collapse

* Korisnik

 
 
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

* Izdvajamo

* Statistika

  • stats Ukupno članova: 13.238
  • stats Ukupno poruka: 152.083
  • stats Ukupno tema: 10.595
  • stats Ukupno kategorija: 6
  • stats Ukupno foruma: 72
  • stats Najviše prisutnih korisnika: 1.211

Autor Tema: BIO- MASA, GAS, DIZEL, ETANOL  (Pročitano 2589 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

agrobriquette

  • Gost
BIO- MASA, GAS, DIZEL, ETANOL
« poslato: 24.02.2012. 12:05 »
Kada spomenemo obnovljive izvore energije većina naših neupućenih ili nedovoljno informisanih sugrađana, mahom iz gradske sredine, veže se na solarne kolektore, panele ili vetrenjače.  U razvijenim zemljama je energija iz obnovljivih izvora, posebno za grejanje, najvećim delom dobijena od ostataka iz poljoprivredne proizvodnje i šumarstava.

Dakle, sve se svodi na dobijanje recimo bigasa (CH4+CO2+primesa gasova) od stajnjaka, silaže ili komunalnog biorazgradivog otpada, putem anaerobne digestije u biogasnim digestorima. Ili, nešto jeftinija varijanta je dobijanje gorivnih briketa od slame, kukuruzovine i raznog drugog rastinja to jest "otpada" koje naši poljoprivrednici usled neznanja ili nemogućnosti sakupljanja, spaljuju na svojim obradivim površinama. Po procenama statistickog zavoda vrlo je malo poljoprivrednika koji tu masu zaoravaju. Problem koji u zemljištu nastaje spaljivanjem biljnih ostataka na obradivim površinama je stvaranje neplodnog sloja zemljišta, a ako se krene u drugu stranu konstantnog i masovnog zaoravanja dolazimo do ogromne količine organske materije koje povećavaju broj mikroorganizama koji razgrađuju organsku materiju i koriste pri tom azot i pri tom moramo da dodajemo tom zemljištu veće količine najčešće Uree.

Pošto je poljoprivreda nauka kompromisa i optimuma došlo se do zaključka da je najbolje deo ostataka iz poljoprivredne proizvodnje zaorati, deo koristiti kao prostirku, deo za kontrolisano sagorevanje (briketi, peleti, biogas, biodizel) a deo u nekoj industrijskoj preradi. Evo otvaram ovu temu kako bi podigli svest naših sugrađana kao i da bi razmenili mišljenja o obnovljivim- alternativnim izvorima energije poreklom iz poljoprivrdne proizvodnje u ovim hladnim februarskim danima.


https://www.youtube.com/watch?v=p2VzwPARfzw


https://www.youtube.com/watch?v=3UafRz3QeO8
« Poslednja izmena: 24.02.2012. 12:20 agrobriquette »