Niška Akademija Nauka i Umetnosti - NANU > Biografije

Joe Satriani, Muzika Dzo Satrianija

(1/1)

c1k4_ml3kc3:
Joseph Satriani, илити једноставно Joe Satriani, Сатч.
Рођен је 15. јула 1956. године у Америци.
Његови корени вуку на италијански род. Од малена се дивио раду Џими Хендрикса, а када је са својих четрнаест година чуо вест везану за Хендриксову смрт - дотрчао је до свог тренера фудбала и рекао му је ''идем да свирам гитару''.

''Професор Сатчафанкилус'' се тешко пробијао на сцени све док није званично и издао свој први албум ''Not of this Earth". Увек су га привлачиле мистерије свемира, а сходно томе имамо и низ песама које надахњују и уливају не само позитивна осећања и жељу за животом већ и описују боље него милион речи.


Његови ученици су били неки од најпознатијих имена у историји Рок и Метал културе, као и гитарских виртоуза.
- Steve Vai (Стив Ваи може да свира гитару и ножним прстићима)

- Kirk Hammett (Металика)
- Alex Skolnick (Тестамент)

Упркос томе што је виртоуз, највише користи технику знану као Legatto. Његова музика је инструменталног типа, експерименталне Рок музике иако се у неким од његових песама може открити много Блуз тематике. Није ограничен, што и јесте најважније за виртоуза, а потврда томе су мноштво песама које је компоновао и свирао.Џо је, како сам напоменуо раније, окренут к свемиру и, из личног искуства и познавања, могу рећи да се у називима његових песама проналази добар део астрономских (астролошких, прецизније) појмова (због тога сам почео да га ценим још више).
Рецимо да су то следећи називи песама
- Big Bad Moon ( Текст песме објашњава )
- With Jupiter in Mind ( Јупитер је колосална планета, у астрологији доносилац ''среће и искушења'')
- Speed of Light ( Назив песме све говори )
- Surfing with the Alien, Bаck to Shalla-Bal и The power Cosmic ( Песме које су посвећене и односе се на Silver Surfer-а )
- Ice 9 ( Оружје из ''Мачје Колевке'' )
- Not of This Earth
- Crystal Planet...Песме које, дефинитивно, препоручујем без икаквог размишљања:


Rubina
Surfing with the Alien ( Сигурно познајете Силвер Сурфера, хехе :) )
Summer Song ( Обавезно штиво )
Crushing Day ( По мени, његова најбоља песма и једна од најбољих песама које сам у животу чуо, слушао, упијао...штагод. Џабе причам, песма остаје увек генијална)
Always with me, always with you ( Номинација за Греми, а песма је перверзна колико је добра )
Midnight ( Одлична комбинација Сатчовог доживљаја Фламенка и Барокне музике )
Crystal Planet
Flying in a blue dream
Ceremony
Crush of Love
Why
Tears in Rain *Акустика*
Love Thing ( Ја се поистовећујем с овом песмом )
ИТД...

Радио је како с Ролингстонсима, tako i s Дип Пурпл чији је члан и требало да постане (да није већ потписао уговор с Sony за своју соло каријеру). Свој највећи успех још увек није доживео, сигурно - али највише повољности су му доносиле турнеје такозваног "G3" бенда који се у првобитном саставу састојао од ...
Joe Satriani-a лично, Steve Vai-a и Eric Johnson-a. На ЏиТри турнеје су се придруживали и разноразни други гитаристи као што су Јунгвие, Џон Петрући (Dream theater), Паул Ђилберт, фамозни бас гитариста : Стјуарт Хем!!! ИТД...

Албуми и Синглови које је издао на тржиште су:

- 1986 - Not of This Earth
- 1987 - Surfing with the Alien
- 1989 - Flying in a Blue Dream
- 1992 - The Extremist
- 1993 - Time Machine
- 1995 - Joe Satriani
- 1998 - Crystal Planet
- 2000 - Engines of Creation
- 2002 - Strange Beautiful Music
- 2004 - Is There Love in Space?
- 2006 - Super Colossal
- 2008 - Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock

У историји музике и музичке културе највише пута је номинован за престижну награду ''Греми'', али је још увек није добио. Сигурно је да нико неће остати равнодушан према песмама као што су "Crush of Love" или "Always with me, Always with you".
На концертима највећи адути су му управо његова позитивна енергија као и ентузијазам, а готово стално има осмех на лицу што његовим наступима додаје одличан печат на читаво искуство које се односи на једноставан боравак на неком од његових концерата.За мене, лично, не постоји бољи гитариста обзиром да сам упоредио најбоље са најбољим, обзиром да сам сагледао ко како свира и шта свирају, због чега свирају и за шта се залажу. Џо је међу најбољима, али мени је најбољи из више разлога које не могу да дефинишем на најадекватнији начин, а и не би било потребе исто као што нема потребе дефинисати љубав према музици!Joe Satriani-a посебно предлажем свима онима који имају нешто против њега самог, против рок и метал културе или против мене, ха! :) и, наравно, љубитељима музике.


Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju