Niška Akademija Nauka i Umetnosti - NANU > Književnost

Poreklo srpskih imena

<< < (13/17) > >>

jasambre:
Jako interesantna tema, goran laz, jel imaš nešto za ime DEJAN?

goran laz:

NEBOJŠA           nebesa,nebeski,nebesni,nebeskaVoda,prvo Sunce,umni,mirni,dostojanstveni

U knjizi “ Rječnik osobnih imena “, autor Mate Šimundić,Zagreb,1988 nalazimo jedno od mogućih objašnjenja imena Nebojša : od niječice NE,kor. boj-ati se i suf. –ša ;  Znači : koji se ne boji.

U isto vreme,nekoliko pasusa ispod, daje se objašnjenje za ime Neboslav (a) : Od nebo i slav-a.

Ovako posmatrajući navedeno objašnjenje ne nalazimo neke posebne zamerke i možemo prihvatiti prednje tumačenje imena Nebojša kao jednu od varijanti.Medjutim,ostaje nejasno tumačenje značenja samog sufiksa ŠA,kao i dela BOJ,koji se može i drugačije sagledavati ( bojovati,boriti se ) pa bi u tom slučaju Ne-boj-ša  moglo biti i onaj ko se ne bori .

Ukoliko pak objašnjenje imena počnemo podelom Nebo-ja-ša dolazimo do interesantnih otkrića. Konsultujmo varijantu starijeg jezika Srba ( sanskrit) iz trotomnog “ Rečnik srodnih sanskritskih i srpskih reči “ Branislave Božinović,Beograd,2003 ,drugi tom, str. 153.  ( napomena : glas/slovo “h” se ne čita ili jedva čuje ):

Nabhasah  ( čitaj : nabasa )  – nebesa
Nabhah   ( čitaj : naba ) - nebo,atmosfera,magla,para,oblak
Nabhahsta – onaj ko stanuje na nebu,nebeski
Nabhah pantah  - nebeski putnik,Sunce
Nabho ambu pah – onaj koji pije nebesku kišu
Nabhate – rasprsnuti se,pući,rascepiti se
Nabhajati –nabijati,otvarati cepanjem,pucanje,izazivati rasprskavanje
Nabho lih  - nebo lizač = uzvišena ili ohola osoba
Nabhih  - pupak,pupčana vrpca

Autor gore pomenutih rečnika dodaje : “ …pred nama izranja mreža veza izmedju pojmova koju smo zauvek izgubili iz vida.Nebo i zemlja su nastali cepanjem celine,nasilnim razdvajanjem jednog nadvoje,povredjivanjem celovitosti jednog…Pupak je znak da nismo sami od sebe nastali,da smo deo celine u kojoj su entiteti povezani vidljivim i nevidljivim pupčanim vrpcama i zavisni od obrtanja nebeskog točka …”.

…U početku razdvoji Ilija sve vode,na vodu nebesku i vodu zemaljsku…( na svetlo i tamu).

Bog Gudea u Sumeru/Mesopotamiji razdvaja vode :

   ....nastaviće se ...


goran laz:

( 2 )

NEBOJŠA   nebeska voda,nebo

U sumerskoj civilizaciji nekoliko milenijuma pre Hrista prvobitni božanski element nije u svom pojavnom obliku bilo ni nebo ni zemlja već voda.
Ovaj realitet je nazivan Engur ili Abzu ( abbys – ambis > velika praznina ), blažene vode praznine ( dubine ) “ the sweet waters of the deep ".Verovalo se da su ove vode izvor svih dobrobiti - plodnosti ( uključujući sve plodonosne darove zemlje ). Znak korišćen za prikaz Abzu je istovremeno i znak za Nammu ( mammu ), Boginju Majku iz teologije rane Mesopotamije – onu koja radja bogove bezgrešnim začećem,samotvornu matericu,primalnu materiju,nužno žensku i oplodnu vodu praznina.Istovremeno to je i primalni znak,osnovica za sve kasnije izvedenice  : sunce,krug sunca – koronu, krunu,suastiku; vremenski krug u prirodi vidljiv kroz četiri godisnja doba;krug zodijaka,12 meseci u godini,12 apostola,12 vitezova okruglog stola,12 prvobitnih vitezova reda Zmaja ( sunca )…

ŠA je u osnovnom značenju voda ( ki-ša,aka-ša,ka-ša ). Može imati i značenja koja su u saglasju sa vodom: dole, tečno, pitko, životno , prozirno...  Suprotnost je AŠ (kamen). Kamen je tvrd, jak, statičan, neproziran, najviše ga ima gore – na vrhovima planina.

ŠAR,Šara – nebeski vladar,CAR,carska planina.Ime Jašar je ja-car ( ja sam Sarb ),ASURBANIPAL - kralj u Mesopotamiji > A-SURBANI-BAAL ( Bog Srba Bel ),ime Sara je u značenju Car-a,carica.U sumerskoj mitologiji šar označava i period od 3600 godina - vreme za koje deseta planeta ( Nibiru = Nebo Ra ) načini pun krug oko Sunca.

Voda Božja daje mnoštvo , sa Bog = prvi (as)  nebeskom vodom (ša) omogućava se život na Zemlji i iz zemlje.

ŠAMAŠ (prikazan na slici ispod ) je bog Sunca u sumerskoj civilizaciji.Protumačeno jezikom Srba njegovo ime može biti (1) Ša-m-aš ,prvobitna nebeska voda ( i voda i kamen )( misleći,smisaoni spoj vode i zemlje = plodnost ), ime kao palindrom ( isto se čita i levo i desno) koji i na taj način govori o večnom kruženju; (2) Ša-maž ,vodeni muž,onaj koji sa Mater (materijom) simbiotički stvara život.

 

....nastavice se...

goran laz:
 ( 3  )

NEBOJŠA       

Šamaš, mesopotamijski bog prvih voda kazuje kralju Hamurabiju, na vrhu planine,zakonik od 282 zakona ( slike ispod ).Ova stara priča je kasnije iskorišćena i prevedena u legendu o Mojsiju i gori nebeskoj ( ”planina ” Nebo u Jordanu)   

Polazeći od činjenice da je u transkripciji i samom čitanju naziva i imena u starih naroda puno netačnosti ,nepreciznosti i namernih  izvrtanja,ime mesopotamskog vladara Hamurabija možemo predstaviti jezikom Srba i ovako  : Ham-ur-abi(s)  >  aham ur abis = ja sam gospodar neba i zemlje.

 

Planina ( brdo ) Nebo ( Hebrejski : הַר נְבוֹ‎, Har Nəvō,     Srbi bi rekli Varnava   Arabski: جبل نيبو, Jabal Nībū ) je visoravan u zapadnom Jordanu visine oko 820 metara sa koga se pruža pogled na Svetu zemlju i delimično na dolinu reke Jordan, zapadnu obalu,gradove Jericho i Jerusalem.

Prema poslednjem odeljku Deuteronomije ( Smrt Mojsijeva 34.1-10 ) u Svetom pismu ( Bibliji) Nebo je sveto mesto, mesto gde je jevrejski prorok Mojsije primio od Boga Zakone i priču da je tu obećana zemlja za Jevreje ( i njeno omedjenje  >… ovo je zemlja za koju sam se zakleo Abrahamu,Isaaku i Jakovu govoreći : Daću je potomstvu tvome. Pokazao sam ti je da je očima vidiš,ali ti nećes ući u nju … )NEB (naš je Bog) :nebo - vasionski prostor koji se sa Zemlje vidi kao veliki svod  = n e b o = našeg jeste Boga ono..

Nabu je vavilonski bog mudrosti i pisanja ,sin boga Marduka i njegove pratilje Sarpanitum,unuk Ea. Pratilja Nabua je T-aš-metum,boravili su u gradu Borsippa u hramu E-zida.Nabu je preuzeo patronstvo pisanja ( pritom i pisanja sudbina ljudi ) od boginje Nisaba.On nosi rogatu kapu i jaše na krilatom zmaju.Njegova moćc da upravlja ljudskim sudbinama je beskrajna.

Nabu se spominje u Svetom pismu ( Biblija ) kao Nebo u Isaiah 46:1 ( Pade Bel,izvali se Nebo,idoli njihovi na stoku se prte,na životinje.Vi ih nosite i eno ih natovarene,teret postadoše umornoj životinji…) i Jeremiah 48:1.


...nastavice se...

goran laz:

( 4 )

NEBOJŠA     
     

Nebuchadnezzar ( oko 630-562 pre Hrista ),sin Nabopolassar-a,gospodar Vavilona iz dinastije Haldejaca,vladao od oko 605- 562 pre Hrista. Poznat je po monumentalnim gradjevinama,po čuvenim babilonskim visećim vrtovima, a deo njegovog života ( pomenut je više od 80 puta ) opisan je u Bibliji ( Knjige proroka Danijela i Jeremije ) kroz osvajanje i razaranje Jerusalema i hramova u njemu.
 

Njegovo ime na akadskom jeziku je Nabû-kudurri-uṣur, a obično se objašnjava sa "O Nabu, zaštiti moje granice ( vlašnistvo,krunu ) " --  kudurru je i znak,marker( marka ),medja koja je označavala i granični kamen.U jednom glinenom zapisu car je označio sebe kao “ ljubimca boga Nabu “.

Nebuchadrezzar na persijskom jeziku  بخت النصر ( bokh ton nasr),gotovo isto se izgovara i na arapskom.Hebrejska forma je נְבוּכַדְנֶצַּר  (Nəḇuḵadnəṣar ili  Nevuchadnetsar), takodje  נְבוּכַדְנֶאצַּר i נְבוּכַדְרֶאצַּר (Nəḇuḵadreṣar).

Pročitano jezikom Srba čini mi se da je to Nebo-hodni car .
U istoriji,pogotovu u davnim vremenima, gotovo da i nije bilo careva koji se nisu pozivali na božansko poreklo ili sebe izjednačavali sa božanstvom.Sve njih možemo nazivati NEBOJŠA.     

Nebuchadnezzar ,nazvan Neb, je i ime glavne letilice,nebeskog broda u filmovima Matrix serije. Na brodu je natpis "Mark III No. 11 made in the USA year 2069." .U Svetom pismu ,Mark 3:11 , čitamo : “…I duhovi nečisti,kad ga vidjahu,padoše pred njim vičuci : Ti si Sin Božji…”Nibelungen saga ( Nibelungenleid ) je legenda,bajka i epska pesma na srednjevisokonemačkom ( ?? ) jeziku iz perioda ranog srednjeg veka u centralnoj Evropi koja govori o propasti Burgunda ( ko god oni bili ) na Atilinom dvoru.Tačno značenje odrednice Nibelungen do sada nije poznato,a ja ću pokušati da to prevedem jezikom Srba : Saga o narodu koji je slavio svoje bogove u svetim, hrastovim – nebeskim lugovima.Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju