collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

 • stats Ukupno članova: 13.238
 • stats Ukupno poruka: 152.081
 • stats Ukupno tema: 10.593
 • stats Ukupno kategorija: 6
 • stats Ukupno foruma: 72
 • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: ?????????? ??????? ??? ????  (Pročitano 3373 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Слободна_Србија

 • Mlađi član
 • **
 • Poruke: 66
  • Pogledaj profil
?????????? ??????? ??? ????
« poslato: 12.01.2012. 18:18 »
Археолошко откриће код Ниша

Ниш -- Приликом раскопавања локације за изградњу бензинске пумпе на путу Ниш-Нишка Бања, пронађени остаци из неолита.

Археолози Завода за заштиту споменика открили су остатке праисторије из петог миленијума пре наше ере и из другог миленијума пре наше ере, рекао је данас Тањугу археолог Александар Алексић. "Открили смо остаке средњег неолита (Старчевачка култура) и полуукопану земуницу у којој је било остатака керамике и животињских костију", навео је Алексић.

Према првим анализама, земуница је из времена преласка из бронзаног у гвоздено доба, што значи да се ради о крају другог миленијума (13-14. век пре Христа), рекао је он.

Најновија открића још једном потврђују да археолошки локалитет Медијана има већи значај од оног који му се обично приписује везивањем за Константина Великог (280-337. године нове ере) и као место резиденције римских царева у трећем и почетком четвртог века нове ере, напомињу археолози.

Откривени објекат налази се на око 300 метара од хореума (житнице), између пруге и пута за Нишку Бању и припада "Медијани 2", прецизирао је Алексић.

Из ранохришћанског периода, археолози су открили некрополу за коју претпостављају да је германски гроб.

Алексић је појаснио да су Германи у том периоду имали статус "федерата", Римско царство им је дозвољавало насељавање уз обавезу да бране границу од упада варвара.

"Откривен је и објекат из четвртог века за који се основано претпоставља да је био у вези са раније откривеним објектом (вила са конхама)", казао је Алексић.

Најновија открића потврђују да се насеље шири ка југу и да тај археолошки комплекс заузима много шири простор од 40 хектара, истичу археолози.

Најновије археолошко откриће у селу Белица код Јагодине завређује светску пажњу

Скулптуре са крвотоком

До сада невиђене фигуре од камена бацају ново светло на неолит

После културе Лепенског Вира, опет имамо археолошко откриће које завређује светску пажњу, каже за „Глас" др Милорад Стојић са Археолошког института у Београду.

Пре месец дана Живота Милановић, сарадник Завичајног музеја у Јагодини, пронашао је, насред сеоског пута, обредну јаму из старијег неолита (старчевачка културна група, око 6.500 - 5.500 године пре н.е.). Ово налазиште Милановић је открио на локалитету Појате - Појило у селу Белица код Јагодине. У јами је било 75 предмета од камена, кости и печене земље. Од овог броја 54 је израђено од камена, девет од керамике и 11 од кости.
Наш саговорник Милорад Стојић каже да ови предмети потичу из различитих културних традиција Поморавља, Подунавља, других делова Балканског полуострва, али и са Блиског истока.

- Осам фигурина од камена представљају жене уочи порођаја. Има 10 стилизованих фигура људских представа у облику виолине или двојне секире, затим пет фигурина фалуса, двадесетак вулви младих жена и десетак минијатурних секира. Пет фигурина израђених од кости приказују жене, од печене земље има осам и приказују труднице, жене са набреклим дојкама. Затим, фигурина мушкарца са наглашеним фалусом, фигурина са руком на срцу, жртвеник у облику ниског сточића који је на средини имао велику фигурину и фрагмент једне изузетно гломазне камене скулптуре - објашњава Стојић.
Сви предмети намењени су култу плодности који је поштовала најстарија седелачка заједница са ових простора. Стојић каже да у овом налазу има више фигуралних представа од свих осталих изграђених у камену.

- Камени предмети начињени су од серпентинита којег нема у овом делу Поморавља. Та сировина набављана је са удаљености од више стотина километара, да би послужила уметницима да изразе своје религиозно уверење. Карактеристично је да су очи представљене само на једној, и то коштаној фигурини. Неназначеност очију указује да су фигурине намењене подземним силама. Карактеристично је и то да је коришћен камен одређене структуре. Породиље су направљене од камена влакнасте структуре, што подражава крвоток. Фигуре вулви начињене су од камена прошараног минијатурним, кружним прослојцима, а то вероватно симболише неке ентитете плодности. Фалуси су од јединственог камена тамне боје, у коме има љуспица металног сјаја, што асоцира на искру живота коју фалус преноси приликом оплођења. Керамичке фигурине израђене су у истом маниру као чувене палеолитске Венере. То су фигуре са стилизованом главом, али наглашеним стомаком, глутеима и дојкама. У стомаку је утиснуто семе житарице, као симбол плодности. Међу коштаним предметима посебно су интересантне фигурине које смо назвали Беличка Венера, по уском струку, и Нага Маја, фигурина у лежећем положају, налик Гојиној Маји - каже Стојић. Најновије археолошко налазиште покреће многа питања, али даје и одговоре.

- Пре овог налаза веровало се да је најстарији неолитски период десакрализације камена и керамике. Међутим, фигуре које смо пронашли код Јагодине не само да указују на опстанак камена као сировине за израду оруђа, култних и уметничких предмета, материјализацију људског духа ове заједнице, већ иконографија појединих фигура у камену повезује ову културу са Лепенским Виром, нарочито фигуре породиља, представе вулви и фалуса. На мезолитску традицију, односно на везу са културом Лепенског Вира, указују и неке фигуре у камену, при чијој изради је поштован природни облик облутка. Све аналогије које имамо потичу из времена пре 6.000. године пре н.е, као што су жена-жаба из Ахелејона у Тесалији, и неке фигурине из Азмакшате могиле у Бугарској.

Стојић каже да су ово само први утисци о фигуринама нађеним у Белици, али да је сигуран да, ни у скоријој будућности неће бити дефинитивних одговора на многа питања која се намећу.

„Када бих сада почињао каријеру, градио бих је на овом налазу, јер оно што смо пронашли, довољно је за један радни век, па и више. Верујем да ће ускоро ова грађа заинтересовати медицинаре, филозофе, социологе, као и историчаре уметности и религије, а да ће остали уживати у одговорима које ћемо пронаћи.


http://www.arheologija.fr.gd/Medijana-najnovije.htm

Van mreže mija57

 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 1.146
 • Pol: Muškarac
 • KUPITE CVIJE?E VOLJENOJ ŽENI, ALI NE ZABORAVITE NI VLASTITU
  • Pogledaj profil
Odg: ?????????? ??????? ??? ????
« Odgovor #1 poslato: 12.01.2012. 19:46 »
Od kad je ovaj nalaz, tj članak?

Van mreže Davorin Dinic

 • Meraklija
 • ******
 • Poruke: 1.226
 • Pol: Muškarac
 • .
  • Pogledaj profil
Odg: ?????????? ??????? ??? ????
« Odgovor #2 poslato: 12.01.2012. 22:16 »
Od kad je ovaj nalaz, tj članak?


Od pre 4 godine

http://www.mondo.rs/v2/tekst.php?vest=91562

Poslato: 12.01.2012. 22:13

A gornji link ne preporucujem da otvarate jer se radi o freeserver besplatnom hostingu koji ce vas zatrpati banerima...