Niška Akademija Nauka i Umetnosti - NANU > Književnost

Poreklo srpskih imena

<< < (11/17) > >>

goran laz:

IGNJAT                    oganj,vatra,kovacc,jagnje

Ignatius,Egnatius,Egnatia,Ignatio,Ignis,Cena,Cene,Cenko,Giga,Igo,Icas,Icko,Icke,Ignja,AGNI,Agnija,Agnjeshka...

Stara pricca : grccki Ignatios od latinski Ignatius od ranije Egnatius.Smatra se da je od gnarus = rodjen   ??

Da vidimo zassto je Ignjat oganj,vatra?

U jednom od najstarijih ( visse od 5.000 godina ) istorijsko-literarnih spisa iz srbske Indije poznatom kao " Rg veda " ( rg = recc )( recci bogova pretoccene u znanje za ljude ) prva ,poccetna himna posvecena je bogu koji se zove Agni. U hinduizmu Agni,Indra i Surya vatre su zemaljskog,prelaznog i nebeskog sveta - to jest obiccna vatra,grom i sunce.Postoje i druge vatre :vatra prodiranja ili upijanja,i vatra unisstenja koja je drugi aspekt Agnija.Agni je takodje i obredna vatra kojih ima pet.

Agni je prikazan sa sedam zrakova,on je onaj koji svetli,ccuvar veccnog zakona, :zmija,ptica,orao,bik,krilati konj nebeskih koccija,ccuvar i davalac bogatstva, stalni gost,nebesko srodstvo ( kum ),stalni putnik izmedju neba i zemlje,sveznajuci i svevideci,troobliccan,trostruk,troglav ( triglav ),prorok i vidovnjak.

Vatra je bitan bozzanski simbol, a ccuvanje svete vatre rasprostranjeno je ssirom sveta medju svim kulturama.Vatra odgovara jugu,crvenoj boji,letu i srcu.Ova je poslednja veza stalna,bilo da vatra simbolisse strasti ( ljubav ili srdzbu ) ili duh ( vatra duha ili intuitivna spoznaja ).Nadnaravno znaccenje vatre obuhvata i lutajuce dusse i bozzanski duh.

Vatra je i simbol occisscenja i preporoda.Ignjat je i kovacc i alhemiccar koji preko vatre nastoji da ostvari besmrtnost koristeci stvarne i duhovne plamene jezike. Sam ccovek je vatra. Njegovo je naccelo da rastali sopstveni omotacc i da se sjedini sa izvorom od kojega je privremeno razdvojen.

Obredna spaljivanja proishode iz uvazzavanja Agnija kao prenosnika i glasnika iz sveta zzivih u druge svetove.Agni je i simbol obrnutog procesa,produzzetka zzivota,simbol samog seksualnog ccina prikazanog u trljanju dva drveta ( pramanta ) - simboliccnog i stvarnog vadjenja zzive vatre iz osnove koja je krije ,to jest ccuva.Vatra plamenom simbolisse radnju oplodjivanja,occiscenja i prosvetljenja.Nudi nam ,medjutim,i svoj negativni aspekt :dimom zamraccuje i gussi,pali,guta,unisstava - vatra strasti,kazne i rata. Vulkani i njihova moć takodje su pojavni oblici pojavljivanja večnog ognja i uticali su da naši preci, iako svesni božanske prirode vatre, nisu nikad zaboravili njenu demonsku, stihijsku i rušilačku snagu.

Kod Srba je poštovanje vatre u samom njihovom bicu,to posstovanje je odvajkada i razvilo se u veoma složen i izdiferenciran kult, koji je obuhvatio sve oblike vatre, ukljuccujuci i prirodne pojave koje izazivaju vatru - grom, ali i grmljavina pušaka i topova.

I brojna nebeska tela, personifikovana kao živa bića u slovenskoj "kosmičkoj" mitologiji, jedna su od vatrinih modifikacija. Sunce su Srbi zamišljali kao vatreni predmet ("sunčev oganj"). I zvezde poseduju vatru kroz svetlost. One su "goreće sveće" i upaljena kandila. Za svakog od nas po jedna (pod kojom je, po verovanju, svako od nas rođen). I utrnu kada čovek umre. Vatra je i u kometama i meteorima. I u kandilima i svećama, koji su u sakralnoj i profanoj upotrebi još iz nespoznatih vremena.

Recc agonija oznaccava sagorevanje u vatri ( uglavnom je to vatra pakla ).
Recc nagon oznaccava osecaj vatre u sebi i nameru njenog ispoljavanja

goran laz:


SOKOL             Horus,oko sunca,

Sokol je autohtono srbsko ( slovensko ) ime koje se ne srece u drugim imenoslovima.

Sokol je ptica grabljivica izuzetnih lovnih osobina prepoznatih joss u davna vremena.Sokolari ( Djerekari ) su u srednjevekovnoj Srbiji odgajali i trenirali sokolove za lov i takva vrsta lova je bila omiljena zabava srbske vlastele. Danas je ovaj sport ( lov u uslovima pesscanih prostranstava ) posebno cenjen u arapskom svetu medju bogatim pojedincima.

Sokol > s o kolo  > slovi on kolom > sunccev disk
Soko  > s o k o >  slovi on kao On  >  suncceva ptica ,  s oko  > sunccevo oko,oko sokolovo
okoS ( desno ccitanje ) > oko S  > oko sunca ,   o ko S  > on kao Sunce

Horus je egipatski bog sunca predstavljen u ljudskom obliku sa glavom sokola kako nosi sunccev disk.Horusov sokol postaje slika s kojom se povezuje vladar u čijoj su osobi povezana dva kraljevstva u jednu državu. On je kao ptica simbol solarnog božanstva, te se kasnije javlja i njegov simboličan prikaz u obliku sunčevog diska sa krilima...

U Egiptu je soko zbog snage i lepote bio kralj ptica i simbol je nebeskog principa.Utelovljen u Horusa,boga vazdussnih prostora, prikazan je sa jednim okom ( desno ) - simbolom Sunca i drugim ( levo ) - simbolom Meseca.Zajedno,occi predstavljaju celinu univerzuma,koncept sliccan Ying-Yang conceptu u Taoizmu.Duhovno,desno oko,oko Sunca, odrazava suncanu,mussku energiju,takodje razum i matematiku.Levo je oko iskaz fluidnog,zzenskog principa,mesecceve energije,upravljanje intuicijom i magijom.Spojeni,zajedno iskazuju zdruzzenu transedentalnu snagu Sokola ( Horusa  ).

Soko je bio i atribut boga Ra,simbol izlazeceg sunca,koji se ponekad prikazivao s glavom nad kojom je umesto sokolove kreste bio solarni obrucc okruzzen kobrom ssto je simbol plamena.

" Sokol ,cciji je simboliccki tip uvek solarni,uranski,musski i dnevni,usponski je simbol na svim nivoima : fizicckom,intelektualnom i moralnom. On iskazuje nadmoc ili pobedu,bilo da su vec postignute,bilo da su na putu da to budu.Kad stari narodi u Egiptu zzele prikazati nekog boga,visinu, poniranje,nadmoc, visoki rang ili pobedu tada slikaju sokola..."     Rjeccnik simbola ,J.Chevalier/ A.Gheerbrant

Joss jednom se jasno vidi i potvrdjuje neraskidiva veza i istovetnost simbola i mitologija Srba na ssirokim prostorima Evrope,Azije i Afrike ( u ovom sluccaju Egipta ) .

Ideja bozzanskog,visine,pobede,ideja sokola,posluzzila je kao motiv osnivanja niza sportskih drusstava ssirom slovenskih zemalja sredinom i krajem XIX veka pod imenom " Sokol ".Sokolska drusstva su kasnije prerasla i nadrasla osnovnu sportsku ideju i bila jedna od kohezionih snaga idejnog i politicckog ujedinjenja slovenske brace protiv zajednicckih neprijatelja..

Sokolica je pareda,pratilac boga Sokola,njegova i nassa boginja,oko lica,ogledalo njegovih najlepssih lica...


goran laz:

FILIP

S obzirom na preklapanja u pisanju i izgovoru slova P,V,B,F, treba uzeti u obzir imena :Philip,Phil,Fil,Filip,Vilip,Bil,Billie,Billy, Vil,Wil..., William ( Viljem  ), Wilhelm,Vilim,Vilma,Viki,Vikica,Vila,Vilica,Vildan,Vildana,Dana,Danka,Danica,Vilen,Vili,Vilko,Vilena,Lena, Lenka, Lencce...

Stara pricca : od grcckog Φιλιππος (Philippos) u znaccenju " prijatelj konja ", φιλος (philos) " prijatelj,drug " and ‘ιππος (hippos) konj " , i William  od nemacckog imena Wilhelm, wil " volja,namera,zzelja " i  helm " sslem,zasstita ".

filipika - naziv za osstre govore atinskog besednika Demostena protiv makedonskog kralja Filipa ( 359-336 pre nove ere ) kojima je uticao na Grke da mu se ne pokore.        Milan Vujaklija,Leksikon stranih recci i izraza,Prosveta,Beograd,1980,strana 966

Demosten, 3. filipika, govori : " On (Filip) nije samo ne-Grk, niti u vezi s Grcima, niti čak barbar iz bilo kojeg dela koji se sa čašću spominje, nego bolesni podlac iz Makedonije, odakle nikada nije bilo moguće kupiti poštenog roba" .           

Mozze li ( joss u to doba ) kralj i ne-Grk i krvni neprijatelj Grka i veccni borac protiv njih Filip da nosi grccko ime ? Moj odgovor je kategoriccno DA !! U svemu ovome je jedino problematiccno (1) tumaccenje znaccenja samog imena i (2) definicija i blizze odredjenje pojmova "stari Grci " i " varvar/barbar ".
Niti su "stari Grci" oni Grci kakve mi poznajemo danas, ili bi hteli da verujemo,niti su barbari nedefinisane grupe placckasa i razbojnika ! Ko o tome zzeli malo visse da zna neka pogleda kod Herodota - " oca " istorije.

Ssto se ticce (ras)tumaccenja imena Wilhelm spoj sslema i zzelje meni ne daje odmah nekakvu smislenu kombinaciju koja se mozze pretocciti u ime.Ali,ko zna,logika ponekad ustukne pred istorijom i nametnutim tumaccenjima. Najpriblizznije ssta mi pada na pamet je " zasstitnik ",onaj koji bi ( zzeli ) da ( se ) sstiti.

A sad malo o bajkama ( malo od drugih, a malo od mene i mog prijatelja ) !

U zbirci odabranih bajki koja je nekada nosila ime "Jugoslovenske narodne bajke", u pricci " Zlatoruni ovan ", glavni junak muke mucci pokussavajucci da ostvari nemoguce zamisli zlog cara i joss goreg mu savetnika: "Od viljevskih zuba da mi nacciniss dvor ! "  U objassnjenjima znaccenja nepoznatih recci pisalo je viljev = slon.
Otkud sada Srbima recc viljev za slona ako njega nema ovde, a nije ga bilo ni u moccvarama iza Karpata gde je navodna  pradomovina davnih migranata na Balkan.Kod Srba postoji jedna poljoprivredna alatka koja se zove VILA ili VILE.Ta prastara srpska alatka za seno ima poznat i karakteristiccan oblik (slika levo ).

