Niška Akademija Nauka i Umetnosti - NANU > Književnost

Poreklo srpskih imena

<< < (2/17) > >>

goran laz:

N I S A      od Nais,Naissus

ZAGREJ – u grckoj mitologiji bog donjeg sveta. U orfickom kultu misterija Zagrej je bilo drugo ime za Dionisa

Dionis = Bog iz Nise = kurjak = Div = Nino Belov = Bak = Bahus = Nebrod > prvi vladalac svetom u Mesopotamiji, Srbin.

Grci od Srba preuzimaju Dionisa za svog htonicnog boga pod imenom Zagrej, sto znaci za dusu.
I danas u srbskom jeziku postoje reci grej, gresi, gre’, greh... kao i mnoge izvedenice iz njih. I danas Srbi, na groblju ili kraj pokojnika, prospu-popiju cassu za oprost dusse tj. grehova, kako umrlog tako i svojih. Kad su ti nekadassnji "stari Grci" to cinili izgovarali su: ZA GREJ, ZA GREH tj. za oprost grehova. Neki novi "Grci" izgubili su u vremenu i prostoru vezu sa dedovskim jezikom i zaboravili ssta to znaci. Srecom, srbski jezik ne zaboravlja.

   Ssta znaci Dionis?     DENIS,Den

   Dio znaci bog; nys je tracki (srbski) koren i znaci "sin" . Dionis bukvalno znaci bozji sin, te zato grad Niss znacci sin (uporedi sa ADO-NIS).

        Ova tvrdnja ima visse uporissta. Jedno je ono ssto se zove sanskrt - prastari jezik nastao iz srbskog.
   "niṣad, niṣῑdati – sedeti dole ili lezati, pocivati"

   Ovde imamo:
-   n (nass) + is (iskati) + ad (zemlja) = nass iska zemlju;
-   nis (nisko) + sad (od: saditi) = nisko posadjeno;
-   nis (niska) + ad (zemlja) = niska zemlja;
-   nis (nisko) + sidati (sedeti) = nisko sedeti;
-   nis (nisko) + idati (ici) = nisko se kretati.

Ono ssto je nisko posadjeno nisko sedi.Vezano je za zemlju, a zemlja je kod Srba ADA (ako je recno ostrvo) tj. AD ako je zemlja ili podzemlje; sADiti znaci stavljati seme ili sADnicu u AD, u podzemlje.

   Da se ovde pod AD podrazumeva nessto ssto je  dole, divno svedoce sledeci primeri:

   adharā  (sanskrit )  – donji region (suprotno zenitu);
   adharam (sanskrit ) - odgovor, donji deo, zenski polni organ

   U prvoj sanskrtsko-srbskoj reci imamo: AD (donji = zemlja) + HA (Ka = pratilac, dvojnik, h < k) + RA (bog Sunca = Jar) = donji pratilac Suncev = Zemlja prati Sunce.
        Possto je to suprotnost zenitu, zenit nalazimo u desnom citanju ove srbsko-sanskrtske reci: AR (Jar, Sunce) + AH (AK = jak, h < k) + DA (od: dati) = Jar jako da = zenit.Odavde proistice i druga rec kao divna stilska figura o zenskom polnom organu kao donjoj nebeskoj vatri cija se jara poredi sa vatrom Jarila, silnog suncanog i oplodnog boga.
Srbski jezik i ovde trijumfuje: ADHARAM = AD KARAM (h = k) = dole karam. Ako je ovo nekome banalno, treba da zna da to proistice iz: AD (zemlja) + KA (pratilac, dvojnik) + RAM (plodnost) = Zemlja je pratilac plodnosti.

        Susstinski, sve je posveceno Stvaranju koje se kod Srba krije u hromosti , to jest plodnosti ( RAM, ROM, HROM, HRAM ), personifikovano u hromom vuku  ( kurjak > k** jak,kar jak ),belom orlu i suncu kao mitskim precima srbskog roda.Ako nekome nije jasno zasto je vuk/kurjak hrom,to jest kriv/iskrivljen/gegav,neka se samo priseti sta oznacava srbska rec krivak.

   NIS (Niss) je SIN jer je smessten u nizini – nisko, odmah uz reku NISavu (Nissavu), koja je takodje nisko jer je tu u svom donjem toku. Anticko ime Nisa je u potpunosti srbsko jer i Naisus = Na Isus = onaj koji pripada Sinu jer Isus ( jeste Sunce – uporedi sa EZUS ) je, kao Sunce – Sin Bozji.

   NIS = SIN jer se prepoznaju levim i desnim citanjem.

(...nastavice se ...)


