Kako kvalitetan san utiče na gubljenje kilograma?

Ukoliko želite da započnete dijetu, neophodno je da znate, da osim ishrane, na gubitak kilograma utiče, između ostalog, i kvalitetan san. Zato, ako se pitate kako smršati na zdrav način, a da to ne iziskuje mnogo napora, jednostavno spavajte. Stručnjaci smatraju da kvalitetan san podrazumeva spavanje od šest do osam sati, a da nedovoljan san podrazumeva manje od šest sna.

 

Postoji nekoliko razloga, zbog kojih ozbiljno treba da povedete računa o tome koliko dugo spavate, kao i koliko je Vaš san kvalitetan. Osim što dovoljna količina sna utiče na to da brže izgubite višak kilograma, dug i dobar san utiče i na Vašu koncentraciju, imunitet, ali i lepotu. Pročitajte naredni tekst i saznajte kako kvalitetan san utiče na gubljenje kilograma.

Kvalitetan san pomaže da ubrzate metabolizam

Ukoliko želite da smršate za 30 dana, nepohodno je da dnevno spavate od 6 do 8 sati dnevno, kako bi rezultati za mesec dana bili vidljivi. Naime, istraživanja su pokazala da nedovoljno sna može uzrokovati gubitak mišićne mase i sposobnost sagorevanja kalorija, što prilično otežava proces mršavljenja.

 

Umor koji osećate zbog neprospavanih noći, utiče na to da se masne naslage sporije gube, iako ste na dijeti. Takođe, dokazano je da žene koje dovoljno spavaju imaju brži metabolizam i jedu 15 odsto manje hrane, od onih koje nemaju dug san. Zato, ukoliko želite da Vaša dijeta bude efikasna, i da što brže smršate, obezbedite sebi dovoljno sna.

Spavajte sat vremena duže i izgubićete masne naslage

U toku dijete, poželjno je da svoj san produžite za sat vremena i stručnjaci tvrde da ćete tako izgubiti 700 grama masnih naslaga. Naučna istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno imaju više masnog tkiva, za razliku od onih koji tokom čitavog života spavaju optimalnih sedam sati dnevno.

 

Takođe, studije su pokazale da je veza između nespavanja ili kraćeg spavanja i gojaznosti najveća kod mlađih i srednjovečnih odraslih osoba. Kako biste brže izgubili masne naslage, potrudite se da dva sata pred spavanje ne razmišljate o poslovnim obavezama, kao i da nakon noćnog izlaska obezbedite sebi barem 6 sati sna.

Neispavanost pojačava apetit

Brojne naučne studije su pokazale da postoji veza između količine sna i hormona koji utiču na glad. Naime, hormon grelin odgovoran je za osećaj gladi, dok hormon leptin prilikom obroka šalje informaciju mozgu kada smo siti.

 

Ukoliko ne spavamo dovoljno u organizmu se povećava količina grelina, dok se količina leptina smanjuje. Naime, kad ne spavamo dovoljno, osećamo veću potrebu za hranom, bez osećaja sitosti.

 

Takođe, manjak sna, prema istraživanjima, usporava za 20 odsto sagorevanje kalorija posle doručka, a povećava apetit. Zato se često događa da usled umora koji osećamo zbog neispavanosti, mnogo više unosimo slatkiše i druge ugljene hidrate, i to ne samo ujutru, već i tokom čitavog dana.

Dobar san utiče na kvalitet treninga

Naime, kada ste naspavani i odmorni, mnogo više ćete biti motivisani da redovno vežbate, kao i da vodite računa o tome da se zdravo hranite. Kada smo umorni mnogo teže nam pada da unosimo zdrave namirnice, već uglavnom uzimamo masnu hranu ili ugljene hidrate, misleći da ćemo imati više energije i da ćemo tako otkloniti osećaj umora.

 

Takođe, vežbanje zahteva odmornost i dovoljno snage, kako bismo mogli da sa što manje kalorija uradimo što više vežbi. Jedan od najzdravijih načina da budemo odmorni, kao i da imamo nephodnu energiju u toku treninga obezbeđuje nam kvalitetan san. Kako bi vežbanje imalo efekta, obavezno idite na trening odmorni i naspavani.

Žene koje spavaju dovoljno imaju vitak struk

Naime, naučne studije su dokazale da se žene koje manje spavaju, značajnije više goje u predelu struka. Nespavanje utiče na povišen nivo kortizola i hormona rasta u organizmu, koji stvaraju masne naslage u predelu struka, kao rezervu u borbi protvi stresa.

 

Takođe, obim struka kod žena koje spavaju pet sati u odnosu na one koje spavaju osam sati je veći za šest centimetara. Zato ukoliko ste na dijeti i želite da izgubite masne naslage i celulit sa struka, osim što vodite računa o ishrani, potrebno je da svom organizmu obezbedite dovoljno sna.

 

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, nekada nije važno šta jedete, već i koliko sati spavate. Zato se dobro odmorite i potrudite se da spavate što duže, osećaćete se bolje i pomoći ćete svom organizmu da brže izgubi masne naslage.