Sa prvim senom Srbi preslikasse mocnog Viljeva u svoju senokupnu alatku. Ali ne samo tamo! Ima njega i u ljudskoj i u svakoj drugoj vilici – najmocnijoj polugi koja davi, grize, lomi kosti, kida vratove, rastrzze udove...Ima njega u pradavnoj srbskoj viljusski ( vilica ).To je ona alatka kojom se od davnina jelo u srbskim kucama, a nepravedno se i nezasluzzeno vezuje za tek kasnije Nemanjice.
Ima ga u lasti viliccarki i njenom repu koji je raccvast i povijen kao parossci vile: "sprijed ssilo, straga vilo, ozdol hartija, ozgor mantija" (lastavica). To je ona ptica koja je kod Srba neodvojiva od boginje proleca Vesne.
Ima ga u motovilu (vila na koju se mota predja). " Rusalka – Vila tka vreme iz vune Velesove, koja se ovde javlja istovremeno i kao Vremebog (Bog Vremena) , koja je prethodno namotana na motovilo.
Vildan, mlada vocka koja se presadjuje, najccessce ima od "krossnje" samo dve grane koje obrazuju vilo.Ima ga u viliccaru – velikom sivom nocnom leptiru koji na kraju tela ima dve crvene konccaste izrasline u vidu vila.Viljass, prednji deo saonica koji je podavijen poput viljevskih kljova; vo sa vilastim rogovima.Vilorog – onaj koji ima povijene rogove.

Ima ga i u srbskim liccnim imenima: Vilat, Vilatije, Vilijamin, Viliman, Vilimon, Vilip, Viliccko, Vilissa, Vilko, Vilotije, Fila, File, Filman, Filimir, Filko, Filka, Filo, Filoje, Filotej, Filotija, Filja, Filjko...    Milica Grkovic, "Recnik liccnih imena kod Srba", "V.Karadzic", Beograd, 1977. god.

Mnogo je i "mraka" oko vil/vilj srbske recci, naroccito kad se ona sagleda u reccima vilajet ( tamni ) i vila ( ponekad demonsko zzensko bice ).

Vilj je najmocniji na zemlji. Njegovo drugo ime (slon) krije se u imenu joss mocnijeg – (Slon)ce,  Slnce, Sunce, te ga i na ovaj naccin vraca Srbima u praistoriju...

( ...nastavice se )   za one koji vole da ccitaju i razmissljaju na srbski naccin

goran laz:

( 2 )

FILIP               slon,sunce

" Reccnik simbola " ,J.Chevalier,A.Gheerbrant,NZMH,Zagreb,1987.god. str.606.  :  SLON  : Premda je slon za zapadni svet zziva slika tezzine i nespretnosti, Azija ima o njemu iz temelja drugacciji nazor.  1. Slona jassu kraljevi,a ponajpre Indra, nebeski kralj.On,dakle simbolizira kraljevsku moc.Slon je Ssivino ime kad ovaj obavlja suverene funkcije. Possto je kraljevska vlast uspostavljena nastupa mir i napredak - moc slona daje onima koji ga prizivaju sve ssto samo mogu pozzeleti.  2.  Slon je simbol postojanosti i nepomenljivosti.Odgovara elementu zemlji i boji oker.Prati Nepromenljivog.Oznaccuje prevlast kraljevskog sredissta nad pravcima zemaljskog prostora.Njegova je vrhovna vlast nad ovozemaljski svetom...  7. ...atribut kraljevske moci,kralja koji izbegava ludilo i neopreznost...atribut pobozznosti i ccednosti..

Zato i nije ccudno da kraljevi nose to ime,da je i jedan od najveccih kraljeva Srba FILIP Karanovic Makedonski ( otac Aleksandra Velikog ) bio jedan od prvih koji je darivan upravo ovim imenom.