   

goran laz:

DUNAVKA    od Dunav

DUNAV je (staro)srbsko ime za ovu veliku i velicanstvenu reku, a to ime znaci NEPREPLOVIVA reka

Etimologija,to jest poreklo ssame reci se izvodi iz sanskritskog durnavaka.

DUR, DUS i KU su sanskritski prefiksi koji oznacavaju suprotnost u odnosu na sledecu deo reci u slozenici.U nassem slucaju drugi deo slozenice je NAVAKA ,to jest plovilo > ( na  va / na vodi )

Du(r)navaka > dunavaka  > DUNAVA  > Dunav
Savremeni izrazi su Duna (madjarski), Donau (nemacki) i oni potvrdjuju originalni srbski naziv.

Lautini ( a ne Latini > Rimljani ) su napravili zabunu premetanjem (metateza ),izgovarajuci DANUV ,a iz toga DANUV_IUS (Danubius ),u nameri da zbune buducnost i sakriju srbski izvor imena. Savremeni zapadnjacki naziv je DANUBE.

KU kao prefiks obrtanja smisla reci imamo u slozenicama :

raja ( radza )  > kralj,ccovek      ku-raja ( kuradza,karadzic ) > loss vladar,zao/loss covek
rupja > novac   ku-rupja > loss novac > korupcija

DUS kao prefiks obrtanja smisla reci imamo u dus-taban . Tabati ( bat,batina ) znacci udarati,ravnati udaranjem, gaziti ( u ovom sluccaju donjim delom noge po podlozi ).Kod onih kojima su ravni tabani stepen tog udaranja je znacajno umanjen.

Dussman  >   dus man  >  ne covek ,neprijatelj      (man,human,uman  su reci srbskog porekla )

Iz ovih primera vidimo da su ovo cciste  srbske reci i nemojte da vas vise lazzu kako su to turcizmi – reci nasledjene iz turskog jezika.
Postoje samo sanskritizmi/srbizmi u turskom jeziku,iz turskog jezika Srbi su preuzeli zanemarljivo malo recci.

Prisetimo se ovoga puta i srbskih rodonosaca :tata (otac),deda,pradeda,ccukundeda, navrdeda,kurdjel, askurdjel,kurdjup,kurlebal,kursula, sukurdol,surdepacc,pardjupan, ozzmikura,kurajber,sajkatava,BELI ORAO,HROMI SIVI VUK,SUNCE.

U starijoj varijanti jezika interesantno je da je izraz deda,djed oznacavao oca u najpozitivnijem smislu (Dedal i Ikar ,Oziris kao Djed..),a da je u savremenim varijantama ostao u engleskom jeziku kroz daddy,dad.

goran laz:


Ivan          Zziv,Zzivan,Dzivo,Ssiva

Sveto trojstvo Triglav u srbskoj Indiji : Brama Vissnu Ssiva 

Sveto trojstvo Triglav u srbskoj Srbiji : Triglav,Trojan,Svetovid,Vodan
a)   Stvaralac  - Jarilo ( Jar ).Dazzbog,Veles,Lada,Vesna
b)   Drzzalac sveta – Jar,Svarog,Svarozzic,Radgost,Perun,Trojana,Zziva
c)   Russitelj (smrt) – Jar,Crnbog,Moran,Marcan,Mrc,Baba Morana

Srbi su zzivotvorni,nebeski narod,poklonici kulta kosmosa i kosmickog ritma ( Arijevci ),kulta Sunca i Meseca,iz toga poklonici svetlosti i kulta vatre.

U Srba je i danas zziv kult dobijanja “zzive vatre” trenjem, iz drveta.U drvetu,posebno hrastu, koji je sveto drvo kod Srba prebiva vatra,duh predaka, ”Badnjak”,zzivot,boravi car vatre ZZiv.

Trenjem dva sstapa koji se nazivaju jarani,spajanjem dva principa ( muskog i zzenskog ) radja se vatra. Taj ccin,taj process naziva se u starijoj varijanti jezika pramanta,pramata ( ili premetanje jednog oblika materije,energije u drugi ).Pramatu,tog boga vatre i vatru samu Grci su kasnije nazvali Prometej.

Sunce i sve u vezi sa njim u potpunosti opredeljuje i determinise srbski jezik.Jezikom je zadato ono ssto se njime moze misliti i kako se njime moze misliti.

Iz Sunca i jezika Srbin saznaje da je covek deo univerzuma i onoliko blizak istini koliko je njegov um obasjan svetlosscu ( upravo toliko koliko je iz tog obasjanja vatren,zzivan,...toliko je IVAN ).

IVAN:
Eto, naucih nesto novo ;)
Zar rec Ivan ne znaci "Bogu mio" ?

goran laz:

:Bogu mio 

srbski        Divu milo
pogrceno   Teo filo

Bogu mil  , bogumil

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju