*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
09.01.2009. 22:30

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Reklama
članova
Ukupno članova: 6989
Najnoviji: srceeee
Statistika
Ukupno poruka: 96826
Ukupno tema: 6373
Danas: 196
Najviše prisutnih: 578
(07.09.2008. 23:45)
Prisutni korisnici
Korisnika: 5
Gostiju: 157
Ukupno: 177

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Istorija Srba - razlicite teorije  (Pročitano 8002 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Pogledaj profil
« poslato: 06.10.2007. 11:13 »

Reljef u steni - starost preko 3.500 godina
Dvoglavi beli orao  (u desnom uglu ) Srba Gota,Geta,Heta,Hita,Hittita,Hiksosa...
Simbol sunca,visina,dvopogledan/dva sveta - Jav i Nav

Sačuvana
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: 06.10.2007. 11:14 »

Citat
Imal li materijalnih dokaza? Mislim, onih koje još nije uništila CIA i agenti Vatikana. Da nisu možda onoman pronašli šajkaču i opanke šiljkane u Keopsovoj piramidi?Stvarno bih voleo da čujem neke argumente na temu "Srbi u Egiptu 1250. pre Hrista".

Reljef star preko 3.500. godina
Kralj Hiksosa u Egiptu sa opancima ssiljkanima

Sačuvana
NewManInForum
Mlađi član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 06.10.2007. 13:59 »

@Goran Laz
Navedi bar 3 reference a da to budu citirani radovi u naucnim krugovima. Bez toga - bajka. Da li je previse da trazim i broj citata za svaku referencu? Smeško

Citat
I kakav je pa sad ovo dokaz? Isto vazi i za prethodnu fotografiju. Ajde ubedi dans da je ovo staro koliko tvrdis i da je nadjeno tamo gde tvrdis, posle da predjemo na tumacenje ovoga sto tvrdis.
Sačuvana

The public will believe anything, so long as it is not founded on truth - Edith Sitwell

Video sam dalje od drugih zato sto sam stajao na plecima divova - Isak Njutn
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 06.10.2007. 14:34 »

Kad je neko nakontriran mozzess mu do sutra pokazivati i dokazivati ,on ce uvek trazziti dlaku u jajetu i verovati da je on ili neko drugi ( autoritativniji ) u pravu.

Mogu pokazati na hiljade stvari ,ali za kontrasse to ce uvek biti moji ili lazzni dokazi , a ne prikaz nekakve ili prave realnosti.

Tehnologija danas nudi razne daljinske upravljacce,sediss u fotelji i menjass programe.Kome se ne svidja nessto jednim pritiskom na odgovarajuce dugme mozze vrlo lako da promeni mnogo toga.Ukljuccujuci i ovu temu.

Sačuvana
NewManInForum
Mlađi član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 06.10.2007. 14:39 »

Gospodine Goran Laz,

Od vas ne ocekujem da ovde bilo sta dokazujete jer forum nije mesto za naucne rasprave i iznosenje naucnih dokaza. Ono sto ocekujem je da navedete autenticne naucne izvore koji potvrdjuju vasu pricu. Prihvatam svaki dokaz baziran na autenticnim naucnim cinjenicama. Vi pisete na osnovu izvopra koji spadaju u popularnu literaturu, pisanih z asiroke narodne mase.
Istorijske cinjenice se dokazuju na drugim mestima a ne u politicko-propagandnim knjigama zabavnog karaktera. Ono sto od vas trazim su naucne reference koje nemate, a pretpostavljam da i ne znate kako da do njih dodjete. Jer da imate vi bi ih vec naveli.

Podsetio bih vas i na to da ste u ovom slucaju vi kontras jer vi ste onaj koji napada utvrdjene i opste prihvacene cinjenice. Ja samo zastupam stavove onih kojima je istorija posao. Zapamtite da je na onome ko napada i obara teoriju da iznosi dokaze protiv te teorije. U ovom slucaju to ste upravo vi. Sa jedne strane je visevekovna nauka koja je prvo prosla recenziju naucnih skupova i caopisa, i cak je stigla do skolskih udzbenika a sa driuge strane ste vi sa vasom idejom i verovanjem. Ono sto ovde pokusavate da uradite je da ljude ubedite da ne veruju hiljadama ljudi koji su se bavili istorijom i da poveruju vama.

Metod koji koristite u pristupu i odbrani vaseg verovanja karakteristican je upravo za sve zaverenike, koji se kriju po nekim budzacima daleko od mesta na kojima jedino i mogu da odbrane ono sto pisu. Vi, i slicni vama, svoje teorije postavljate i branite po dnevnim novinama, casopisima, TV emisijama (zabavnog karaktera), privatnim sajtovima i forumima. Niko od vas nije dorastao nekoj ozbiljnoj diskusiji na odgovarajucem nivou, jer za takvu diskusiju potrebno je prvo poznavati prihvacene cinjenice a tek onda krenuti u osporavanje tih cinjenica. Svi zaverenici imaju iste karakteristike: smatraju da je ucenje nepotrebno i d aje dovoljno postaviti neku svoju teoriju, a zatim u nju verovati; takodje smatraju da nijedan dokaz protiv njihove teorije zavere nije validan i da su dokazi za ono sto oni tvrde nekako nestali.

Prema to, imajte u vidu da ovde vi kontrirate hiljadama ljudi i vase izlaganje nastavite u skladu sa tim.
Sačuvana

The public will believe anything, so long as it is not founded on truth - Edith Sitwell

goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 06.10.2007. 15:18 »

Vec smo izvan teme !!!

Predlazzem gospodinu da otvori novu temu i spreman sam da odgovorim na sva njegova pitanja ( sa dokazima ) !
Sačuvana
NewManInForum
Mlađi član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 06.10.2007. 15:24 »

Ne vidim zbog cega osporavanje onoga sto ste ovde napisali ne pripada ovoj temi. Citaoci treba da vide da je ovo samo vase misljenje i da postoji mnogo razloga da se sumnja u tacnost ovoga sto ste napisali. Prebacivanje u drugu temu predstavlja pokusaj sakrivanja argumenata koji ne idu u vasu korist. Prema tome - nekoliko postova iznad zahtevao sam reference i dokaze bazirane na naucnim cinjenicama. Dok to ne uradite i to u ovoj temi, smatram da je ovo bajka za malu decu i ne zelim vise da gubim vreme u ovoj diskusiji.
Sačuvana

goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 06.10.2007. 20:22 »

Pitanje za mlade i stare " nauccne radnike " i sve kojima nessto nije jasno
da sada meni objasne
odakle " grckom " najvecem bogu Zeusu nama poznate oznake na odori  ?
Sačuvana
Nedoskočiva
Meraklija
Van mreže Van mreže

''... ovo je sazvežđe za nju provincija...''

Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 06.10.2007. 20:38 »

Ne vidim zbog cega osporavanje onoga sto ste ovde napisali ne pripada ovoj temi. Citaoci treba da vide da je ovo samo vase misljenje i da postoji mnogo razloga da se sumnja u tacnost ovoga sto ste napisali. Prebacivanje u drugu temu predstavlja pokusaj sakrivanja argumenata koji ne idu u vasu korist. Prema tome - nekoliko postova iznad zahtevao sam reference i dokaze bazirane na naucnim cinjenicama. Dok to ne uradite i to u ovoj temi, smatram da je ovo bajka za malu decu i ne zelim vise da gubim vreme u ovoj diskusiji.

Ti baš imaš neki problem... ccc... Smeško
Humanost u meni tera me da se ponudim da pomognem...
... još kad bih volela Uzaludnost, eh... Smeško

Ne znam šta je ovde bajkovito...
Ne bih rekla da su ovi postovi subjektivna stvar...
Nekim ljudima ni dokazi ne pomažu da poveruju...

Ali divna Volja, slobodna... Ko ne želi, ko sumnja, ne treba ni da čita...
U temu je puno uloženo, tema ima smisla, zadovoljava seve uslove da bude na Forumu, ništa te na narušava, nikoga ne povređuje... ili povređuje...?
Sačuvana

''Zar mi uopšte treba nešto da me voli? Čime?
 Čime, kad sam ja ljubav? Ja sam voljenje.''
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 06.10.2007. 20:48 »

Za one koji ne znaju da ccitaju i analiziraju stare karte ova prikazuje jug Velike Britanije,predeo zapadno od Londona  ( u vreme Kelta _ iz plemena Belgi ).

Za pismenije, grad koji sam oznaccio je SORBIODUNUM ( ranije Old Sarum ).Bukvalno prevedeno ( Tvrdjava Srba ili Stari srbski grad. On se nalazi odmah pored ccuvenog spomen podruccja megalita Stonehenge.

Kakva bi to tek revolucija bila da kazzem da su ceo taj predeo izgradili Srbi !! Za sada sam jos uvek oprezan.
Sačuvana
NewManInForum
Mlađi član
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 06.10.2007. 23:39 »

@Goran Laz
Samo cu da ponovim - iznesite dokaze koji su drugi napisali a ne vi.

Niko vama ne brani da tvrdite da je Nis veci od Beograda ali ne verujem da mozete da nadjete jos jednu budalu koja bi u to poverovala. Isto je i sa ovim, ovo su samo vasa tumacenja, a kad imate dovoljno vremena da nesto trazite to mozete da nadjete. Osim toga oznake koje pominjete - grcka civilizacija je starija od nase, znaci logicno je da smo mozd ami preuzeli oznake od njih. I opanci koje ste pomenuli - nasa istorija kaze da je opanke kod nas doneo Sveti Sava jer je video kako neki drugi narodi obradjuju kozu. Hocete da kazete da Sveti Sava laze a vi ste u pravu?

I jos jedna bitna stvar, htedoh da proverim ovaj vas SORBIODUNUM, odem do Googla otkucam on ponudi ispravku u spelovanju, probam opet i stvarno, grad se nije zvao Sorbiodunum vec Sorviodunum. Za razliku od vas ne volim na pricam u prazno, pa evo i par linkova koji to potvrdjuju:
http://www.roman-britain.org/places/sorviodunum.htm
http://www.fectio.org.uk/sites/sarum1989.htm
http://www.britainexpress.com/Where_to_go_in_Britain/Destination_Library/old-sarum.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Sarum
http://www.wiltshire.gov.uk/community/getcom.php?id=193
« Poslednja izmena: 07.10.2007. 00:06 NewManInForum » Sačuvana

sanja
Durlanska snajka
Administrator
Meraklija
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

10 :D

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #11 poslato: 07.10.2007. 00:00 »

copy/paste upozorenja iz teme o srpskim imenima Smeško

Warning: ni ovde, a ni tamo necu da dozvolim poruke koje vredjaju tudji trud i rad. Nemoj da je neko rekao da svaka poruka moze da se tumaci kao vredjanje kad svi znamo na sta mislim Smeško
Citat
Administratori i moderatori imaju ekskluzivno pravo da uređuju forum prema sopstvenom nahođenju i slobodnoj proceni i nisu dužni davati objašnjenja niti pravdati svoje akcije i postupke.
Mod Power!
Smeško
Sačuvana

goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #12 poslato: 07.10.2007. 10:20 »

Hvala Sanji ssto je otvorila temu ,bilo je vreme ( kad vec neki zamoljeni da to urade nisu imali hrabrosti ).

U postovima o poreklu srbskih imena pisao sam i o metodama napada kojima se koriste neistomissljenici kako bi diskreditovali ideju ,a posebno ideju srbstva koja occigledno VEOMA SMETA.

Possto vidim da pojedini dussebrizznici ( verovatno u cilju da se zainteresovani za znanje i saznanje novog ne bi otrovali ) ne ccitaju pazzlivo ssta tamo pisse ponovicu : kad god treba krenuti u napade na one koji ne misle u skladu sa zvaniccnim znanjem koriste se poznate fraze o odavno prihvacenim idejama,o idejama prihvacenim od veccine,o idejama prihvacenim od kvalifikovanih...koje se proglassavaju apsolutnim,nepogressivim i nepromenljivim istinama.

Sve ostalo ssto nije u glavnom toku missljenja mora se dokazivati,trazze se nadnaravni dokazi koji se podvrgavaju rendgenskim snimanjima da bi se na kraju proglasili besmislicama,utopijom ,bajkama,buncanjem,ludilom.
Ukoliko to ne uspe,na novopostavljene ideje/teorije plasiraju se tekstovi u formi humor/satira ( amebe i Srbi,Jamezdin...) ili se krece u napad na autora i njegov integritet ( nije struccan,ne zna da pisse,to je samo njegovo,njegov san,trenutak ili trajno stanje ludila,ne koristi zvaniccne izvore,izvrce ccinjenice,dokazuje nedokazivo i gubi vreme...)...

Citat
htedoh da proverim ovaj vas SORBIODUNUM, odem do Googla otkucam on ponudi ispravku u spelovanju, probam opet i stvarno, grad se nije zvao Sorbiodunum vec Sorviodunum

To je kad se visse veruje Googlu nego occima.
Prvo,na karti lepo pisse Sorbiodunum.
Drugo,opsste je poznata ccinjenica ,a to ce viccniji jezicima i da potvrde,da su - pogotovu u grcckom i latinskom,a danas u grcckom i sspanskom slova "B" i "V" gotovo identiccna i da je vrlo tessko napraviti razliku kod izgovora.
To se posebno u pisanju mozze videti kod recci basileus-vasileus ( kralj,gospodar ),Bizant-Vizant...
Ali to ne menja susstinu znaccenja samog imena - Serviodunum/Serbiodunum je grad Srba i to ostaje doveka...

Citat
Osim toga oznake koje pominjete - grcka civilizacija je starija od nase, znaci logicno je da smo mozzda mi preuzeli oznake od njih. I opanci koje ste pomenuli - nasa istorija kaze da je opanke kod nas doneo Sveti Sava jer je video kako neki drugi narodi obradjuju kozu. Hocete da kazete da Sveti Sava laze a vi ste u pravu?

I o tome sam govorio .Kad god identiccne recci,simboli,boje,navike ...postoje kod dva naroda Srbi su to obavezno pruzeli,nasledili,oteli ,pa se sad sa tim kukaviccki ssepure i ponose.
Kod onih koji su zatopljeni u Matrix do temena, Srbi ce uvek i nadalje biti lopovi,otimacci svega tudjeg,neinventivni,maleni i treba da saviju glavu i prihvate tekovine " naprednih civilizacija "  ( ali pre toga treba da kleknu i da mole " velike " da ih prime za sto ).

Istorija ce,nadam se ,uskoro pokazati ko su bili stari Grci.Ko joss uvek nessto sumnja neka pazzljivo proccita Herodota,oca istorije, i sve one autore koje sam pominjao u odeljku Poreklo srpskih imena u postu " Ko je stariji - Srbi ili Sloveni ".

Posebno bih hteo da istaknem ono ssto skoro svi znaju : istorija kakvu znamo ( ono ssto smo uccili u sskolama ) u bitnim stavkama je uglavnom falsifikovana,kao i mnogo toga u zvaniccnim stavovima nauka.Sve je to uradjeno sa ciljem ostvarenje dominacije grupacija jednih nad grupacijama drugih,iz geo-stratesskih interesa , u cilju ostvarenju trajnog ( sustainable ) profita.

Sačuvana
ULTRA_Naissus
Nišlija
Van mreže Van mreže

jede

Pogledaj profil
« Odgovor #13 poslato: 07.10.2007. 11:07 »

Ja bi samo rekao jednu stvar.

Vrlo je korisna, a mudri političari su je koristili od davnina,
a to je : "Može biti a i ne mora" !

Ovde se iznose neki dokazi, pa onda kontraargumenti itd.. Ja po nekoj zdravoj logici (nisam istoričar i ne bavim se time) zaključio bih da se ove činjenice vrlo teško dokazuju (valjda zbog onoga da pobednici pišu istoriju) ali i da sve ono što je već zapisano i prihvaćeno isto ne treba uzimati za neku "naučnu istinu" koja je postulat i mora da važi zauvek.. Jednostavno treba da se "kopa" po dokazima ali i da se ti i ti novoiskopani dokazi suprotstave već napisanoj istoriji na nekom naučnom skupu a ne ovde..
Ovo je ipak samo forum a ne naučna konferencija..
Ipak podržavam Gorana Laz u trudu i naporima kojima ovde pokušava da nam prezentira nešto novo..

Sačuvana

Nije bogat onaj čovek koji ima mnogo, već onaj kome treba malo...
WebWolf
18 000% Nishlija :)
Administrator
Meraklija
Van mreže Van mreže

quack! :D

Pogledaj profil
« Odgovor #14 poslato: 07.10.2007. 11:13 »

Ja ne znam da li ovo sto goran laz pise, ali ja modernoj istoriji bas ne verujem puno... I to sto su neke stvari samo milion puta ponavljane, ne cini ih tacnim. Toliko od mene.

A inace... za ovo sve sto citam, ove teorije o starosti Srba itd. previse je apstraktno da bi delovalo tacno, jednostavno... nesto ne stima. Kao sto kukasti krst oznacava dobru srecu u budistickoj veri, tako i ovaj dvoglavi orao moze biti puka slucajnost. Uostalom, pogledajte grbove nekih drugih istocnoslovenskih i juznoslovenskih naroda, nismo jedini koji imamo dvoglavog orla na grbu.
Sačuvana

Jedan cas na ElFaku:"Dakle, ako bi smo razlomili RAM memoriju i uvecali je pod straaasno velikim mikroskopom, ne bismo videli ove male kvadratice sa jedinicama i nulama, vec flip-flopove... Steta sto to neki nisu znali pre kolokvijuma..."
Dule
Opšti urednik
Meraklija
Van mreže Van mreže

Pa šta onda...

Pogledaj profil
« Odgovor #15 poslato: 07.10.2007. 12:53 »

Aman ljudi, o kojim to "stručnim" temama mi pišemo ovoliko strana? Ne postoji ni srbski jezik ni srbska imena...  wallbash Srpski jezik i srpska imena da... To naučnici, "naučnici", budući naučnici, pa i osnovci relativno rano nauče... Vrlo je teško, gotovo nemoguće, napisati roman, a da se pre toga ne "savlada" azbuka...  hihi
Sačuvana

Rodjen da peca, prisiljen da radi!  | Pravilnik
... a Mixa mi kum...  Deda Mraz
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #16 poslato: 07.10.2007. 16:23 »

Slazzem se sa Dussanom !

Najpriblizznije je, ipak, srbijski jezik i srbijska imena.

Ali to je hodanje po ivicama teme.Bitnije je ssta se tim jezikom kazuje,kome se kazuje i u koje svrhe...

Stariji su govorili : kakav mislilac - takva i misao.Skeptike ne motivisse zzelja za znanjem i saznanjem,nego potreba za bezuslovnom odbranom onoga ssto znaju i u ssta veruju

Sačuvana
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #17 poslato: 07.10.2007. 23:19 »

Pricca o SARDANA ( Sardanas )

Boraveci nedavno u Barceloni i okolini imao sam prilike da u srcu ponosne i divne sspanske pokrajine Catalunya prisustvujem nacionalnoj igri koja se zove Sardana ( sardanas ). Ona se igra pred zalazak sunca,uglavnom na otvorenom prostoru.
Sardana je ponos Katalonaca,ona je u nessto novija vremena simbol otpora diktatoru Franku,igra kojom su oni pokazivali nacionalno jedinstvo,patriotizam i zzelju za nezavisnosscu od Sspanije ( kao i danas ) jer sebe smatraju autohtonim ne-Sspancima.

Igra je karakteristiccna po tome ssto je pun krug,ssto se igra u krug ( kolo ),u jednom je pravcu - napred,krug se nikada ne prekida ( osim kada novi igracc ulazi u kolo ),ruke su spojene,glave su ponosno podignute.S vremena na vreme igracci podizzu ruke uvis i krecu blago prema sredini kruga priblizzavajuci se jedno drugom,pa natrag u pun krug.

Sve to ssto sam video neodoljivo me je, po skoro svim elementima igre, potsetilo na nasse narodno kolo.Od boljih poznavalaca igre sam na licu mesta saznao da je sve to , u svojoj osnovi, posveceno Suncu.Jedino na ssta nisam dobio odgovor je naziv same igre -sardana.Kazzu da je naziv ove tradicionalne katalonske igre dosta star i da mu pravo znaccenje ne znaju.

U sspanskom jeziku ,a prema " Sspanjolsko-hrvatskosrpskom reccniku" prof.dr. Vojmir Vinja,dr.Radomir Musanic,Sskolska knjiga ,Zagreb,1971.god.str.917 :
- sardo,sarda , sardinski,Sardinac,Sard,sardski jezik,
- sardon , mali hrast
- sardonia , sardonski smeh
- sardonica  , dragi kamen sardoniks

Pocceh da tragam za Sard,Sardis,Sardinia...

To me je joss malo privlaccilo prema teorijama (anti)zavere da su Srbi bili svuda ( osim na Mesecu ) pa rekoh da pogledam malo stare karte :

Desilo mi se da naletim na ovu kartu koja prikazuje godinu 200. ( pre Hrista ) i raspored keltskih plemena na prostorima danassnje Sspanije.Sa zapadne strane lako sam nassao Srbokelte u Luzzici ( Lusitania ),pa i druge Keltosrbe,pogotovu na prostoru Katalonije pod nazivom ILIRGETI.

Joss uvek mi se vrzma po glavi ssta bi sardana mogla da znacci.

Ima li neko ideju bolju od moje ?

Sačuvana
goran laz
Nišlija
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #18 poslato: 08.10.2007. 19:25 »

Pricca 2     DUBROVNIK

Dub,Dubrava,Dubrovnik,Ragusa,Epidaur - Cavtat,Pile,Stradun,Vlah,Ston

Ime je dobio od slovenske recci dubrava - hrastova ssuma.Neki izvori pominju da je osnov za imenovanje grada naziv slovenskog plemena Dubroni - stanovnici podruccja grada,severnije od stare Raguse.

Grad Dubrovnik bi taccnije trebalo da se zove DUBRAVNIK.Tri su sastavnice : Dub,Ra,Va.Odnose se na hrast/dub,boga Ra i va kao voda.

Guste hrastove ssume,koje su nekada bile ponos ccitavog primorja,bespomuccno su poseccene tokom vissevekovne mletaccke kolonizacije.U Dubrovniku su Mleccani/Mleci nazivani Bneci   > Vneci >  Vnetci  > Vneti > Veneti > Venecijanci.

U Dubrovniku je na prostorima danassnje gradske luke bilo veliko brodogradilisste ,pa se zato u neka davnija vremena grad zvao  RAGUSA.
Ra je srbski bog sunca (Jara, Jar, Ra, Re, Jarac) -  svetlosni,stvaralaccki, oplodni i jarosni ( ratni ) bog.Gusa je guska ili plovilo u obliccju guske ( od gusa dolazi gusar – onaj koji plovi na gus(k)i ).Ragusa je ,dakle,mesto gde se prave ladje boga sunca,preneseno, to je mesto ssirenja srbskog roda.

Boraveci pre nekoliko meseci u Dubrovniku slussao sam kako instruirani profesionalni vodicci objassavaju dubrovaccke toponime.Naziv Pile ( trg,mesto ispred starogradskih strazzarskih  vrata - na poccetku Straduna,vidi sliku) oni definissu kao ostatak grcckog naziva ( Termopile ).Logika brodogradilissnog mesta i znaccaj njegov ukazuju da je to bilo mesto u okviru brodogradilissta gde se seklo – pililo drvo i da Grci nemaju gotovo nikakve veze sa tim i takvim imenovanjem.

Ispada,slussajuci sve te pricce da mi ( Sloveni,Srbi,Hrvati...) nemamo nikakvih dodirnih taccaka sa toponimima ,pa i sa samim jezikom, kao da smo pali u ovaj svet nemi (nemci),bez jezika,pisma,prosslosti – pa shodno tome i  buducnosti.Istina je upravo suprotna.

Stradun je glavna ulica starog grada,poccinje kulom strazzarom vidljivom na prvom gornjem gornjem snimku (gde i  danas stoje strazzari - naravno simboliccno, zbog turista) i vodi do glavnog gradskog trga i knezzeve palate.Vodicci toponim Stradun objassnjavaju sa " ulica " koristeci opet stranu recc,ovoga puta italijanski " la strada ".Po toj logici SVE ulice u Dubrovniku trebalo bi da se zovu "stradun".Stradun je naravno ulica,ali kao izvedenica,a pravo znaccenje je vidljivo iz samog imena stra dun > strazzarska ulica,strazzarska tvrdjava ( dun ,dunum smo vec upoznali u toponimima ).Etimologija za rec strada je srbska recc strazza (Nemci ce ovu nassu recc izgovoriti kao strassa >  strasse ),ulica niz koju patroliraju naoruzzani strazzari koji su smessteni  u utvrdi (dun ).Grad Strassbourg ( Brodnica - na jeziku Srba ) je (i danas) grad na granici Francuske i Nemaccke, njegovo ime je bukvalno “ prelaz pod strazzom” ili strazzarski grad.Brod u srbskom jeziku je u znaccenju prelaz, prolaz. Anglikanizovana recc za prelaz ( brod ) je ford.Oxford je “ volovski prelaz,prelaz za volove”.Ima u ovome nekakve simbolike.

Epidaur – Cavtat je mesto ssirenja srbskog roda,mesto iz koga poticcu gospodari.Epi je centar,mesto bogova (lepi,lebi,beli,Bel), ur je uross - stari srbski naziv za gospodara/cara, da ur  > daje,daruje gospodare.Cav - Tata ili tatah je na starosrbskom  “ onaj koji se nastavlja,koji se ssiri ”.

Vlah je prastari naziv za Srbina,posstovaca boga polja,vremena i stoccnog blaga VELESA ( Vlas ).Poljaci i dan danas Italijane nazivaju Vlohi (tj. Vlasi) jer znaju da su srbskog porekla.Danas se Vlasima pogressno nazivaju romanizovani Srbi u Rumuniji i Istoccnoj Srbiji.Sv. Vlah kao zasstitnik grada Dubrovnika jasno govori o srbskom poreklu grada. Vlah ili lah/leh je ustvari stoccar/ccuvar koji je po potrebi istovremeno i ccuvar stada i ccuvar grada/krajissnik.

Ston je prestono mesto,tu se stolovalo/gospodarilo i upravljalo.Ccitava durovaccka zzupa je stolno mesto,rasadnik srbstva na primorskim prostorima u nekim daaavnim vremenima.

Sačuvana
dexa pantelejski
Punopravni član
Van mreže Van mreže

Prijatelju! Papuče!

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #19 poslato: 09.10.2007. 02:58 »

Vidi stvarno! Baš se vidi da se radi o opancima. Svaka čast. A šta je ovo što drži u ruci? Fender Stratokaster? Znači Egipatski kralj je bio i Srbin i Hevimetalac. Sjajno!
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Srodne teme
Naslov Započeo Odgovora Pregleda Poslednja poruka
Najveća istorijska greška u Srba Istorija « 1 2 3 » Shommy 42 7058 Poslednja poruka 02.05.2008. 13:39
Lukas_012
Globalno zagrevanje i pomoc Srba za resenje problema Nauka zavs 8 2072 Poslednja poruka 24.02.2007. 12:34
sanja
Pismenost u Srba :) Humor i zabava principessa 19 1903 Poslednja poruka 25.07.2007. 01:35
zagor
Potraznja razlicite IT opreme Tech oprema WebWolf 0 609 Poslednja poruka 22.01.2008. 14:37
WebWolf