Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
23.11.2008. 16:26

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Reklama
bookingserbia

facebook

042
članova
Ukupno članova: 6353
Najnoviji: admir
Statistika
Ukupno poruka: 94058
Ukupno tema: 6158
Danas: 142
Najviše prisutnih: 578
(07.09.2008. 23:45)
Prisutni korisnici
Korisnika: 14
Gostiju: 127
Ukupno: 159
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KDE4 - Cetvrta dimenzija slobode  (Pročitano 1860 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
gggR
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

RADIO ACTIVating triggEr

Pogledaj profil
« poslato: 22.10.2007. 16:02 »

Iako je izlazak nove verzije ovog slobodnog okruzenja zakazan za pocetak sledece godine (tacan datum nije odredjen), stvari se ipak zahuktavaju i nagovestavaju promociju u skorije vreme. Sta je to sto KDE4 nosi?
   Za razliku od KDE3, koji je u odnosu na KDE2 vise bio evolutivnog karaktera, KDE4 u razvoj ovog okruzenja pokrece revoluciju. Zasnovan na Tolltech-ovom Qt4 (pod GPLicencom na Linuxu, Windowsu i MacOS X) trebao bi da donese vidna poboljsanja u domenu funkcionalnosti (pre svega hardverska podrska), izgleda, performansi, portabilnosti i td. Kako sve to postici?
   Trenutno se paralelno radi na vise projekata i potrudicu se da ovde pomenem i objasnim neke od najbitnijih. Pa da pocnemo!

Solid - cvrsta baza revolucije

Solid je na prvi pogled samo API zaduzen za interakciju sa hardverom. Neki bi upitali sta je to onda drugacije od recimo dosadasnjeg HAL-a? Solid zapravo ne izbacuje iz upotrebe aplikacije poput HAL-a i NetworkManager-a vec samo sluzi kao interfejs izmedju njih i aplikacija sa podrskom za Solid, koje time sve informacije, vezane za hardver, nalaze na jednom mestu ne vodeci mnogo racuna o tome sta se desava u pozadini. Ovakav pristup donece velika poboljsanja u interakciji sa hardverom koja je uvek bila "skakljivo" pitanje na Unix sistemima. Da li treba pominjati podrsku za ogroman spektar prikljucnih uredjaja, a pod tim se ne misli samo na uredjaje za skladistenje podataka? Solid API je u stanju da prepozna, na primer, novi monitor i time vam omoguci njegovo konfigurisanje bez glavobolja i petljanja sa podesavanjima prethodnog, na osnovu prepoznatih komponenti stvara sopstvenu "sliku" o konfiguraciji pa tako ume da prepozna da li je sistem na koji je instaliran desktop ili notebook (to manifestuje razlicitim ikonicama za padnan "My Computer-u"). Imajuci sve to u vidu aplikacije koje ce koristiti ove prednosti svrstavace se u neku od sledece tri kategorije:
   - "Pomocne aplikacije" koje se mogu poistovetiti sa wizardima i slicnim, zaduzenim za obavestenja o premenama na vasem sistemu. Recimo da koristite notebook conectovan na wireless mrezu. Aplikacija bi vas mogla obavestiti o potencijalno boljem signalu neke druge mreze i upitala vas da li mozda zelite da se prebacite na nju.
   - "Glavne aplikacije" - Misli se na aplikacije koje korisnici upotrebljavaju u svom radu. Jednostavniji primer bi bio da nakon prikljucivanja uredjaja za skladistenje u right-click meni ubaci opciju za slanje podataka na isti.
   - "Desktop-wide polise" - Recimo zelite da "uspavate" svoj komp. Primer polise bi bio klik na dugme nakon cega aplikacija zaduzena za hibernaciju diskonektuje sve konekcije, unmountuje sve usb drive-ove i zavrsi ostale "obaveze" a da pri tome ne dodje do nikakvih gubitaka podataka.

Phonon - srce multimedije

Phonon je jos jedan API razvijen za KDE4 koji je zaduzen za audio i video reprodukciju a  eliminise neke komplikacije iz programiranja aplikazija za ove potrebe. Kao i Solid (za koji ima podrsku i koristi ga da na sistemu prepozna uredjaje zaduzene za audio i video) Phonon ne pokusava da se takmici sa recimo GStreamer-om ili xine-om. Naprotiv, Phonon koristi sve ove multimedijalne tehnologije i aplikacijama zaduzenim za reprodukciju multimedijalnih sadrzaja nudi sve potrebne informacije na jednom mestu. Tako, ukoliko na primer dodje do promena u GStreameru, treba samo podesiti Phonon a ne svaku aplikaciju posebno (Kaffeine, Amarok, JuK...).
   Zasnovan je na "endzinima", gde postoji po jedan engine za svaku od podrzanih tehnologija. Time, kao sto je vec pomenuto, podesavanja treba izvrsiti samo u Phonon-u a ne u svakoj aplikaciji posebno kao sto je to slucaj u trenutnom KDE3. Pored aplikacija poput Kaffein-a, JuK-a i slicnih, mozda najvece interesovanja do sad izaziva razvoj Amarok-a 2.0 koji je pretrpeo velike promene u izgledu, organizaciji i dobrim delom funkcionalnosti i za sad stizu samo pozitivne kritike.
   Mogucnosti Phonona idu dotle da je, koristeci Solid (prepoznaje spikere i headset kao dva razlicita uredjaja), moguce voditi VoIP razgovor preko headset-a dok na zvucnike pustate muziku. Mozda to i jeste najbolja slika koja prikazuje o cemu se u ova dva slucaja radi.

Plasma - lepa strana price

Razvoj Plazme poceo je sa ciljem da se potpuno staticka uloga desktopa, na kojoj vecina korisnika drzi ikonice koje i ne klikce cesto, transformise u izuzetno dinamicko okruzenje koje ce uveliko poboljsati usabiliti i funkcionalnost okruzenja. Tri vec postojeca alata, KD Panel, KDesktop i SuperKaramba widget manager upakovane su u jedan interfejs koji ce programerima olaksati pisanje widget-a (plazmoida), a sam desktop uciniti pravim alatom za menadzment podacima. Bitno je napomenuti da Plasma razdvaja pravljenje widget-a (plazmoida) na "data" i "vizuelni" deo, tako ce pojedinac moci da se posveti oblasti koja mu vise lezi ne mareci za recimo izgled samog widgeta jer postoje ljudi koji ce bas toj drugoj strani posvetiti paznju jer su u njoj vestiji.
   Zanimljiv deo Plazme je Zooming User Interface (ZUI). Ovaj alat omogucava pregledanje svih desktopa istovremeno, grupisanje podataka po odredjenom kriterijumu, aktiviranje preview-a ili jednostavno aktiviranje prikaza nekog fajla na celom ekranu. Cilj je davanje novog znacenja layerima kroz drugaciju organizaciju vizuelne komponente. Ako se uracuna cinjenica da ce Plasma podrzavati Mac i Opera widgete (za ostale (GNOME, Yahoo itd.) nije precizirano), shvaticete da su mogucnosti ogromne. Gotovo sve i iz svega je moguce izvuci nesto i postaviti na desktop jednostavnim prevlacenjem (recimo kontakte iz Kopete-a, sat, vreme, podsetnici itd. itd.) nakon cega Plasma to renderuje i prikazuje na odredjeni nacin (u zavisnosti od onoga sto je prevuceno). Kako sve to treba da izgleda mozete videti OVDE

Oxygen - udahnite punim plucima

Nesto sto ostavlja najvise utisaka, nekima najimpresivniji deo novog okruzenja a ipak tako malo reci kojima bi se mogao opisati. Tehnicki gledano radi se o temi u KDE4. Inspirisana je izgledom OS X Aqua ali nista nije "ukradeno". Kao i u ostalim sferama i ovde je cilj promeniti citav tok razvoja tako sto ce se raskinuti sa starim izgledom koji neki opisuju kao "decjim crtezima" i ponuditi novo ruho koje se ogleda u SVG vektorskoj grafici, trodimenzionalnim efektima, senkama, providnoscu itd. itd.
   Na projektu radi tim ljudi kojima je data potpuna sloboda u kreiranju i eksperimentisanju sa novim stilovima sto je cini se upalilo. Dva bloga koja su obavezno polaziste pripadaju Davigno-u (covek koji je zapoceo ceo projekat) i Pinheirov (jedan od glavnih u projektu). Kako cela stvar izgleda mozete videti na Oxygen icons.

Pocetak

Sve gore navedeno dovoljno je samo za uvod u pricu o KDE4. Bitno je shvatiti ideju da on treba da unese veliku dozu dinamicnosti u skoro sve sfere koje su do danas bile statickog karaktera. Time se otvaraju mnoge mogucnosti a dalja evolucija ce doneti jos neverovatnije pristupe. Kako god, nameravam da pratim razvoj do izlaska. Valjda ovo nije previse komfuzno za pocetak jer je bilo potrebno velike stvari staviti u jedan post. Za dalje zelim da navedem neka nova poboljsanja kao sto npr. Dolphine preuzima ulogu fajl menadzera, novog buildsistema (Make je proslost, pozdravite CMAke),  Strigi (novi nezavisni desktop search), novi k
Konsole i jos mnogo mnogo toga... ukoliko uspem posveticu jedan post Amarok 2.0 mada do tad mozete posetiti blog mog prijatelja Simin Ljubomira koji je mnogo blizi toj tematici a i u ogromnoj meri je zasluzan za moje interesovanje oko KDE4.

S.Ilic

« Poslednja izmena: 23.10.2007. 00:37 gggR » Sačuvana
sleep`walker
V.I.P.
Nišlija
Van mreže Van mreže

omasuje edit boxove u koje kuca reci za pretragu.... Stizu me oni Jeleni od malo pre ;) Popravili su to pivo :)

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: 22.10.2007. 18:39 »

Hvala na tekstu gggR.

I ja nestrpljivo cekam KDE4. Vrlo fine ideje i koncepti. Samo da dodam jos par recenica: Najverovatnije ce KDE 4 biti gotov 23. oktobra, kako je i prvobitno planirano, a pocetkom sledece godine ce samo biti objavljen u javnost.

Inace, KDE se obicno razvija tako sto verzije x.0 i mozda x.1 i x.2 predstave nov API i nove koncepte, a tek posle se sminka. Verujem da su se KDEovci potrudili da 4.0 bude saren i zanimljiv, ali ja ocekujem svu lepotu KDEa tek u nekom od sledecih minora.
Sačuvana

I throw myself into the sea. Release the wave,
Let it wash over me, To face the fear,
I once believed The tears for the dragon
For you and for me
gggR
Nišlija
Van mreže Van mreže

RADIO ACTIVating triggEr

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 22.10.2007. 19:07 »

da, ispustio sam to a mislio sam da napomenem... verzija koju ja ocekujem bice otprilike dostupna za 4 do 6 meseci a to je upravo jedna od tih "sledecih" minora jer vec je sada poznato da neke stvari koje se rade (a takodje su izuzetno bitne) jednostavno ne mogu biti gotove do izlaska verzije 4.0 tako da ce se pojaviti tek u nekoj od sledecih verzija.. do tada samo jos informacija da je 17. oktobra izasla Beta 3 sto je mnogima dalo povoda za radovanje i jos vece nestrpljenje...
KDE4 je imao tezak razvojni put. Poceo je sa izlaskom Qt4 tako sto su resili da sve rade bukvalno od nule u nekom novom pravcu. I kao svaki pocetak, koliko god radio cini se da ne uspevas nigde tako da je usledila jedna vrsta krize kad je ceo trud i razvoj doveden u pitanje.. u poslednjih 6 meseci stanje je pocelo da se popravlja, informacije su pocele da pristizu i eto nas, skoro pa gotovo.. Намигивање
Sačuvana
WebWolf
18 000% Nishlija :)
Administrator
Meraklija
Van mreže Van mreže

quack! :D

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 22.10.2007. 20:05 »

Znaci, da naredni kubuntu ocekujemo sa KDE4 Smeško .
Nadam se da se isplati toliko cekanje.
Sačuvana

Jedan cas na ElFaku:"Dakle, ako bi smo razlomili RAM memoriju i uvecali je pod straaasno velikim mikroskopom, ne bismo videli ove male kvadratice sa jedinicama i nulama, vec flip-flopove... Steta sto to neki nisu znali pre kolokvijuma..."
sleep`walker
V.I.P.
Nišlija
Van mreže Van mreže

omasuje edit boxove u koje kuca reci za pretragu.... Stizu me oni Jeleni od malo pre ;) Popravili su to pivo :)

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 25.10.2007. 10:36 »

Evo prikaza beta 3 izdanja. Uopste ne deluje lose Намигивање
http://liquidat.wordpress.com/2007/10/22/kde-4-beta-3-screenshot-tour/
Sačuvana

For you and for me
gggR
Nišlija
Van mreže Van mreže

RADIO ACTIVating triggEr

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 29.10.2007. 18:05 »

pre nego sto nastavim tekst, samo da pomenem da se sa OVE LOKACIJE moze skinuti live CD openSuSe distribucije sa KDE4 okruzenjem. Tako i sami mozete videti o cemu se tu zapravo radi.

KWin - window manager

KWin je od verzije 2.0 pa do danas postao stabilan i pouzdan "window manager" u KDE okruzenju. Iako takav, bilo je i onih koji su se zalili na njegovu vizuelnu stranu koja je moramo priznati bila u zaostatku u odnosu na Compiz i Beryl "composite managere". KDE korisnici su zeleli nesto sto ce kombinovati vizuelne efekte pomenuta dva projekta i funkcionalnost KWin-a. Kao pozitivno iznenadjenje, u KWin verziji na KDE4 bice implementirano vise metoda renderovanja, a koja ce biti primenjivana zavisice od konfiguracije vaseg sistema (postojanje graficke kartice i drajvera za nju). To znaci da KWin automatski prilagodjava vizuelizaciju na osnovu vase hardverske konfiguracije (opet Solid??? Cheesy ). Ukoliko je (Open)GL dostupan, efekti ce biti ukljuceni, ukoliko to nije slucaj KWin ce i dalje imati Composite efekte omogucene groz XRender, a ako vam je i on nedostupan, ulogu renderovanja preuzima X koji radi kao i u KDE3. Za pun spektar efekata potrebna vam je graficka karta i drajver za nju, sa podrskom za AIGLX i XGL... Onog trenutka kada aktivirate efekte, ostaje vam samo da izaberete koje cete od njih koristiti.

Icon Cache - brzi start

Cilj projekta Icon Cache bio je da unapredi pokretanje aplikacija tako sto ce se kreirati kesh za skladistenej svih ikonica na jednoj lokaciji. Ovim bi se znacajno smanjio broj pretraga na disku. Sam kesh sastoji se od samo dva fajla (Index i fajl sa podacima)pa se cesto u potpunosti ucita u operativnu memoriju sto dovodi do eliminisanja pretrage po hard disku. Za odrzavanje kesha bice zaduzen deamon slican kio_http_cache_cleaner-u. On ce periodicno proveravati velicinu kesha i ukoliko je preveliki jednostavno ce kreirati novi od nule. To ce raditi po sledecim principima:
- premestice najcesce koriscene ikone na pocetak fajla,
- ikone koje nisu cesto koriscene grupisace po kriterijumu slicnih vremena poslednjeg koriscenja.
Oba principa doprinose smanjenju pretrage po disku i u proseku smanjuju pokretanje aplikacija za jednu sekundu. Sam projekat je nastao za vreme Google-ovog Summer of code 2007.

Strigi - kopac informacija

Strigi je biblioteka pisana u C++ jeziku i na nizem je nivou u odnosu na KDE. Napravljena je da proizvede seriju generickih poziva koji bi dosli do vise informacija o trazenom fajlu ili fajlovima. Iako su slicne biblioteke postojale i u prethodnim verzijama, Strigi obecava znacajna poboljsanja i donosi neke nove funkcije. Uz pomoc ove biblioteke iz fajlova se mogu izvuci informacije poput dimenzija slike, duzina video fajla, broj linija u log datoteci ili jednostavno trazeni string. Strigi ima tu prednost da do tih informacija moze doci bez obzira da li se radi o kompresovanom fajlu, arhivi ili nekom drugom. Uz njega dolazi par vrlo korisnih programa, deepgrep i deepfind. Njih je moguce koristiti za izvlacenje informacija iz binarnih fajlova kao sto se to radi sa grepom na plain-text fajlovima. Jos jedan od korisnih programa je xmlindexer koji izvucene podatke prikazuje u xml formatu koje moze koristiti vecin programa. Poboljsanja u performansama su takodje primetna. Koliki potencijal ima ova biblioteka, govori i cinjenica da je za nju direktno vezan rad NEPOMUK-a - veliki evropski istrazivacki projekat za unapredjenje i semanticko povezivanje aplikacija. Kao benefitori se jos spominju Dolphine, Konqueror, File properties dialog...

U sledecim postovima pisacu o novom build sistemu (CMake) koji sam planirao za ovaj ali je malo obimniji, novim PIM tehnologijama i portabilnosti samog KDE4 sa ostalim platformama (Windows i Mac)
Sačuvana
sleep`walker
V.I.P.
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 08.01.2008. 19:13 »

Jos 3 dana do finaliste.
Tako kaze zvanicni brojac u ovom trenutku

Nece valjda preksutra uvece da promene nesto Smeško

Josuvek ne znam koja ce distribucija prva da izadje sa KDE 4.0. Danas je izasao nov PCLOS MiniMe, tako da ne verujem da ce ni sldeci "veliki" PCLOS da ukljuci kde 4. Kubuntu ce u aprilu, Suse je skoro izbacio nesto...
Verovatno ce prvo da stigne na Gentoo ili Arch, pa cim stignem da skompajliram to (ako stignem Smeško) dobicete prve utiske Намигивање
Sačuvana

For you and for me
Milos Maric
Punopravni član
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #7 poslato: 13.01.2008. 00:50 »

I da, izasao je juce!
Sačuvana
sleep`walker
V.I.P.
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 13.01.2008. 01:39 »

Mhm. Samo sto mi je net toliko dobar ova dva dana da ne mogu da ga svucem Намигивање

Jedva cekam da vidim tog finalistu Намигивање
Sačuvana

For you and for me
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Srodne teme
Naslov Započeo Odgovora Pregleda Poslednja poruka
Postoji li četvrta (prostorna) dimenzija Fizika zavs 1 1318 Poslednja poruka 04.01.2007. 18:42
mmilan