Mocna viljevska surla, istovremeni beracc trave, kidacc nezznih pupoljaka, ccupacc drveca, davitelj zveri, ubojito oruzzje sposobno da usmrti ali i da miluje, prvom prilikom postade surlika,zurlika,curlika,frulika tj. svirala. Mocna surla postade mocna frula  – takodje sposobna da miluje ali i da ubije!
Verujem da ce ljubiteli turcizama skocciti na noge lagane i ustvrditi da su zurle turski instrument, a da srbski vilev vodi poreklo od turskog fil = slon, tj. da je to " balkanski turcizam persijskog porekla" . Takve treba samo malo podsetiti da slonovska surla (kroz koju slon trubi), srbsko urla(ti) i duvaccki instrument (s)zurla imaju izvor u srbskom jeziku; da su Srbi imali vilu i pre dolaska Turaka na Balkan.

I vile, demonska zzenska bica, jedinstvo su suprotnosti: i ime, i to ssto igraju vilovito,vito kolo, i ssto im kosa vijori, i ssto lete, asocira na glagol viti ,povijenost, pa tako i na vil. Vile su istovremeno bica i htoniccna ( zzive u podzemlju, u izvorima i vodama, izlaze o Mesecu, ccine zla...) i sunccana ( zzive u oblacima i vrhovima planina, brinu se o radjanjima i deci, o rodu na poljima, ccine dobra...), te tako ccine spoj primarnog Sunca i nezaobilaznog Meseca, ssto ce se kod Srba itekako pokazati kao pravilo.
   
Da li su vessti i hrabri VILJEM Tel, VILhelmi, VILijamsi i ostali VIL-ovi i FIL-ovi znali ( i znaju ) gde lezzi poreklo njihovih imena? I ko je to davao imena ljudima upotrebljavajuci srbsku recc?

Ime je nekad znaccilo mnogo visse nego danas. Imalo je magiccnu i nacionalnu vrednost, pa prema tome, ccovek koji je nosio ( ili davao ) ime mocnog srbskog viljeva morao je biti Srbin ili je imao saznanja o srbskom poreklu.

Na ovom svetu nema sluccajnosti, u jeziku joss manje. Jezik Srba je ccudo nad ccudima. Svaka nassa recc je vremeplov u prosslost, ali i u buducnost. Dovoljlno je samo da malo "zagrebemo" po njemu. Nazzalost, ta vrsta "grebanja" proizvodi zvuk kojeg se, zbog grozne jeze koja otimacce potseca na njihova nedela, mnogi uzzasavaju, pa nam sugerissu da to ne ccinimo. Srecom, ovakva zvuccna viljusska kojom to radimo, nama itekako prija!

Joss jednom se potvrdilo da Sunce, i sve u vezi sa njim, determinisse i opredeljuje jezik Srba. Potvrdjujuci se kao svetlosna bica,putujuci putem Sunca,posstujuci njegove zakone kretanja i ravnotezze ( Arya,Arijevci ) ( Srbi ), mi se rukovodimo osnovnom zamisli o konaccnoj pobedi sila svetla nad silama mraka.Jedna od osnovnih nebeskih premisa, da je egzistencijalni smisao pojave bica da svetlosscu razgoni tamu sopstvenog uma ovaplocivala se kroz predstavnike nebeskog naroda - Srbe...
Zbog toga i ne ccudi da je jedno od najsvetijih svetlosnih i sunccevih mesta Srba nazvano Viljev dar - Vilin dar - Hilendar - Hilandar.
goran laz:
PETAR                Bog otac,otac,tata,papa,patrijarh


Stara prica kazuje da Petar dolazi od latinskog Petrus a od grckog Petros - kamen,hrid.  ... i dalje :Sveti apostol Petar rodjen je u Vitsaidi, bio je ribar i prvo se zvao Simon. Gospod mu je dao ime Kif ili Petar (Jn. 1, 42). On je prvi od ucenika jasno izrazio veru u Gospoda Isusa rekavsi: "Ti si Hristos, Sin Boga zivoga" (Mt. 16, 16). Njegova vera se postepeno utvrdjivala, jer kada je Gospod izveden pred sud, Petar Ga se tri puta odrekao, ali se zbog toga tesko pokajao i postao potom silni i neustrasivi propovednik Jevandjelja.
Sveti Petar je svetac rimokatoličke Crkve, prvi papa, rimski biskup, jedan od dvanaest apostola.

Saznajemo iz prethodnih navoda nekoliko bitnih odrednica - da se Sveti Petar nije zvao PETAR,da je to prevashodno titula nadenuta od samog Gospoda ( a prema predanju iz davne price ), i da je ime u znacenju kamen,hrid sto bih ja protumacio kao postojanost, nepromenljivost, odlucnost,cvrstina,nesalomljivost...

Da pogledamo i druge aspekte kako bi saznali etimologiju i pravo znacenje imena.Suglasnicka grupa PTR, koju uzimamo za pocetni i nepromenljivi deo u analizi imena, vodeci nas preko sanskrita ( Cologne digital Dictionary ...) otkriva nam sledece : pitR - imenica, od pitaras ; gen.pl. pitriNAm ,otac,u Vedama Brihas-pati, Varuna, Prajapati, onaj iz raja i neba, izmedju neba i zemlje, otac i majka, roditelji, ocevi, praoci, preci, preminuli ocevi uopste,praoci covecanstva, orbita Meseca, otac i njegova braca ;    Lat. {pater}, { Divus/Dius/Ius-pitr, Jup-piter, Jupiter } ; Germ. {Vater} ; Eng. {father},Span.  padre .

Od rimskog vrhovnog boga Jupitera do rimskog apostola i prvog pape Pitera skoro da i nema prekida i razlike.I jedan i drugi su poglavari, predvodnici,ocevi...

U jeziku Srba slovo " p " oznacava pokoj ili mir,a kroz slikovnost u cirilici ( srbici ) portal ili prolaz.
PI (p i = mir spajati, umiriti; pi = piti). Zedj je jedan od jacih nemira. Piti = unositi (spajati) mir." p ī, pījate " (piti, napiti se, biti pijan, sans ).  IP ( i p = spajanje mirno, kretanje mirno ). PI nosi mir, IP nosi kretanje.PIT je p it > mirno ici,u miru se kretati i ziveti.

Ime Pitr bi iz svega izvedenog bukvalno znacilo  MIRNO TRAJANJE.

Da vidimo sta i koga to mirno trajanje ( mirno kretanje i zivljenje ) odredjuje citajuci segmente iz " Velesove knjige " : ''У она времена бејаше човек благ и одважан да га назваше оцем Руса ... Дужни смо боговима нашим и стога им одајемо хвалу (д-16а/2).''; ''И беху они богу послушни а разумом бистри (д-9а)''; ''Ми смо дужни да се боримо за наше унуке, да задржимо степе наше и не дамо земљу никоме... (д-10)''; ''Савест нам заповеда да речи не прикривамо... (д-1а)''; ''Борите се за земљу нашу како и доликује нама (д-3б)''; ''Словенима назваше нас јер част и славу појемо боговима. Ништа не тражимо, само славу узносимо. (д-4а)''; ''Зато молимо богове за чистоту душе и тела по угледу на претке наше (д-1/2)...''

Patrijarh : patr jar h  >  otac Jar nebeski  > Bog otac

Pojam Bog otac je iz RGvedskih vremena...Branislava Bozinovic u svom trotomnom " Recnik srodnih sanskritskih i srpskih reci " istice da je pojam Bog otac jos iz vremena usmene predaje RG Veda i da su time Rgvedjani ( Srbi u Indiji ) oznacavali svog prvog pretka - Boga,to jest Boga Oca pronoseci u vecnost jasnu misao o bozanskom,nebeskom narodu. 

Pera nije od Petar vec je od Perun i bukvalno znaci : PER - udariti,stvoriti zvuk udarom i A - ja,bog  > Perun, udarac, silni,jaki


Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju