Najlepša hrana Evrope

Srbija je jedna od najpoznatijih država po svom gostoprimstvu. Ukoliko ste nekada i sami bili domaćin poslovnim partnerima iz inostranstva, prijateljima iz evropskih zemalja ili rođacima koji su udaljeni  kilometrima od svoje otadžbine, potrudili ste se da Srbiju predstavite u najboljem svetlu.

Odlaskom u neku od starih srpskih kafana uz zvuke tamburaša, obilaskom znamenitosti uz istorijske priče, ili dobrodošlicom u vaš dom sa čašicom dedine rakije i sarmom na stolu po bakinoj recepturi, priredili ste im ugođaj koji će dugo pamtiti.

Kada pođete putevima Evrope shvatićete koliko se stil života ljudi razlikuje u svakoj zemlji, ali da imaju jednu zajedničku stvar:

Svaka nacija čuva svoje tradicionalne vrednosti koje prenosi vekovima sa kolena na koleno.

Ukoliko uskoro imate priliku da posetite neku od ovih država, mi vam preporučujemo da probate tradicionalna jela i pića ovih država:

Austrija – Biser austrijske kuhinje je čuvena bečka šnicla ili prostije rečeno- pohovano meso koje se služi uz pomfrit ili pečeni krompir sa dodatkom peršuna i limuna. Nemojte se začuditi ako vam kupus salata ima sladak ukus jer se po tradiciji pravi sa šećerom.

Probajte aromatični punč koji će vas ugrejati ukoliko posetite novogodišnji vašar na ulicama.

Hrvatska – Kako je ova država sa jedne strane okružena Jadranom, mediteranska kuhinja je najrasprostranjenija. Obavezno probajte tradicionalno spremljen bakalar uz čašu belog vina Malvazija a ukoliko ste ljubitelj mesa, odličan izbor je jagnjetina ili dalmatinska pršut uz čašu crnog vina Merlot.

Bugarska – Verovali ili ne, Bugarska je poznata po jednoj salati koja se sprema i u Srbiji, a to je čuvena šopska salata. A ukoliko boravite za Uskrs, imate priliku da probate „kozunak“ – tradicionalni bugarski slatki hleb koji se priprema na ovaj praznik.

 

Grčka – Maslinovo ulje je sinonim za grčku kuhinju, jer se sva jela pripremaju sa ovom namirnicom. „Suvlaki“ i „giros“ su tradicionalni specijaliteti od mesa, a ako naručite „musaku“, ne zaboravite da je oni pripremaju sa patlidžanom a ne sa krompirom kako smo mi na to navikli.

Metaksa“ je grčka rakija koja se priprema mešavinom konjaka i vina od nekoliko sorti grožđa. Ako ste za aperitiv,  probajte „Uzo“, piće nastalo mešavinom grožđa, trava i bobica. Da bi se smanjio procenat alkohola, može se dodati malo vode, i onda ovo piće dobija mlečno belu boju.

Francuska – Glavno jelo koje morate probati je „Pot au feu“  tj. kuvano meso sa povrćem.  Uz ovo možete probati i najpoznatiji kozji sir „Chevre“ i degustirati jedno od najkvalitetnih sorti vina „Bordeaux“.

Nemačka – Ukoliko se nađete u nekom od restorana u Berlinu, na meniju možete pronaći tradicionalno jelo – teleća džigerica pripremljena sa jabukama i lukom. Ali ipak simbol nemačke kuhinje je kobasica i to na sto načina. „Currywurst“ je jedna od njih. U prevodu znači „kobasica sa karijem“ koja se služi sa zemičkom ili pomfritom. Uz ovo jelo preporuka je „Apfelwein“, osvežavajuće vino od jabuke.

Češka – Zemlja u kojoj je pivo jeftinije od vode. Ova zemlja je poznata po velikom broju pivnica, a najviše u njenoj prestonici, Pragu. Češka kuhinja se uglavnom bazira na mesu i masnoj hrani, pa je tako svinjska kolenica sa reš pečenom kožicom i knedlama koje se pripremaju na različite načine nezaobilazan obrok ako posetite ovu zemlju.

Mađarska – Ako ste bili u Mađarskoj a niste probali gulaš, kao da niste ni bili. Ovo jelo se priprema od govedine, luka, paprike, paradajza, zelene paprike i krompira i odličnog je ukusa.  Tu je i letnje jelo -„đuveč“ bez koga, kako kažu, ne mogu da zamisle život.  A ako ste se nekad zapitali odakle potiče recept za Doboš tortu, sada znate odgovor.

Italija – Ovde žive „Pizza“ majstori.  Osim ovog najpoznatijeg specijaliteta, u Centralnoj italiji možete probati tortelini, ravioli i druge vrste paste kao i prosciutto, naš naziv za šunku. Južna Italija je poznata po raznim vrstama sira kao što su kačkavalj, mocarela i pekorino.

Za dezert je obavezan „Gelato“, sladoled različitih ukusa.

Španija – U ovoj zemlji svaka pokrajina ima svoju tradicionalnu kuhinju. Budući da je okružena morem obiluje raznim specijalitetima od ribe, ali kontinentalni deo je poznat po začinjenim jelima, kao što je „paelja“ sa pirinčem  ili „gaspaćo“- hladna čorba od povrća koja se služi kao predjelo u letnjim danima. Špansku „tortilju“ ne treba mešati sa meksičkom, budući da se ova priprema sa jajima, krompirom i belim lukom. Najpoznatije špansko alkoholno piće je „Sangrija“, koja se služi u čaši prepunoj iseckanog voća.

Slovenija – Njihova kuhinja je prilično slična našoj – začinjena, masna i kalorična, a glavne namirnice su meso, krompir, pasulj i dosta zasićenih masti (slanina, mast, čvarci). Obavezno probjte kranjsku kobasicu koja se služi sa belim lukom. „Štrukli“ su najpoznatija poslastica, a priprema se uglavnom sa orasima, jabukom, a može i sa sirom.

Bilo da ove zemlje planirate da posetite u letnjem ili u zimskom periodu, iskoristite priliku da isprobate što više specijaliteta i ne ustručavajte se da osetite autentičnost nacionalne kulture  jer kako izreka kaže: „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.“  

Ako vaše putovanje vremenski kratko traje, napravite plan aktivnosti pre nego što krenete i informišite se o tome šta grad ima u ponudi, kako bi na taj način najbolje organizovali svoje vreme i uživali u potpunosti.  

Author: Nena Jovanović

Profesionalna izrada web sajta u Nišu: https://www.seoexpert.rs/izrada-web-sajta.php.