Ovo su najsmešniji automobili koji su se vozili širom sveta

papa mobil

Istorija dizajna automobila je prepuna slikovitih pokušaja pravljenja vozila koja se razlikuju po tome kako izgledaju i kako rade i to na način koji će zaseniti svaki mogući dizajn koji je došao pre toga. S obzirom da automobilska industrija postoji već 125 godina, za to vreme, svet je zaista imao priliku da vidi svakakve moguće automobile.

Neki modeli se proizvode i danas, ali mnogi od njih njih nisu ispunili očekivanja koja su im nametnuta, pa recimo kada je u pitanju otkup vozila na kilo, veoma je moguće da ćete naleteti baš na neki od ovih modela, pa u nastavku teksta možete pročitati koji su se to neobični automobili nekada vozili.

BMW Isetta (1956)

Originalna Iseta predstavlja italijanski dizajn automobila proizveden 1950. godine, poznat kao “balon-auto”. U početku ga je pokretao motor od 9.5 konjskih snaga, i imao je jedan točak pozadi, nakon čega je dodat još jedan, jer se ovaj dizajn nije pokazao kao najstabilniji kada je reč o bezbednosti na putu. Njegova najkarkertističnija odlika je bilo potpuno odsustvo vrata na stranama autombila, tako da je jedini način da se uđe u auto bio otvaranjem prednjeg dela auta sa sve haubom i kontrolnom tablom.

iseta

BMW је otkupio model, poboljšao ga, i ponovo ga ubacio u proizvodnju 1955. godine, nakon čega ih je prodato čak 161 hiljada. Danas je izgleda moguć povratak ovog vanvremenskog dizajna, samo sa tradicionalnih četvoro vrata, od strane prozvođača Eagle, koji je pokazao inetresovanje da oživi dizajn u formi električnog automobila.

Chrysler Turbine (1963)

Chrysler je prvi predstavio model automobila sa pogonom na turbine 1963. godine u vidu modela Turbine, kupea u bronzanoj boji. Ovaj auto, osim što su ga pokretale turbine, je mogao da radi na sve od parfema, do JP-4 goriva za avione.

Ovaj model se proizvodio 1963. i 1964. godine, kada ih je 200 prorodica dobilo na testiranje od strane proizvođača, nakon čega je Chrysler obustavio proizvodnju ovog modela, od čega ih je danas ostalo 9 koji su i dalje u voznom stanju, bar prema pojedinim izveštajima.

Suzuki X90 (1996)

Pošto je tokom 90-ih godina opsesija SUV vozilima dostigla svoj vrhunac, proizvođači automobila su počeli da eksperimentišu sa ovim dizajnom i pokušali da ga izmešaju sa drugim stilovima, za šta su imali pomešane rezultate.

Jedan od najčudnijih ubedljivo je bio Suzuki X90, koji je bio delom SUV, delom kupe, a delom kabriolet sa šiberom. Ovaj auto je imao prtljažnik kao standardni automobil, osim što je bio premali da bi se normalno koristio, a dolazio je u verzijama na 2 ili 4 točka.

Radio je na motor od 95 konjskih snaga sa šasijom koja je podsećala na kamionetsku, što je za ovaj model značilo da nije išao ni brzo ni dovoljno dobro, zbog čega je proizvodnja ovog modela obustavljena nakon 2007. godine i zbog čega se može ubrojati među najgore automobile ikada proizvedene.

Pontiac Aztek (2001)

Ovaj model je prvi out proizveden 2001. godine na čuđenje mnogih koji su smatrali da ovako neatraktivan auto nikad nije trebalo da bude proizveden. Sa haubom koja izgleda kao da su farovi i svi ostali elementi nasumično poređani, zaista bi retko ko za Asteka mogao da kaže da je čak i simpatičan.

Ali to stoji samo što se tiče eksterijera, budući da je enterijer bio potpuno druga priča. Naime, entrijee ovog modela je doneo veliki broj inovacija i odličnih odlika koje su zaista bile na mestu. Astek se proizvodio od 2001. do 2005. godine, a današnjim generacijama je možda najpoznatiji kao vozilo Voltera Vajta iz AMC-ove kultne serije “Breaking Bad”.

Mercedes-Benz Popemobile

Lider katoličke crkve je tokom godina koristio različite vrste transporta, od buseva do različitih automobila, ali od papa-mobila definitivno su najpoznatiji oni proizvedeni od strane Mercedes Benz-a. Sadašnji model koji je u papinom vlasništvu je automobil M-klase, modifikovan tako da ima posebnu platformu sa staklom otpornim na metke.

Kada se papa nalazi u poseti stranim zemljama, on obično koristi papa-mobil napravljen od starne proizvođača zemlje koju posećuje, pa je tako prilikom posete SAD to bio Jeeo wrangler, a u Koreji modifikovani Kia Sorento. Papa-mobil je sam po sebi neobičan auto, napravljen u posebnu svrhu, zbog čega se ne može ni očekivati da se ovakav dizajn probije na šire tržište.

Ovo su bili neki od najsmešnijih automobila ikada što samo pokazuje da ljudska inovativnost ne poznaje granice, i da su mnogi prvobitni neuspesi poslužili za neki od kultnih dizajnova koje pozanajemo danas.