ! Onim ritmom kojim pocne kosidbu tim ritmom ce je i zavrsiti. Na taj nacin ce posao odraditi najidealnije : najbrze, najkvalitetnije i sa najmanje naprezanja.Ritam kosenja je neverovatna stvar: u zavisnosti kojim ritmom zamahuje i koju sirinu otkosa tera, kosac ce razmisljati ( ili pevati ) u osmercu, devetercu, desetercu... Kosbasu ( predvodnik kosaca ) dok kosi i vodi pesmu ne mogu nadmasiti ( prestici ) ostali kosci, jer on ima idealno usaglasen ritam pokreta i ritam pesme. On time diktira ritam ostalim kosacima, a taj ritam po pravilu odgovara samo njemu. On tim ritmom pomaze ostalim dobrim kosacima da budu jos bolji, ali ih istovremeno brze zamara ( lose kosace to ne dodiruje, jer oni ne shvataju presudnu potrebnost ritma).

Ritam kosenja je u direktnoj vezi sa dance macabre ( igra mrtvaca, mrtvacko kolo ). Smrt, sa kosom ( kosilom ) preko ramena, vodi kolo koje sacinjavaju duse tek umrlih ( pokosenih ) i tako igrajuci vodi ih na onaj svet – poznata likovna predstava nastala iz verovanja da Smrt kosi duse u samo njoj znanom ritmu.Dakle, Haos (Kaos) je malo prepravljeno ime srbskog htonicnog boga po imenu Kos. Gde je sada sustini sakrivena u jeziku Srba. Haos iz koga je sve nastalo neki danasnji fizicari bi nazvali singularitet iz koga je nastalo stanje odmah po Velikom Prasku: skup energija, jos uvek bez svetlosti, prostora i mase – svet Noci i Pakla.

Ta prvobitna masa podseca na okruglu vocku koja se rasprsla u najsitnije svoje cestice, u sustinu,u sok. Taj "sok" se slagao – talozio bezeci iz Haosa (Kos). Kos, procitan s desna, daje sok. To je sustina svake vocke, svakog zivog bica. Sokovi zivota ( krv ) se u mnogim religijama izjednacavaju sa dusom. Bogovima nisu zrtvovani ljudi i zivotinje, vec njihova krv – dusa. Izrazi u nasem jeziku kao sto su krvnik ( onaj koji uzima dusu ), haos u dusi, iscedjen, bez duse, ili: s dusom u nosu ( mnogo umoran ili bolestan), rasturen, razbucan, eksplodiracu od muke, samo su nacin da se prikaze stanje ljudske singularne sustine u odredjenom trenutku KOS-a, posle koga uvek mora doci stanje SOK-a: izdvajanje, smirivanje, talozenje finih i najtananijih materija, veoma pitkih, veoma vaznih, najzivotnijih – dusevnih !

   Koliko je Kos bio znacajan kod Srba, svedoce i imena mesta u Kraljevini Jugoslaviji: Kosa, Kosavin, Kosanica, Kosancic, Kosatica, Kosace, Kosevica, Koseve (dve), Kosijeri, Kosijerovo, Kosjeric (dva), Kosijersko Selo, Kosin, Kosis, Kosisi, Kosman, Kosmatac, Kosmaca, Kosmaca, Kosna, Kosnica, Kosova (dve), Kosovac, Kosovaca, Kosovecko, Kosovi Lug, Kosovisi, Kosovica, Kosovo (tri), Kosovo Polje, Kosovce, Kosor (dva), Kosore, Kosorisi, Kostadinovac, Kostadince, Kostajnik, Kostajnica (dve), Kostanj (dva), Kostanje, Kostanjevac (dva), Kostanjevica (dve), Kostanjek (dva), Kostanjica, Kostel, Kostelski Bregi, Kostelsko, Kostelj, Kostenik, Kostanica, Kostenica, Kostijerovo, Kostince, Kostise, Kostol, Kostolac, Kostolomci, Kostomlatica, Kostreca, Kostres, Kostresevac, Kostresi, Kostrivnica, Kostrce, Kostrc, Kostur (dva), Kosturno, Kosuris, Kosci, Kosevo, Kosas, Kosino...

Postoji jos jedno Kosovo koje smo svi zaboravili - oblast i grad Luzicana/Wenda/Srba Cottbus,wendski Chosebus ( Kosevus ) :Srbski vrhovni bog Sava ovaplocen je jednog trenutka u Rastka Nemanjica, poznatijeg kao sveti Sava.Za njega se zna da je KOS,onaj koji je svojim aktivnostima na podizanju manastira i u okviru njih osnivanju prvih bolnica i skola ucinio mnogo na poboljsanju duhovnog i fizickog zdravlja naroda iz koga je potekao..

Kostana kod Bore Stankovica je ciganka kose boje kestena  ( kostana ).

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #58 poslato: 22.10.2007. 09:25 »

STEFAN                    gospodar,upravitelj,ujedinitelj,osnivac,glavar

Shtjefen,Stefan (albanski),İstfan, Stepan (azeri),Стефан (bugarski),Esteve (katalonski),Stjepan, Stipe (hrvatski),Štěpán (ceski), Steffen,Stephen,Stefan,Stephan (danski),Steven, Stefaan, Stefanus (holandski),Tapani (finski) Étienne, Estienne, Stéphane (francuski),Stefan, Stephan, Steffen (germanski),Στέφανος -Stefanos (grcki), István (madjarski),Steafán, Stíofán (irski),Stefano (italianski),Stiibun, Stiibu (japanski) ,Stephanus (latinski),Steponas,Stepas (litvanski),Стефан,Стеван,Стево,Стефче (makedonski), Stiefnu (malteski),Стефан/Stefan,Стеван/Stevan, Шћепан/ Šćepan (crnogorski),Steffen (norveski),Stefan, Szczepan (poljski), Estevão (portugalski),Ştefan (rumunski),Стефан,Степан (ruski), Stíobhan (Scottish Gaelic), Стефан/Stefan, Стеван/Stevan, Степан/Stepan, Шћепан/Šćepan, Стијепо/ Stijepo, Стево/Stevo (srbski),Štefan (slovenacki),Štefan (slovacki),Esteban (spanski), Staffan, Stefan (svedski),İstefanos (turski),Степан, Стефан (ukrainski),Steffan (velski) …

( grcki ) stephanos – venac,kruna  stephanites – ovencan,nosi krunu    ( latinski) corona – venac, krug, kolo,kruna

U Sanskritu ( jezik belih ljudi,Arijevaca u Indiji ) nalazimo : sthapati,sthapan –gospodar,kralj,guverner,upravitelj,upravnik grada, glavar,glavni domacin,glava porodice,najbolji…

Stopanstvo ( makedonski,bugarski ) - privreda,upravljanje narodnim bogatstvom   Gospodarstvo ( hrvatski ) - privreda,upravljanje narodnim bogatstvom
Stapati na jeziku Srba znaci i ujediniti             Stabilan,stablo,stalan,stan,stanovit,staratelj,staresina,stav...

Stefan,dakle,nije ime,vec je prvenstveno titula,odrednica gospodara,visokocenjenog i znacajnog upravitelja, ujedinitelja.

Najveci od svih gospodara je Sunce,njega Srbi odvajkada slave i njemu se klanjaju,njegovo ime u mnogo oblika daju sebi i svojim potomcima,njegovu krunu ( coronu ) iznad glave postavljaju,ovencavaju se ( suncev venac,krug Boga sunca ),vencavaju se ( slika boga Sunca ) i time ga priznaju za vrhovnog gospodara.Da ih time potvrdjuje kao potomke,brani i stiti od svih ovozemaljskih zala,a oni da se time ponose.U Srba u Egiptu bog sunca je i Aton, zato je i Gora Atonska ( Suncev breg ) na kojoj je hram sunca Viljev-dar ( Hilendar,Hilandar ).

Svi Nemanjici sebe ukrasavaju imenom Stefan.

Knez Lazar i kneginja Milica imali su osmoro dece,tri sina:Dobrovoj ( umro ubrzo po rodjenju),Stefan i Vuk i pet kceri: Jelena, Mara, Dragana, Teodora i Olivera.Mara se 1371.udala za Vuka Brankovica,Jelena za Djurdja II Balsica,Dragana za bugarskog cara Ivana Sismana, Teodora (Jelena) za bana Nikolu Gorjanskog ( madj. Garay Miklós),a najmladja Olivera za turskog sultana Bajazita.Despot Stefan Lazarevic rodjen je oko 1377. godine ( umro 1427.). Vladavinu nad srpskim zemljama preuzeo je od majke kneginje Milice ( a posle pogibije oca Lazara 1389. godine na Kosovu) sticanjem punoletstva. Priznavao je vrhovnu vlast turskog sultana Bajazita do 1402. godine i ucestvovao na njegovoj strani u vise bitaka: na Rovinama 1395. godine, kod Nikopolja 1396. godine, kod Angore 1402. godine posle koje je dobio titulu despota od Vizantije.Tada se priblizio Ugarskoj i od kralja Zigmunda dobio Macvu i Beograd. Srpsku prestonicu despot je osmislio kao Zapad na Istoku. Za kratko vreme, dotad razruseni i zapusteli Beograd, postao je vojno utvrdenje, gradsko naselje, privredni, kulturni i crkveni centar drzave. Despot Stefan dugo je suzbijao separatizam vlastele, izvrsio vojnu reformu, podigao manastir Manasiju, bavio se knjizevnoscu.
 
Stefanov odnos prema ženama izaziva nedoumice, što uočava i Konstantin Filozof. Odrastao je u vremenu zla, bez oca zaštitnika, s majkom Milicom koja je bila, piše Konstantin, "lepotom žena, a mudrošću Odisej". Despot je, kažu istorijski izvori, bio oženjen Jelenom, ćerkom gospodara Lezbosa, koja se pored muža nije posebno isticala. Sa njom despot nije imao dece.
- To što je suprugu zadržao u tim patrijarhalnim vremenima govori ili da je problem bio u njemu, ili da politički odnosi sa vizantijskim carem, koji mu je dao despotsku titulu, nisu dozvoljavali raskid braka - kaže naučnik Stojan Berber.
Poneki ,međutim, dovode u pitanje i despotovu ženidbu. U istorijskim izvorima piše, da se Stefan u mladosti zaljubio u Jelenu, koju je zaprosio u toku svoje posete ostrvu Lezbosu posle Angorske bitke, ali je ta idila ubrzo prekinuta vestima da mu Turci i Brankovići otimaju zemlju.
- Da li ju je kasnije doveo u Srbiju neizvesno je - kaže on - jer se jedini istorijski zapis da je to možda učinio nalazi u jednoj carinskoj potvrdi kneginje Milice poslanoj u Dubrovnik u kojoj je pisar u zaglavlju stavio da je napisana u jesen 1405. ” kad se gospodin despot ženjaše.” Problem sa tom beleškom je što o tome nigde drugde nema ni pomena, a i to što ne navodi ime neveste. Dubrovački arhiv sadrži bezbroj detalja o događajima u Srbiji toga doba, ali u njemu o despotovoj ženidbi nema ništa. Isto tako je i sa drugim izvorima, gde bi se očekivalo pominjanje takvog za državu važnog događaja.

DESPOT je mnogo odudarao od raskalašne vlastele svoga doba. Ponajviše je voleo da čita ( osnovao je u Beogradu i biblioteku ) i razgovara sa učenim ljudima. Voleo je da piše i da lično prevodi sa grčkog, kao i da odlazi u lov, a posebno sa sokolima. Uživao je u horskom pevanju duhovnih i liturgijskih kompozicija, a za svetovnu muziku, po rečima Konstantina Filozofa, nije mnogo mario, sa izuzetkom pohodne vojne muzike, za koju je mislio da je dobra za podizanje vojnog morala pri ratnim sukobima.
Stefan je mnogo doprineo ugledu i kulturi Srbije,bio je i pesnik,vizionar,prorok ,tip renesansnog svestranog umetnika koji je pri tome i vladar...

Šta znači alegorijski proročanski spis, koji će do nas doći kao "Mudrost i proročanstvije svetago Stefana Lazarevića", kojeg mnogi označavaju kao "Srpskog Nostradamusa", gde piše: "Vino će se umnožiti, trap će se razvaliti i u njemu će se udaviti veliki ždrebac" ?
Posle strašnih poraza na bojnome polju i dugotrajnih unutardinastickih sukoba velikasa, nada u sopstvene snage nije mogla biti velika, ali narod ju je prihvatio kolika god da je bila: "Iako su odletjeli ždrali, ostali su tići ždralovići, kojino će borbu nastaviti: Pleme naše umrijeti neće!"...Ne krije li se u ovome deo odgovora na price o postojanju direktnih potomaka despota Stefana. 


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #59 poslato: 23.10.2007. 07:42 »

ZMAJ             Sunce,posednik vatre,branilac naroda,zaštitnik,čuvar blaga

Jovan Jovanović Zmaj ( 1833 - 1904 )
Andrija Zmajević (1628-1694) teolog i pesnik iz Perasta-Boka Kotorska,biskup Perasta i Bara,kasnije imenovan primatom Kraljevstva srpskog.Zmajević familija je poreklom iz crnogorskog plemena Njeguši.Završio crkvene škole u Rimu i postao doktor teologije i filosofije.Interesovao sa za klasiku i sakupljao stare spise i spomenike.Iako visokog katoličkog ranga bio je verski tolerantan i drugovao sa Arsenijem III Čarnojevićem, saplemenikom iz starog crnogorskog kraja.Pisao na latinici i ćirilici ( objašnjavajući da je to jezik "slovinski" kojim se služi čitava naša nacija ).Dela : Crkveni ljetopis ,Svadja Lazarevih kćeri - Brankovice  i Miloševice, Peraški boj 1654. godine, Slovinskoj Dubravi (To Slavic Dubrovnik)...Inspiracija su mu bili dogadjaji iz svakodnevnog zivota i srbske istorije i često je spominjao Nemanju,Miloša Obilića i druge istorijske i legendarne ličnosti.

Iako je bilo govora o nekim aspektima zmaja u prethodnim tekstovima treba razjasniti poneke nepreciznosti u tumačenjima. Simbolizam zmaja je višeznačan,ali nejasan samo kod onih koji ne poznaju suštinu,to jest onih koji nisu upoznati sa mitologijom Srba.

Jedino Srbi,stari Iranci i stari Indijci ( vedanti ) jasno razlikuju zmaja od ale/aždahe/aždaje.Za bolje razumevanje mitologije Srba treba znati na samom početku da zmija i zmaj predstavljaju razvodje dva mitološka sistema gde (1) zmija odgovara htoničnom ( podzemnom ), starijem mitološkom supstratu, a (2) zmaj antropomorfnom, mladjem mitološkom sistemu oblikovanom posle izgradnje oblika državne organizacije.Zmija i vuk su dva osnovna oblika inkarnacije duša predaka ( vrhovnog boga Srba ) sa zadatkom da štite vasceli imetak jedne porodice.I dok je zmija prevashodno lunarnog karaktera,zmaj kao pojavni oblik stoletne zmije solarnog je karaktera.
Kult zmaja poklapa se sa nastankom novih državnih organizacija naroda,novim moralno-pravnim ustrojstvima zajednice i novim oblicima privredjivanja.
Kod nas najviši oblik je zmajeviti epski junak u ljudskom obličju,sa malim krilima ispod mišica,zmijskim mladežom i vučjom dlakom na mišici ( Miloš Obilić,Relja Krilatica...).    " Što god ima Srbina junaka,svakoga su odgajile vile,mnogoga su zmajevi rodili "...

Zmaj se, po etnolozima i etnografima, smatra dobrim bićem - dužan je da čuva zakleto blago,obezbedi kišu i da pobedi ale što donose gradonosne oblake, štiti useve, obezbedjuje vlagu, stara se o plodnosti stoke,ljudi i useva.. On je polučovek/poluživotinja kod Srba,lako preuzima ljudski oblik kad je medju ljudima, izgleda kao vatrena ptica duga repa koja pri letu od sebe odbacuje varnice.
Srbski zmaj voli lepe žene i pohodi ih noću kroz dimnjak,ali njegova enormna potencija crpi žene i razboljeva ih.Postoji ogroman broj obreda kako ženu osloboditi od zmaja.I kad zazdrave, nijedan muškarac ne može se porediti sa onim iskustvom od zmaja..
Iz takvih veza radjaju se ZMAJEVITI LJUDI  koji se poznaju po specifičnim znacima.Takvo dete nasledi od oca snagu,mudrost i natprirodna svojstva - zovu ga ZMAJČE ili Zmajevo dete.Jedan od njih je po predanju Miloš (K)Obilić..Istovremeno postoji pesma narodna u kojoj je jasno da Knez Lazar zna da Kneginju Milicu pohodi zmaj noću ( pripovest po kojoj je Obilić ustvari kraljevskog roda, rod Miličin, pravim imenom Nikola Vratković..).
Zmajevom decom smatraju se pored Obilića još i Marko Kraljević, Strahinjić Ban, Ljutica Bogdan, unuk Djurdja Brankovića (poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk), Zmaj od Avale, Zmaj od Jastrepca ( bio kod kneginje Milice ) , Stojan Čupić - vojvoda iz I srpskog ustanka ( Zmaj od Noćaja ) …  na slici


Od poslednjih 12 istaknutih srpskih Vitezova reda Crvenog zmaja ( Miloš Obilić i njegovi savremenici ) 11 je poginulo u boju na Kosovu Polju. Jedini preživeli vitez reda Radić Postupović postao je učitelj despota Stefana Lazarevića.U narodnim pesmama opisan je kao RAJKO od Rasine,Oblačić Rade.O njemu peva veliki vladika Nikolaj Velimirović : “ Sveti Djordje,Hristov mučeniče,svih aždaja slavni pobedniče,skruši glave aždajama svima,kad zaprete Hristovim vernima,kad zaprete narodu srbskome,da ga truju ili progutaju,skruši svetče aždaju tirjanstva,nekrštenog zlobnog agarjanstva,i aždaju svadje velikaške,i aždaju narodne nesloge,i aždaju izdaje naroda,i aždaju vjere pravoslavne,i aždaju svakoje nepravde, kao sto si nekada skrušio,ljudoždernu aždaju jezernu,još te molim Hristov vojevodo, blagoslovi Oblačića Rada,drug mu budi do večnoga grada…”     

Mnogi istoričari previdjaju ili ne žele da vide i Balšiće medju zmajevima, a Balšići su jedna od porodica koja ima krvne veze sa skoro svim familijama plave krvi u čitavoj Evropi, do današnjih dana! To (kao i mnoge druge stvari) uopšte nije slucajno. Balšića lozu su želeli svi i to ne bez razloga. Na nekoliko grbova porodice Balšić može se videti mnogokraka zvezda. Još stariji heraldički simbol koji se pojavljuje na grbovima Balšića je OROBORO, tj. zmija ( Zmaj ) koja obrazuje krug i guta svoj rep. Taj simbol se tumači  kao postojanost , nešto večno ,  tj. krv (lozu) koja teče ( postoji ) još od postanka sveta.
Ovaj simbol se mogao videti i kod nekih porodica vezanih za noviju istoriju Srba. Neki istrazivaci vide da su Karadjordjevići i Obrenovići dva razdvojena kraka loze Balšića.

U hrišćanstvu ( rekao bih da je to sa zlom namerom ) dolazi do konfuzije pojmova zmaj i ala.Zmaj se poistovećuje sa alom,to jest djavolom.U Svetom pismu (  Bibliji ) ,u Jovanovom otkrovenju,odeljak Zena i zmaj,12.4 …zmaj stajaše pred ženom koja je imala da se porodi,da joj proždere dete kada se porodi…7.I nasta rat na nebu.Mihajlo i andjeli udariše na zmaja …9.I zmaj veliki bi zbačen,stara zmija,koja se zove djavo i sotona koja obmanjuje celu zemlju.I bi bačen na zemlju,i andjeli njegovi behu bačeni sa njim…12.Teško zemlji i moru.! Jer djavo sidje k vama pun srdnje velike,znajući da je kratko vreme njegovo…
 
A onda se ,pod okriljem posebnog ogranka crkve, od Srbe preuzima i preobraća jos jedan iskonski simbol, na konju se pojavljuje sveti Georgije kako bi svojim kopljem svet nadalje oslobadjao strašne pošasti.
Ubijajuci aždaju sveti Djordje ( zmaj ) trebalo bi da ustvari brani narod od svakoga zla...