collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

 • stats Ukupno članova: 13.238
 • stats Ukupno poruka: 152.083
 • stats Ukupno tema: 10.595
 • stats Ukupno kategorija: 6
 • stats Ukupno foruma: 72
 • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: Poreklo srpskih imena  (Pročitano 188101 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #20 poslato: 14.09.2007. 23:46 »
DANIEL(A)      dvostruko bozzije ime,zasstitnik,domacin,davalac

Stara prica kazuje : Grccki Daniel od hebrejski Dani el  > Bog je moj sudija gde je din _ suditi  > DAN _ sudija   ??
Daniel - istorijska figura,liccnost iz Biblije ( knjiga o Danijelu ),primio u Babilonu haldejsko ime Belteshazzar
Dan (heb. דָּן) jedno je od izraelskih plemena, koje je prema biblijskom predanju osnovao Jakovljev sin Dan.

Evo ssta kazuje jezik Srba :

D A N  > D ( dobri ) A ( Bog ) N ( nass) - Nass Bog je dobar,Dobar je nass Bog
Dobar je i nass je jer nam daruje i Dan,Danicu,danas...i mi smo njegovi jer ga smatramo nassim prvim pretkom

Il,Al,El > ime Boga

D – Dobro    Ovo slovo se u staroj srbskoj pismenosti (vinccanskoj, etrurskoj, kritskoj, feniccanskoj ) najccessce pojavljivalo u obliku slova ili slikopisa koji su se svodili upravo na savremene oznake ovog glasa: D, Δ. Sve one predstavljale su dom ili ulaz u dom.Mozzemo primetiti da pojmovi dom i dobro stoje u uzroccno-poslediccnoj vezi. Istovremeno,oboreno na levo latiniccno D je prikaz Sunca koje se radja.
   Kod Feniccana ovo slovo je nosilo naziv daleth. Proccitana srbski, ova recc poruccuje: d al e t h = dobar Bog jeste potvrdno nebeski. Ovo odredjenje mozzemo shvatiti dvojako: Bozzji dom je na nebu, Bog je prvo ljudsko sklonisste. Grci su ovo slovo usvojili pod nazivom delta : d e l t a = dobar Bog potvrdan/tvrd Bog. Iz ovog odredjenja mozzemo zakljucciti da se od Boga occekuje potvrdnost (radjanje i Stvaranje) a od doma ccvrstina (tvrdoca). Delta je ujedno i razvodjeno ussce reka u more. Sa gledissta moreplovaca koji bezzi od uzburkanog mora, delta reke jeste bila siguran i miran kutak doma. I veliko, i malo grccko (?) slovo delta (Δ, δ) mogu biti prikaz deltastog ussca.
   Radjanje Sunca jeste veliko dobro, naroccito ako se na njega cceka visse meseci.Sunce je u nas imenica srednjeg roda ( ni mussko ni zzensko ), pa uz njega ide dobro.Lako je primetiti da dobar, dobra, dobro  imaju nastavke ar (Jar), ra (Ra), ro (kretanje on) – sve jasne asocijacije na Sunce.  Dob = d o b = dobar on Bog. Dakle, occigledno se ovo slovo odnosi na Sunce i pripadajuce mu bogove. Jar, bog plodnosti i obilja, od Boga istureni ploditelj,naroccito je posstovan.

Latiniccno d (d) = de = d jeste.

E – Est, jeste 
Est = jeste slovo/zakon potvrdan. Potvrdnost se, pre svega, ogleda u radjanju i stvaranju. Slovo E je uspravljeno srbsko slovo Ss.

Srbsko est se na razliccite naccine prelama u stranim jezicima. Kod Francuza je tu es = ti jesi, il est = on jeste. U latinskom jeziku prezent jednine glagola biti glasi: sum (jesam, sam), es (jesi), est (jeste) –  ccist srbski jezik. U engleskom jeziku je east (ccita se ist) = istok. Istok jeste mesto gde se istinski radja (istacce) sin Onoga Koji Jeste. Engleski istok u sebi pomiruje srbsko est i ist tako ssto je u est ugradeno slovo a (Bog).

Danijela mozzemo ccitati i kao dan i jela.U ovom slucaju jela je odrednica Boga ( jer je jela zzenski pratilac boga Bora  ).

« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:46 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #21 poslato: 15.09.2007. 11:41 »
JELEN(A)     sunce,pratilac,putnik,boginja,svetla,sjajna,mudra

Elena,Helena   ( grccki ) helene > sjaj,blistavost 
Selena  > ( grccki )  boginja Meseca,Mesec na nebu 

Ssta kazuje jezik Srba:

J EL E N  > znajuci Bog je nass,nass Bog je Sveznajuci ( premudri )
LEN  > onaj koji je dole i koji se sporo ( sporije od Sunca ) krece

Jelen je sveta zzivotinja u Srba,a njegov religijski smisao i kultno znaccenje ottkrivamo preko crtezza i artefakata joss u praistorijsko doba.Iz tih vremena polaganja jelenskih rogova u grobove pokojnika tragovi su otkriveni i u nekropolama Lepenskog vira i Vincce.

" Ova vrsta pogrebnih priloga predstavlja arhaiccni simbol smrti,ali oznaccava i ponovno radjanje,obnavljane zzivota i ponovno vaskrsenje pokojnikove dusse..."   Bojan Jovanovic,dr Dragoslav Srejovic

" Od zagrobnog dara u praistoriji ,jelen je postao htonski simbol sa osnovnom oznakom vodicca dussa umrlih ( ka Bogu ).Ta smena nastajanja i nestajanja ocrtava krug pretpostavljenog,veccnog,besmrtnog zzivota i njegovog cikliccnog obnavljanja u okviru kruzznog koncepta vremena."

" Vec nakon nekoliko dana po odbacivanju rogova na kraju zime ( mlado Sunce ) ,jelenu zarastaju rane na rozzisstu i poccinje rast novih i lepssih rogova koji svoju krajnju veliccinu i lepotu dostizzu krajem leta u vreme parenja ( najjacce i oplodno Sunce )."

Rogovi jelena su personifikacija sunccevih zraka,sunccevi zraci su simbol svesti i spoznaje,sunce je izvor posebnih energija.

 
Joss malo o Helenima,Jelinima,Jeleni,.Ilijadi,Troji...

H ELENI  >   H ( nebo,nebesko... )  > nebeski narod,jeleni > poklonici kulta boga Sunca
« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:48 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #22 poslato: 16.09.2007. 22:05 »

SLOVENKO,SLAVENKO   ( 1 )

Srbsko zvaniccno jezikoslovlje ( i ne samo ono ) polazi od "davno utvrdjenih istina" da su Srbi odnekud dossli na Balkan u nekakvom sedmom seobnom veku, divlji, nepismeni i genocidno raspolozzeni prema domorodacckom stanovnisstvu.Sve dobro primili su od umnih Grka, Latina, Germana, Albanaca, Vizantije, Vatikana... Pismenost nisu imali sve do pojave Cirila i Metodija.

Svako neslaganje bilo koga sa ovako utvrdjenim stavom i stanjem donosilo je izopsstavanje iz institucija,ccesto i iz drusstva pa i zzivota. Drugim reccima, kontinuirano je vrssen genocid nad kolektivnim pamcenjem. Srbska Akademija ( SANU ) postala je zatvorena, kastinska organizacija nespremna za bilo kakve promene kad je u pitanju srbska istorija, jezik i duhovnost. Priznati danas tako occiglednu istinu o Srbima znaccilo bi priznati najtezzi moguci zloccin – zloccin nad sopstvenim narodom, zloccin nad njegovom prosslosscu i buducnosscu. Na to nije spreman (bar za sada) niko od nassih zvaniccnika.

Da li je bilo dovoljno ubedljivih dokaza koji bi pomogli da zvaniccnici promene svoj stav?

Na ovom svetu ne postoji ni jedan jedini dokaz da su Srbi dossli na Balkan bilo kad, a najmanje u sedmom veku.

Zvaniccnici se grccevito drzze, k’o pijani plota, za "ccuveno delo" vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta.To je spis koji nosi naziv "O narodima" gde se spominje navodno naseljavanje Balkana Srbima i Hrvatima. Na nauccnom skupu u Nissu, aprila 2004. godine, organizovanom od strane visse organizacija koje se bave nepriznatom srbskom istorijom, lako je dokazano da je ovaj spis nevesst falsifikat nastao u XVII veku u jednoj od hrvatsko-vatikanskih "majstorskih radionica".

Nasuprot ovom dokazanom falsifikatu postoje na hiljade neoborivih dokaza o anticckoj starosti Srba, njihovom zzivotu u svim delovima Sadassnje Evrope, severne Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka,dela Azije i dalje.

Da navedem samo jedan: Svetislav Bilbija je preveo sve etrurske tekstove (oko 10.000 tekstova). Misteriozno pismo za koje se tvrdilo da je neprevodivo, otvorilo se korisscenjem zvuccnih vrednosti srbske cirilice! To direktno znacci da su Etrurci i Srbi isti narod, da je danassnje srbsko pismo kontinuitet najstarije svetske pismenostiVinccanske pismenosti!!

Zvaniccna nauka se bori protiv istine koristeci dve osnovne taktike.
Prva se sastoji u isturanju "topovskog mesa" – svesno zlonamernih protivnika svega ssto je afirmativno a srbsko, i isturanje onih koji su susstinski dobronamerni,ali i potpuno neuki kad je u pitanju anticcka srbska istorija. Mnogo podmukliji naccin je druga taktika – cutanje. Zvaniccna nauka se prema svim tim neoborivim dokazima ponassa kao de ne postoje, kao da nisu objavljeni. To je poznati odnos nizzeg prema vissem duhu,to je poznati princip koji nisu izmislili nassi "akademiccari".

Kako na srbske recci gleda nasse zvaniccno jezikoslovlje danas?   
   
Prva knjiga "Etimolosski reccnik srpskog jezika" iz 2003. godine ( iza koje je stala SANU ) antisrbska je tvorevina koja ima za cilj zatiranje srbskog jezika i srbskog kolektivnog pamcenje kroz otudjenje vlasnisstva nad autohtonim srbskim  reccima.
Naccin na koji su autori sagledavali srbske recci – sraman je. Zakljuccci koje su pritom iizvodili –  joss su sramniji.

Primer1
jakrep (sskorpija) je, sa gledissta srbskog jezika potpuno jasna jer znacci jak rep. Susstina sskorpije jeste jak rep cciji se vrh nalazi iznad sskorpijine glave i nosi smrtonosnu otrovnu zzaoku.
Medjutim, etimolossko tumaccenje ove recci je "biser" medju biserima" nasseg zvaniccnog akademiccarskog jezikoslovlja. Possto je tom jezikoslovlju zabranjeno postojanje srbizama u stranim jezicima, ovi moralni i nauccni jadnici su bili primorani da jak rep  proglase turskim narodnim jezikom??

Nasse zvaniccno jezikoslovlje se ccvrsto drzzi nakaradnog pravila: ako u srbskom i u ma kom drugom (stranom) jeziku postoji ista ili sliccna recc, srbska recc je obavezno preuzeta iz tog jezika!!

Ovakvo pravilo radja ogroman broj iznudjenih gluposti. Na hiljade je nedvosmisleno srbskih recci u evropskim jezicima, ukljuccujuci i one  jezike koji, po toj nakaradnoj nauci, objektivno te recci nisu ni mogli primiti od Srba jer narodi nisu ni imali dodira. O takvim reccima se u nassoj nauci cuti. Kad se te recci jave u nassem jeziku, na njih se primenjuje gore pomenuto pravilo. U cilju podrzzanja takvog pravila izmissljen je i primenjivan nekakav indo-evropski jezik i izmissljane su pricce o razliccitim seobama koje su u datom vremenu i istorijskim uslovima bile nemoguce. Tako, na primer, Kelti su predstavljeni kao narod koji u razliccitim vremenskim intervalima prekriva ogromno evropsko prostranstvo, a potom nestaje sa tog prostora volssebno se seleci na daleka Britanska ostrva. Kelti su, tako, zziveli i ovde na Balkanu, Srbima su dali (ostavili) veliki broj svojih recci, toponima i druga nemerljivo velika dostignuca, a potom su napustili pradedovska ognjissta da bi najbolji geografski kutak na svetu ustupili, iz ccista mira, Srbima.

Da li iko normalan mozze u to poverovati?

 ( ...nastavice se...)

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #23 poslato: 17.09.2007. 09:00 »


SLOVENKO,SLAVENKO     ( 2 )


Kako dela srbski jezik?  Dela preko slova koja nose poruke, dela preko dvoslovnih, troslovnih i duzzih jezicckih odrednica, dela preko recci gde se svaka recc javlja kao odrednica. Nijedno slovo, nijedan slog – nissta u srbskom jeziku nije sluccajno. Prefiksi i sufiksi u tvorbi recci su u potpunosti nesluccajni jer svako slovo u njima ima svoj duboki jeziccki i duhovni smisao. U srbskom jeziku ne postoje proste i slozzene recci. Sve recci su slozzenice. Ccak su i srbska slova svojevrsne slozzenice. Jedino ona u odnosu na sve svetske jezike imaju ime i smisleno znaccenje,jedino u srbskom jeziku redosled slova ( od prvog do poslednjeg ) daje smislenu poruku.

Kako treba posmatrati srbske recci?  Odgovor je veoma dug, mnogo duzzi od ovih zapisa.Sva "slova" je nemoguce dati. Nije moguce (za sada) navesti ni sva znaccenja jezicckih odrednica, jer srbski je jezik ccudo najvece.

Srbski jezik je mocna ssifra,do sada jedva naslucena,koja otvara tajne svemira.On je deo tajni postignuca NIkole Tesle i mnogih Srba koji su zaduzzili ccoveccanstvo.

Jezik je zzivo bice.Razmisljajuci na svom jeziku mi se ne damo lako pokoriti i zato je mnogo uradjeno na stvaranju simbolicckog,sinteticckog i iscedjenog jezika.Zato je moralo "merak" pretvoriti u " cool " i kuliranjem doci u stanje otupelosti, podanisstva i prepusstanja "civilizovanijima".
Nosioci azbuke i kulture pismenosti,Srbi,mogli su veoma lako asimilovati u sebe sve ostale neazbucne kulture i narode, i to je bila ta opasnost koja je davno prepoznata i trebalo ju je po svaku cenu sprecciti.


Da bi pokazali koliko je srbski jezik veliki uzecemo dve srbske recci ( ovako treba biti sagledana i svaka druga recc iz srbskog jezika i tek tada ce biti moguce sa sigurnosscu tvrditi da (ni)je pozajmljenica ).

Laparati (brbljati) u sebi sadrzzi: l (ljudi), la (dole, prizemnost – brbljivost je bezvredna, nekulturna osobina), ap (delo), ap (voda – recci teku kao reka), lap (mekoca, nedostatak ccvrstine – na brbljanje se ccovek ne mozze osloniti), pa (= opet, ponavljanje – brbljivac se stalno ponavlja), apa (otac – brbljivac ne prestaje da "radja" recci), apa (zadah – brbljivac ne zatvara usta pa mu se mozze osetiti zadah), apa (neka zzivotinja kojom se plasse deca, zzivotinja koja ape – brbljivci verbalno ujedaju, nepodnossljivi su pa ih ljudi izbegavaju), lapa (cciccak – brbljivac se kao cciccak zalepi za sagovornika), par (najmanji broj uccesnika. Brbljivac ce brbljati i sam, ali najvisse voli da ima sagovornika koji samo slussa), apar (nepar – sagovornik/slussalac brbljivca ce pokussavati da raspari,da pobegne ), ar (jar, jara – vatrenost prati brbljivce), ara (papagaj je poznat po brbljanju i ponavljanju), rat (sukob makar nepostojeci i izmissljeni daje brbljivcu dodatnu agresivnost), at (ici bez prestanka, prevrssiti meru, ubiti: brbljivac brblja bez prestanka, nema meru u priccanju  te "ubija" sagovornika ), ati (preci preko – brbljivac ce bezbroj puta preci preko teme i ponavljati jedno te isto na razliccite naccine), aparat (sprava za neku namenu – podrazumeva i govorni aparat), parati (parati ussi zvukom, smetati ussima: brbljanje se i tu uklapa), arati (pustossiti – brbljivac je u stanju da opustossi "bojno polje", da rastera sve uccesnike razgovora)...

Evo i jedne "strane" recci sagledane ukratko: badava (besplatno, bez naknade, rekosse akademiccari turcizam) =  ba (dussa) + dava = dussa dava, dussa daje, dato iz dusse pa se ne naplacuje. Srbski jasno, jednostavno i lepo. Recc je proglassena turskom samo zato jer postoji i u turskom jeziku.

Zvaniccno, Ba je pojam iz stare egipatske religije. Ka, Ku, Ssu, Ra, Tu – takodje. Al, El, Il, An... – svi oni vazze za pojmove iz stranih religija i jezika. Medjutim, kad se te recci provere u srbskim reccima, otkriva se da su izvorno srbske jer se,izmedju ostalog, i dvostruko potvrdjuju – i levim i desnim ccitanjem.

Da se kojim sluccajem svaki srbski lingvista, od onih koji su se visse ili manje "occessali" o SANU, MS, Univerzitet ili neku sliccnu instituciju izborio samo za jednu srbsku recc, danas ne bih bilo potrebe za pisanjem ovih tekstova. Ovako, imali smo elitu koja je od svog osnivanja susstinski samo presipala opsste fraze iz ssupljeg u prazno. Rad na reccnicima jeste veliko Akademijino (nedovrsseno) delo. Medjutim, pametan ccovek mora postaviti pitanja: Zar je moguce da najumnije glave ovog naroda ne smeju da razmissljaju svojom glavom? Zassto ne smeju, ko im to brani? Ko je toliko mocan da natera srbskog akademika da u najvazznijem srbskom reccniku napisse da je "jak rep" turski jezik? Ko je toliko mocan da ih natera da sliccne gluposti ponove i kad su u pitanju na hiljade drugih srbskih recci? Ili treba da pomislimo da iza uccinjenih (ne)dela stoje pretnje sa jedne i velike nagrade i privilegije sa druge strane?

( ... nastavice se...)                                                                                                               Slavissa Mljkovic,goran laz


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #24 poslato: 17.09.2007. 18:29 »

SLOVENKO,SLAVENKO   ( 3 )   

stara pricca : SLOVENI - velika grupa indoevropskih ( !! )  naroda srodnih po jeziku i kulturi, postali su ukrsstanjem raznih plemenskih i jezicckih ( ?? ) grupa u istocnoj i srednjoj Evropi, krajem stare ere i u prvim vekovima nove naseljavali su tzv. staru postojbinu Slovena : predele od Odre na zapadu do gornjeg i srednjeg toka Volge na Istoku,od Balticckog mora na severu do Karpata i srednjih tokova reka Buga,Dnjepra i Dona na jugu.
Sloveni su,prema nekim istrazzivaccima ,ime dobili po tome ssto SLOVE,govore istim ( sliccnim ) jezikom.
SLOVENKO : pripadnik slovenske skupine naroda,znaccenje nepoznato.

Ssta kazuje jezik Srba :

S = slovo/zakon (slovo = knjiga = zakon). L = ljudi/ccovek -slava (glas, ugled nadaleko poznat) = s (slovo/zakon) + l (ljudi) + av jav, a = ja) + a (Bog) = slovo/zakon ljudima javlja Bog. Ovo je poruka da biti slavan znacci biti pismen (uccen) i posstovati Bozzje zakone. Pismenost, uccenost i zakonoslovnost Srba uccinila je da budu prozvani Slaveni = Sloveni;VE (v e = znajuci jeste; ve = gore, napred),
VEN (v e n = znajuci jeste nass; v en = znajuci Bog):
-   vena (krvna zzila koja vodi krv ka srcu). Ona zatvara krug u kome kola (kruzzi) krv;
-   venac (ukras od cveca u obliku kruga) = ven jak = Sunce jako. Nevesta se venccava vencem (suncem), krunom od cveca;kralj se venccava Suncem ( krunom > koronom Sunca - zlatnom i sjajnom )
-   venuti (gubiti svezzinu, sahnuti; gubiti snagu) = ven + ut ( "uṭh, uṭhati  – obarati"  > sanskrit ) = Sunce pada,utihne. Priblizzavajuci se svom zalasku Sunce gubi snagu. Najbrzze vene ccovek kad gubi krv.Veza ven – vin (kriv) – krv. Biljke kojima je preseccena vodena zzila na vetru i suncu brzo venu. U latinskom jeziku vetar je ventus = ven + tus (duss, t < d, s < ss). Odlika vetra je kretanje. Prema tome, ven duss = pokretna dussa. Njegovo kretanje, sadrzzano u odrednici ven, je u vezi sa kretanjem krvi u veni. Kretanje vazduha izazvano je razlikom u temperaturi – Suncem;
-   venjak (hladnjak od lisnatog granja, senica) = ven jak. Ovde jako vene snaga Sunccevih zraka.

Iz navedenog ,sa prvobitno odredjenog terena slovo,sloviti,govoriti zajednicckim jezkom prebacujemo se sada na srbski teren,teren SUNCA.Upamtimo karakteristiccne recci - Kolo,venac,Sunce,krv,crveno (kao krv)...

Prevodeci tekstove sa etrurskog jezika ( jezik prastanovnika danassnje Italije koji su sebe nazzivali Rasena ) Svetislav Bilbija je na jednoj zlatnoj ploccici iz grada Pirg(y) pronassao rec CLVENI.Ne prepoznajuci u prvi mah njeno osnovno znacenje,on ju je u inicijalnom publikovanju prevoda 1984.godine oznaccio kao KOLONI,oni koji ce ,uz slobodu ,na upravu i korisscenje dobiti i zemlju od prethodnog gospodara.

Upravo ta recc, KOLOVENI ,osnova je pricce koja sledi ...

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #25 poslato: 18.09.2007. 08:43 »

SLOVENKO,SLAVENKO  (4 )

karakteristiccne recci - Kolo,venac,Sunce,krv,crveno (kao krv)...

Za srbsku duhovnu matricu od znacaja je da su njeni drevni mitsko-magijski uzori zzilavo opstajali boreci se ccesto sa primamljivijim i savremenijim idejnim obrascima.To bih ja nazvao genetskim otporom.U srbskom pravoslavlju,koje je visse od mnogih drugih formi hrisscanstva poprimilo nacionalna obelezzja saccuvani su mnogi elementi drevne religioznosti.

Za Srbe je poznato da su od svih indo-evropskih naroda ( Arijevaca ) najbolji i najverniji ccuvari prvobitnih verovanja.Ono ssto je nastavilo da zzivi kao oblast drevne srbske religije su starinski kultni obicaji.Stara bozzzanstva ,koja su nassi preci posstovali,pred naletom modernizama postajala su znatno prerussena   " zahvaljujuci " zdruzzenom dejstvu verskih i jezicckih razmimoilazzenja.

Sagledavajuci prosslo kroz religiju i mitologiju Srbima su bile svojstvene ,pre svega, dve mitologije:lunarna ( mesec ) i solarna ( sunce),sa napomenom da je prva vezana za matrijarhat ,a druga za patrijarhat.

Objasnimo sada KOLOVENI  ( kolo , venac ).


"Koloni (Coloni) drustveni sloj u Rimskoj imperiji. Istoricari rimskog prava ne znaju da objasne kako su koloni slobodni a istovremeno su, po njihovim navodima, i robovi (sto su u javno pravnom smislu, dve suprotnosti). ....

Istinsko znacenje reci je KoloVeni ( SuncaRod ) Skracivanje i kamufliranje osnovnog znacenja Kolo(Ve)ni.

Po istom principu skracivanja nastala je i rec kolonija iz reccci KoloVenija koja je sinonimno znacenje civilizacije RASsija

Istinsko znacenje reci je KoloVenija (Sunca Rod I ja) Sunca rod sam i ja. "   NAJSTARIJA CIVILIZACIJA I SRPSKI CUDOTVORCI, Bozidar Trifunov Mitrovic, doktor pravnih nauka _iz Moskve.


Posstujuci Sunce kao Boga i kao izvor i centar svega ( sveta) Srbi su i tvorci heliocentricnog poimanja sveta.I da ponovim - narod koji toliko slavi Sunce ( Koloveni,Srbi,Surbi,Surabi,Sorabi,Zorba,Zorben,Wenden,Veni,Veneti i joss najmanje hiljadu ...) da ga smatra najvissim i najvisse isturenim ( nebeskim ) gospodarom ,da ima toliko liccnih sunccanih i sunccevih imena, ne mozze biti nissta drugo nego NEBESKI narod.

U varijantama pojavnih oblika genericckog Koloveni krije se joss ponessto.Nabrojimo neka od suimena : Kolovenci,Slovenci, Venci, Veneti, Weni, Wenden,Feni,Feniccani,Kolutari,Kolodari,Koledari,Koleda...

Stari Grci ( i mnogi istorijski zapisi tog vremena ) grupe plemena Kelta ( savremeno Celts ) nazivaju Keltoi i Galatai.Karakteristiccne suglasniccke grupe kod ovog naziva su K L D i G L T .Posle prvog ccitanja i prethodnih objassnjenja sasvim je jasno da se radilo o KOLODARIMA.

Ukoliko su Kelti Kolodari,a jesu,opet istoriju moramo okrenuti naglavaccke...

 
(...nastavice se...)

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #26 poslato: 18.09.2007. 17:34 »
ISUS                                Isa,Isaija,Isaije,Isail,Isailo,Jessa,Jesus,Jezus

stara pricca : grccki Isaias od hebrejskog Yessayahu  >  Bozzji spas

a sada srbska pricca :  Videli smo u prethodnim nastavcima da su Srbi preSloveni,Kolodari,sunccani,potomci Boga Sunca,rodjaci Boga Sunca...Da objasnimo sada znak koji je poznat pod imenom Chi Rho,hi ro,labarum,Konstantinov krst,( H)hristogram,Hristov monogram i da vidimo neka od objassnjenja koja su do sada poznata.Chi-Rho amblem se definisse kao prvi hrisscanski krst.Kao prehrisscanski simbol iz davnih vremena Chi-ro je oznaccavao i srecu.Postao je hrisscanski simbol kada je prihvacen od rimskog imperatora Konstantina ( oko 312.g.nasse ere ) u simbolickom znaccenju prva dva slova imena Hrista ( chi,ch > ch,k  i rho,ro,r > r ).Po objassnjenju Oca Eusebia,u predveccerje bitke na Milvianskom mostu, imperator je u snu video ovaj znak i ccuo recci "pobedicess u ovom znaku ".Pricca je interesantna ,ali je malo verovatna,a istorijska kazivanja su da se Konstantin preobratio ( ako se uopsste preobratio ) u hrisscanstvo tek na samrtnoj postelji.U svakom sluccaju,amblem je u Konstantinovoj vojsci BIO prisutan kao standard, kao vojna oznaka.

Pre nego je postao Hristov monogram chi ro je bio monogram Kronosa,boga vremena,kao i amblem nekoliko solarnih bozzanstava.Chi rho se koristio i u alhemijskim tekstovima da oznacci vreme.

Sve navedeno vraca nas na Sunce,vreme,boga vremena,srecu.
Pogledom na sliku amblema videcemo krug ( kolo ),venac,slova H i R, i odmah nam je jasno da je ovo srbski znak,znak KOLODARA.
Slovo H proccitano srbski je nebo,visina ( h je i u matematici oznaka za visinu geometrijskih slika i tela )
Slovo R u ovom sluccaju je RA - srbski bog Sunca,Sunce bog,kretanje sunca,vreme

Povratak nas je ponovo doveo do ILIJA >  Bog Otac,Ilie,Ilius,Julije  >   osa sveta,drvo zzivota ,Catena mundi

Occe nass,izze jesi       onaj koji jeste,onaj koji spaja
Occe nass,osa iesi        onaj koji je nebo i zemlja
Occe nass,isa hriza       onaj koji si zlatna osa ( sunce ),osa krsta
Occe nass,isa iesu        onaj koji je reinkarniran i spussten na Zemlju
Occe nass,Isus jesi       onaj koji je kroz sina produzzen,Isus krsta
Occe nass,vreme jesi    onaj koji je besmrtan

Bog Otac   Bog Ilija     Babo Ilija     >   Isus je ,dakle,ILIJA
« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:51 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #27 poslato: 18.09.2007. 22:12 »
ISUS     ( 2 )

Isus Hristos,Isus Kristos
Occe nass,Isus jesi       onaj koji je kroz sina produzzen,Isus krsta
isa krsta,osa krsta
Hris - grccki Chrysos > zlato                ... > sunce,od sunca
Christos - grccki  > pomazanik,namazan svetom mascu,osvecen

J.Chevalier,A.Gheerbrant "Rjeccnik simbola"  KRIST    > sinteza temeljnih simbola svemira,simbol neba i zemlje ( po svojoj bozzanskoj i ljudskoj prirodi ) ,vazduha i vatre,groba i uskrsnuca,krsta,knjige evandjeoske poruke,osi i sredissta svijeta,zzrtvenog janjeta ,kralja pantokratora,gospodara svemira,gore svijeta na Golgoti i ljestava spasa,on je simbol uspravnosti,svjetlosti,sredissta osi.Krist ima jedinstveni privilegij da poistovecuje posrednika i dvije krajnje tacke koje valja sjediniti.             jagnje > Agni ( oganj ) bog vatre u srbskoj Indiji

Slovo H – Hjer (h je r = nebesko je kretanje).H ( ciriliccno,srbica ) je predstava krsta. Krst je simbol neba i Boga. Tako i zato se u srbskim reccima slovo H javlja kao nebesko.
   
JAH (j a h = znajuci Bog nebeski; j a h = j e b; ja h = ja nebeski, ja nebo):jahati (kretati se sedeci na nekoj zzivotinji) = ja h ati = ja nebom preci preko. Sunce nebom prelazi preko u barci Arki (Jar, Ra) ili to ccini koccijom koju vuku konji belci (Horos, Horo, Hors).
Hor (nebesko on kretanje) = Horo, Hors, Horos – srbski Sunccev bog;

HOROS,HORUS – takodje zvan od Grka i HARPOKRATES. Egipatski bog sunca,njegovi roditelji su bili Izis i Oziris.Predstavljen je u ljudskom obliku sa glavom sokola kako nosi sunccev disk.
   
   Veza izmedju imena srbskog Horosa i egipatskog Horusa je occigledna.Srbski Horos zdesna glasi Soro H = Zoro Nebeski = onaj ko se pojavljuje na nebu u zoru. Razlika izmedju ova dva naziva i nije razlika jer su ROS i RUS oznake srbskog naroda. H (nebeski) + O (On) + RUS, i Nebeski On Ros, pokazuju da je narod koji mu je dao takva imena smatrao Sunce svojim pretkom, rodonaccelnikom naroda koji nosi odrednicu ROS, RUS, RAS. Ove tri kratke recci, ccitane zdesna sadrzze OR ( zlato u rodanskom francuskom ), UR (gospodar) i AR (Jar).To definitivno skida svaku sumnju u poreklo imena i dokazuje da je misirski Horus srbski bog sunca.
   HORUS = H (nebo) + O (on) + R (kretanje) + US (sijati) = nebesko on kretanje sijajuce.
   Misirsko ( egipatsko ) ime ovog boga je HERU. Proccitano zdesna glasi: UR (gospodar) E (je) H (nebo) = Gospodar je neba. Heru, proccitano zdesna, glas: U (uk, uccenje) + REH (rek, h = k) = uccena rek (recc). Pojmovi recc i reka imaju isto izvorisste jer teku  i teccne su.Opet potenciranje srbskim jezikom da je Sunce umno.
   Horus se javlja i kao HERU-UR, tj. Horus stariji {to mu i ime kazze: Heru je gospodar neba, a njegov gospodar (UR) je HERU-UR.
   Horusov sin ili Horus Dete nosi ime HERU-P-KHART. Ovo KHART proccitano zdesna glasi TRAK H ,odnosno trag nebeski. Sunce jeste najjacci trag na nebu, ali i kao sin, kao potomak, predstavlja najvazzniji trag svom ocu.
   Da li je ime Harpokrates (ime kojim su ga nazivali Grci) grccko, ili su i njega nadenuli Srbi?Ccitano zdesna, glasi: SET AR KOP RA H.
-   Set je zli bog koji je ubio svog brata Ozirisa. Seta je, posle duge borbe, ubio Horus. Klasiccna pricca borbe svetla i tame;
-   Ar ili Ra,je bog sunca Jar koga povremeno izjednaccavaju sa Horusom;
-   kop: da li za KOP treba trazziti znaccenje u zakopati , pokoj  ili kob – svejedno je, smisao se ne gubi;
-   H je oznaka za ono ssto pripada nebu.
U imenu ovog boga vidimo sadrzzanu borbu sila mraka (Set) i sila svetla (Jar), iza koje se uspostavlja nebeski Raj (Jar). Ili: Seta Jar upokoji (zakopa – bi njegova kob) pa tako Ra(j) osta na nebu.
   Drugi deo imena sadrzzi KRAT i tako predstavlja onog koji krati vreme. Sunce, samo po sebi, predstavlja meru za vreme. Prolaskom Sunca prolazi i vreme, krati se, ima ga sve manje i manje svakom zzivom bicu. KRAT = K (kako, kao) + RAT = kao rat.I rat krati vreme (zzivote) uccesnika. KRAT (KHART) zdesna sadrzzi TRAG. Kad se prvi deo imena, HARP, proccita zdesna, glasi PRA H = pra nebo, najstarije nebo, najstariji na nebu, Bog Neba. PRAH = PRAG (k = h). Prag je sinonim za istok a Harpokrat je simbol izlazeceg Sunca.
   ORO je narodna srbska igra koja se igra u ccast boga sunca Horosa. Recc koreografija je nastala od belezzenja koraka u oru tj. u kolu. Kod Rusa oro = horovod, a dok se igra, svira muzika ili peva horovodniy. U ruskom horosso = dobro, lepo, >i zvedeno je iz Horosovog imena. Liccna srbska imena Hrs i Hrsoje su direktno izvedena iz Horusovog imena.

HOR:
-   hor (grupa, skup; skup pevacca, grccka recc ? ) je skup koji peva himne srbskom bogu Horosu;
-   hora (vreme, ccas, latinska recc ? ) je od Horosa. Sunce je oduvek bilo mera za vreme;
-   horan ( oran,voljan, raspolozzen) je od Hora, koji je uvek raspolozzen, uvek u kretanju;
-   horda (gomila osvajacca koji pljacckaju i unisstavaju, mongolska recc ? ) = hor da = Hor dao, Hor daje. Izvorno, horda je uredjena ljudska (srbska) zajednica koja zzivi u ritmu Sunca i koja posstuje Sunce. Naravno, bilo je potrebno proglasiti srbske recci nesrbskim da bi se opravdalo njihovo postojanje u anticcko vreme;
-   horizont (prividna graniccna crta izmedju neba i zemlje, grccka recc ? ) postoji zahvaljujuci Suncu (Horosu, Horu) koje omogucava vid;
-   horo (vrsta kola, oro). Srbi igraju kolo u slavu Kola (Sunca)( u kolu izgovaraju I HA - Ilija,nebeski bozze ) i igraju horo (oro) u slavu Hora (Sunca). Za to vreme peva hor;
-   horoz (pevac, petao, persijska recc ? ) zorom najavljuje izlazak Horosa;
-   horoskop (prikaz polozzaja zvezda u trenutku neccijeg rodjenja, grccka recc ? ).

Navodno grccko, latinsko, mongolsko i persijsko poreklo ovih recci predstavlja glupost nametnutu missljenjem da ne postoje srbizmi u anticckim i svim drugim jezicima.

Horus je prikazan kako jezdi nebom i u kvadrigi,kocciji koju vuku ccetiri konja.U engleskom jeziku imenica HORSE znacci konj.


 

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #28 poslato: 19.09.2007. 15:12 »


HORUS   ( 2 )

stara pricca (o  HORA )  : 
U grcckoj mitologiji Horae (Ωραι - bukvalni prevod ccasovi,vreme) bile si tri boginje koje su kontrolisale vremenski sled,tri vremenska ciklusa poznata Grcima ( prolece,leto i jesen ).Kceri Zeusa i Themis.

Hora je vrsta igre u krug koja se srece u mnogim zemljama i gde se uz manje varijacije,uglavnom isto naziva.U Grcckoj chorea,u Bugarskoj horo,U Rumuniji hora,u Montenegru oro,horah je najpopularnija narodna igra u Jevreja,horovod kod Rusa,korovod kod Poljaka,karagod kod Belorusa...

ssta kazze srbska pricca  :
U mnogim tekstovima izbegava se da se pomenu Srbi i srbsko ime.Kad god je nessto i po imenu i po karakteru srbskog porekla - o tome ne sme biti govora,to treba prekriti drugim izvorima i drugim objassnjenjima.Tako je i ovoga puta.
Ipak,mi vec znamo gde je izvorisste.
Ono ssto je interesantno primetiti to je da je i koreografija same igre i naziv igre isti,da je to vezano za jedan ssiroki geografski prostor i da karakter igre poticce iz jedinstvene duhovne matrice.
To ssto su originalno srbsku igru prihvatili i drugi narodi ( razlicciti jedino po novom imenu koje su dobili tokom vremena ) ne treba da ccudi,iz jednog izvora ide jedna reka,ma koliko se kasnije granala i meandrirala...

Da su Horus i Isus jedno hiljadu je identiccnosti pa da navedemo neke :rodjeni su od devica ( ccistih majki ),jedini sin boga Ozirisa odnosno Jahwea,majka imenom Meri odnosno Miriam,ime oca na zemlji Seb odnosno Jo-seph,kraljevskog su ( uzvissenog ) porekla,najavljeni majkama od strane andjela,rodjeni na isti datum u Decembru,pastiri su bili svedoci poroda,kasniji svedoci rodjenja tri bozzanstva odnosno tri mudraca,u detinjstvima Herut pokussao da ubije Horusa odnosno Herod Hrista,prossli su kroz posebni ritual inicijacije u istoj godini ( 12 ),ne postoje podaci o zzivotu izmedju 12te i 30te godine,krssteni u reci Eridanus odnosno Jordan,krssteni u tridesetoj godini zzivota,onaj ko ih je krstio kasnije ostao bez glave,iskussavani odvodjenjem iz pustinje na planinu od Seta odnosno Sat-ane,oba se oduprli iskussenju,imali dvanaest uccenika,hodali po vodi,izgonili demone,leccili bolesne,vracali vid,Horus povratio oca iz mrtvih - Hrist Lazara iz groba,preobratili se na planini,razapeti,razapeti uz dva razbojnika-lopova,sahranjeni u grobu,reinkarnirali se posle treceg dana,uskrsnuce javljeno zzenskim glasom,najavljeno hiljadugodissnje carstvo u novom pojavljivanju,spasioci  ccoveccanstva, bogoccovek i jedan i drugi,simboli vino-ribe-pastirski sstap, i jedan i drugi govore " ja sam..."...   

Vracanjem joss malo u prosslost dolazimo do sumersko/mesopotamskog Gilgamessa ( Izdubar ) na koga se takodje mogu primeniti isti gore navedeni atributi.Pricca se ,dakle,PONAVLJA kroz vreme.
Ne treba biti mnogo uman i zakljucciti da se imena menjaju,da se vlasnici imena i teritorija menjaju nasledjujuci na ovaj ili onaj naccin sve proteklo,ali da susstina ostaje.

Ko je nosilac prvih susstinskih odrednica zakljuccite sami !

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #29 poslato: 19.09.2007. 19:57 »
UROSS       

stara pricca   :   madjarski   ur -  gospodar


Ssta kazuje jezik Srba :

U – Uk  = uccenje.
   U starim slikopisama znak za glas "u" prikazivan je udicom, ali i uvala, udubina, utrina, ublina, uzao...
   U sanskrtu je ("ukṣ, ukṣati – vlazziti, prskati, sskropiti, rasprskavati, ssikljati, emitovati seme kao bik). Na ovaj naccin povezuju se umnost i velika oplodna moc. Drugim reccima, Bog je najumniji i najplodniji, ljudi kao bozzji potomci moraju pokazivati umnost i plodnost – dva pojma koji su medjusobno neodvojiva ( zbog toga postojimo ) .Plodnost podrazumeva umnost i obrnuto. Nevolja je danas medju Srbima ssto mnogi za sebe misle da su umni, a bez ikakve su plodnosti. Takvi optuzzuju plodne da nisu umni.
   U glagoljskom pismu ovaj glas se pisse slovom  Uzzica.Znamo vec, ig/izz upucuje na duzzinu. Plodnost i umnost je imaju. Plodnost i umnost su vezani za Boga a on je u trojstvu.Graficcki prikazana i Uzzica kao slovo je u trojstvu jer je ccine tri osnovna elementa. I kod nje imamo usmerenje na dole, ka Zemlji koja je nosilac rodnosti.
   Slovo U ima brojccanu vrednost 400.

R = kretanje/recc (jer recc je kretanje).

O – On = on.
U srba je "on" liccna zamenica i  On = Bog.
Kod Francuza "on" je neodredjena zamanica = neodredjenost. Bog jeste najveca neodredjenost.
   U kritskom slikopisu ovaj glas predstavljan je crtezzom oka. U feniccanskom pismu znak za glas O nosio je naziv ain = oko. Ako ain proccitamo srbski, dobijamo: a i n = Bog spaja nas (nass). Istovremeno, a in = Bog jeste. O jeste Bog jer je O = Sunce. Zato ssto je O = oko/Sunce, Etrurci su u pisanju zamenjivali slovo O slovom V (vidim/znam ) jer je tesko isklesati ovaj znak koji se veoma ccesto javlja u reccima.Grci slovo O zovu omikron ( o malo ) = om (vedski sveti slog = um) + ik (gore, visoko) + r (kretanje) + on = mislece visoko kretanje on – jasna poruka da se jednacce O i Sunce.Drugo grccko "o"slovo je omega (Ω, ω) ( o veliko ) = om eg a = umna izduzzenost ja. Iz ovog odredjenja mozzemo zakljucciti : da se ovo "grccko" slovo razvilo od nekog slikopisa zmije; da je ovo slovo umna izduzzenost jer se, kao poslednje slovo odnosi na  duzzinu (umnog) alfavita. Ako omega sagledamo kao o + mega = on veliki,mega = m eg a = misleca izduzzenost ja. Sve ssto je veliko podrazumeva neku izduzzenost. Prema tome, nema ovde grcckog jezika.
   Kod Misiraca oko se dvojako vezuje za bogove: kao hijeroglif oko i kao krug u ccijem sredissti je taccka.
   U glagoljici se glas O belezzi slovom,znakom koji je u Srba poznat kao ocilo, ognjilo, kresivo, ccakmak. Occigledno je u vezi sa vatrom i svetlom. On = Bog, Bog = Div = svetlo, vatra. Da je ovo ocilo u vezi sa Suncem, svedocci to ssto je okrenuto ulevo. Po izlasku Sunce prelazi nebeski put juzznim nebom. Okrenuto je levoj, severnoj strani.
   Slovo O ima brojccanu vrednost 70.

Oss = ssirok,veliki,jak

Uross je Horos,Kourros,SUNCE,nosilac plodnosti,kralj,gospodar

....i sve to mozze biti madjarskog porekla,ukoliko se pokazze da su Madjari po poreklu Srbi.Da li ste videli nekog kosookog Madjara ( jer se govori da su oni Hunskog porekla ) _?!  A za Bugare tvrde istorici da su tatarskog porekla ! Nessto im je zasigurno ispravilo kosine occiju .« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:52 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #30 poslato: 19.09.2007. 23:23 »
VUKASSIN    Vukov sin,sin VUKA,Srbin

U srbskom narodu gotovo je nemoguce prebrojati sva imena koja u sebi sadrzze odrednicu  " vuk ". I to uopsste nije ccudno.I sam Vuk Karadzic je objassnjavao znaccenje imena navodeci da je u narodu verovanje da vuk razgoni zle i zzivotu pretece sile.

" Ccoveku ne govore visse glasovi iz kamena,biljki i zzivotinja,a ni on visse ne govori s njima u uverenju da ga oni ne razumeju.Njegov je kontakt s prirodom izgubljen,a time i jaka emocionalna energija koja je delovala na tu simboliccku povezanost "        Karl Gustav Jung

Prema verovanju srbskog naroda dusse umrlih ( preci ) najccessce se otelovljuju u zzivotinjama,domacim i divljim,velikim i najmanjim. Uglavnom su to zmija i vuk odnosno pas kao vukov dvojnik.U jednoj nassoj uspavanki nalazimo zanimljivu potvrdu ovog stava o mitskom vuku : " Nini sine,vucce i baucce.Vuccica te u gori rodila.[/u]"

Ponovimo joss jednom niz predaka u Srba : tata (otac),deda,pradeda,ccukundeda, navrdeda,kurdjel, askurdjel,kurdjup, kurlebal, kursula, sukurdol, surdepacc, pardjupan, ozzmikura,kurajber,sajkatava,beli orao,HROMI SIVI VUK,Sunce.

Za razumevanje znaccenja imenovanja predaka ovog niza treba razumeti :
vuk > kurjak > k u r  jak > hromi sivi vuk > jaka i oplodna snaga musskarca,musski polni organ, je jak ulati (ulazi) on ( ejaculation,ejakulacija ) 
hromi sivi vuk > krivak > musski polni organ > jaka i oplodna snaga musskarca

V – Vjedi  = vidim/znam jeste dobro 
uk - na sanskritu  ukṣ, ukṣati > vlazziti, prskati, sskropiti, rasprskavati, ssikljati, emitovati seme (ejakulacija)
vuk - onaj koji vidi i zna da dobro rasprskava seme,car ejakulacije,srbski bog sunca Jar,
car ejakulacije > car uk > proccitano zdesna k....

U sanskrtu je k u r, kurati – ispusstati krike. K U R = k ur = kao ur, kao gospodar. Zakljuccujemo da su ispusstati krike i zavijati u saglasju,a zavijanje je svojstveno kurjaku. Istovremeno,u sanskrtu je kurkuraḥ = pas .Ova recc se izgovara kao kurkuraha = k ur (kao gospodar)+ kurjah + a (ja) = kao gospodar kurjak ja. I pas je poznat po zavijanju i sa vukom je u bliskoj "rodjacckoj" vezi. Ova sanskrtska recc ga u potpunosti izjednaccava sa kurjakom.

U latinskom jeziku lupus = vuk, kurjak = lup + us (sijati) = sijajuci lup. Possto nismo navikli da vuka sagledavamo kao svetli, sjajni, sijajuci, da vidimo ssta mozze biti lup
U sanskrtu je up, lumpati – lomiti, lupati,lumpovati,povrediti, dokopati, opljacckati .Ova znaccenja bi oznaccila vuka kao zver koja pljaccka stada i povredjuje zzivotinje.Medjutim, susstina nije u tome. Lup je u stvari lub (p < b) = ljub = ljubav. To je u vezi sa svim pisanim o pojmu kurjak = k u r jak, rodonaccelniku najbrojnijeg anticckog naroda – srbskog naroda.

U sanskrtu je:
- lubh, lubhati – biti zbunjen, smeten, uznemiren, biti u duhovnom neredu, rastrojen, cceznuti strasno, biti zainteresovan, mamiti, zavoditi, izazivati zzudnju, pohotljivost. Ovde lako prepoznajemo osnovne osobine zaljubljene osobe. Lubh = lub (ljub) + h (nebo, Bog) = ljubav nebeska, ljubav Bozzja; lubhati =  lub (ljub) + h (nebo) + ati (preci preko) = ljubav Bozzja pressla preko;
- lubdhaḥ – lovac, pohotljiv ccovek = lub (ljub) + d (dobro) + h (nebo, Bog) + aḥ (aha = jaha, jah = j e b). I lovac, i pohotljiv ccovek ovde se odredjuju kao od Boga dobri ljubavnici i  j e bacci. Kurjak (vuk, lup) jesu lovci, ali jesu i pojavni oblici srbskog Vrhovnog Boga, mitskog pretka, kome je Stvaranje i radjanje (oplodnja) osnovno "zanimanje";

( ...nastavice se....)


« Poslednja izmena: 24.05.2008. 10:53 sanja »

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #31 poslato: 20.09.2007. 08:40 »

VUKASSIN   ( 2 )


- "lubdhakaḥ – lovac, zvezda Sirius"  = lub d h ak aha = ljubav dobra, nebeski jaka, jebaccka. Ovde nedvosmisleno imamo izjednaccavanje lovca (vuk, lup, kurjak), dobrog ljubavnika i zvezde Sirijus (Pasja zvezda). Pas i vuk su srodne zzivotinje koje se, videli smo, i u znaccenju lako zamenjuju. Lup, proccitano zdesna, glasi: p (pokoj, mir, svemir) + ul (vatra) = svemirska vatra. Bul = b (Bog) + ul (vatra) = Bozzja vatra. Tek sada jasno vidimo zassto se latinski vuk (lup) odredjuje kao sijajuci.

I iz ovog primera vidimo da je srbski Vrhovni Bog u tesnoj vezi sa zvezdom Sirijus, a srbski jezik odluccujuca spona izmedju latinskog, sanskrtskog i, videcemo, jevrejskog jezika.

Jevrejski otac nacije  je Avram: Av (onomatopeja lavezza, sinonim psa) + ram (rom, hrom) = hromi pas. U jevrejskom jeziku njegovo ime se prevodi kao Uzvisseni Otac.Proccitano srbskim pismom, av = a (ja, Bog) + v (vidim/znam) = ja znam; znajuci Bog. Avramova zzena je bila Sara: s (slovo/zakon) + ar (Jar, bog plodnosti) + a (ja, Bog) = slovim Jarom ja, ili: slovi Jar bog. Drugim reccima, Sara je zzena koja ce roditi (radjati). Ili: s a r a = slovim ja reccju/kretanjem Bozzjim. Proccitano zdesna, Sara glasi: a (ja) + ras (Ras) = ja Srbkinja.
Avram i Sara radjaju sina Isaka koji ce, uz Bozzju pomoc, izroditi mnogobrojni narod. Isak = is ("iṣ, eṣati – ubrzati, odaslati, hitnuti, podsticati, nadahnuti, ohrabriti, pustiti da tecce" ) + ak (jak, a = ja) = onaj koji jako podsticce, odassilje, nadahnjuje... Njegovo ime, procitano zdesna, glasi: ka (pratilac, + si (si, jesi) = pratilac jesi. To je u skladu sa ulogom koju ce Isak imati po ugovoru  sklopljenim izmedju Avrama i Boga. Isak je imao sinove-blizance, Isava  i Jakova. Isav je bio lovac: is ("iṣ, iččhati – zzeleti, cceznuti, zahtevati, nameravati, nastojati da se nessto dobije ,iskati )  + av (lavezz = pas) = iskati psa, onaj koji iska psa. Lovcu to i prilicci, od lovca se to mozze i occekivati. Ime Isav negde se javlja i kao Ezav: ez (jes, z < s) + av (pas) = jesam pas.Prepoznatljiva osobina ovog Isakovog sina bila je prekrivenost dlakom. U jevrejskom ezav = dlakav. Naravno, ovo je povratak nebeskog Psa ( zvezde Sirius ) medju ljude da nastavi njihovo ssirenje. Jakov = jako + v (vidim/znam) = jako znajuci, jako videci (Sirius je kod nekih naroda poznat kao Occna Zvezda). Zdesna: vo + ka (pratilac) + j (spajanje) = vo pratilac spajajuceg, vo pratilac spajanja. Vo (bik ) je bozzanski simbol plodnosti. Buducnost stoccara pokazala se izvesnijom od lovaccke. U jevrejskom jeziku ime Jakov znacci Onaj koji drzzi petu, jer se Jakov rodio trenutak nakon Ezava drzzeci ga za petu. Ovo je jasna asocijacija na uzajamno uslovljeno i povezano kruzzno kretanje Sirijusa A i Sirijusa B, koji su jedan drugom "za petama".

Mitski predak Srba je kurjak (vuk), pa veliki broj pojmova i bogova vezanih za prosslost Srba sadrzze odrednicu k u r ;veliki broj bogova koji su u direktnoj vezi sa srbskim narodom (javno ili tajno) ima odliku  h r o m o s t i ili vezu sa vukom.

U sanskrtu je: - " bhagaḥ – " Delitelj ", milostivi bog, blagonakloni bog, zasstitnik, jedan od aditja, sunce, Mesec, sreca, bogatstvo, napredak ( u Rg vedama); - bhagā – dostojanstvo, veliccanstvenost, izvrsnost, lepota , zzenski polni organ  - bhagam – ljubav, ljubavno zadovoljstvo, polni odnos

Ovde se vidi da je Bog jasno i nedvosmisleno povezan sa davanjem, lepotom, ljubavlju, polnim odnosom.Osnova bhag = bag (Bog) + h (nebo) = Bog nebeski.

U srbskom jeziku postoji recc bag (bangav, hrom) – jasna poruka da je srbski Vrhovni Bog hrom (plodan). I recc bogalj (osoba sa tesskim invaliditetom – ukljuccujuci i hromost) pokazuje uzroccno-poslediccnu vezu Bog – Bag – hromost = plodnost.

"Hromost" onih koji su zaduzzeni za oplodnju ( koji "ramlju" ) dodatno potvrdjuje sanskrt: ramaṇaḥ  – ljubavnik, suprug, ime boga ljubavi,ramaṇam – radost, uzzivanje, sparivanje, polno uzzivanje,udaram – materica

Da malo sagledamo srbsko-sanskrtske recci:
-   ramaṇaḥ = ram (srbska odrednica plodnosti) + an (umno zzivo bice; Jan = Sunce) + ah (= jah = j e b) = plodno bice jebe = ljubavnik, suprug, bog ljubavi;
-   ramaṇam = ram (odrednica plodnosti) + an (umno zz`ivo bice; Jan = Sunce) + a (Bog) + m (misliti) = plodnost zzivog bica daje Bog misleci, ili: plodno Sunce bog misleci;
-   udaram = uda (voda) + ram (plodnost) = voda plodnosti,plodna voda = materica.

Rom (ram) = kriv, onaj koji krivi ili hramlje (romlje). U srbskom jeziku su krivak  i krivac sinonimi za musski polni organ (k u r . .). Zato je u latinskom curvo = iskriviti, curvus = kriv, curvatura = krivina.Recc kurva sada mozzete objasniti i sami.
 
   Ovo je  konaccan odgovor zassto je mitski Srbinov predak vuk navodno hrom. To je ssifrovana poruka, poruka kojom se zzeli saccuvati potrebna informacija, veza sa Stvaranjem u kome najvazzniju ulogu ima RAMANAH = RA (bog Sunca i plodnosti, Jar) + MAN (Bog, ccovek, dussa) + AH (= JAH = JEBacc) = Bog/ccovek oploditelj, ili: RAM + AN (bice) + AH (= jah = JEBacc; Bog nebeski) = ramajuce (krivo) oplodno bice; ramajuci Bog nebeski.


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #32 poslato: 20.09.2007. 16:45 »

VUKASSIN    ( 3 )

Belezzeci recci, nassi daleki preci su u belezzeno ugradjivali svoj duhovni supstrat u najssirem smislu. Jedan delic svekulturnosti bica nassih predaka, upravo svojom neprevazidjenom dubinom, odrzzao se do danassnjih dana.Tu je i verovanje da se ono najdragocenije mora sakrivati-ccuvati-braniti po svaku cenu.

IME, kao neodvojivi, pripadajuci atribut, moralo je imati ( i imalo je kod Srba )  posebnu zasstitu. Detetu je na rodjenju, pored pravog imena (koje se nije svima odavalo) davano i lazzno ime ili nadimak, ccesto uvredljive sadrzzine. Urok i svakojake zle sile su uvek napadale ono najbolje, najvrednije, najznaccajnije. Lazzno ime je imalo zadatak da bude istureno spram zla, kako bi se zasstitilo pravo ime (liccnost).

U Srba je ccesto zaklinjanje: "Imena mi mog”. Iza toga se krije shvatanje da je ime neodvojivi deo liccnosti. Ukoliko se izgubi ime, ukoliko se ono okalja, nije izgubljen samo pojedinac tog imena, vec i mnoge buduce generacije, jer ime se prenosi i pronosi.

Imena bogova su takodje bila sakrivana, jer su od imena ccoveka, porodice i plemena znaccajnija bila. Jedan od naccina sakrivanja imena bogova bilo je pisanje "od nazad" ili kombinovano. Ovaj sistem kriptozasstite primenjivao se i za druga znaccajna ili tajna znanja koja je trebalo preneti samo odabranima. I u sistemima pisanja sleva u desno, i zdesna u levo, postojao je taj kombinovani metod zasstite najznaccajnijih informacija.

" Lupus est homo homini "  Plautus ,Titus Maccius ( 254 - 184 pre nasse ere )   "Asinaria"
" Homo homini lupus est "  Hobbes Thomas ( 1588- 1679) "Leviathan"       > Ccovek je ccoveku krvnik ( neprijatelj )
Srbskim bi se jezikom reklo : Uman umnome Srbin je !

U anticckoj Grcckoj,kada je u pitanju Hermes (Hromes ), Herodot nam saopsstava da su Pelazgi (dakle, Srbi) bili ti koji su prvi pravili njegov kip "sa ukoccenim musskim udom" i da su od njih to najpre nauccili Atinjani (koji su i sami, po Herodotu, vecinom bili Pelazgi = Srbi), a potom su to nauccili i ostali Heleni ( Jelini ,Jeleni ).
Herodot, na istom mestu, kazze da su Mezi ( Srbi ) najvisse posstovali bogove Baka, Jarosa (Jarila) i Kevu (svi bogovi plodnosti). Njihovi kraljevi su slavili Hermesa (Hromesa), zaklinjali se njegovim imenom i smatrali ga za svog  p r e t k a.

Ssirom Evro-afro-azije, svuda gde su zziveli Srbi, odrzzavale su se svetkovine posvecene plodnosti, bogu Dionisu (Baku, Bahusu). Glavni "uccesnik" svetkovine i mnogih procesija bio je upravo K u r Jak tj. falus. Evo kako Herodot opisuje te sveccanosti u Egiptu: "Umesto falosa (koji su nosili Heleni ) oni su izmislili neke kipove, duzzine jednog lakta, koji se pokrecu pomocu jedne zzice, i njih nose zzene po okolnim selima, kojom prilikom se sramotni deo musskog tela, koji je skoro toliko velik koliko i ceo kip, stalno dizze i spussta. Pred njim ide jedan sviracc u frulu, a iza njega idu zzene i pevaju pesme o Dionisu ".
Ove svetkovine ( bahanalije ) su u Rimu poprimile takve neobuzdane orgijasticcko-razvratne dimenzije da su ccak i Rimljanima bile preterane, te ih je Senat ukinuo 186. godine st.e.

Jedno bozzanstvo takodje privlacci pazznju zbog osobina i njegovog prisustva kod svih srbskih plemena, kako u Aziji, tako i u Evropi. Zove se Davos ili Daos, bozzanstvo ratnika slicno Jarosu, a odrzzalo se sve do hrisscanskog vremena, pa i nessto posle njega. Neki od istoriccara vele da se pod imenom Daos podrazumeva VUK kod Frizzana (Frigi,Brigi > Srbi ).

ROM je ,videli smo ,srbska odrednica velike plodnosti.Da vidimo sada ulogu Srba kada je u pitanju grad ROMA ( Rim ), ko su bili Rom-ul i Rem i ulogu vuccice koja ih je ,po legendi ,odgajila...Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #33 poslato: 20.09.2007. 23:19 »

VUKASSIN      ( 4 )

Ako je rodonaccelnik jednog velikog i nadasve kulturnog naroda hromi vuk, sasvim je logiccno da i jedan Romul, osnivacc-rodonaccelnik Grada,plemena i kulta (koga je, gle ccuda, dojila vuccica ) bude hrom tj. ROM. Grad Rim = Roma. ROMA = ROM (Romi) + A (bog) = Romi Bog.

ROMA, proccitano zdesna, glasi AMOR – bog ljubavi ( pa zato i plodnosti ). Medjutim, to ime znacci A  MOR ( Bog Smrti ). Pravo ime boga ljubavi je ROM  A, jer je Romi Bog taj koji je izrodio najmnogoljudniji, srbski narod. Ja ovde joss povezujem: posle smrti Romul je proglassen za boga po imenu Kvirin. Ne krije li se u ovome joss jedan KRIVI(N), kao kod Hermesa (Hromes), ili u Indiji bog koji hramlje, rama, hrama, a zove se Brama: BRAMA = B (Buki = Bog) + RAMA (Bog koji ramlje).

Hromi predak nacije je iskljuccivo odlika verovanja srbskog naroda.HRAM je sveto mesto mitskog srbskog pretka koji hramlje!

LUPERKALIJA – rimska sveccanost posvecena Faunu ili Panu. Luperki ("vuci – ccuvari"), obucceni samo u jarece kozze ( bog Jar ) jure oko Palatinskog brda. Obred je namenjen zasstiti domacih zzivotinja od vukova. Luperki takodje udaraju zzene remenjem od jarecih kozza kako bi se obezbedila plodnost.

U veccni "hromi" grad, grad Hromog Boga (Roma = Rom A), osnovanog od hromog Romula tj. Kvirina (Krivina), slavi se vuccji praznik, srbske " hrome " zzivotinje koja je simbol grada jer je vuccica othranila – occuvala Romula uz pomoc detlica; romi Romul je sin hromog Marsa = Jarilo,a detlic je simbol boga Jarila.
Ove sveccanosti su posvecene plodnosti, a pricca o zasstiti od vukova je tu da zamagli occigledno. Jareci simboli u vidu kozznih ogrtacca i remenja su tu samo da zaokruzze vezu izmedju Jarila ( jarac ), Romula, Kvirina, Amora  i srbskog Hromog Boga (Kurjaka) koji izrodi najmnogoljudniji narod Evro-afro-azije.

Legenda : ...tako Romulu pripadne čast da osnuje grad. On odmah uze plug i zaore brazdu oko Palatina. Izbačena je zemlja predstavljala zidine, a na mestima gde je Romul nameravao izgraditi gradska vrata, podigao bi plug, tako da ralo nije ostavljalo nikakav trag.Rem, zavidan bratu, narugao se niskom zidu i preskočio ga. Romul nije mogao dopustiti da bilo ko napozvan ulazi u još nesagrađen grad, zato napadne brata i ubije ga govoreći: Tako ubuduće propao svako ko pređe moje zidove! U novo naselje Romul primi pastire iz okoline, lutalice i izbeglice iz Lacija, a grad po njemu dobije ime Roma tj. Rim.

ROM ( r o m ) plodnost sunca i zemlje    ( zemljoradnik )
REM ( r e m = kretanje jeste mislece).R e = kretanje jest  ( stoccar )

Pricca iz legende jasno ukazuje na trenutak kada se stanovnisstvo jasno podelilo na zemljoradnike i stoccare i kada je pocceo zavrssni sukob oko zemlje,to jest oko gradskih i prigradskih medja.Ubistvo Rema ( stoccara ) oznaccava kraj nomadskog zzivota i prelazak na novi naccin korisscenja teritorija ( plodnost zemlje - ROM ).Treba istovremeno posebnu pazznju obratiti i na prijem u grad izbeglica iz Latia ( Lacio,Lazio...).Oni ce nessto kasnije postati deo vladajuceg sloja pod imenom Latini ( a pravi izraz je Lautini ).

Po legendi Romul i Rem poticcu od boga Marsa ( Mares,Ares,Jares,Jar - srbski bog sunca ) i rodonaccelnici su novog zemljoradnicckog poretka na danassnjim prostorima centralne Italije.
Istorijski potvrdjena cinjenica je da su prvi stanovnici Rima bila srbska plemena Raseni ( Etrurci ) ,Dardani, Sabi i Latini iz plemena Volos.Sabi (Samniti, Savini,Sabini,Sabeli,Oscani ) su bili prvo pleme Srba koje je doccekalo prvi udar etnicckog ccisscenja od dossljaka - pretezzno ostataka porazzenih vojski (ratni veterani ) koji su trazzili prostor za naseljavanja.

To je u poccetku bila ccuvena OTMICA SABINJANKI ( ccitajte Srbinjanki,srbskih zzena )...

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #34 poslato: 22.09.2007. 07:23 »

VUKASSIN          ( 5 )

U epskoj narodnoj pesmi " Zzenidba kralja Vukassina " prvi stih glasi :" Knjigu pisse zzura Vukassine u bijelu Skadru na Bojani..."
Iz stare pesme se razabire da je Vukassin kao kralj stolovao u ( prestonom gradu ) Skadru ( kako sam vec napomenuo govoreci o Trojanskoj bici ) i da se reka zove Bojana ( secanje na boj iz pomenutih davnih perioda ). Savremeni jezikoslovci , u nameri da nove ccitaoce malo blizze upoznaju sa srbskim jezikom, recc  " zzur " objasnili su sa sitan,zzgoljav,zzurav praveci pritom veliki (ne)namerni propust.Kakvi god da su ,a pogotovu u pesmama ,kraljevi retko mogu da budu sitni i zzgoljavi.

Srbsko slovo ZZ ( >I< ) – zzivjete = zzivite. Naziv ovog slova je dat u obliku zapovednog naccina. To je izuzetan moralni i filozofski stav proistekao iz vidjenja ( shvatanja ) onoga koji je zzivot dao ( JA sam vam zzivot dao,ja sam vam dao deo sebe,sada ste nebeski jer ozzivljeni zzivite,vi ste nadalje vidljivi deo mene nevidljivog )...

Srbi smatraju Sunce svojim prvim pretkom ( SUrabi - Su > sunce ).

U srbskim reccima slovo "zz" treba sagledavati kao zzivot ili zziveti.

U starim kritskim i drugim slikopisima, ovaj glas predstavljan je zzrvnjom, Suncem, sklupccanom zmijom, paukom, zvezdom koja sija. Jasno je da zzrvanj daje hranu neophodnu za zzivot; Sunce omogucava zzivot, njegovi zraci podsecaju na krake ciriliccnog slova zz; sklupccana zmija (zzmija, poljski) zzmije/dzmije (drema) na suncu i cceka plen; i zvezda zrakasto (zzrakasto) rasipa svoje zrake; pauk sa svojim nogama i telom licci na slovo zz. Dakle, imamo pojam zzivot, pojmove koji ga omogucavaju i pojmove koji poccinju slovom zz ili na njega licce.

Svetislav Bilbija dobro uvidja povezanost ovog slova za zzar, zzarenje, zraccenje. Shodno tome, isticcem recc razzanj (kolac na koji se naticce meso da bi se peklo okretanjem iznad zzara) = ra (onaj koji daje, Sunce) + zz (zzivot) + anj (an, zzivo bice). Razzanj se ovde odredjuje kao bice koje daje zzivot. To nekima mozze zvuccati ccudno, jer se na razzanj naticce ubijeno zzivincce. Razzanj je naprava koja se okrece. U ovoj recci imamo poccetno Ra = Sunce koje se prividno okrece oko Zemlje, imamo an = zzivo bice. Razzanj je "zziv" jer se neprestano okrece, imamo centralno slovo zz – dakle kretanje. Istovremeno, samo slovo zz licci na zzivotinju koja je nataknuta na razzanj. Recc razzanj, proccitana zdesna, glasi: na zzar, ssto je njegova osnovna namena.

Ciriliccno slovo ZZ se javlja i kao najstariji srbski simbol u srbskom osnovnom grbu.Mnogi su to proccitali kao 4 S ( tj. Samo sloga Srbina spasava[/u]).Levo i desno S ( ocila ) u gornjem delu grba daju prvo zz,u donjem delu imamo isto,to jest drugo zz.

Jeziccki posmatrano ovaj simbol je simbol Stvaranja,oplodnje, radjanja,zzivljenja ... Zato je potpuno iskljuccena sluccajnost u prikazu dva slova ZZ u grbu (gornjeg i donjeg zz ) ,to je obelezzje dva zzivota,dva sveta o kojima je vec bilo govora - Jav i Nav.Srbi veruju da se zzivot nastavlja i posle smrti,a sve to je lako vidljivo i danas u obrednim ritualima i kod rodjenja i kod umiranja.

zzur   >  zz ur  > zzivotni gospodar,Sunce,prvi predak,rodonaccelnik
     


Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #35 poslato: 22.09.2007. 19:01 »

VUKASSIN      ( 6 )      Vuka - sinU knjizi " Odlomci istorije Srba " iz 1872. godine jedan od najvecih Srba Miloss S. Milojevic ( nazzalost zaboravljen danas ) izmedju ostalog pisse :

" ...II. Sanskritska recc sou (su) znacci - prekrasni,jarkosvetli,blistajuci, rumenobeli,divni, sveti, preuzvisseni...rodjaj ( porodjaj ), to jest, samu radnju kojom se vrssi i svrssava akt po kom se dete razdvaja od majke.A ta je recc sou od hrdu ili srdu - srce , tj. naccela,poccetka,ili onog iz ccega se ssto stvara ili ozzivljava..."

Sunce nas stvara i ozzivljava,i Sunce je stvoreno i ozzivljeno.

" ...III. Takodje,sanskritska recc souni - suni > jasno,svetlo,blistajuce, rumenobelo,divno,jasno, preuzvisseno, prekrasno sveto, ono ssto je rodjeno,s i n. Ova je recc takodje od one prve i znacci to isto : s i n,sunce,sinuti,sunuti,blistati se,svetleti se,veliccanstvenost,svetost, bozzanstvenost...Kao sin znacci odvojak, odeljenost,rastavljenost...od prvobitnog uzroka i naccela srca - u nassem narodu trbuha - i predstavlja za sebe jednu vec nezavisnu ,odvojenu,divnu i preuzvissenu celinu...ova ista recc kad ne oznaccava sina nego i sunce,opet znacci odvojenost,zasebnu celinu,samostalnost...,jer se i Sunce radja i ono se,za vreme radjanja odvaja, a po rodjenju vec je se odvojilo od nebeskih prepona ili okruzzavajucih ga tela,iz kojih se,kao sin iz srca ili utrobe,javlja na ovaj bozziji beli i svetli svet.Tako isto i sve recci koje su od ovog korena znacce takodje svetlecu i blistajucu odvojenost,odvajanje, zasebnost... Ukratko,sin i sunce jedno isto znacce kod starih sanskricana ili prastarih Srba : svetlost,belinu,rumenilo,belocrvene vlasi,silu,toplotu, zzivot, moc, jaccinu, snagu,preuzvissenost..."

" ...IV. Od ovih je recci postala starosanskritska  ser  koja znacci : (1) porodicu,ili nasse semja,koleno ,u Velikorusa pri Volgi Serbo je porodica,u Belorusa Sjabri - rodjaci,zadrugari ;u Luzzicckih Srba : Sorbi - braca,rodjaci Surbi - braca,rodjaci Sirbo - braca rodjaci ,tj. ljudi ili razni cclanovi od jednog istog oca,roditelja praroditelja...Od ove recci je i sanskritska sa-bva koja znacci trajanje,stanovanje,zzivljenje...ukupnog jednonarodnog , na jednom mestu i u jednoj okolini,kojeg se prostor predstavlja u nas od skracene sanskritske recci sabva koja je nasse " soba ".(2) U udaljenijem,rasprostranjenijem pojmu od ove iste sanskritske recci :ser postala je stara germanska "sipja-sibja">pleme,rod;kod Slovena :Semja,Simja pleme,rod,a otuda je i semenisste,zadruzzni zzivot ili zzivot nassih rimokatolicckih kaludjera. (3) Ide pojam gornje recci joss dalje i znacci to isto sto i danassnja indijska recc serm,tj.naciju,narod,ogroman i veliki od jednog i istog korena,roda...,koji vec ,kao ogromna masa jednog naroda ,zzive u svojim opsstinskim sklopovima.Ovoj recci SERM odgovara nassa Semberija,Serberija, Sarbadija...koje znacce silu,mnosstvo,veliccinu rasplodjenog jednog istog naroda,od jednog oca i matere,od jednih roditelja,odnosno oca i majke i koji sastavljaju bratsku ukupnu i jednostavnu narodnost..."

"...V. Od gornje je recci postala sanskritska - sarm - ,koja znacci udaljavanje,pokazivanje,prestavljanje nekog savrssenijeg napretka od obiccne gomile i mnosstva jednorodnog bratskog naroda,dakle : savrsseniji opsstinski zzivot od zzivota  serm .Od ove je postala recc  sarda. 

"...VI. Sardha ( sarda ) i sarbha ( sarba )  koje znacce silu,mnosstvo,uzvissenost jednog i istog naroda od jednog i istog praroditelja;bratski narod sa jaccim drusstvenim vezama koji dolazi u borbe i sukobe sa drugim narodima i nad kojima se i pokazuje njegova sila,mnosstvo...Ovoj recci odgovara nassa : Sarba, Sjarbi,Sorbi,Surbi,Serbadija, Sorbadija,Surbadija, Sjarbadija,Sirbadija...jer sanskritsko "a" pretvara se u "e,i,ja,je"...pa ovo u odnosu prema tudjem znacci : narod sastavljen od same brace,rodjaka,surodica...i da sve te recci u odnosu cclanova tog naroda jednog prema drugom opet ne znacce bilo ssta drugo do BRAT."

Narod beo,jasan,svetao,sveti,najbolji,najpravedniji... Jednom reccju SRBIN znacci brata,uzvissenog,svetlog,jasnog, nezavisnog, obrazovanog...narod nezavisne,slobodne bele,jasne,sunccane,divne,preuzvissene,upravo bozzanstvene,silne,hrabre, nadmocne,nikad nerobujuce moci i sile brace,rodjaka..."                           

tako je izmedju ostalog pisao Milojevic daleke 1872.godine.
Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #36 poslato: 23.09.2007. 09:50 »

BOJAN             Bozzji ratnik,ratnik sunca,bojar,bojnik,borac za pravdu

B –  Buki  = Bog. Bouki  ( buki ) = b o uk ki = Bog, on ucci Zemlju.

Latiniccno slovo b (b) = be = b jeste.

Bouki = b o + uk ( ukṣ, ukṣati – vlazziti, prskati, sskropiti, rasprskavati, ssikljati, emitovati seme kao bik ) + ki = Bog on oplodjuje zemlju.
Vidimo da se srbsko uk (uccenje, uccenost) jednacci sa emitovati seme. Po ko zna koji put srbski jezik isticce u prvi plan rodnost i Stvaranje.

Bog = b o g  Vidimo da je kod Srba i drugo slovo Bozzje slovo ( prvo je A - Bog ).

I u ovom slovu imamo povezanost Oca Boga i Majke Zemlje. U tom odnosu Bog je stariji od Zemlje jer ucci i oplodjuje Zemlju. Ssta je sve sadrzzano u podatku da Bog ucci Zemlju videcemo delom u sanskrtsko-srbskom jeziku:

uč, učjati – uzzivati u, biti odan, privrzzen neccemu, biti naviknut na, biti pogodan za...
učča (...) – uzvissen, otmen, visoko uzdignut, zvuccan, glasan;
uččā – gore (na nebu ), odozgo, nagore;
uččara – onaj koji se uzdizze kao Sunce;
uččalaḥ – um, razumevanje;
učči, uččinoti – sakupljati, prikupljati;
uččhῑ, uččhjāte – isticati se, biti znamenit, vazzan, sstrccati     >  Branislava Bozzinovic "Reccnik srodnih sanskritskih i srbskih recci"

U kritskom i fenicanskom slikopisu ovo slovo predstavljaju ocrti zgrade u kojoj se zzivi. Feniccani su mu dali ime "beth" ssto znacci – kuca. Kuca jeste mesto zzivljenja – radjanja i umiranja. Ako ovu "feniccansku" recc sagledamo srbski, ona ce nam porucciti : b e t h = Bog je potvrdno nebeski. Drugim reccima, Bozzja kuca je prvenstveno na nebu.

Etrurci su ovo slovo pisali znakom B (okrenutim levo ili desno), ali i drugim sliccnim znacima ukljuccujuci i one koji licce na savremenu "osmicu". S tim u vezi, savremeni matematiccki znak za beskonaccno je upravo polozzena osmica (∞). Svako ko je bar malo "zagrebao" srbski jezik zna da u njemu ne postoje sluccajnosti : Bog = beskonaccnost.

Grci u svom pismu nemaju slovo B. Oni su od Srba ili Srba Etruraca preuzeli ciriliccno B i od njega napravili svoje β (vita). Da ti Grci tog vremena nisu bili Grci, svedocci bass ovo slovo: vita = vid (t < d) + a  = Vid ja = bog Vid ( srbski vidovdanski bog ).

Brojccana vrednost ovog slova je  ( 2) dva : d (dobro) + v (vid/znanje) + a (Bog)  = dobro vidi/zna Bog. Broj dva (2) je broj Sunccevog zenita, najviss(lj)e taccke na nebu do koje se oko podneva penje Sunce. Tada ono najjacce sija i zbog toga ono dobro vidi ssta se dessava po zemlji. Istovremeno, dva = d va = dobro kretanje. Tada i nebo ima najintenzivnu plavu boju.

Francusko 2 = deux = dev (Div, u < v) + x (oznaka neba) = Div nebeski = Bog nebeski. Div, ccitano zdesna glasi: Vid. Kod Srba bog Vid gospodari Suncem.

U latinskom jeziku 2 = duo. Ovde je sasvim jasno da je u < v, da je izvorni latinski broj dvo = dobro vidi/zna On.

Dva je parnost, Bozzje Stvaranje pocciva na tom principu. Ovde vec lako otkrivamo preplitanje glasova v i b ,tj. latiniccnog B (be) i "ciriliccnog" V (vjedi). Occigledno su u pitanju dve srbske "sskole" koje ce se kasnije razviti u "cirilicu" i latinicu.

(... nastavice se...)

Van mreže SSpin

 • V.I.P.
 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 2.060
 • Pol: Muškarac
 • ...
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #37 poslato: 23.09.2007. 10:11 »
bravo za Jelena Gorane

samo nastavi ;)

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #38 poslato: 23.09.2007. 21:19 »

BOJAN         ( 2)       boj,Jan,Janus,

- boja ( utisak koji na oko ccine osvetljeni predmeti ) = bo ja = bozzja ja. Boje su vidljive samo pod svetlosscu ( Sunce ).

BOJ  ( b o j = Bog on spaja; b oj = Bog zove; bo j = ispupccenost (isturenost) spaja):boj (oruzzani sukob). Ratnike poziva (okuplja) odredjeno bozzanstvo (Belo ili Crno, odbrambeno ili napadaccko). Rat je borba izmedju najmanje dve grupacije ljudi.Suprostavljene grupacije (ili oni koji te grupacije vode) ne veruju u istog Boga (bogove). Verovati u Boga znacci verovati u odredjeni sistem vrednosti. Ratuju dva suprostavljena sistema vrednosti. Nemoguc je rat unutar istog sistema vrednosti.
Onog trenutka kad su Srbi katoliccke vere ustvrdili da nisu Srbi, da im preci nisu Srbi, da ne govore srbskim jezikom i da ne zzive na dedovskoj srbskoj zemlji, oni su se opredelili za neki novi, naopaki sistem vrednosti.Tada su krenuli u totalni rat protiv pravoslavnih Srba. Taj rat joss uvek nije zavrssen, tj. bice zavrssen tek kada nestane i poslednjeg Srbina, ili Hrvati budu prinudjeni da javno priznaju da govore srbskim jezikom i da su pokatolicceni Srbi koji zzive na pradedovskoj srbskoj zemlji.
Tako ogromna,a occigledna lazz, o postojanju hrvatskog jezika nikako ne mozze biti u skladu sa proklamovanim hrisscanskim vrednostima Vatikana i hrvatske drzzave. Prema tome, Vatikan i istureni mu Hrvati ne veruju u istog Boga u koga veruju Srbi, vec u suprostavljenog. To ssto se na papiru Vatikan deklarisse kao nessto ssto pripada hrisscanstvu, ne treba uzimati ozbiljno.

Vatikan se izvinio svima za sve zloccine koje su crkva i njeni pripadnici uccinili,jedino su Srbi ostali uskraceni za to.

Srbski Vrhovni Bog oduvek je bio Beli Bog ( nezavisno od toga kojim je imenom bio nazivan ). Dakle, Vatikan veruje u Crnog Boga. Genocidi koje je Vatikan od svog osnivanja sprovodio nad narodima, kulturama i Istinom to neoborivo potvrdjuju

Stara pricca  : JANUS – kod Rimljana dvoliki bog poccetaka. U ceremonijalnim molitvama on se pominje prvi, pre svih bogova. Mesec januar potekao je iz njegovog imena. U ritualima zzrtvovan mu je ovan.JANUS – veoma staro italijansko bozzanstvo koje je bilo gospodar nad vratnicama, ulazima i prolazima, a koje je u poccetku bilo posstovano kao bog Sunca. Kao bog poccetka vremena i sveta, nazivan je "ocem" u sveccanim zzrtvovanjima.

Sta kazzuje jezik srbski  : Ovde mozzemo primetiti da je od dva istoimena boga prvo spomenut-objassnjen rimski, pa tek onda " staro italijansko ?? bozzanstvo" ( ccitaj - etrursko = srbsko). Kako je taj princip "staressinstva" stalno prisutan u Reccnicima paganskih religija, mozzemo zakljucciti da je recc o smissljenom manevru kako bi se u podsvest ccitalaca ugradila pogressna (zzeljeno pogressna) slika o starosti kultura.

JANUS = JAN (sunce) + US ( Uṣ, oṣati – goreti, zzariti ) = Sunce zzari; JAN = J (spajanje) + AN ( bice, Bog nass ) = spajajuce bice, znajuci Bog nass; Sunce (Jan) je najvazznije, najznaccajnije za zzivot na Zemlji. Zato desno ccitanje recci JAN (Sunce) glasi NAJprefiks superlativa u srbskom jeziku; US = U ( uk, uccenje) + S (slovo/zakon) – poruka da je sijanje Sunca umna poruka i Zakon kome se zzivot na Zemlji priklanja. Kod Etruraca Usil je bog Sunca . Vidimo da je ime ovog staroitalsko-rimskog boga u potpunosti srbskog porekla.

Januar je dobio ime po ovom srbskom bogu. Nassu decu ucce (a i nas su uccili) kako je januar strana recc u srbskom jeziku. JANUAR = JAN (sunce) + U (uk, uccenje) + AR (Jar, a = ja) = Sunce ucceni Jar. Januar je prvi mesec u godini u kojem Sunce krece u novi krug, mesec u kome simboliccno poccinje njegovo jaccanje. Janus = JAN us > Sunce zzari, jednako je srbskom nazivu za ovaj mesec: KOLOZZEG = Kolo zzegne = Kolo zzari. Na prvi pogled vrlo nelogiccno,jer su januarske hladnoce u protivreccju sa Janusom i kolozzegom. Medjutim, ako se setimo da je januar vreme kad je Zemlja najblizza Suncu kolozzeg potpuno opravdava naziv ( hladno je jer zraci sa bliskog Sunca padaju pod malim uglom).

Janusu su zzrtvovani ovnovi. Ovan je simbol musske rasplodne moci; rogovi u obliku spirale sugerissu vezu sa Stvaranjem; misirski Amon-Ra ( Ra = Jar ) je predstavljan ovnom.Ovan je posvecen i Agniju, Zevsu, Dionisu, atribut je Ozirisov... –  uvek povezan sa bogovima koji pomazzu plodnost, koji su nedvosmisleno povezani sa srbskim narodom i jezikom.

Janus ( Sunce zzari ) je gospodario vratnicama, prolazima, ulazima. To ga dodatno potvrdjuje kao srbsko bozzanstvo.

JANUS, proccitano zdesna, mozze glasiti dvojako:

-   SUN (Sunce) + A (Bog) + J (spajanje) = Sunce bog spajajuci;
-   SUNA ( "muslimansko predanje, tradicija (sve ssto je Muhamed rekao, preporuccio, zabranio, sam uradio ili precutno odobrio" + J (spajanje) = tradicija spaja, tradicija zna. To je u saglasnosti sa Sunccanim bogom i Poccetkom.Medjutim, muslimanska (arapska) tradicija = SUN A = Sunce bog, AN US   = Jan sija i AN U S = Janovo (Sunccevo) ucceno slovo, u ovom sluccaju negiraju arapski jezik. I "suna" zdesna daje janus, jer je a = ja. Prema tome, tessko je poverovati da suna nije srbska recc.
   
( ...nastavice se...)

 

Van mreže goran laz

 • Nišlija
 • *****
 • Poruke: 714
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Poreklo srpskih imena
« Odgovor #39 poslato: 24.09.2007. 23:25 »

BOJAN          ( 3 )   Boi,Bohemia

Boi ( Boji,Bojari ) su staro keltsko ( srbsko ) pleme ( preci savremenih Cceha ) koje je nastanjivalo predele izmedju Loare i Aliera u savremenoj Francuskoj , a po kojima je kasnije njihova nova zemlja nazvana Bojemija tj.Bohemia.Za Boje kazzu da su bili najratoborniji od svih Gala ( uostalom,to im i samo ime kazuje ).Deo plemena Boja pressao je na prostore savremene Italije i osnovao grad Bolonju.   

Jedan od istoriccara, Francuz Simon Pellutier govoreci 1771.godine u knjizi o istoriji Kelta kazuje da su Boji,koji su bili nastanjeni izmedju Dunava i Drave,oko reke Rabe i jezera Pajzo bili potucceni od getskog kralja Bojrebiste. 

U navedenim podacima valja primetiti mnogobrojne nazive za Srbe iz prosslosti i ssirinu teritorija na kojima su se kretali i osnivali nova stanissta ( i drzzave pod drugaccijim nazivima ).

Boi su osnovali joss jednu drzzavu na prostoru gornjeg toka Dunava pod imenom Boivaria,savremena Bavaria ( Bavarska ) promenivssi njen prethodni naziv Sarbaria.

Nessto sliccno se dessavalo i sa savremenom drzzavom Romania ( Rumunija ).Ona se danas ne ubraja u slovenske zemlje jer njen zvaniccni jezik zvaniccno ne pripada slovenskim,vec grupi latinskih ( ?? ) jezika.Koji je rumunski jezik po poreklu videcemo brzo.
Rumuni etniccki pripadaju uglavnom srbskoj rasi, a ostalo je messavina razznih naroda.Pre rimskog osvajanja na prostoru Rumunije je postojala drzzava Daccka.Daccani su srbsko pleme.Posle osvajanja Dakije ( Dacia ) od strane rimskog Trajana 107.g.n.e. Srbi su morali da progovore rimski ( latinski ).Tako su postali Vlasi.
Kasnije,od X veka nove ere,stvaranjem knezzevina Vlasske i Moldavije preovladavajuci jezik ponovo postaje srbski ( i svetovni i crkveni ),pismo je  srbica  ( cirilica ) i to sve traje do kraja XVIII veka.Dolaskom Grka Fanariota jezik se srbski ukida prvo u crkvi, a sa dolaskom nemaccke dinastije Hohenzolern 1866.god. i u javnom govoru.

Rumuni su danas ,sa pravom,ponosni na svoju istoriju.Kao jedan od dragocenih dokumenata o svojoj prosslosti sa ponosom pokazuju saccuvani rukopis ( pismo ) za koje kazzu da je prvi poznati najstariji dokument pisan na RUMUNSKOM jeziku.

Prenosim vam objassnjenje,poccetak i kraj pisma  : " The year 1521 saw, at Câmpulung Muscel, the former Wallachian residence capital, the writing in Romanian of the first compact and unitary document of all that are known to us up to the present day. It is the letter of Neacşu ot Dlăgopole (present Câmpulung Muscel city, Argeş county, Romania), dated on the 29th or the 30th of June 1521. The letter contained a secret of great importance, warning the mayor of Braşov city, Johannes Benkner, about a Turkish invasion, prepared in the south of the Danube, to be directed against Transylvania and Wallachia".

Pismo je iz 1521. godine,pisse ga Neacsu ot Dlagopole ( ...iz Dugopolja ),upravitelju grada Brassova i upozorava na predstojeci ratni pohod Turaka.Da vidimo ssta pisse,kako pisse i na kom jeziku pisse gospodin Neacsu  :

   "Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan  ( zzupan ) Hanas Benger ot Braşov mnogo zdravie ot Neacşu ot Dlăgopole (= To the most wise and venerable and by God endowed master Hanas Benger of Braşov, much health to thee wisheth Neacşu of Câmpulung).I pak (=and again) I let thy highness know za (= of) the deed of the Turks, as I heard that the Emperor hath left Sofia and hath sailed up the Danube, and the truth is no other, but this...
    ...I bog te veselit. Amin "  (= And may God giveth thee grace. Amen)         (Apud Hurmuzachi - Iorga. Documente, XI, 843).


Komentar sada prepusstam vama !


« Poslednja izmena: 25.09.2007. 07:48 goran laz »